Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дијабетес инсипидус: симптоми и третман

Дијабетес инсипидус - главните симптоми:

Дијабетес инсипидус е синдром предизвикан од недостаток на вазопресин во телото, кој исто така е дефиниран како антидиуретичен хормон. Дијабетес мелитус дијабетес, чии симптоми се оштетен метаболизам на водата и се манифестира како постојана жед со истовремена полиурија (зголемена форма на урина), сепак, е прилично ретка болест.

Општ опис

Развојот на дијабетес инсипидусот се должи на итноста на патологиите на хипофизата, кои, пак, произлегуваат од малигни или бенигни метастатски тумори. Меѓу другите можни причини за формирање на деструктивни процеси, безуспешно се вршат хируршки интервенции кои влијаат на мозокот. Значи, во секој петти случај, дијабетес инсипидусот се јавува токму поради неуспешната неврохируршка операција.

Дијабетес мелитус не е наследна болест, но некои автозомно рецесивни наследни синдроми (на пример, болест на Волфрам, комплетен дијабетес инсипидус или нецелосен дијабетес инсипидус) се дел од клиниката која укажува на генетска мутација.

Како што веќе бевме забележано, дијабетес инсипидусот е прилично ретка болест, која претставува само околу 0,7% од вкупниот број на вистински ендокрини патологии. Постои иста стапка на инциденца кај двата пола. Во однос на детскиот морбидитет, во овој случај дијабетес инсипидусот често се манифестира во конгенитална форма, а нејзината дијагноза може да биде доста доцна - често тоа се случува околу себе, па дури и по 20 години. Меѓу возрасните најчесто се дијагностицира дијабетес.

Дијабетес инсипидус: класификација

Во прилог на горенаведените вродени и стекнати форми, постојат такви видови на болести како што се централниот дијабетес мелитус, бубрежниот дијабетес инсипидус и идиопатскиот дијабетес инсипидус.

Централен дијабетес инсипидус

Развојот на централен или хипоталамус-хипофизен не-дијабетес мелитус се јавува поради неспособноста на бубрезите да акумулираат течност. Оваа патологија се јавува поради нарушувања кои се јавуваат во функциите на дисталните тубули на нефронот. Како резултат на тоа, пациент со оваа форма на дијабетес инсипидус страда од честа мокрење во комбинација со полидипсија (што е синдром на непријатна жед).

Треба да се напомене дека ако пациентот има можност за неограничен внес на вода, тогаш нема закана за неговата состојба. Ако не постои таква можност од една или друга причина, а пациентот не може да ја задоволи својата жед во времето, тој брзо ќе развие дехидрација (или хиперосмоларна дехидратација). Постигнувањето на екстремната фаза на овој синдром е опасно по живот за пациентот, бидејќи следната фаза е транзицијата кон хиперсомоларната кома.

Долг тек на централниот дијабетес инсипидус кај пациент се развива во ренална нечувствителност кон антидиуретичен хормон вештачки администриран за терапевтски цели. Поради оваа причина, порано започнува третманот на оваа форма на не-дијабетес мелитус, толку е поповолна прогнозата на последователната состојба на пациентот, соодветно.

Исто така, треба да се забележи дека значителни количини на течност што ги консумира пациентот може да предизвика појава на такви истовремени болести како што е билијарна дискинезија, развој на синдром на нервозно дебело црево или гастрична птоза.

Идиопатски дијабетес инсипидус

Инциденцата на дијабетес мелитус во оваа форма е една третина од случаите. Овде, особено, станува збор за отсуство во процесот на дијагностичко снимање на хипофизата на сите видови на органски патологии на органот. Со други зборови, наведената стапка на инциденца на дијабетес инсипидус е непозната. Во некои случаи, може да се наследи.

Ренален дијабетес инсипидус

Болеста на дијабетес мелитус во оваа форма е предизвикана од органски или рецепторни патологии на бубрезите, вклучувајќи и ензимски ензим. Формата е доста ретка, и ако е забележана кај деца, тогаш, по правило, во овој случај има вроден карактер. Тој е предизвикан од мутации во аквапорин-2 ген или мутации на вазопресин рецепторот. Ако зборуваме за стекнатиот облик во случај на инциденца на возрасни, тогаш е препорачливо да се забележи како предизвикува ренална инсуфициенција која предизвикува оваа форма на дијабетес, без оглед на карактеристиките на нејзината етиологија. Покрај тоа, бубрежниот дијабетес инсипидус, исто така, може да се појави поради долготрајна терапија со препарати на литиум и други специфични аналози.

Симптоми на дијабетес инсипидус

Главните симптоми на дијабетес инсипидус, како што веќе ги идентификувавме, се полиурија (што е, честа мокрење), како и полидипсија (во синдром на жед). Во однос на сериозноста на овие манифестации, тука можеме да зборуваме за нивниот поинаков интензитет.

Запирање на карактеристиките на симптомите, треба да се забележи дека полиурија се манифестира со зголемување на вкупната количина на урина што се ослободува дневно (што најчесто е околу 4-10 литри, а во некои случаи може да достигне и до 30 литри). Излачената урина е безбојна, содржи мала количина на соли и други елементи. Сите делови се карактеризираат со ниска специфична тежина.

Незаситното чувство на жед во случај на вистински дијабетес мелитус води, соодветно, на полидипсија, во која се конзумираат значителни количини на течност, во некои случаи тие можат да се изедначат со обемот на изгубената урина.

Тежината на дијабетес мелитусот директно во комплексот се карактеризира со степенот на недостаток на антидиуретичен хормон во телото.

Развојот на идиопатската форма на дијабетес инсипидус е исклучително акутен и одеднаш, во ретки случаи, текот на процесот се одредува со постепено зголемување. Манифестацијата на болеста (т.е. развојот на сериозноста на нејзините клинички манифестации по избришената или асимптоматската форма на курсот) може да доведе до бременост.

Поради честата појава на потреба за уринирање (кои се дефинирани како pollakiuria), се појавуваат нарушувања на спиењето и неврозите (т.е. ментално растројство), како и зголемен физички замор и емоционална нестабилност. Рана манифестација на дијабетес инсипидус кај деца е изразена во еуреузата , а подоцнежните доцнења и пубертетот на растот се приклучуваат на манифестациите на болеста.

Доцни манифестации на болеста вклучуваат проширувања кои се јавуваат во бубрежната карлица, мочниот меур и уретерите. Поради значителна преоптовареност со вода, се јавуваат прекумерна дистензија на желудникот и пролапс, покрај развојот на билијарна дискинезија и хронична иритација на цревата.

Кај пациенти со дијабетес инсипидус, постои значителна сувост на кожата и секреција на плунка и пот. Апетитот е намален. Нешто подоцна, како манифестации како дехидрација, главоболки, повраќање, губење на тежината, намалување на крвниот притисок. Дијабетес инсипидусот предизвикан од лезија во регионот на мозокот, се јавува со развојот на невролошки нарушувања, како и со симптоми кои укажуваат на хипофизна инсуфициенција.

Во прилог на горенаведените симптоми, кај дијабетес инсипидус кај мажите, постои слабеење на потенцијата , а кај жените - менструални нарушувања.

Компликации на дијабетес инсипидус

Ризикот од инсипидус на дијабетес е ризик од дехидрација, што се јавува во ситуации во кои губењето на уринарната течност од телото не е соодветно надополнето. За дехидратација, типични манифестации се општа слабост и тахикардија, повраќање и оштетување на менталниот размер. Исто така постојат и згрутчување на крвта, невролошки нарушувања и хипотензија, што може да достигне состојба на колапс. Вреди да се спомене дека дури и тешка дехидрација е придружена со зачувување на полиурија.

Дијагноза на дијабетес инсипидус

Дијагностицирањето на дијабетес инсипидусот бара спроведување на соодветен тест за полиурија. Во нормална состојба на телото, волуменот на излачване на урина дневно не надминува три литри. Според тоа, пациентите со дијабетес инсипидус ја надминуваат оваа бројка, покрај тоа, постои и низок степен на густина на секрецијата на урината.

Друг тест исто така се користи за дијагностицирање на дијабетес инсипидус, кој е дефиниран како тест со неисхранетост. Во овој случај, пациентот мора да се воздржи од пиење осум часа. Со силно намалување на телесната тежина во одреден временски период со густина на урина од не повеќе од 300mosm / l, дијагнозата на дијабетес инсипидус се потврдува.

Во диференцијалната дијагноза на дијабетес инсипидус, се обезбедува исклучување на инсулин-зависна форма на дијабетес, како и присуство на тумори, невротични и ментални нарушувања и органски патологии на бубрезите во областа на хипоталамино-хипофизата.

Третман на дијабетес инсипидус

Ако зборуваме за потребата да се третира симптоматски тип на дијабетес инсипидус, односно не-дијабетес мелитус, кој се појави како еден од симптомите на одреден вид на болест, тогаш терапијата првенствено се фокусира на елиминација на коренот (на пример, тумор).

Без оглед на формата на дијабетес инсипидус, пациентите се пропишани заменска терапија со користење на синтетички аналог на антидиуретичен хормон (ADH). Употребата на таквите лекови се изведува внатре или преку инстилација на носот. Исто така се користат и продолжени лекови. Централната форма на дијабетес инсипидус предвидува рецепт на лекови чие дејство ја стимулира секрецијата на ADH.

Покрај тоа, тие извршуваат корекција насочена кон надополнување на балансот на водата и сол, за што солунските раствори се воведуваат во големи количини со инфузија. Со употреба на диуретици, диурезата е сериозно намалена.

Во однос на хранливите карактеристики во третманот на дијабетес инсипидус, тој обезбедува ограничување на внесот на протеини, со што се намалува оптоварувањето на бубрезите. Покрај тоа, потрошувачката на масти и јаглехидрати треба да биде доволна. Храната треба да се зема често, акцентот е на зголемување на вкупната количина на консумирани јадења од овошје и зеленчук. За да се задоволи жедта, се препорачуваат компоти, овошни пијалаци и сокови.

За да се дијагностицира дијабетес инсипидус во случај на појава на карактеристични предупредувачки знаци, обратете се кај ендокринологот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате дијабетес инсипидус и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дијабетес мелитус (појавување симптоми: 8 од 17)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Колера (појавување симптоми: 5 од 17)

Секој кој е заинтересиран за историски книги веројатно мораше да чита за епидемиите на колера, кои понекогаш ги покриваа целите градови. Покрај тоа, споменувањата за оваа болест се наоѓаат низ целиот свет. До денес, болеста не е целосно поразена, но случаите на болеста во средните ширини се доста ретки: најголем број на пациенти со колера се наоѓаат во земјите од третиот свет.

...
Хипергликемија (појавување симптоми: 5 од 17)

Хипергликемијата е патолошка состојба која напредува како резултат на зголемување на концентрацијата на гликоза во крвотокот во однос на позадината на болестите на ендокриниот систем, вклучувајќи и дијабетес мелитус. Нормалните нивоа на шеќер во крвта се движат од 3,3 до 5,5 mmol / l. Кога нивото на гликоза во крвта се зголемува на 6-7 mmol / l. Кодот за ICD-10 е R73.9.

...
Пременопауза (појавување на симптоми: 5 од 17)

Пременопаузата е посебен период во животот на жената, чиј поим е различен за секоја жена. Ова е вид на јаз помеѓу ослабнат и нејасен менструален циклус и последните менструации кои се јавуваат за време на менопаузата.

...
Дијабетес мелитус тип 1 (појавување симптоми: 5 од 17)

Дијабетес мелитус тип 1 е инсулин-зависен тип на болест која има доста специфични причини. Најчесто тоа ги засега младите луѓе на возраст до триесет и пет години. Главниот извор на оваа болест е генетска предиспозиција, но експертите од областа на ендокринологијата прават разлика помеѓу други предиспонирачки фактори.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .