Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цитомегаловирус: симптоми и третман

Цитомегаловирус - главните симптоми:

Цитомегаловирусот е прилично честа вирусна болест, која во меѓувреме не е позната на сите. Цитомегаловирусот, чии симптоми и карактеристики се првенствено определени од состојбата на имунолошкиот систем, во нормална состојба не може да се манифестира воопшто, без да предизвика штетни ефекти врз телото на вирусниот носач. Вреди да се спомене дека во овој случај единствената карактеристика на вирусот носител е можноста за пренесување на цитомегаловирусната инфекција на друго лице.

Општ опис

Цитомегаловирусот е всушност роднина на херпес симплекс , бидејќи таа припаѓа на групата на херпесвирус, која вклучува, покрај херпес и цитомегаловирус, две такви болести како инфективна мононуклеоза и сипаници . Присуството на цитомегаловирусот е забележано во крвта, спермата, урината, вагиналната слуз, а исто така и во солзи, што ја одредува можноста за инфекција со нив преку близок контакт со овие видови биолошки течности.

Со оглед на тоа што човечките солзи во исклучително ретки случаи влегуваат во телото, најголем дел од инфекцијата се јавува при сексуален контакт, па дури и со бакнеж. Во исто време, важно е да се забележи дека иако овој вирус е многу честа појава, таа не припаѓа на особено заразни инфекции - за стекнување на овој вирус потребно е да биде крајно интензивно и долго време да се обиде да ги измеша сопствените течности и течности од вирусот на носачот. Со оглед на овие карактеристики, не е неопходно да се преувеличува опасноста од цитомегаловирусот, сепак, не треба да се занемаруваат и мерките на претпазливост.

Цитомегаловирус: главните видови на болеста

Времетраењето на болеста која се разгледува во латентна форма е крајно тешко да се одреди, бидејќи невозможно е да се одреди моментот што е обележан во текот на болеста како почетна. Конвенционално, таа е назначена во рок од еден до два месеци. Што се однесува до видовите на цитомегаловирусот, овде експертите ги идентификуваат следниве опции:

 • Вроденална цитомегаловирусна инфекција , чиишто симптоми најчесто се јавуваат во форма на зголемена слезина и црн дроб. Покрај тоа, опасноста од болеста лежи во можна жолтица која се јавува на позадината на инфекцијата, крварење, кое се јавува во внатрешните органи. Таквите карактеристики на курсот доведуваат до нарушувања во работата на централниот нервен систем, исто така, кај жените, инфекцијата може да предизвика ектопична бременост или спонтан абортус.
 • Акутна цитомегаловирусна инфекција. Сексуалниот контакт е претежно дефиниран како главен пат на инфекција, но исто така е можна инфекција преку трансфузија на крв. Карактеристиките на симптомите, како по правило, се слични на манифестациите карактеристични за обичната настинка, исто така, постои зголемување на плунковните жлезди и формирање на непцата и белиот јазик.
 • Генерализирана цитомегаловирусна инфекција. Во овој случај, манифестациите на болеста се изразени во формирање на воспалителни процеси во слезината, бубрезите, надбубрежните жлезди, панкреасот. Како по правило, воспалителни процеси се јавуваат поради намален имунитет, додека нивниот тек се одвива во врска со бактериска инфекција.

Чести симптоми на цитомегаловирусната инфекција

Медицинската пракса идентификува три можни опции кои го карактеризираат текот на цитомегаловирусот, што, соодветно, ги одредува карактеристиките на нејзините симптоми. Особено се разликуваат следните можни варијанти на проток:

 • Цитомегаловирусна инфекција, манифестирана во нормална состојба, која ја карактеризира работата на имунолошкиот систем. Времетраењето на латентниот тек на болеста е околу два месеци. Симптомите на цитомегаловирусната инфекција се манифестираат во форма на треска, мускулна болка и општа слабост. Покрај тоа, постои и зголемување на лимфните јазли. Како по правило, болеста во овој случај поминува сама по себе, што станува можно благодарение на антителата произведени од самиот организам. Во меѓувреме, цитомегаловирусот може да остане во него подолго време, останувајќи за време на престојот во телото во неактивна состојба.
 • Цитомегаловирусна инфекција, манифестирана во времето на слабеење на имунолошкиот систем на телото. Во овој случај, тоа е генерализирана форма, во согласност со карактеристиките на кои се манифестира болеста. Особено, симптомите вклучуваат оштетување на белите дробови, црниот дроб, панкреасот, бубрезите и мрежницата. Поради особеностите на состојбата на имунолошкиот систем, цитомегаловирусната инфекција се манифестира кај пациенти со ХИВ инфекција , по трансплантација на коскена срцевина или било кој друг внатрешен орган, како и кај пациенти со лимфопролиферативни болести (леукемија) и пациенти со тумори формирани од хематопоетски клетки (хемобластоза ).
 • Вроденална цитомегаловирусна инфекција. Нејзините манифестации се јавуваат на позадината на интраутерина инфекција, со исклучок на спонтани абортуси. Симптомите кои се карактеристични за болеста во оваа форма се изразени во манифестации на прематуритет, што подразбира доцнења во развојот, како и проблеми со формирањето на вилицата, слухот и видот. Исто така, постои зголемување на слезината, бубрезите, црниот дроб и некои други видови на внатрешни органи.

Цитомегаловирус: симптоми кај мажи

Цитомегаловирусната инфекција кај мажите во телото е главно во форма на неактивна, и како главна причина што предизвикува нејзино активирање, може да се разликува намалување на заштитните сили, кои телото се сретнува во стресни ситуации, нервозна исцрпеност и настинки.

Запирање на симптомите на цитомегаловирусот кај мажите, можеме да ги разликуваме следниве манифестации:

 • зголемување на температурата;
 • треска;
 • главоболки;
 • оток на мукозните мембрани и носот;
 • отечени лимфни јазли;
 • течење на носот;
 • осип на кожата;
 • воспалителни болести кои се јавуваат во зглобовите.

Како што можете да видите, овие манифестации се слични на манифестациите забележани кај акутни респираторни инфекции и АРВИ . Во меѓувреме, важно е да се има на ум дека симптомите на болеста се случуваат само по 1-2 месеци од моментот на инфекција, односно по завршување на периодот на инкубација. Главната разлика, поради што станува возможно да се оддели оваа болест од студ, лежи во времетраењето на неговите карактеристични клинички манифестации. Така, симптомите на цитомегаловирусот перзистираат четири до шест недели, додека АРД традиционално трае не повеќе од една до две недели.

Од моментот на инфекција, пациентот веднаш дејствува како активен носител на вирусот, останувајќи околу три години. Покрај тоа, некои случаи укажуваат на тоа дека цитомегаловирусот влијае на урогениталните органи, што, пак, доведува до појава на воспалителни болести во регионот на органите на урогениталниот систем и тестикуларните ткива. Актуелните лезии во цитомегаловирусот во оваа област доведуваат до непријатни чувства при мокрење.

Критичниот пад на имунитетот доведува до поголема сериозност на цитомегаловирусот, што, пак, предизвикува оштетување на внатрешните органи, како и нарушувања во активноста на централниот нервен систем, плевритис, пневмонија , миокардитис, енцефалитис. Ретки случаи укажуваат на тоа дека присуството на голем број на заразни болести кај еден пациент може да доведе до фактот дека воспалителниот процес станува причина за парализа формирана во мозочните ткива, истите, соодветно, е фатална.

Како и во други случаи, природното ниво на подложност на инфекцијата што ја разгледуваме кај мажите, особено е исклучително висока, додека директен процес на инфекција може да се појави со различни симптоми. Во меѓувреме, повторно, под услов на нормално функционирање на имунолошкиот систем, текот на болеста не е придружено со никакви изразени манифестации. Цитомегаловирусот во акутна форма се јавува во тековните имунодефициентни физиолошки услови, како и во присуство на вродена или стекната имунодефициенција.

Цитомегаловирус и бременост: симптоми

За време на бременоста, цитомегаловирусот може да предизвика сериозни прекршувања во врска со развојот на детето или дури и да доведе до смрт на фетусот. Треба да се забележи дека ризикот од инфекција преку плацентата е исклучително висок.

Најсериозни последици се забележани во случај на примарна инфекција на која фетусот е изложен кога патогенот влегува во мајчиниот организам кога детето се роди за прв пат. Со оглед на оваа функција, оние жени кои немале крв во крвта пред зачнувањето, треба да бидат особено внимателни на сопственото здравје - во овој случај, тие се изложени на ризик.

Пред планираното зачнување, се препорачува да се спроведе соодветно испитување во врска со присуството на цитомегаловирус инфекција во комбинација со херпес, токсиплазмоза и рубеола испитувања.

Можноста за фетална инфекција е забележана во следниве ситуации:

 • при зачнување (во случај на присуство во машкото семе на предизвикувачкиот агенс на болеста);
 • преку плацентата или преку феталните мембрани за време на феталниот развој;
 • за време на породувањето за време на премин преку раѓачкиот канал на новороденчето.

Покрај овие ситуации, инфекцијата на новороденчето е исто така можна за време на хранењето, што се должи на присуството на вирусот во мајчиното млеко. Вреди да се забележи дека инфекцијата на детето за време на трудот и во првите месеци од неговиот живот не е толку опасна за него како за фетусот за време на неговиот пренатален развој.

Кога фетусот станува заразен во текот на бременоста, се забележува можноста за донесување различни насоки во развојот на патолошкиот процес. Некои случаи укажуваат дека цитомегаловирусот не може да предизвика никакви симптоми, соодветно, без да влијае на здравјето на детето. Ова, пак, во голема мера ги зголемува шансите бебето да се роди здраво.

Исто така се случува таквите бебиња да имаат мала тежина при раѓањето, што во меѓувреме нема посебни последици - по некое време во повеќето случаи и тежината и нивото на развој на децата доаѓаат до индикаторите на нивните врсници. Некои деца, според голем број индикатори, може да застанат во развој. Затоа, новородените, како и повеќето луѓе, стануваат пасивни носители на цитомегаловирусната инфекција.

Во случај на интраутерина инфекција со цитомегаловирусна инфекција на фетусот, како резултат на развојот на инфективен процес, смртта може да се случи, особено, оваа прогноза станува релевантна во раните фази на бременоста (до 12 недели). Ако фетусот преживее (кој главно се јавува ако е заразен подоцна од периодот утврден како критичен за инфекција), тогаш бебето се роди со цитомегаловирусна инфекција од вроден тип. Манифестациите на симптомите се забележани веднаш или се забележуваат во втората до петтата година од животот.

Ако болеста веднаш се манифестира, тогаш се карактеризира со еден курс во комбинација со голем број на малформации во вид на неразвиеност на мозокот, неговата капка, како и болести на црниот дроб и слезината ( хепатитис , жолтица, зголемување на големината на црниот дроб). Покрај тоа, новороденчето може да има конгенитални деформитети и срцеви заболувања, можност за развој на глувост, мускулна слабост, церебрална парализа, епилепсија , стануваат актуелни за него. Станува возможно да се дијагностицира доцнењето на детето во нивото на менталниот развој.

Во однос на можноста за појава на симптоми карактеристични за цитомегаловирус подоцна, последиците од инфекција за време на бременоста се манифестираат во овој случај во форма на губење на слухот, слепило, инхибиран говор, психомоторни пореметувања и ментална ретардација. Поради сериозноста на последиците што можат да бидат предизвикани од инфекција со вирусот за кој станува збор, неговиот изглед при носење на дете може да дејствува како показател за вештачко прекинување на бременоста.

Конечната одлука во врска со ова прашање ја дава лекарот врз основа на земање предвид на резултатите добиени со ултразвук, виролошки преглед, а истовремено земајќи ги предвид и реалните поплаки на пациентот.

Како што веќе бевме забележано, најсериозните последици од инфекцијата со фетусот од цитомегаловирусната инфекција се забележуваат речиси исклучиво само во случај на примарна инфекција со патогенот на мајката за време на бременоста. Во телото на жената, само во овој случај нема антитела кои го спречуваат патогениот ефект на вирусот. Така, во својата незапирлива состојба, цитомегаловирусот без тешкотии влегува во фетусот преку плацентата. Треба да се забележи дека веројатноста за можна инфекција на фетусот е 50% во овој случај.

Избегнување на примарна инфекција е можно додека се максимизира контактот со значителен број на луѓе, особено децата кои, доколку постои вирус, се ослободуваат во животната средина пред возраста од пет години. Присуството на антитела во телото на една бремена жена ја определува можноста за егзацербација на болеста во случај на намалување на имунитетот, како и во присуство на придружен вид на патологија и употреба на одредени лекови, чие дејство ги потиснува заштитните сили својствени на телото.

Сега ќе застанеме на симптоматологија. Цитомегаловирусот, симптомите кај жените за време на бременоста, кои се јавуваат по аналогија со симптомите на инфлуенца , се изразуваат, соодветно, при мало зголемување на температурата и општа слабост. Исто така, важно е да се забележи дека, во најголем дел, текот на инфективниот процес може да се карактеризира со целосно отсуство на симптоми, а откривањето на вирусот се јавува само како резултат на спроведување на соодветни лабораториски тестови. За точна дијагноза, неопходно е да се спроведе крвен тест за присуство на интраутерини инфекции.

Третманот на бремена жена со акутен цитомегаловирус откриен во неа или со итност на примарна инфекција бара употреба на антивирусни лекови, како и имуномодулатори.

Вреди да се одбележи дека навременото лекување ја одредува можноста за минимизирање на ризикот од интраутеричен развој на фетусот. Во случај бремената жена да дејствува како вирус носител, третманот не се врши. Единственото нешто што лекарот може да го препорача во овој случај е внимателниот став на мајката на сопствениот имунитет и, соодветно, да го чува на соодветно ниво. При раѓање на дете со вродена форма на цитомегалија, се препорачува да се одложи планирањето на следната бременост во период од околу две години.

Цитомегаловирус: симптоми кај деца

Причината која предизвикува појава на цитомегаловирусна инфекција кај децата е нивната инфекција во процесот на интраутериниот развој преку плацентата. Кога се инфицирани до 12 недели, како што веќе забележавме, ризикот од фетална смрт е висок, и ако инфекцијата се јави подоцна, фетусот преживува, но постојат одредени нарушувања во неговиот развој.

Само околу 17% од вкупниот број на заразени деца доживуваат различни симптоми во согласност со цитомегаловирусната инфекција. Цитомегаловирусна инфекција кај деца, чии симптоми се манифестираат како жолтица, зголемување на внатрешните органи во големина (слезината, црниот дроб), намалување на хемоглобинот и промени во составот на крв на биохемиски ниво, во тешки форми на нејзиниот тек може да предизвикаат нарушувања во централниот нервен систем. Покрај тоа, како што претходно видовме, може да се развие оштетување на слушниот апарат и очите.

Во чести случаи, постои појава на изобилен осип кај децата веќе во првите часови (дена) од моментот на раѓање, доколку имаат инфекција. Тоа влијае на кожата во торзото, лицето, нозете и рацете. Покрај тоа, цитомегаловирусот, симптомите на детето во кои често се придружени со хеморагии под кожата или мукозните мембрани, често се придружени со крварење од папочна рана заедно со откривање на крв во изметот.

Оштетување на мозокот води до ракување и тресење, постои зголемена поспаност. Цитомегаловирусната инфекција, чии симптоми, исто така, во неговата вродена форма се манифестираат како оштетување на видот или во целосна загуба на него, исто така може да се случи заедно со застој во развојот.

При наличии у матери на момент рождения малыша острой формы цитомегаловируса, проводится исследование его крови на предмет наличия в ней антител в отношении возбудителя, что делается в течение первых недель/месяцев жизни. Определение при лабораторном диагностировании наличия цитомегаловирусной инфекции не указывает на неизбежность развития острой формы этого заболевания.

Между тем, это может являться одновременно и поводом для появления беспокойства, потому как в значительной степени повышается вероятность возникновения поздних проявлений, свойственных инфекционному процессу. Учитывая эту особенность, малышам в данной ситуации требуется постоянное наблюдение специалистов, которое позволит на ранних стадиях выявить соответствующую заболеванию симптоматику, а также провести необходимое лечение

Иногда бывает и так, что первые симптомы цитомегаловируса проявляются к третьему-пятому годам жизни. Помимо этого доказано, что передача инфекции происходит и в среде дошкольных коллективов, что происходит через слюну.

У детей симптомы цитомегаловирусной инфекции сходны с проявлениями ОРЗ, что выражается в следующем:

 • зголемување на температурата;
 • отечени лимфни јазли;
 • течење на носот;
 • треска;
 • повышенная сонливость.

В ряде случаев отмечается возможность развития заболевания вплоть до воспаления легких, кроме того, актуальными становятся и заболевания эндокринного характера (гипофиз, надпочечники), заболевания ЖКТ. При скрытом течении болезни отсутствуют нарушения иммунной системы, при этом оно достаточно распространено и, как показывает практика, для здоровья ребенка в этом случае никаких угроз нет.

Диагностирование цитомегаловируса

Диагностирование заболевания производится с помощью ряда специфических исследований, ориентированных на обнаружение рассматриваемого вируса. Сюда входят не только лишь лабораторные методы, но также и изучение клинических особенностей:

 • Культуральный посев. С его помощью определяется возможность выявления вируса во взятых образцах слюны, спермы, крови, мочи, общего мазка. Здесь не только выявляется актуальность наличия вируса, но и составляется комплексная картина, указывающая на его активность. Кроме того, за счет проведения этого анализа становится понятно, насколько эффективна используемая против действия вируса терапия.
 • Световая микроскопия. С помощью данного метода с использованием в нем микроскопа имеется возможность обнаружения гигантских клеток цитомегаловируса, располагающих специфического типа внутриядерными включениями.
 • ИФА. Данный метод основывается на выявлении антител к цитомегаловирусной инфекции. При иммунодефиците его не используют, потому, как это состояние исключает возможность выработки антител.
 • Диагностика ДНК. Ткани организма исследуются на предмет обнаружения ДНК рассматриваемого вируса. Имеется возможность получения исключительно лишь информации касательно наличия вируса в организме, однако, с исключением информации, касающейся его активности.

Учитывая множество различных форм, в которых может пребывать в организме цитомегаловирус, постановка диагноза предполагает применение совокупности различных методик, потому как использования лишь одного из методов исследования для постановки точного диагноза недостаточно.

Лечение цитомегаловируса

На сегодняшний день метода лечения, с помощью которого полностью устраняется из организма цитомегаловирус, не существует. При нормальном состоянии иммунной системы и отсутствии активности со стороны вируса, лечения, как такового, не требуется.

В случае обнаружения в организме цитомегаловирусной инфекции, в обязательном порядке применять антивирусную терапию не нужно. Более того, эффективность от применения в комплексе с ней иммунотерапевтических препаратов не доказана, как, впрочем, и эффективность применения противовирусной терапии при наличии врожденной инфекции.

Курс лечения требуется в обязательном порядке при следующих состояниях:

 • гепатит;
 • расстройства слуховых и зрительных органов;
 • пневмонија;
 • енцефалитис;
 • желтуха, подкожные кровоизлияния и недоношенность (в случае врожденной формы цитомегаловируса).

Лечение, как правило, предполагает использование препаратов в виде свечей (виферон), а также ряда противовирусных препаратов. Длительность приема, как и дозировка, определяются исходя из индивидуальных особенностей и состояния больного.

Для диагностирования цитомегаловируса на основании наличия соответствующей симптоматики необходимо обратиться к венерологу или к дерматовенерологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Цитомегаловирус и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач дерматовенеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Токсоплазмоз (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Токсоплазмозата е болест предизвикана од TORCH инфекција. Оваа болест е многу опасна за време на бременоста, бидејќи инфекциите може да се пренесат во матката. Симптомите на токсоплазмоза може да бидат многу разновидни: треска, замор, појава на осип на телото, треска и други.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 18)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Острый лейкоз (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Лихорадка Денге (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Денгената треска е акутна вирусна болест предизвикана од бактерија со исто име и се јавува со манифестација на симптоми на грип или израз на хеморагичен осип. Главниот носител на патогенот е комарец-инфекција може да се случи дури и со еден инстинкт залак. Денга треска често страдаат од две групи на луѓе. Првиот - деца до една година. Тие често дијагностицираат хеморагичен тип на болест. Вториот е децата постари од три години, кои се опоравиле од класичната форма. Имунитет, развиен по опоравување, краткорочен. Таа е формирана само на подтипот на вирусот што ја провоцира прогресијата на болеста. Ова значи дека ако повторно се зарази со други видови на вирус, имунитетот нема да реагира, а болеста повторно ќе се развие.

...
Лимфогранулематоз (болезнь Ходжкина) (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Лимфогрануломатозата (Хочкинова болест) е патолошки процес кој се карактеризира со формирање на малигно формирање на лимфоидно ткиво. Оваа неоплазма има специфична хистолошка структура. Лимфогрануломатозата најчесто се среќава кај деца и кај пациенти на возраст од 20-50 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
дерматовенеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Авиамоторная, д. 41Б
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Гарибалди 36
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .