Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфосарком: Симптоми и третман

Лимфосарком - главните симптоми:

Лимфосаркомот е малиген тумор, за кој клеточните елементи кои припаѓаат на лимфоидните серии делуваат како морфолошки супстрат. Лимфосаркомот, чии симптоми се манифестираат во такви клинички знаци како оштетување на лимфните јазли и разни органи, исто така се карактеризира со хематогени и лимфогени метастази кои се појавуваат со леукемизација кај околу 20% од пациентите.

Општ опис

Кога се разгледува лимфосарком, значајна група на секундарен тип е изолирана, која е формирана од лимфоцити и лимфоцитна леукемија . Во оние ситуации во кои бенигниот тумор што претходи на оваа состојба е непознат, забележан е примарен лимфосарком. Претежно лимфосарком е Б-клетка по потекло, Т-клеточната лимфосарком е многу поретко.

Лимфосарком е формиран во лимфните ткива, додека нејзиниот тек, како и стапката на раст, го изедначува со предвидувања за акутна леукемија , наместо со слична лимфогрануломатоза.

Специјалните возрасни категории за лимфосарком не се изолирани. Забележано е дека момчињата се повеќе подложни на болеста отколку девојчињата. Симптоматологијата кај лимфосарком, првенствено во нејзините примарни манифестации, зависи од примарна локација на формирањето на туморот. Размислете за главните опции за локализација на примарната лимфосарком, во зависност од целуларните (Б- или Т-) варијанти на оваа болест.

Лимфосарком: симптоми на примарниот медијастинален тумор на Б-клетките

Младите жени се повеќе склони кон оваа концентрација. Долго време, туморот не ги напушта границите на својот главен фокус, кој се наоѓа во антеропостериорниот медијастинум. Таквата манифестација како интоксикација не е карактеристична, па дури и со значителна големина на туморот. Во некои случаи, овој тип на лимфосарком се јавува како придружен синдром на компресија, кој се јавува во супериорната вена кава, што може да дејствува како единствен симптом кој укажува на тоа.

Недостатокот на симптоми води до случајна дефиниција на тумор, кој главно е откриен за време на радиолошки прегледи. Меѓу примарните симптоми се оние кои ги придружуваат воспалителни и вирусни заболувања: треска, малаксаност, кашлица. Вознемиреност на лицето, отежнато дишење, венска дилатација во ѕидот на градниот кош - овие симптоми се откриваат, како по правило, со долг тек на туморот. Често, туморот расте во ткива и органи кои го опкружуваат (перикардиум, бели дробови).

Овој тип на лимфосарком може да ги метастазира на мозокот, плеврата, бубрезите и надбубрежните жлезди, како и на другите органи кои се наоѓаат во ретроперитонеалниот простор. Многу поретко се јавуваат метастази во слезината, коскената срцевина и лимфните јазли. Потребна е биопсија за да се направи дијагноза. Меѓу изречените манифестации на симптоми често се јавува склероза (вклучувајќи и нодуларен тип).

Лимфосарком: симптоми на примарниот тумор на Б-клетките на периферните лимфни јазли

Овој тип на тумор е многу честа појава, додека има многу клинички манифестации, што овозможува да се одреди прогнозата на нејзиниот понатамошен развој. Симптомите се главно изразени во општа интоксикација, лимфните јазли се зголемени. Локализираниот тумор главно се екскретира со зголемување на супраклавикуларните лимфни јазли. Како по правило, тие стануваат густи, често формирајќи конгломерати. Поради ртење карактеристична за лимфосарком во околните ткива, се формира "погоден тумор", кој се карактеризира со вуди и цврстина на густината на конгломератот, чија граница не може да се утврди. Метастазата може да се изврши и во слезината и во било кој друг екстранодален орган (вклучувајќи ја и коскената срцевина, централниот нервен систем).

Во некои случаи, оваа група тумори може да дебитира како синдром, манифестиран во блокада на лимфна дренажа и компресија на венски стебла. Исто така е можно ртење на туморот во бубрезите кога го стиска уретер, што доведува до развој на хидронефроза. Рерната и компресијата на нервните стебла често се јавуваат со силна болка. Вреди да се спомене дека компресивниот синдром, заедно со постојниот "погоден тумор" - сето ова е доказ за прогресија што отишле предалеку, што, соодветно, определува за тоа лоши предвидувања.

Лимфосаркома: симптоми на примарниот тумор на Б-клетките на мезентеричните лимфни јазли

Симптоматологијата на овој тип на болест се карактеризира со појава на обилна (богата) дијареа, и како последица на тоа, брзото осиромашување на телото. Дополнителен симптом, исто така, може да биде асцит (или абдоминален пад, кој се карактеризира, соодветно, со акумулација на вишокот на течност во абдоминалната празнина). Зголемениот лимфен јазол често се определува со палпација. Дополнително, придружен симптом може да биде зголемена слезина.

Поразот на цревата со тумор се карактеризира со формирање на опструкција во него, со што се одредува прием во болница врз основа на итни индикации. Што се однесува до развојот на тумор кога се наоѓа надвор од цревата, нејзиниот раст води, соодветно, на зголемување на волуменот на абдоменот. Поради оваа причина, пациентите често се третираат за третман во сериозни фази на процесот.

Според резултатите од испитувањето на болеста со интервјуирање на пациенти, се утврди дека развојот на туморот не се појавил без симптоми. Значи, постојат ненаметливи знаци поврзани со појавата на болеста, која се манифестира во форма на нејасна абдоминална болка, дијареа (со алтернација со запек), промени во апетитот. Со оглед на не премногу значајната сериозност на манифестации, не се прави повик до лекарот поради оваа причина, што доведува до утврдување на формирање на тумор во доцната фаза.

Што се однесува до метастазата на лимфните јазли локализирани во други области, во овој случај тие не се карактеристични. Карактеристична карактеристика на лимфосарком на лимфните јазли во прашање е тоа што се карактеризира со најголем процент на лекување, што се постигнува преку полихемотерапија, како и радиотерапија. Нормализацијата на големината на лимфните јазли е проследена со исчезнување на дијареата, што, пак, води кон нормализација на тежината на пациентот.

Лимфосаркома: симптоми на Б-клеточна примарна слезина лимфосаркома

Лимфосарком од овој тип главно се карактеризира со зголемена слезина. Дополнително, меѓу симптомите може да се идентификува тежината на левиот хипохондриум, болката во оваа област, периодниот пораст на температурата. Исто така можно е формирање на синдром на хиперспленизам. Долго време метастазите во коскената срцевина може да бидат отсутни. За да се направи оваа дијагноза, потребна е спленектомија, која не само што има дијагностички, туку и терапевтски ефект.

Се планира да се отстрани слезината во случај на зачувување на неговата зголемена големина и нема тенденција да се излечи, по што се врши полихемотерапија, која служи како мерка за спречување на невролеукемија.

Лимфосаркома: симптоми на Б-клеточен примарен мозочен тумор

Клиничката слика на болеста не се разликува од другите видови на тумори кои се јавуваат во локализацијата која се разгледува. Особено, клиниката се состои од фокални симптоми (со централна пареза и парализа) и невролошки церебрални симптоми (изразени во синдромот на зголемен интракранијален притисок ). Повеќето случаи на овој тип на лимфосарком се придружени со присуство на ХИВ инфекција, против која се појавува.

Локализацијата на лимфосарком често се концентрира во регионот на големите хемисфери, и може да биде осамен (единечен) или повеќекратен. Дијагнозата и третманот се случуваат исклучиво под условите на специјалните агенции. Дијагнозата е направена со стереотактичка биопсија на мозокот. Кога се обидува да го отстрани туморот, дијагнозата е значително оптоварена.

Лимфосаркома: симптоми на Т-клеточни тумори на лимфните јазли и кожа

Т-клеточниот тумор на лимфните јазли е поредок, за разлика од Б-клеточната форма на болеста. Клиниката и морфологијата на овие групи во суштина не се разликуваат едни од други, иако Т-клеточната лимфосарком во прогресијата на туморот се развива побрзо, што ја одредува за по влошената прогноза.

Што се однесува до лимфосарком на кожата, таа сама по себе е ретка форма, и затоа е помалку проучена. Локализацијата на туморот е концентрирана во длабоките слоеви на дермисот, по што се шири речиси по целото поткожно ткиво. Туморот се карактеризира со густината на формирањето и нејзината неподвижност. Засегнатата кожа не се менува во боја. Биопсија сајтови се здобијат со незаштитени и доволно длабоки чирови.

Третман на лимфосарком

Лимфосарком вклучува употреба на добро познат метод на лекување, кој е хемотерапија. Во некои случаи, зрачење се користи за ова, и за време на генерализација на процесот - полихемиотерапија.

Хируршкиот метод не се користи во третманот на лимфосарком поради брзата прогресија забележана за време на текот на болеста по таквата интервенција, како и поради формирањето во раната по овој процес на имплантација. Прогнозата за живот во која било опција за третман на болеста и неговата форма е неизвесна.

Посебната тежина на третманот лежи во генерализирањето на туморскиот процес, без оглед на формата во која продолжува лимфосарком. Во овој случај, пациентите главно се пренесуваат на симптоматски третман, а очекуваниот животен век во овој случај се пресметува за неколку месеци, па дури и недели.

Доминантниот метод на лекување, кој е хемотерапија, на почетокот на неговата употреба се карактеризира со позитивен тренд заради добиениот ефект, но секој следен тек последователно води кон негово намалување. Генерализацијата на процесот, повторно, овозможува да се постигне краткорочен ефект, кој генерално ја карактеризира употребата на хемотерапија во овој случај како неефикасен метод на третман.

Дијагнозата на лимфосарком со последователна дефиниција на третманот ја прави хематолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфосарком и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш хематологот може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Серумска болест (појавување симптоми: 7 од 13)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 6 од 13)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Трихиноза (појавување симптоми: 6 од 13)

Трихинозата е акутна хелминтијаза која се јавува кај луѓето и кај цицачите. Важноста на медицинското и социјалното значење на оваа болест е утврдена од сериозноста на клиничките манифестации, кои често се изразуваат во попреченост, во некои случаи и смрт.

...
Туларемија (појавување симптоми: 6 од 13)

Туларемијата е болест од природна фокална природа, манифестирана во форма на акутна инфекција. Туларемија, чии симптоми вклучуваат лезии на лимфните јазли и кожата, а во некои случаи и мукозните мембрани на фаринксот, очите и белите дробови, се разликуваат и од симптомите на општа интоксикација.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 6 од 13)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хематолог зема
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .