Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Pseudomonas aeruginosa: симптоми и третман

Pseudomonas aeruginosa - главни симптоми:

Pseudomonas aeruginosa е мобилна бактерија која е предизвикувач на голем број заразни болести. Опасноста од Pseudomonas aeruginosa е дека е отпорна на огромното мнозинство на антимикробни лекови. Бактеријата го добила своето име поради тоа што го зацврстува хранливиот медиум во кој расте, во зелено-сина сенка.

Етиологија

Не е секогаш кога оваа бактерија влегува во човечкото тело кое ја предизвикува болеста. Поради ова, Pseudomonas aeruginosa се смета условно патоген. Покрај тоа, најчесто бактеријата влегува во телото за време на престојот на лице во болница. Причините кои ја зголемуваат веројатноста за инфекција со овој тип на бактерии и понатамошниот развој на патологиите што може да ги предизвика:

 • голем број на бактерии кои влегуваат во телото;
 • ослабен имунитет;
 • долг престој во болницата;
 • продолжена употреба на пенетрирачки терапии. Тука спаѓаат катетеризација на вените или мочниот меур, вештачка вентилација на белите дробови, вметнување на сондата во стомакот итн.
 • продолжена употреба на антибиотици со широк спектар на дејства и / или хормонски препарати;
 • респираторни заболувања;
 • несоодветен развој на генитоуринарниот систем;
 • стекнат имунодефициентен синдром;
 • возраст Новородените деца се поподложни на останатите пациенти со псевдомускулна карлична инфекција и, напротив, постарите лица (над 65 години).

Оваа бактерија се нарекува нозокомијална инфекција, бидејќи предизвикува околу 50% од болестите во болницата. Ова се должи не само на сиромашниот санитарен режим на институцијата, туку и на извонредниот имунитет на бактеријата кон антибиотици и дезинфекција. значи.

Начини на пренос

Pseudomonas aeruginosa се пренесува од носители на инфекција (од луѓе и животни) на следниве начини:

 • контакт-домашни начини. Ова е најчестиот метод на пренесување на болеста. Често, инфекцијата преминува на здраво лице преку предмети за домаќинството;
 • храна патека. Можете да ја добиете оваа бактерија ако јадете месо или пиете млеко или вода што содржи сино гној;
 • воздушна патека. Влезот на микроба се јавува при вдишување на воздух, кој содржи инфекција.

Најголема опасност е луѓето кои страдаат од пневмонија или гнојни рани. Дури и навремениот надлежен третман на ваквите пациенти не може да ги донесе очекуваните резултати.

Симптоматологија и патогенеза

Во зависност од локацијата на болеста, симптомите и механизмот на развој се разликуваат. Локацијата на воспалението зависи од тоа како инфекцијата продира во телото. Во тешки случаи, не е зафатен ниту еден, туку повеќе органи.

 • ЦНС инфекција. Ова е една од најтешките и опасни лезии со пиоцијански стап. Експертите идентификуваат примарно и секундарно воспаление на централниот нервен систем. За време на примарен развој, инфекцијата влегува во ЦНС на следните начини: спинална пункција, повреда на главата, спинална анестезија. Секундарна штета вклучува воведување на микроба од други фокуси на инфекција преку крвта. Лекарите ги разликуваат следните клинички форми на инфекција со пиоцијанскиот стап: менингитис и менингоенцефалитис . Како што знаете, овие болести може да се објасни со активноста на друг патоген. Симптомите се секогаш исти, така што некое лице можеби не знае за некое време дека има точно псеудомонален менингитис или менингоенцефалитис и е во процес на вообичаен третман за овие болести;
 • уво болест. Често, пиоцијанскиот стап во увото е причина за надворешен отитис . Нејзината главна карактеристика - крваво-гноен исцедок, кој трае долго време. Покрај тоа, едно лице може да се жали на непријатност во ушите. Понекогаш бактеријата придонесува за појава на оштетување на средното уво и мастоидниот процес;
 • инфекција во грлото. Симптоми на Pseudomonas aeruginosa во грлото: едем и црвенило на мукозната мембрана, непријатност во грлото, воспаление на жлездите, пукнатини на усните, зголемување на телесната температура;
 • назална болест. Оваа бактерија предизвикува пролонгиран ринитис и хроничен синузитис (ретко фронтален синузитис ). Симптомите на болестите предизвикани од ова стапче и болестите предизвикани од други микроби се исти;
 • инфекција во дигестивниот тракт. Pseudomonas aeruginosa може да предизвика болест во скоро секој дел од дигестивниот тракт. Често, воспаление на гастроинтестиналниот тракт е забележано кај возрасни кои страдаат од состојби на имунодефициенција и кај новороденчиња. Во секој случај, воспалението има неколку периоди на развој. Латентниот период - времето од директното продирање на микробите во телото пред манифестацијата на болеста - е еднакво на неколку часа. Во некои случаи, скриениот период трае до пет дена. Тогаш сето тоа зависи од возраста на лицето.
Пораз Pseudomonas aeruginosa

Кај мали деца, големото или тенкото црево е зафатено, а во тешки случаи, воспаление се протега до желудникот (се појавува гастроентероколитис ). Кај децата, температурата на телото се зголемува, започнува повраќањето и општото добро се влошува. Покрај тоа, постои течна столица зелена со слуз. Ако псевдо-гној на бактерии паднал во телото на децата или возрасните од училишна возраст, тогаш развојот на болеста го следи принципот на труење со храна:

 • болести на мекото ткиво и кожа. Pseudomonas aeruginosa лесно може да навлезе во човечкото тело преку оштетената кожа на кожата, длабоките рани, чиревите и коските. Воспаление често започнува кај доенчиња и возрасни со слаб имунитет;
 • инфекција на уринарниот тракт. Воспалението често се јавува кај деца, постари лица и пациенти со сиромашен имунитет. Инфекцијата се манифестира со појава на уретритис , цистит и пиелонефритис ;
 • белодробна болест. Оваа болест може да се појави кај луѓе од било која возраст, но најчесто се јавува кај деца во првите две години од животот. Ако во белите дробови на лицето постои псевдомускуларен гној, тогаш пневмонијата трае многу долго и е исклучително тешко, бидејќи не можете да ги третирате со вообичаените средства;
 • инфекција во очите. Во повеќето случаи, воспалението се јавува после повреда на окото или хирургија. Бактеријата придонесува за развој на конјуктивитис , кератитис или панофталмитис. Човекот почнува да биде вознемирен од непријатноста во окото и постојаното чувство дека има странски предмет во окото. Понекогаш има гноен исцедок. Ако не започнете со терапија навреме, состојбата на пациентот само ќе се влоши и можеби ќе го изгуби глетката.

Текот на болеста кај децата

Кај децата, инфекцијата со псеудомона е многу потешка отколку кај возрасните. Се работи за кршливото тело на бебето. Покрај тоа, Pseudomonas aeruginosa може да предизвика опасни болести со кои бебето ќе биде многу тешко да се бори. Експертите идентификуваат неколку карактеристики на текот на оваа инфекција кај децата:

 • децата страдаат од оваа болест десет пати почесто од возрасните;
 • често во текот на првите неколку месеци од животот, болеста влијае на предвремено родените бебиња и бебиња;
 • Во телото на детето, бактеријата може да живее многу долго, затоа заразените деца претставуваат опасност за другите деца;
 • оваа инфекција е исклучително ретка кај дете на училишна возраст;
 • најчесто микробите влегуваат во телото на детето преку папочната врвца, кожата и гастроинтестиналниот тракт;
 • најтешко кај детето е воспаление на гастроинтестиналниот тракт. Ова се должи на токсични манифестации и тешка дехидратација.
Цистична фиброза кај деца

Последици

Во повеќето случаи, инфекцијата е тешка. Според статистичките податоци, околу 70% од луѓето кои страдаат од менингитис, интестинална инфекција , пневмонија и сепса , умираат, дури и ако тие се третираат од страна на професионалец во времето. Ако пациентот има хронична форма на болеста, тогаш правилната терапија дава позитивен резултат. За жал, ова не важи за луѓе со цистична фиброза инфицирани со оваа инфекција. Многу е тешко да се лекуваат таквите пациенти, бидејќи вообичаената терапија не влијае на нивните тела.

Третман

Третманот започнува само откако докторот ја потврди дијагнозата. За да се идентификува инфекцијата со Pseudomonas, специјалистите земаат сеење од воспалена област и крв (за откривање на антигени на оваа бактерија). Лекарот пропишува само комплексен третман, кој вклучува:

 • антибиотици. Експертите го избираат лекот, со оглед на чувствителноста на патогенот на одредена алатка, сериозноста на болеста, обликот на болеста и индивидуалните карактеристики на лицето. Кога третира дете, лекарот го заменува антибиотскиот ако не донесе резултат по петдневна употреба;
 • бактериофаги. Тука, исто така, неопходно е да се одреди чувствителноста на бацилите на специфичен бактериофаг. Таквиот третман има за цел да се ослободи од инфекцијата локализирана на кое било место;
 • вакцина. Таквиот третман претставува активен имунитет против наведениот микроби. Запомнете дека вакцината не се инјектира во телото на детето (пациентот мора да биде најмалку 18 години);
 • пробиотици и пребиотици. Овие средства се насочени кон третман на гастроинтестинални заболувања и реконструкција на нормална микрофлора во цревата. Пребиотиците дури можат да се воведат во телото на новороденчето.
 • ресторативен третман. Ова е специјална диета која ги исклучува пржената, масна и зачинета храна. Покрај тоа, едно лице мора да зема витамини. Ова особено важи за детето, бидејќи неговото тело сè уште не е силно.

Народна медицина

Некои луѓе користат не само антибиотици, пробиотици, пребиотици, витамини, бактериофага, вакцина, туку и третман со народни лекови. Но, важно е да се запамети дека овие средства треба да се користат само во комбинација со главната терапија, особено ако треба да се третира детето. Луѓето ги користат следниве народни лекови:

 • лушпа на бобинки од вибурнум;
 • лушпа на лисја од лисја, лисја или ливчиња од конска опашка;
 • лосион од сончогледово масло и масло од чајно дрво;
 • маст со прополис.

Превенција

Превенцијата на оваа болест е тешка поради фактот што бактеријата е отпорна на огромен број на средства за дезинфекција:

 • во болниците, персоналот редовно ја третира опремата со раствор на хлорамин, карболична киселина и хидроген пероксид. Покрај тоа, медицинскиот персонал систематски треба да се врие и автоклавира опрема;
 • спречувањето на пенетрација на микроорганизмите во папочната врвца на новороденчињата подразбира почитување на правилата за асепси во текот на нејзината обработка;
 • надлежен третман на хронични заболувања;
 • одржување на имунитет на високо ниво;
 • здрав начин на живот, вклучувајќи не само правилна исхрана, туку и активности кои го зајакнуваат телото;
 • употребата на бактериофаг. Ова е специфична профилакса, која се користи ако постои закана од инфекција на пациентот. Бактериофага често се користи за време на третманот на постоперативни рани;
 • вакцинација. Па лекарите ги заштитуваат своите пациенти од инфекција со бактерија пред да ја спроведат планираната операција.

Во околината во заедницата, ризикот од инфекција од оваа бактерија е многу мал, но секој треба да се обиде да ги следи овие мерки за да спречи инфекција. Впрочем, развојот на болеста е полесно да се спречи отколку да се третира.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Pseudomuscular bacillus и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарот: специјалист за заразни болести , педијатар , терапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ентероколитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Цревни воспаленија (појавување симптоми: 7 од 20)

Цревните воспаленија се гастроентеролошко нарушување кое може да биде локализирано во малиот, дебелото црево или сигмоидот. Во зависност од локализацијата на воспалителниот процес, клиничката слика исто така ќе се појави.

...
Гастроентероколитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Гастроентероколитис (прехранбена токсикоинфекција) е воспалителна болест која води кон пораз на гастроинтестиналниот тракт, кој се наоѓа главно во малиот или дебелото црево. Тоа претставува голема опасност предизвикана од можна дехидрација на телото во отсуство на доволна контрола. Се карактеризира со брз почеток и брза струја. Како по правило, 3-4 дена ако се следат препораките на докторот, како и пропишување на соодветен третман, симптомите на болеста се повлекуваат.

...
Тромбоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Тромбозата е болест во која густото згрутчување на крвта (акумулации на тромбоцити) се формира во крвните садови, мешајќи со слободниот проток на крв низ циркулаторниот систем. Затчавањето на крвните садови со згрутчување на крвта предизвикува непријатни чувства во рацете или нозете (во зависност од локацијата на згрутчувањето на крвта).

...
Дефицит на лактаза (појавување на симптоми: 6 од 20)

Детската болест, која се карактеризира со развој на дефицит во телото на новороденото, одредена ензимска лактаза, се нарекува дефицит на лактаза. Лактазата е директно вклучена во распаѓањето на лактозата (шеќер од млечни производи). Со нормална количина на лактаза во телото на детето, лактозата се дели на две компоненти: гликоза и галактоза. Во случај кога лактазата е содржана во намален волумен, тогаш несаканата лактоза влегува во цревата, каде што започнува нејзината поделба во составните делови. Варењето на лактоза во цревата води до формирање на масни киселини, метан и водород, што во крајна линија се манифестира во форма на течна столица кај бебињата.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Добијте специјалист за заразни болести онлајн
Бесплатно!
Постави прашање
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .