Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ремвентен менингитис: симптоми и третман

Ремвентен менингитис - главните симптоми:

Ремген менингитис е акутна инфламаторна болест која влијае на меката школка на мозокот. Таква опасна болест може да го погоди лицето на речиси секоја возраст. Но, луѓето со ослабен имунолошки систем, кои претходно страдаа од тешки инфективни или воспалителни болести, со повреди на главата, најмногу се подложни на гноен менингитис. Исто така на ризик предвремени бебиња.

Кога третманот повторно се започнува повторно, инфекцијата е исклучително ретка. Во случај да не започне третманот во погрешно време, не се можни само сериозни компликации, туку и смрт. Врвот на болеста е забележан во зимско-пролетниот период.

Етиологија

Развојот на патолошкиот процес во човечкото тело е предизвикан од специфични микроорганизми - менингококи. Инфекцијата на возрасен се јавува само преку капки во воздухот и под услов на близок контакт со веќе заразено лице.

Ризик фактори вклучуваат следново:

 • злоупотреба на алкохол и дрога;
 • заразни болести;
 • воспалено грло ;
 • хипотермија;
 • чести стресни ситуации, нервен напор.

Секундарните причини за развој на гноен менингитис кај возрасните се следните:

 • ингестија на хемофилусни стапчиња;
 • пневмококна инфекција;
 • синузитис ;
 • акутен отитис медиа ;
 • премногу слаб имунолошки систем;
 • заразни и вирусни заболувања.

Треба да се забележи дека инфекцијата може да се случи за време на операцијата, доколку инструментот не е целосно стерилен. Исто така, инфекцијата е можна со отворена повреда на главата.

Што се однесува до новороденчињата и децата до 5 години, следните фактори дејствуваат како етиолошки фактори:

 • инфекција со E. coli ;
 • салмонела;
 • стрептококна инфекција.

Вреди да се напомене дека ако мајката е заразена со една од горенаведените инфекции или веќе страда од гноен менингитис, тогаш интраутерината инфекција на фетусот не е исклучена.

Општи симптоми

Инкубациониот период на гноен менингитис трае од 2 до 5 дена. Во почетната фаза, овие симптоми се појавуваат:

 • покачена температура, до 40 степени;
 • треска;
 • гадење и повраќање;
 • главоболка која се гради.

Во прилог на горенаведените симптоми, пациентот може да биде збунет, постои делириум и други ментални нарушувања.

На третиот ден од развојот на воспалителниот процес, општите симптоми се надополнети со следните симптоми:

 • двоен вид;
 • развој на страбизам;
 • дефект на оптичкиот нерв;
 • делумно губење на слухот и визијата, исто така, драматично може да се намалат.

Во тој случај, ако воспалителниот процес оди на суштината на мозокот, гореспоменатите симптоми може да се надополнат со следните симптоми:

 • делумна парализа;
 • оштетување на говорот;
 • хиперкинезија;
 • халуцинација;
 • делумна загуба на меморија.

Ваквите симптоми укажуваат на тешка форма на гноен менингитис кај возрасни. Ако во оваа фаза на пациентот не му е обезбедена соодветна медицинска помош, тогаш тоа не е исклучок фатално.

Во поретки клинички случаи, периодот на инкубација може да трае 4 до 6 дена. Осип може да се додаде во општата листа на симптоми. Времетраењето на периодот на инкубација зависи од етиолошкиот фактор и општото здравје на пациентот.

Патогенеза

Во зависност од механизмот на пенетрација на менингококите во човечкото тело, се разликуваат две форми на развој на болеста - примарен и секундарен гноен менингитис.

Во првиот случај, инфекцијата продира од надворешната средина и поминува низ носот и грлото до мозокот. Инфекцијата е можна преку капки во воздухот или како резултат на:

 • TBI;
 • фрактура на черепот;
 • непридржување кон основните правила на асепси за време на операцијата.

Секундарниот гноен менингитис се јавува само ако во човечкото тело веќе постои вирусен организам. Од септичниот фокус на менингококите лесно продираат во церебралниот кортекс, што е причина за развој на гноен процес во цврстата мембрана на мозокот. Треба да се забележи дека возрасно лице кое веќе има примарна форма на гноен менингитис, многу ретко добива секундарна форма на болеста.

Во секундарната форма на менингитис, периодот на развој на болеста е многу помал - од ден до два дена. Во овој случај, првичните симптоми може да бидат целосно отсутни. Клиничката слика се манифестира во форма на следниве симптоми:

 • температура до 40 степени;
 • гадење и повраќање;
 • губење на свеста, делириум;
 • делумна парализа, хиперкинезија.

Со вакви симптоми треба да се повика итна медицинска помош.

Ремвентен менингитис

Класификација

Во официјалната медицина, вообичаено е да се класифицира гноен менингитис на два начина - според природата на курсот и тежината на клиничката слика на болеста.

Од природата на клиничката слика, менингитисот е поделен на следниве форми:

 • лесно
 • умерена;
 • тешки

Треба да се забележи дека тешката форма се дијагностицира само кај луѓе со силно ослабен имунитет.

Природата на протокот ги разликува следниве форми на болест:

 • молња брзо;
 • неуспешен;
 • остар
 • повторливи.

Најчесто дијагностицирана акутна форма на болеста. Периодот на болеста е од 2 до 5 дена. Како по правило, не се случуваат сериозни компликации, со навремен и соодветен третман. Симптомите се целосно во согласност со горенаведената клиничка слика.

Најтешко е да се дијагностицира абортивната форма на болеста. Симптомите на менингитис се речиси целосно отсутни. Клиничката слика наликува на труење со храна. Периодот на развој на оваа форма на болеста може да трае од неколку часа до неколку дена.

Што се однесува до рекурентната форма на болеста кај возрасните, тоа е прилично компликација на акутната форма на болеста. Воспалителниот процес во оваа форма се развива ако акутните подвидови на менингитис не биле целосно излекувани или третманот воопшто не беше започнат. Инкубациониот период трае од 2 до 4 дена, со изразена клиничка слика.

Дијагностика

Бидејќи клиничката слика на болеста е добро изразена (со исклучок на абортусната форма), не е тешко да се дијагностицира болеста. Покрај личната инспекција, се потребни и инструментални и лабораториски испитувања.

Лабораториската дијагноза се состои само од општа и биохемиска анализа на крв. Програмата на инструментални истражувачки методи вклучува:

Лумбална пункција

Третман

Третманот се пропишува само по точна дијагноза и под строг надзор на лекар. Самолевањето или занемарувањето на медицинската грижа, во овој случај, може да има сериозни последици. Според официјалните статистики, во 15% од случаите, гноен менингитис е фатален.

Третманот на гноен менингитис се одвива само во болница. Терапијата со лекови вклучува земање такви лекови:

 • глукокортикостероиди;
 • деконгестиви;
 • антиконвулзиви;
 • антиинфламаторни лекови.

Во случај кога пациентот е дијагностициран со секундарниот гноен менингитис, тогаш можна е оперативна интервенција.

На крајот од третманот, пациентот треба да помине низ процес на рехабилитација и зајакнување на третманот.

Прогноза

Ако лекувањето започне веднаш, тогаш може да се избегнат сериозни последици.

Што се однесува до тешките последици, тие ретко се дијагностицираат. После долготраен третман, можните последици се во форма на следните физиолошки нарушувања:

 • оштетување на слухот или видот;
 • астенија;
 • алкохол-динамични нарушувања.

Последиците како што се потполна глувост или абнормалности во мозокот практично не се забележуваат ако третманот се започне навремено.

За да не се појават горенаведените компликации, неопходно е да се јави брза помош при првите симптоми кај возрасни или деца.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате пурулентен менингитис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: специјалист за заразни болести , невролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Менингитис (појавување симптоми: 8 од 18)

Менингитисот е заразна болест, чија текот се карактеризира со екстензивно воспаление на 'рбетниот мозок и мозокот, а различни видови на вируси и бактерии делуваат како патогени. Менингитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од специфичниот тип на патогени, се јавува или одеднаш или за неколку дена од моментот на инфекција.

...
Менингитис кај деца (појавување симптоми: 8 од 18)

Менингитисот е тешка патолошка состојба која се карактеризира со оток на мозокот и оштетување на менингите. Најчест е менингитисот кај децата поради анатомските и физиолошките карактеристики на телото и неформалниот имунитет. Мембраните на мозокот и 'рбетниот мозок се подложени на воспаление, но самите клетки на мозокот не се вклучени во процесот. Болеста се карактеризира со тешки симптоми, и ако третманот не се започне навремено, болеста може да предизвика сериозни компликации, претставувајќи закана за животот на детето.

...
Мигрена (појавување симптоми: 7 од 18)

Мигрената е прилично честа невролошка болест, придружена со тешка пароксизмална главоболка. Мигрена, чии симптоми се всушност болни, концентрирани од една половина од главата главно во областа на очите, храмовите и челото, во гадење, а во некои случаи и во повраќање, се случува без упатување на мозочни неоплазми, мозочен удар и сериозни повреди на главата, иако и може да укаже на релевантноста на развојот на одредени патологии.

...
Серузен менингитис (појавување на симптоми: 7 од 18)

Серузниот менингитис е акутен воспалителен процес кој се развива во пиатерот. Во некои клинички случаи, воспалителниот процес може да влијае на 'рбетниот мозок. Во главната група за ризик, децата под 10 години. Тоа е затоа што имунолошкиот систем на оваа возраст не е способен да издржи вирус од ваква природа. Но, болеста може да се дијагностицира кај возрасни.

...
Цефалгија (појавување симптоми: 7 од 18)

Цефалгија (цефалгија синдром) е болка во областа на главата, која може да варира во сериозноста, интензитетот и времетраењето. Таков симптом може да биде симптоматски, како и да биде манифестација на сериозен патолошки процес, затоа, со својот чест изглед, треба да се консултирате со лекар.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .