Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вирусен менингитис: симптоми и третман

Вирусен менингитис - главните симптоми:

Вирусен менингитис е акутна инфламаторна болест која претежно влијае на мека обвивка на мозокот. Во главната група за ризик, децата под 10 години. Но, болеста може да влијае на младите луѓе под 30-годишна возраст. Болеста може да биде или зависна од самостојност или може да биде последица на сериозните заразни болести кои претходно биле доживеани.

Етиологија

Главниот етиолошки фактор на вирусен менингитис, како што е серозен, е ентеровирус. Покрај тоа, следните фактори можат да дејствуваат како предизвикувачи за развој на инфекција:

Треба да се забележи дека серозен менингитис, исто така, може да предизвика влез на горенаведениот вирус во телото. Но, со силен имунолошки систем, воспалителниот процес не се развива.

Начини на инфекција

Вирусите од овој тип се пренесуваат преку капки во воздухот: кога киваат и кашлаат. Исто така, вирусот може да се пренесе преку близок контакт со веќе болен човек. Во поретки клинички случаи, болеста може да се пренесе од мајка до дете плацента.

Најопасниот период за инфекција е летото и почетокот на есента. Ова се должи на фактот дека вирусни организми од овој тип се размножуваат во топла средина.

Главниот носител на вирусот е веќе заразено лице. Затоа, по посетата на јавните места, добро треба да ги миете рацете со сапун и исплакнете го носот и грлото со солен раствор.

Општи симптоми

Клиничката слика на вирусен менингитис, во неговите карактеристики, е многу слична со серусен менингитис. Инкубациониот период трае од 2 до 10 дена. Во повеќето случаи тоа е 4 дена. Во овој период, инфицираното лице претставува најголема опасност за другите.

Во почетната фаза на развојот на инфламаторниот процес, болеста може да не дава никакви знаци. Вреди да се забележи дека клиничката слика на вирусен менингитис кај децата е поизразена отколку кај возрасните.

Вирусен менингитис

Како што се развива воспалителниот процес, следните симптоми на вирусен менингитис може да се забележат во меката школка на мозокот:

 • нарушувања на гастроинтестиналниот тракт;
 • конвулзии, делумна парализа;
 • висок крвен притисок;
 • главоболки;
 • гадење и повраќање.

Што се однесува до клиничката слика на вирусен менингитис кај возрасните, симптомите се скоро идентични со серозен менингитис во акутната фаза:

 • висока температура до 40 степени;
 • болка во цервикалниот пршлен;
 • зголемени лимфни јазли;
 • фотофобија;
 • кожни осипувања.

Во почетната фаза на развојот на вирусен менингитис (како и во случај на серозен), сите знаци на болеста укажуваат на едноставен грип. Затоа, преовладувачкиот број на пациенти не бараат медицинска грижа навремено.

Дијагностика

На првите симптоми веднаш треба да се јавите кај терапевтот или невропатологот. Неовластеното земање на лекови или народни лекови, во овој случај, е неприфатливо.

Ако постои сомневање за вирусен менингитис, дијагнозата се состои од лабораториски и инструментални методи на испитување. Првично, лекарот врши личен преглед и ја дознава историјата на пациентот. После тоа, сеопфатна дијагноза.

Програмата за лабораториски истражувања вклучува такви активности:

Во однос на инструменталните методи на истражување, потоа назначи вакви анализи:

 • пункција на цереброспиналната течност;
 • ПЦР истражување;
 • КТ скенирање;
 • МНР

Ако во такви клинички студии е невозможно точно да се дијагностицира и идентификува причината за болеста, тогаш се користат методите на диференцијална дијагноза.

Само врз основа на добиените резултати, компетентен специјалист може да направи точна дијагноза. Само-третманот е полн со сериозни последици, до смрт.

Третман

Во текот на лекувањето и неговото времетраење го пропишува само лекарот што следи по сеопфатен преглед. Во случај на вирусен менингитис, пациентот мора да биде хоспитализиран.

Третманот на вирусен менингитис вклучува само терапија со лекови. Но, исто како и кај серозен менингитис, во потешки случаи, пациентот може да биде пробиен со спинална течност. Веднаш по изливот на вишокот цереброспинална течност, пациентот станува многу полесен.

Терапијата со лекови вклучува земање такви лекови:

 • интерферон;
 • имуноглобулини;
 • ацикловир;
 • антивирусни лекови;
 • за општо зајакнување на имунолошкиот систем;
 • кортикостероиди;
 • аналгетици;
 • лекови за блокирање на напади.

Фреквенцијата на администрација и дозирање се пропишува само од лекарот што посетува. Кога е невозможно да се земаат лекови усно, тие можат да се администрираат интравенозно.

Лекот "Интерферон"

Покрај земањето лекови, пациентот мора строго да се придржува на креветот и да јаде правилно. Не постои специјална диета за вирусен менингитис, како и со серозен. Но, храната на пациентот мора да биде богата со протеини и да ги имаат сите потребни витамини. Се подразбира дека потрошувачката на тешка храна и алкохол е целосно исклучена.

По завршувањето на терапијата со лекови, пациентот треба да помине рехабилитационен курс. Оптимално, овој период (еден до два месеци) треба да се потроши во специјален санаториум или амбуланта.

Ако третманот се започне навремено, сериозни последици може да се избегнат. Во просек, текот на третманот трае од 10 до 15 дена.

Можни компликации

Секоја болест, ако не се третира навреме, може да има сериозни последици. Серумот и вирусен менингитис не се исклучок.

Децата од основно образование може да ги имаат следните последици:

 • нарушувања во централниот и нервниот систем;
 • развојни проблеми;
 • психолошки нарушувања.

Што се однесува до компликациите кај возрасните, можни се следните последици:

 • нарушувања на мозокот;
 • оштетување на периферниот и централниот нервен систем.

Во некои клинички случаи, лицето кое е болно со вирусен или серозен менингитис може да доживее главоболки и нестабилен крвен притисок за долго време.

Сите овие последици може да се избегнат ако веднаш до крајот побараме медицинска помош и ги третираме сите вирусни болести. Затоа, при првите симптоми треба да побарате компетентна медицинска помош.

Превенција на менингитис

Поради фактот што оваа форма на менингитис е вирусна, можно е да се спречи нејзиното формирање и да се избегнат сериозни последици.

Главните мерки за спречување на вирусен или серозен менингитис се дека сите инфективни или вирусни заболувања мора да бидат веднаш и целосно третирани.

Покрај тоа, во практиката треба да се применат следниве правила:

 • лична хигиена;
 • редовно влажно чистење и вентилација на просториите;
 • миење на раце веднаш по посетата на јавните места;
 • користејќи ги само вашите хигиенски предмети;
 • зајакнување на вашиот имунолошки систем;
 • умерена вежба и урамнотежена исхрана.

Примената на ваквите правила во пракса ќе помогне да се избегне не само серозен или вирусен менингитис, туку и многу други вирусни заболувања.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Вирусен менингитис и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: специјалист за заразни болести , невролог , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Западен Нил Треска (појавување симптоми: 7 од 12)

Вест Нилската треска е заразна болест која е предизвикана од арбовирусите, а инфицираните комарци или крлежи се вектори на инфекција. Сепак, патогенот може да се чува во телото на птиците.

...
Тококароза (појавување симптоми: 6 од 12)

Токсокорозата е честа зоонозна болест (хелминтијаза), која се развива против позадината на ларвите на токсокара кои влегуваат во човечкото тело. Таа е широко распространета кај граѓаните на Африка, Русија и Англија, често влијае врз возрасните, но најчесто се јавува кај деца на возраст под 4 години. Преваленцата на болеста во региони од различни земји не е разјаснета, бидејќи не е предмет на задолжителна регистрација, но лекарите веруваат дека луѓето едноставно не се свесни за симптомите на токсокаријаза кај луѓето, па затоа не знаат дека паразитите живеат во нивните тела.

...
Енцефалитис што го пренесува знакот (симптоми на појавување: 6 од 12)

Енцефалитис кој е пренесен со глодање е сериозна заразна болест која се пренесува на луѓето од крлежи на енцефалитис. Вирусот се шири во мозокот и 'рбетниот мозок на возрасен или дете, предизвикува тешка интоксикација и влијае на централниот нервен систем. Тешките енцефалитички форми без навремено лекување можат да доведат до парализа, ментални нарушувања, па дури и смрт. Како да ги препознаеме симптомите на опасна патологија, што да правиме ако се сомневате дека е инфекција што се пренесува преку крлежи и што е значењето на вакцинацијата во спречувањето и лекувањето на смртоносната болест?

...
Серузен менингитис (појавување симптоми: 6 од 12)

Серузниот менингитис е акутен воспалителен процес кој се развива во пиатерот. Во некои клинички случаи, воспалителниот процес може да влијае на 'рбетниот мозок. Во главната група за ризик, децата под 10 години. Тоа е затоа што имунолошкиот систем на оваа возраст не е способен да издржи вирус од ваква природа. Но, болеста може да се дијагностицира кај возрасни.

...
Мозочен апсцес (појавување на симптоми: 6 од 12)

Мозочниот апсцес е болест која се карактеризира со ограничена акумулација на гноен ексудат во мозокот. Обично, гнојна маса во мозокот се појавува кога телото има место за инфекција лоцирано надвор од границите на централниот нервен систем. Во некои клинички ситуации, неколку лезии со гноен содржина може да се формираат во мозокот одеднаш. Оваа болест може да се развие кај луѓе од различни возрасни групи. Најчесто ова се должи на траума на черепот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .