Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Пневмококна инфекција: симптоми и третман

Пневмококна инфекција - главните симптоми:

Пневмококната инфекција е група на заразни болести кои се манифестираат како гнојни воспалителни процеси во различни места на човечкото тело. Децата од 6 месеци до 3 години најмногу се подложни на болеста. Треба да се забележи дека пневмококната инфекција трајно трае во мукозните мембрани на човекот. Само кога условите се поволни за инфекција може да се развие патолошки процес.

Етиологија

Возбудливиот агенс на инфективниот процес е пневмококната бактерија. Главниот носител на инфекцијата е веќе заразено лице. Затоа, ако некој е болен во семејството, пневмококната инфекција брзо може да се прошири и на други членови на семејството.

Во опасност спаѓаат такви категории на луѓе:

 • деца под 2 години;
 • претрпеле хронични инфективни или воспалителни болести;
 • со дијабетес и други болести кои предизвикуваат метаболички нарушувања;
 • подложен на рак;
 • луѓе од 65 години;
 • лица со алкохол и зависност од дрога.

Најчеста инфекција со пневмококната инфекција се јавува токму кај децата и постарите лица. Ова се должи на фактот дека имунолошкиот систем е премногу слаб, а подложноста на лице на инфекција е голема.

Пневмококната инфекција може да предизвика развој на вакви заболувања:

Општи симптоми

Симптомите на пневмококната инфекција зависат од локализацијата на инфективниот процес. Во просек, периодот на инкубација може да трае од 1 до 3 дена. Сето тоа зависи од општата здравствена состојба, етиолошкиот фактор и возраста на лицето. Ако ја разгледаме клиничката слика воопшто, можеме да ги разликуваме следниве симптоми:

 • нестабилна телесна температура;
 • осип на телото;
 • невролошки нарушувања;
 • главоболки;
 • недостаток на здив;
 • треска, треска;
 • недостаток на здив;
 • фотофобија
Симптоми на пневмококната инфекција

Пневмококната инфекција кај децата може да се надополни со такви симптоми:

 • каприциозна состојба, раздразливост;
 • одбивање да се јаде, губење на апетитот;
 • гадење;
 • воспалено грло.

Поради фактот дека симптомите јасно укажуваат на грип или ARVI , пациентите не бараат навремена медицинска нега. Затоа, постои значителен ризик од компликации. Пневмококната инфекција кај деца бара итна медицинска интервенција и соодветен третман.

Фактори поволни за развој на пневмококната инфекција го вклучуваат следното:

 • систематска хипотермија;
 • чест престој во стресни ситуации;
 • респираторни инфекции;
 • хиповитаминоза.

На првите симптоми веднаш треба да се консултирате со лекар. Ако третманот се започне веднаш, значајни компликации може да се избегнат. Нема потреба да чекате додека инфекцијата не достигне критична точка на развој во телото. Таквото одложување е оптоварено со сериозни компликации во бубрезите, црниот дроб, кардиоваскуларниот систем.

Пневмококна пневмонија

Пневмококната инфекција може да предизвика пневмонија. Може да ги доживеете следните симптоми:

 • треска, отежнато дишење, плитко дишење;
 • температура - до 40 степени;
 • мускулна слабост;
 • аритмија или тахикардија ;
 • болка во градите при кашлање;
 • кашлица со гноен мукозен исцедок.

Ако болеста е предизвикана од пневмококната инфекција, тогаш има фокална и крупа пневмонија. Лобарната форма на болеста е многу потешка. Постои значителен ризик од компликации:

 • пулмонална инсуфициенција;
 • плеврит ;
 • развој на апсцес.

Фокалната форма, со навремено започната терапија, не предизвикува значителни компликации. Но, периодот на инфилтрација трае малку подолго - до 4 недели.

Пневмококен менингитис

Менингитисот предизвикан од пневмококната инфекција се карактеризира со следниве симптоми:

 • температурата на телото нагло се зголемува на 40 степени;
 • отежнато дишење, дури и при мирување;
 • главоболки;
 • мускулни болки;
 • гадење и повраќање;
 • збунета свест.

Во некои случаи, делумната парализа може да се додаде во општата листа на симптоми. Во потешки клинички случаи, пациентот може да падне во кома.

Кај децата, симптомите се придружени со речиси континуирано плачење. Треба веднаш да се консултирате со доктор или да повикате брза помош. Третманот на менингитис бара само квалификувана медицинска нега и болничка нега.

Ако на пациентот не им се обезбеди навремена медицинска нега, не постои исклучок за развој на сериозни компликации, па дури и смрт.

Пневмококен отитис медиум

Отитисот предизвикан од пневмококната инфекција се карактеризира со следниве симптоми:

 • висока температура;
 • акутна болка во увото;
 • оштетување на слухот;
 • хиперсензитивност на аудитивни стимули.

Самотретувањето е силно обесхрабрено, бидејќи може да се развијат сериозни компликации. Со оваа клиничка слика треба да се однесува на ENT.

Пневмококна сепса

Пневмококната сепса е една од најсложените болести предизвикани од оваа инфекција. Клиничката слика во овој случај е како што следува:

 • нестабилна телесна температура;
 • слабост;
 • тешки главоболки;
 • зголемена слезина.

Последниот симптом честопати останува незабележан од страна на пациентот, па затоа лицето не навремено го посетува лекар.

Бидејќи крвта е контаминирана со токсини, едно лице може да биде во состојба на шок. Често, целокупната клиничка слика е придружена со невролошки нарушувања. Пневмококната сепса може да предизвика сериозни компликации во работата на кардиоваскуларниот систем, бубрезите и црниот дроб.

Компликации

Болестите предизвикани од пневмококната болест може да имаат сериозни компликации.

За пневмококен менингитис, ова е:

 • оток на мозок;
 • нарушувања на мозочната активност.

Ниту еден исклучок не е апсењето на срцева, пулмонална активност, што подразбира фатален исход.

Што се однесува до сепса, предизвикана од пневмококната инфекција, можни се речиси сите компликации. Смртоносниот исход е 50% од вкупниот број на пациенти.

Треба исто така да се земе предвид дека после страдање на болест предизвикана од пневмококната инфекција, пациентот е премногу слаб имунитет. Вториот не ја исклучува повторната инфекција.

Дијагностика

Пневмококната инфекција бара темелна и брза дијагноза. Ова се должи на фактот дека бактериите од овој тип многу брзо умираат на отворено.

По испитувањето на пациентот, појаснување на историјата, се вршат дополнителни дијагностички методи. Стандардната програма ги вклучува следните:

 • општа урина и крвни тестови ;
 • бактериолошки тестови;
 • грло со грло;
 • пункција на цереброспиналната течност;
 • КТ скенирање;
 • МНР;
 • Ултразвук на градите.
Прободување на цереброспиналната течност

Во тој случај, ако горенаведените истражувачки методи не се доволни за финалната изјава за дијагнозата, се врши диференцијална дијагноза.

Врз основа на добиените резултати, специјалист може да ја утврди болеста и да го пропише правилниот третман.

Третман

За третман на пневмококната инфекција, се користат неколку техники:

 • етиотерапија - се базира на земање антибактериски лекови;
 • патогенетска инфузиона терапија;
 • симптоматски.

Ако основата на текот на третманот е патогенетска инфузиона терапија, тогаш пропишува употреба на такви лекови:

 • кардиопротектори;
 • муколитици;
 • диуретични лекови;
 • лекови за општо зајакнување на имунолошкиот систем.

Симптоматска терапија вклучува земање на такви лекови:

 • антихистаминици;
 • антиинфламаторно;
 • антипиретик;
 • аналгетици.

Покрај земањето лекови, третманот вклучува и одмор во кревет (болница) и исхрана. Нема посебни ограничувања во режимот за напојување. Главната работа е дека исхраната на пациентот за време на третманот и рехабилитацијата треба да биде избалансирана - со широк спектар на витамини и есенцијални минерали.

Раниот третман е половина од успехот. Затоа, веднаш треба да побарате медицинска помош и да не ги игнорирате лекарски рецепти.

Превенција

Кај пневмококните инфекции се разликуваат два типа на профилакса - специфични и неспецифични. Во првиот случај, тоа е вакцинација на деца. Можете да се вакцинирате од 2 месеци до 5 години или од 2 години и постари.

Што се однесува до неспецифичната профилакса, овие правила треба да се следат:

 • навремено лекување на сите инфективни и воспалителни болести;
 • зајакнување на имунитетот;
 • исклучување на пушењето и алкохолот;
 • умерена физичка активност.

Таквите едноставни правила, ако не и исклучени, ќе го минимизираат развојот на опасна болест во телото.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Пневмококната инфекција и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашите лекари можат да ви помогнат: педијатар , специјалист за заразни болести , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Стрептокок (симптоми на појавување: 10 од 20)

Стрептококите се бактерии во форма на ланец, кои живеат во микрофлората на човечкото тело. Многу често, тие коегзистираат со инфекции како Staphylococcus aureus. Со поволна средина за бактерии, можно е развој на воспалителен или инфективен процес. Бидејќи овие организми не формираат спори, тие брзо умираат под дејство на сончева светлина и специјални подготовки.

...
Десна страна пневмонија (појавување симптоми: 9 од 20)

Право еднострана пневмонија - се јавува неколку пати почесто од воспалителна лезија на левото белодробно крило. Ова се должи на специфичната структура на десниот бронх - таа е помала и поширока, што придонесува за пенетрација на агенси кои предизвикуваат болести. Инфекцијата се јавува преку капки во воздухот, но има многу други предиспонирачки фактори, меѓу кои одредено место е окупирано од текот на други хронични заболувања. Многу често, десната еднострана пневмонија делува како компликација.

...
Хистоплазмоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Хистоплазмоза е болест која се развива поради пенетрација на специфична габична инфекција во човечкото тело. Во овој патолошки процес, внатрешните органи се засегнати. Патологијата е опасна, бидејќи може да се развие кај луѓе од различни возрасни категории. Исто така во медицинската литература може да се најдат такви имиња на болести - болест во долината на Охајо, Дарлинг-ова болест, ретикулоендотелиоза.

...
Хронична пневмонија (појавување симптоми: 8 од 20)

Хроничната пневмонија е воспаление на белите дробови, како резултат на прогресијата на која се зафатени меките ткива на органот. Таа носи такво име, бидејќи процесот постојано се повторува и се карактеризира со периоди на егзацербации и отпадници на симптомите.

...
Лево-страна пневмонија (појавување симптоми: 8 од 20)

Лево-еднострана пневмонија е најретката форма на инфекција во белите дробови на двете постоечки сорти. И покрај ова, болеста претставува голема закана за животот на пациентот. Главната причина за развојот на болеста е патолошкото влијание на патогените микроорганизми кои продираат во левото белодробно грло исклучително ретко и често со силно слабеење на имунолошкиот систем. Покрај тоа, лекарите испуштаат голем број на предиспонирачки фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .