Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рак на тироидната жлезда: Симптоми и третман

Ракот на штитната жлезда е главен симптом:

Канцер на тироидната жлезда е малигна патологија во која формира грутка (нодула) која влијае на тироидната жлезда и се развива врз основа на неговиот фоликуларен епител или парафоликуларен епител. Ракот на штитната жлезда, чии симптоми главно се откриваат кај жени на возраст од 40 до 60 години, се дијагностицира во просек во 1,5% од случаите при разгледување на било кој тип на малигни туморски форми на една или друга област на локализација.

Општ опис

Како што веќе беше кажано, ракот на тироидната жлезда првенствено се дијагностицира кај жени на возраст од 40 до 60 години, додека кај мажите болеста е поретко редот на големината - 3,5 пати. Неверојатно, катастрофата во Чернобил дејствуваше како главен фактор што предизвика последица на зголемување на инциденцата на рак на тироидната жлезда во последниве години, особено на овој тренд на зафатените деца, што, пак, се објаснува со поголема чувствителност на нивната тироидна жлезда за ефектите предизвикани од акумулацијата на радиоактивен јод . Ако не се појави фактор на радиоактивна експозиција, зголемувањето на инциденцата се должи на фактор со различен тип на возраста (со текот на времето, ризикот од развивање на форма на рак се зголемува).

Како главни карактеристики својствени за рак на тироидната жлезда, може да се констатира дека клиничката слика на оваа болест има избришан карактер на манифестација, формираните јазли се безболни при испитување, а метастазата на лимфните јазли и другите органи се случува многу рано во одредени форми на манифестација на оваа болест. Покрај тоа, забележуваме дека бенигните тумори во тироидната жлезда се откриваат многу почесто од малигни тумори (со сооднос од 95% до 5-10% во соодветниот редослед). Врз основа на ова, диференцијалната дијагноза (овозможувајќи да се утврди природата на туморот) треба да се направи на најтежок начин.

Во некои случаи, рак на тироидната жлезда може да биде наследна болест. Исто така, се случува на оваа патологија да им претходат бенигни тумори (како што се goiter, пролиферирачки цистаденом или аденом). Како индиректна потврда на оваа изјава може да биде, на пример, фактот дека почестото рак на тироидната жлезда се манифестира во оние области во кои се шири таквата патологија како ендемски зраци. Особено склони кон малигнитет е болест како што е папиларен пролиферативен цистаденом.

Друга карактеристика на туморските формации кои се формираат во тироидната жлезда е дека тие се доста променливи во однос на нивната сопствена структура, меѓутоа, доминантна опција, во меѓувреме, е епителна форма на рак (т.е. таков рак, формирање на тумор во кој се формира врз основа на епителното ткиво на засегнатото нивното тело).

Во зависност од степенот на малигнитетот на ракот, тој може да одговара на една од трите опции, под такви специфични степени. Така, нискиот малигнитет на тумори (потенцијално малиген тумор) се определува за папиларни цистадени, и покрај фактот дека тие се бенигни во нивната сопствена структура, се склони кон повторна појава. Покрај тоа, нивното растење во крвните садови се случува многу често. Нивниот малигнитет доведува до развој на папиларни аденокарциноми или малигни аденоми, кои, пак, ја одредуваат групата на формации чиј степен на малигност одговара на просекот. И, конечно, високо малигни група на тумори, особено анапластични и мали-клеточни форми на патологија. Во суштина, оваа група одговара на тироидната сарком, како и лимфосарком.

Локацијата на тироидната жлезда

Рак на тироидната жлезда: Причини

Како што е веќе истакнато, бенигна болест од друг тип може да дејствува како прекурзорна болест на тироидната жлезда. Особено, познато е дека приближно во 80% од вкупниот број на случаи на рак од овој тип се развива токму во позадина на постојниот гушар. Покрај тоа, постојат и неколку причини кои го одредуваат зголемениот ризик за развој на оваа болест. Особено, овие вклучуваат следново:

 • хронични воспалителни процеси кои влијаат на тироидната жлезда (се развива во него);
 • генетска предиспозиција за овој тип на рак, како и дисфункција на ендокрините жлезди и туморите во нив;
 • долгиот тек на воспалителниот процес или туморскиот процес во млечните жлезди или во гениталниот дел;
 • одредени наследни генетски состојби (Гарднер синдром, фамилијарна полипоза, фамилијарна форма на медуларен карцином, итн.);
 • изложеност на општо јонизирачко или рентгенско зрачење, слично на локалната изложеност (т.е. изложеност на вратот и главата на главата);
 • актуелен аденом на тироидната жлезда (оваа патологија се смета за преканцерозна болест);
 • условите предизвикани од хормонален дисбаланс, особено, оваа точка се однесува на жените и состојби од овој тип кај нив (бременост, менопауза, доење).

Во основа, комбинацијата на еден или неколку фактори наведени погоре води кон развој на рак на тироидната жлезда.

Канцер на тироидната жлезда: видови

Туморските формации во тироидната жлезда можат да бидат бенигни во природата на патолошкиот процес (ова вклучува фоликуларен аденом и папиларен аденом) или малигни. Текот на рак на тироидната жлезда е предизвикан од специфичен тип на патолошки процес, особено може да се манифестира како една од следниве опции:

 • папиларен карцином (оваа форма се дијагностицира почесто од другите, во просек, тоа изнесува околу 76% од случаите на болеста);
 • фоликуларен рак (дијагностициран во просек во 14% од случаите);
 • медуларен рак (изнесува околу 6% од случаите);
 • анапластичен и недиференциран канцер (до 4% од случаите).

Поретко, лимфом, сарком, метастатски карцином и епидермоиден карцином се дијагностицираат - во просек, до 2% од случаите кај сите малигни неоплазми кои влијаат на тироидната жлезда.

Размислете за главните карактеристики на секоја од овие опции.

 • Папиларен карцином на тироидна жлезда

Папиларниот карцином или карциномот, како што веќе рековме, се дијагностицира почесто од другите форми на тироиден карцином. Микроскопското испитување на папиларните карциноми има појава на бројни папиларни испакнатини, што, всушност, служи како основа за идентификација на овој тип на рак (од латинска папила, преведен како "папила"). Развојот на туморската формација се случува крајно бавно, главно тој е локализиран во жлездата во еден од лобусите, иако варијантата на билатералната лезија на органот е дозволена (во просек, ова се јавува кај 10-20% од случаите).

Иако папиларниот карцином се развива бавно, ова, во меѓувреме, не ја исклучува неговата метастаза во регионот на цервикалните лимфни јазли. Ние ќе разјасниме дека метастазата се подразбира како таков процес со кој се формираат секундарни фокуси на раст на тумор, односно метастази, предизвикани од ширењето на клетките на ракот од примарен фокус кон други ткива (т.е., во овој случај, како што е наведено, ова се цервикални лимфни јазли).

Во оваа форма на рак, за повеќето пациенти, се утврдува прогнозата за релативно поволна содржина, но, за време на метастазата, се забележува значителна компликација во лимфните јазли и далечните органи. Во просек, метастази се јавуваат во 30% од случаите. Според општата слика на пациентите со оваа форма на болеста, може да се идентификува дека се наоѓа кај деца (иако кај нив е поретко дијагностициран рак) и кај возрасни пациенти. Главниот врв на инциденцата е на возраст од 30 до 40 години. Беше забележано дека кај децата пред да стигнат до пубертетот, оваа форма на рак се јавува во многу поагресивна форма (во споредба со неговиот тек кај возрасната група на пациенти). Покрај тоа, децата исто така развиваат метастази многу почесто, главно се јавуваат кај цервикалните лимфни јазли и белите дробови.

 • Фоликуларен тироиден карцином

Оваа форма на рак ја зема втората позиција во однос на инциденцата. Во овој случај, туморската формација се развива поради фоликуларни клетки, кои, пак, се дел од нормалната структура на погодениот орган, самата тироидна жлезда. Природата на развојот на оваа форма на рак е предизвикана од недостаток на јод во исхраната. Карактеристична особина е бавниот раст. Претежно, ширењето на ракот на местата надвор од тироидната жлезда не се јавува, метастазата кон белите дробови, лимфните јазли и коските ретко се дијагностицира. Оваа болест се јавува кај возрасни пациенти, главно нивната возраст е 50-60 години. Поради поголемата агресивност на патолошкиот процес во оваа форма на рак, прогнозата е малку понеповолна во споредба со претходната форма.

 • Медуларен карцином на тироидната жлезда

Тумор во оваа форма на рак се развива поради С-клетките на тироидната жлезда (парафоликуларни клетки). Карактеристична особина е дека пред пациентот да открие присуство на примарен тумор, тој можеби веќе има метастази во белите дробови, лимфните јазли и црниот дроб. Прогресијата на болеста е уште поагресивна во споредба со претходните форми на рак, метастази, како што е јасно од изборот на нејзините карактеристики, се случува прилично рано, пред сè се јавува кај лимфните јазли, може да се прошири на мускулите и трахеата, метастази во белите дробови и другите внатрешни органи поретко. Како манифестации кои ја придружуваат клиниката, можно е да се назначат "топли блесоци", синдром Itsenko-Cushing, дијареа, црвенило на лицето.

 • Анапластичен рак на тироидната жлезда

Тумор во дадената форма се развива ретко, постои тенденција за брз раст, како и за поразот на цервикалните структури и последователното ширење низ телото. Со оглед на природата на болеста, прогнозата за тоа е крајно неповолна. Претежно анлапластичен рак се развива кај постари пациенти, со долгорочна манифестација на нодуларен јаглен пред него. Поради брзиот раст на туморот, поради што структурата на медијастинумот (која е придружена со задушување, оштетено голтање, гласно засипнатост) и поради ртење на околните органи во текот на годината, оваа дијагноза е фатална.

 • Тироиден лимфом

Во овој случај, туморот се развива врз основа на лимфоцити во таква болест како автоимуни тироидитис, исто така, е дозволена неговата независна манифестација. Тироидната жлезда се зголемува многу брзо, додека лимфните јазли се вклучени во патолошкиот процес, кој, како и во претходниот случај, е проследен со симптоми поврзани со компресија на медијастинумот.

Рак на тироидната жлезда: Симптоми

Клиничките манифестации на болеста што се разгледува во рамките на почетните фази практично не се манифестира. Во меѓувреме, важно е да се има на ум дека долгорочното постоење на бенигни зраци може да се смета како предиспонирачки фактор за развој на рак, бидејќи текот на оваа болест бара соодветен пристап и контрола.

Првите симптоми на рак на тироидната жлезда главно се ограничени на откривање од страна на пациенти со мал јазли (компактибилност) на погодениот орган. Присуството на овој нодул не е придружено со болка или со други чувства, самата жлезда не се менува во големина до одредена фаза. Откривањето на таков јазол е придружено со негово ослободување за време на дијагнозата како пред-малиген тумор, иако единоформираните јазли се претежно бенигни.

Ако таков јазол се појавува во претходно нормална (здрава) состојба на жлездата, тогаш областа на нејзиното формирање главно се концентрира на еден од неговите лобуси, од долниот столб. Нешто поретко, масата на туморот се јавува во областа на истмусот на жлездата, а потоа се шири на двата лобуси. Првично, туморот има заоблена форма, неговата конзистенција е густа, површината е мазна. Нејзиниот постепен раст е проследен со структурни промени во кои туморот станува нодуларен, ја губи јасноста на неговите внатрешни граници и се шири на еден или двата лобуси на жлездата.

Растот на туморот главно се јавува постериорно, овде, ртење преку капсулата на органот, го стиска трахеата и нервите, поради што гласот на пациентот станува рапав, дишењето станува тешко, а физичкиот напор е придружен со појава на постојан недостаток на здив. Со последователна прогресија на болеста, езофагусот е предмет на компресија во однос на позадината на растот на туморот, што предизвикува голтање. Поради вклучување на мускулите на вратот во патолошкиот процес, како и невроваскуларниот пакет и влакна, на кожата се формира мрежа на значително проширени вени.

Ако на дел од лезијата лимфните јазли се зголемени, тогаш ова укажува на малигнитет на патолошкиот процес. Неверојатно, во околу 50% од случаите, ракот на тироидната жлезда кај децата е дијагностициран според оваа особина, односно со зголемување на цервикалните лимфни јазли.

Парализата на гласните жици, обележана со локацијата на печат, се смета за сигурен знак за рак на тироидната жлезда, во овој случај, ларингеалниот нерв е изложен. Со оглед на тоа дека парализата на лигаменти не е секогаш проследена со гласовно нарушување, ослободувањето на овој симптом се јавува кога се спроведува соодветна дијагностичка студија.

Како дополнителни симптоми, како што напредува болеста, може да се појават други, општи типови на симптоми, особено кашлање, болка во погодената област, потење, губење на тежината, слабост.

Текот на рак на тироидната жлезда кај децата се карактеризира со релативно бавна прогресија и поволна природа на процесот. Младите пациенти генерално имаат предиспозиција за метастази, постари лица - до постепено ртење на туморот до органите на вратот. Постарите пациенти страдаат од болеста со манифестација на заеднички знаци, со брза прогресија на патологијата и со доминација на особено малигни форми на болеста.

Текот на болеста паѓа под одредени фази. Значи, I фаза на рак на тироидната жлезда ја одредува единствената природа на формирањето на туморот, капсулата на органот на жлездата не е деформирана кога е присутна, нема метастази. Ракот на тироидната жлезда II фаза исто така е проследен со отсуство на метастази, формирањето на туморот може да биде или едно или повеќе, капсулата на органите во овој случај е предмет на лезија. Следен - рак на тироидна жлезда III фаза. Се карактеризира со оштетување на лимфните јазли лоцирани во непосредна близина на жлездата, но самата таа е предмет на оваа фаза на прогресија на процесот на деформација, исто така постои и компресија на ткивата кои се во непосредна близина. И, конечно, стадиум IV на рак на тироидната жлезда, тој е проследен со метастази на туморот, се шири на лимфните јазли и на другите органи. На етапата I и II од оваа болест, прогнозата е најповолна.

Тумор кај карцином на тироидната жлезда

Дијагноза и третман

Во дијагнозата на ракот, постојат неколку основни чекори, од кои наједноставен е палпација, односно обична палпација на површината погодена од формирањето на туморот. Понатаму, со цел да се добие поформативна слика за состојбата на тироидната жлезда на пациентот, таа е насочена кон ултразвук и магнетна резонанца (МРИ). Со помош на радиоизотопи произведе функционална студија. Биохемискиот метод се користи како главна дијагностичка опција, односно биопсија во која внатрешните ткива на жлездата се отстрануваат со тенка игла за понатамошно проучување.

Што се однесува до прашањето како да се лекува ракот на тироидната жлезда, најдобри резултати тука може да се постигне со хируршко отстранување на засегнатиот орган. Во иднина, пациентите се пропишани хормонска заместителна терапија (за живот). Ако формирањето на тумор има мала големина, тогаш операцијата може да се изврши при одржување на органот, но со делумно отстранување на погодените ткива. Подобрена слика за понатамошното предвидување за оваа опција за третман се постигнува преку спроведување на дополнителни мерки за третман, на пример, терапија со употреба на радиоактивен јод. Ваквото влијание се карактеризира со сопствената ефикасност, како и целосна безбедност за луѓето околу пациентот.

Запущенные формы рака щитовидной железы требуют комбинированной терапии при частичном или полном удалении пораженного органа, а также при использовании химиотерапии и терапии с применением радиоактивного йода. Дополнительно систематически проводится сканирование железы, что позволяет контролировать ее состояние и общую динамику состояния на фоне воздействия через указанные методы лечения. Малая степень воздействия терапии требует увеличения дозировки применяемых препаратов.

Появление симптомов, указывающих на возможный рак щитовидной железы, требует обращения к эндокринологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Рак щитовидной железы и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач эндокринолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфаденопатия (совпадающих симптомов: 8 из 15)

Лимфаденопатија е состојба во која лимфните јазли се зголемуваат во големина. Ваквите патолошки промени укажуваат на сериозна болест која напредува во телото (често на онколошка природа). За точна дијагноза потребни се неколку лабораториски и инструментални анализи. Лимфаденопатија може да се формира во кој било дел од телото, па дури и да влијае на внатрешните органи.

...
Туберкулезный плеврит (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Болеста, која се карактеризира со појава на акутно, хронично и рекурентно воспаление на плеврата, се нарекува туберкулозен плеврит. Оваа болест има карактеристика на манифестација преку инфекција на телото со вируси на туберкулоза. Често плевритот се јавува кога едно лице има тенденција да пулмонална туберкулоза.

...
Атипичная пневмония (совпадающих симптомов: 7 из 15)

Атипична пневмонија е воспалителен процес во белите дробови, чија етиологија не е типична. Тоа е, болеста не е предизвикана од бактерии, главно коки, како што е случајот со типична пневмонија, туку со микроорганизми и вируси.

...
Лимфолейкоз (совпадающих симптомов: 6 из 15)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Рак горла (гортани) (совпадающих симптомов: 6 из 15)

Ракот на грлото (рак на гркланот) е исклучително сериозна болест, која се карактеризира со формирање на малигна туморска формација врз основа на ткивата на грлото. Ракот на грлото, чии симптоми се предизвикани од голем број на одредени фактори, претежно е болест што се јавува кај мажи во возраста од 40 до 70 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .