Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперкалцемија: Симптоми и третман

Хиперкалцемија - главни симптоми:

Хиперкалцемијата е дефинирана како болест која се карактеризира со висока концентрација на калциум во крвта, во која неговите индикатори ја надминуваат марката од 2,6 mmol / l. Хиперкалцемијата, чии симптоми често може да биде целосно отсутен кај пациент, се открива преку крвни тестови. Што се однесува до главната причина за нејзиното појавување, тоа обично се определува врз основа на испитувањата на пациентот за лековите и храната што ја користат. Во меѓувреме, определувањето на причините за хиперкалцемија главно се сведува на изведување на испитувања на Х-зраци и лабораториски тестови за ова.

Општ опис

Во присуство на малигни тумори, хиперкалцемијата може да се случи поради метастази во коската на туморот, како и поради зголеменото производство на туморските клетки, предизвикувајќи ресорпција во коскеното ткиво. Покрај тоа, болеста може да се појави и поради паратироидниот хормон синтетизиран од туморски клетки и под влијание на други специфични причини. Хиперкалцемијата предизвикува формирање на спазам на аферентни артериоли, исто така го намалува нивото на реналниот проток на крв.

Со болеста, гломеруларната филтрација се намалува во одделно испитуваниот нефрон и во бубрегот како целина, реапсорпцијата на калиум, магнезиум и натриум во тубулите е засегната, додека реапсорпцијата на бикарбонатот се зголемува. Исто така е важно да се забележи дека оваа болест ја зголемува излачувањето (отстранување од телото) на водородни и калциумови јони. Поради придружното оштетување на функциите на бубрезите, се објаснува значителен дел од оние манифестации кои генерално се карактеризираат со хиперкалцемија.

Хиперкалцемија: симптоми

Раните симптоми на болеста се манифестираат во следните услови:

 • Губење на апетитот;
 • Запек ;
 • Гадење;
 • Повраќање;
 • Абдоминална болка;
 • Прекумерно производство на бубрези на урина ( полиурија );
 • Често повлекување на течност од телото, што доведува до дехидрација со неговите карактеристични симптоми.

Во акутната форма на манифестации, хиперкалцемијата се карактеризира со следниве симптоми:

 • Функционални нарушувања на мозокот (емоционални нарушувања, конфузија, халуцинации, делузии, кома);
 • Слабост;
 • Полиурија;
 • Гадење, повраќање;
 • Зголемувањето на притисокот за време на понатамошната замена со развојот на дехидрација на хипотензија и последователниот колапс;
 • Инхибициски ступор.

Хроничната хиперкалцемија се карактеризира со помалку изразени невролошки симптоми. Станува возможно формирање на бубрежни камења (со калциум во нивниот состав). Полиурија, заедно со полидипсија, се развива поради намалување на концентрационите способности на бубрезите поради нарушувања во активниот транспорт на натриум. Поради намалувањето на волуменот на екстрацелуларната течност, реапсорпцијата на бикарбонат е интензивирана, што придонесува за развој на метаболна алкалоза, додека зголемувањето на екскрецијата и секрецијата на калиум доведува до хипокалемија.

Со тешка и продолжена хиперкалцемија, бубрезите се подложени на процеси во нив со формирање на кристали со калциум, предизвикувајќи сериозно оштетување на иреверзибилна скала.

Хиперкалцемија: причини за болеста

Развојот на хиперкалцемијата може да се активира со зголемување на нивото на апсорпција во гастроинтестиналниот тракт на калциумот, како и прекумерниот износ на нејзиниот прием во телото. Често постои развој на болеста кај луѓето кои земаат значителен износ на калциум (на пример, во процесот на развивање на чир на пептица кај нив) и антациди, кои исто така содржат калциум. Додатен фактор е потрошувачката на големи количини на млеко во исхраната.

Тој има свој ефект врз зголемувањето на концентрацијата на калциум во крвта и вишокот на витамин Д, кој, исто така, ја зголемува неговата апсорпција преку гастроинтестиналниот тракт.

Во меѓувреме, хиперкалцемијата најчесто се јавува поради хиперпаратироидизам (прекумерно производство на паратироиден хормон од една или повеќе паратироидни жлезди). Околу 90% од вкупниот број на пациенти со дијагноза на примарен хиперпаратироидизам се соочуваат со откривање на бенигнен тумор во една од овие жлезди. За 10% од останатите, обичниот пораст на производството на хормонот во вишок на количини станува релевантен. Формирањето на малигни тумори на паратироидните жлезди поради хиперпаратироидизам станува исклучително ретка, но не и исклучена.

Клинички манифестации на хиперкалцемија

Претежно хиперпаратироидизам се развива кај жените и постарите лица, како и кај оние пациенти кои биле подложени на радиотерапија во цервикалниот регион. Во некои случаи, хиперпаратироидизмот се формира како ретка наследна болест, како што е повеќекратна ендокрина неоплазија.

Хиперкалцемијата станува доста честа кај пациенти со малигни тумори. Така, малигни тумори локализирани во белите дробови, јајниците или бубрезите почнуваат да произведуваат протеини во вишок, исто така делува на телото по аналогија со паратироиден хормон. На крајот, формира паранеопластичен синдром. Распространетоста (метастаза) на малигниот тумор е можна за коските, што е придружено со уништување на коскените клетки и нивниот истовремен придонес за ослободување на калциум во крвта. Овој курс е карактеристичен за туморите кои се формираат, особено, во белите дробови, од мајчината и простатата. Малигниот тумор кој влијае на коскената срцевина, исто така може да придонесе за уништување на коската, заедно со хиперкалцемијата.

Во текот на развојот на друг вид малигни тумори, зголемување на концентрацијата на калциум во крвта во моментот не може да се објасни поради нецелосната студија на оваа патологија.

Вреди да се спомене дека хиперкалцемијата исто така може да биде придружник на многу болести во кои постои уништување на коските или губење на калциум. Како еден од таквите примери, може да се идентификува Паџетовата болест . Развојот на хиперкалцемијата, исто така, може да се промовира со нарушена мобилност, што е особено важно во случаи на парализа или должина на престој во кревет. Овие состојби, исто така, доведуваат до губење на калциумот од коскеното ткиво за време на нејзината понатамошна транзиција во крвта.

Третман на хиперкалцемија

Изборот на методот на третман е директно под влијание на индикаторите за концентрација на калциум во крвта, како и причините кои придонесуваат за негово зголемување. Концентрацијата на калциум во опсег од 2,9 mmol / l само ја предвидува потребата да се елиминира коренот. Со тенденција за хиперкалцемија, заедно со нормална функција на бубрезите, главната препорака е да консумираат големи количини на течност. Оваа мерка помага да се спречи дехидрација, додека вишокот на калциум се излачува преку бубрезите.

Во многу висока концентрација, чии индикатори ја надминуваат марката од 3,7 mmol / l, како и манифестацијата на оштетувања во функцијата на мозокот и нормалната бубрежна функција, воведувањето на течност се врши интравенозно. Исто така, основата на третманот се диуретични лекови (на пример, фуросемид), чие дејство помага да се зголеми производството на калциум од страна на бубрезите. Дијализата е безбеден и ефикасен третман, но се користи главно кај тешки случаи на хиперкалцемија, во која ниту еден друг метод немал посакуван ефект.

Кај хиперпаратироидизам, третманот главно се прави преку хирургија, во која се отстранети една или неколку паратироидни жлезди. Во овој случај, хирургот го отстранува целото ткиво на жлездата што произведува вишок на хормон. Во некои случаи, локализацијата на дополнително паратироидно ткиво е концентрирана надвор од жлездата, и затоа е важно да се утврди оваа точка пред операцијата. По завршувањето, лекот се јавува во 90% од вкупниот број на случаи, што, соодветно, ја елиминира хиперкалцемијата.

Во отсуство на ефикасност, во овие методи на лекување се препишуваат хормонски препарати (кортикостероиди, бисфосфонати, калцитонин) и нивната употреба го успорува ослободувањето на калциумот од коските.

Ако хиперкалцемијата била предизвикана од малиген тумор, тогаш може да се тврди за тешкотијата во лекувањето на оваа болест. Во отсуство на контрола над растот на таков тумор, хиперкалцемијата често се повторува, без оглед на третманот што се применува на него.

Во случај на посочените симптоми за дијагностицирање на хиперкалцемијата, треба да се јавите кај лекарот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперкалцемија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот лекар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ротавирус (појавување симптоми: 6 од 14)

Ротавирусната инфекција е заразна болест предизвикана од ротавирусот. Ротавирус, чии симптоми се манифестираат со умерени симптоми на ентеритис или гастроентеритис, често се комбинира со респираторни и интестинални синдроми за време на првичната манифестација на болеста. Луѓето од било која возраст се подложни на ротавирусна инфекција, пак, најчесто се забележува инциденцата кај децата од шест месеци до две години.

...
Џардијаза (појавување симптоми: 6 од 14)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 14)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Дијабетична кома (појавување симптоми: 6 од 14)

Дијабетичната кома е исклучително опасна состојба која се развива на позадината на дијабетесот. Во случај на прогресија во човечкото тело, метаболните процеси се нарушени. Оваа состојба го загрозува не само здравјето, туку и животот на пациентот.

...
Џардијаза кај деца (појавување симптоми: 6 од 14)

Џардијаза кај деца - е паразитска патологија, предизвикана од еден клеточен микроорганизам - Giardia. Оваа болест се смета за една од најчесто дијагностицираните кај пациентите од педијатриската возрасна група. Постојат неколку механизми за пенетрација на патолошкиот агенс во телото на детето - најчесто тоа се постигнува со храната. Главната ризична група се состои од бебиња 3-4 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Polyarnaya 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .