Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дебелината: Симптоми и третман

Дебелината - главните симптоми:

Дебелината е состојба на телото во кое масни наслаги почнуваат да се акумулираат во нејзините влакна, ткива и органи. Дебелината, чии симптоми вклучуваат зголемување на тежината од 20% или повеќе во споредба со просечните вредности, не е само причина за општа непријатност. Исто така, доведува до појава на психофизички проблеми на оваа позадина, проблеми со зглобовите и 'рбетот, проблеми поврзани со сексуалниот живот, како и проблеми поврзани со развојот на други состојби поврзани со таквите промени во телото.

Општ опис

Така, дебелината, покрај проблемите наведени погоре, го зголемува ризикот од развивање на бројни доста сериозни болести кај пациентите. Тие вклучуваат, на пример, атеросклероза и хипертензија, коронарна срцева болест (CHD), мозочен удар, миокарден инфаркт. Дополнително, дебелината често е придружник на дијабетес мелитус, кој е неразделно поврзан со него - дебелината која делува како една од главните причини што предиспонира за нејзиниот развој. Болестите на црниот дроб и бубрезите, исто така, може да се додадат на болести кои можат да се развијат на позадината на дебелината. Покрај тоа, болестите поврзани со дебелината, кои се сметаат за проблеми поврзани со дебелината, можат да станат причина за попреченост и, исто така, да утврдат прилично висок процент на смртност за секоја од опциите. Како додаток во овој дел, исто така може да се забележи дека хипертензијата кај дебели пациенти е забележана во просек три пати почесто отколку кај оние со тежина во рамките на нормалниот опсег, додека коронарната срцева болест и ангина пекторис, пак, кај пациенти со дебелината се открива до 3-4 пати почесто отколку кај лица со тежина во нормален опсег.

Трансферот на пациенти со дебелина кај сите видови болести, вклучувајќи ги и "нормалните" акутни респираторни вирусни инфекции и инфлуенца, се јавува во потешка и подолга форма во споредба со текот на овие болести кај пациентите со нормална тежина, а покрај тоа со дебелината, ризикот од развој на компликации значително се зголемува на позадината на такви болести. Исто така, забележете дека дебелината не само што може да се манифестира како независна болест, туку, исто така, може да делува како еден од симптомите на различен тип на болест.

Жените се најмногу подложни на дебелина, и оваа предиспозиција за нив е двојно повисока од онаа кај мажите за дебелина. Како критичен возрасен интервал за развој на дебелина, можете да ја одредите возраста од 30-60 години. Врз основа на спроведеното истражување за дебелината, експертите на СЗО откриле дека дебелината е речиси глобална епидемија, а оваа епидемија е важна за милиони луѓе на нашата планета, без оглед на нивната припадност кон одредена социјална, национална, професионална, возраст, пол или друга група. Само во Русија, дебелината се дијагностицира во просек во 30% од работоспособното население, додека уште 25% од населението има проблем со прекумерна тежина.

Дебелината: како се случува

Дебелината: Причини

Како колатерални причини за дебелина, може да се разгледа следново:

 • дисбаланс помеѓу потрошената енергија и потрошената храна (односно, храната троши повеќе од енергијата се троши);
 • генетски нарушувања;
 • Дебелината не се развива врз основа на ендокрини нарушувања (тоа е поврзаност со ендокрините нарушувања кои се сметаат за нејзина главна причина за дебелина), туку како резултат на нарушувања на цревата, црниот дроб, панкреасот.

Покрај тоа, може да се идентификуваат голем број на предиспонирачки фактори за развој на дебелина:

 • генетски фактори (намалена ензимска активност на липолизата или зголемена ензимска активност на липогенезата);
 • недостаток на мобилност на животниот стил;
 • прекумерна потрошувачка на пациенти на лесно сварливи јагленохидрати (шеќерна храна, шеќерна пијалаци и сл.);
 • нарушувања во исхраната (во овој случај се јавуваат нарушувања во исхраната кои предизвикуваат нарушувања во исхраната (анорексија, булимија, итн.);
 • релевантноста на одреден тип на болести, особено болести од областа на ендокринологијата (хипотироидизам, хипогонадизам и сл.) се сметаат за такви;
 • употреба на психотропни лекови;
 • чест стрес;
 • нарушувања на спиењето, недостаток на спиење.

Дебелината е исклучително ретко поврзана со одредени видови повреди или со претходна хируршка интервенција. Како можна варијанта на првата врска, на пример, може да се разликува лезија на хипофизата со прострелна рана, како втор, хируршка интервенција, односно отстранување на јајниците.

Индивидуалните случаи на дебелина се асоцирани со состојби предизвикани од заразен енцефалит, туморни формации на ендокрините жлезди, на пример, тоа е тумор на надбубрежниот кортекс или тумор на хипофизата. Исто така, причината за дебелината, повторно, во некои случаи, може да биде развој на атрофичен процес, на пример, неговиот развој во тироидната жлезда, која го одредува овој тип на дебелина, како ендокрина дебелина. Хипофизата особено содржи два главни хормони, поради што се обезбедува регулирање на метаболизмот на мастите. Покрај тоа, тој е тесно поврзан со друг вид на ендокрини жлезди во нашето тело, што, пак, исто така игра важна улога во процесите на метаболизмот на мастите (тука особено треба да се разликуваат процесите на таквата размена со надбубрежниот кортекс и со половите жлезди).

Во набројувањето на причините, веќе укажавме дека метаболните болести се сметаат за фактори кои предизвикуваат развој на дебелина, како главна причина за неговата варијанта, а тоа не е секогаш предизвикано од лезија на висцерален или ендокрин орган. Доста често, дебелината е директно поврзана со неправилности во менструалниот циклус на жените, кои, пак, се особено чести кога дебелината дебитира на рана возраст. Неверојатно, дебелите жени на почетокот се соочуваат со проблем во форма на метаболички нарушувања поврзани со половите стероиди, поради што ослободувањето на гонадотропини се случува со забрзана стапка, а тоа, пак, води до ановулација, односно до отсуство на овулација.

Дебелина: карактеристики на патогенезата

Патогенезата, односно особеностите на процесите кои во крајна линија доведуваат до развој на дебелина кај пациент, не може да биде недвосмислено утврдена. Особено, причината за развојот на патолошката дебелина не може да се идентификува само со несогласување (енергетски) на енергијата што ја консумира телото со консумираната храна (и особено неговата содржина на калории). Главното прашање во овој случај се сведува на недоследноста на ефектот од страна на авторегулаторните механизми кои со години ја осигуруваат конзистентноста на нормалната тежина кај здрави луѓе. На крајот на краиштата, ако ги земеме предвид ситуациите, на пример, со присилен одмор (траума) или со принуда при јадење (прекумерно пренесување), вишокот на маснотии често е резултат на привремено, односно важно е до обновување или стабилизација (не се менува за индивидуално регулирани потреби). Поради оваа причина, може да се констатира дека постојаната дебелина се развива токму како резултат на функциите на церебралниот кортекс поради формирањето на условени рефлексни врски и комплекс од други процеси.

Така, како главна опција за развој на дебелина, може да се разгледаат нарушувањата што се јавуваат во функциите на главните централни механизми, имено хипоталамусот и церебралниот кортекс, во овие центри е регулиран апетитот. Враќајќи се на односот на конзумирана храна и потрошувачката на енергија, може да се претпостави дека карактеристиките на оваа врска се предизвикани од функционалните карактеристики на овие центри. Тие, пак, можат да бидат вродени и стекнати (што значи опции кои се засноваат на исхрана, воспитување, семеен начин на живот итн.). Кај повредите кои директно влијаат на областа на таквите центри, со или без придружно воспаление, може да се развие дебелина поради дисфункција на центрите кои обезбедуваат апетитна регулација.

Дебелината: класификација

СЗО во 1997 година, врз основа на споредба на студии и проучување на релевантните критериуми, беше развиена класификација, во која, соодветно, беа прикажани стапките на прекумерна телесна тежина. Оваа класификација се заснова на распределба на специфичен индикатор, бидејќи се смета за BMI - индекс на телесна маса, пресметан за лица на возраст од 18 до 65 години според формулата за поделба на телесната тежина (kg) по висина вредност (m) квадрат. На пример: 65 / 2.89, каде што 66 е тежина, 2.89 е бројот на квадратот за висина од 1,70 m; завршената вредност е 22,49, (кореспонденцијата на готовиот број на специфични индикатори е пониска).

Врз основа на разгледувањето на многу примери, беше откриено дека таквата пресметка точно ја одразува реалната состојба во однос на индикаторите. Максималната дозволена бројка за BMI стапка е 25 kg / m за такви пресметки. Врз основа на ова, може да се разликува следнава слика:

 • БМИ во опсегот на вредности под 18,5 - бројката одговара на дефицитот на тежината, одредувајќи го за пациентот ризикот од развивање на друг вид патолошки состојби во однос на оваа позадина;
 • БМИ помеѓу 19-24.9 - одговара на нормалната тежина, односно нормалната тежина, овие бројки ги одредуваат најниските показатели во однос на подложност на болести и морталитет;
 • БМИ во опсег од 25-29,9 одговара на зголемена телесна маса, која исто така се дефинира како пред-дебелина со соодветни ризици за понатамошна прогноза;
 • БМИ во опсег од 30-34,9 е висока бројка, во овој случај зборуваме за состојба како што е степенот на дебелина на пациентот (почнувајќи од овој интервал, можеме да зборуваме за дебелината како таква, згора на тоа, од овој период се одредува значителен ризик за општо здравје, со што се бара потреба од соодветен медицински преглед при понатамошниот развој на методите за нормализирање на здравствената состојба);
 • БМИ во опсег од 35-39,9 е многу висок индикатор, II степен на дебелина на пациентот;
 • А БМИ со вредност од 40 и погоре е претерано висока стапка која го одредува пациентот III и, соодветно, IV степен на дебелина.

Горенаведената класификација е најчестата употреба за пресметување на тежината на висината и одреден интервал кој го одредува здравствениот ризик или ја означува нормата.

Покрај тоа, постои и друга формула за пресметка, исто така е едноставна во пресметката: Mu = P-100, вредноста на Mu, P во формулата - висина во сантиметри се смета за идеална телесна тежина. Врз основа на пресметка користејќи ја оваа формула, се разликуваат степени на дебелина, вкупно четири. Значи, јас степенот на дебелина во ова олицетворение одговара на вредностите кои ја надминуваат идеалната телесна тежина во просек од 15-29%, а потоа II степен на дебелина одговара на вредностите при кои вишокот достигнува 30-49%. Слично на тоа, се пресметуваат III и IV степени на дебелина, за кои височината одговара на вредностите од 50-99 (III), 100 или повеќе (IV).

Постојат одредени видови на дебелина, кои се одредуваат врз основа на главните области на концентрација на маснотии:

 • Абдоминален тип на дебелина (андроид, горен вид на дебелина). Овој тип на дебелина ги одредува главните области на концентрација на масното ткиво од горниот дел на торзото, како и во стомакот, врз основа на кој е можно да се утврди аналогијата на таквата градба со јаболко. Мажите се предодредени претежно на таква дебелина, а, исто така, постојат доволно висок ризик за влијанието врз општото здравје, кое е предизвикано од честата појава на дијабетес, хипертензија, срцев удар и мозочен удар на позадината на дебелината.
 • Тип на дебелина кај феморалниот задник (помал тип на дебелина). Веќе врз основа на името на оваа точка, читателот може да сфати дека доминантните области на локализација на масни наслаги се областите на задникот и бутовите, општо земено, можеме да дадеме аналогија на видот на фигурата со круша. По можност, овој тип на дебелина е дијагностициран кај жени, а истовремени нарушувања може да се идентификуваат венска инсуфициенција, разни болести на 'рбетот и зглобовите.
 • Мешан тип на дебелина (среден тип). Овој вид на дебелина одговара на еднаква дистрибуција на телесните масти низ телото.
Видови фигури за дебелина: "јаболко", "круша"

Дополнително, дебелината може да биде прогресивна, со тоа што постепено се зголемува телесната маст со истовремено (исто така постепено) зголемување на телесната тежина. Дебелината може да кореспондира со стабилна фаза (преостаната фаза на дебелина, која се смета за преостаната фаза, обележана по губење на тежината).

Во согласност со карактеристичниот каузативен фактор во развојот на дебелината, како и во согласност со сопствените карактеристики, дебелината може да се манифестира како примарна (едноставна дебелина, егзогена конституционална дебелина, алиментарна деменцијална дебелина), како секундарна (симптоматска дебелина или хипоталамична дебелина), како и ендокрина дебелина.

Основата на примарна дебелина е алиментарен или егзоген фактор, предизвикан од прекумерно висока заситување на енергијата во дел од реалниот диететски пациент за пациентот со истовремено ниска потрошувачка на енергија, против која, како што знаете, почнува да се акумулира прекумерната тежина. Развојот на овој тип на дебелина, особено, е предизвикан од значителна количина јаглени хидрати во храната, како и присуство на маснотии во вишокот на животни. Покрај тоа, причината за разгледуваната варијанта на дебелина може да биде нарушување на составот и исхраната (ретко јадење, обилно јадење, како и добивање храна во вечерните часови во количина на дневна потрошувачка), често предизвикани од семејната предиспозиција. Калориите со масти се со поголема веројатност да ја зголемат тежината од калориите во јагленохидратите и протеините.

Што се однесува до секундарната дебелина, тој делува како придружен фактор во голем број на синдроми, на пример, гелиновиот синдром, Babinski-Fröhlich болест итн. Покрај тоа, симптоматската дебелина, која се разгледува за оваа варијанта, може да придружува голем број церебрални лезии, како што се тумори. мозокот, заразни болести, трауматска повреда на мозокот, ментални нарушувања итн.

И, конечно, ендокрина дебелина. Неговиот развој е проследен со присуство на патологии во областа на ендокрините жлезди. Болести како што се хиперинсулизам, хипотироидизам, хипогонадизам итн. Може да се разликуваат како патолошки состојби кои предизвикуваат дебелина против оваа позадина.

Исто така постојат и посебни форми на дебелина, чие ослободување се случува врз основа на учество во патогенетскиот процес на оние или други единици кои припаѓаат на регулаторниот систем:

 • Диенцефална (церебрална, хипоталамична) дебелина. Оваа група вклучува такви клинички манифестации на дебелина, кои се развиваат во однос на позадината на претходниот енцефалитис (без оглед на карактеристиките на нивната етиологија (природата на појавата)). Како такви варијанти на енцефалитис може да се смета за трансфер на енцефалитис, придружен со црвена треска, тифус, како и епидемичен енцефалитис на болеста итн.
 • Хипогенитална дебелина. Оваа форма на дебелина се развива кај жени за време на појавата на менопаузата (вештачка или природна), за време на лактацијата. Мажите, исто така, можат да се соочат со оваа форма на дебелина, која е придружена со нивната неразвиеност на половите жлезди (т.н. еунухоидна дебелина). Недостатокот на сексуален хормон кај момчињата, исто така, може да предизвика развој на препубертестална дебелина. Хипо-оваријалната дебелина во оваа група се карактеризира со концентрација на маснотии на таков начин што наликува на хеланки, како и на тој начин, кога неговата концентрација дефинира аналогија со престилка (концентрација на масни наслаги во стомакот). Во принцип, можно е да се назначи дека мастите се дистрибуираат во чести случаи на генерализиран начин.
 • Хипофизна дебелина. Оваа форма на дебелина е блиска во вид на диенцефална дебелина, хипофизата исто така е предмет на штета тука (главно). Депонирањето на маснотиите се јавува во стомакот, градите, бутовите и лозата. Неразвиеноста на гениталните органи, вообичаен тип на инфантилизам на пациентот, е релевантна.
 • Хипотироидна дебелина. Овој тип на дебелина е придружен со недостаток на тироидната жлезда. Карактеристични карактеристики на овој тип на дебелина: месечината, дебелиот врат.

Дебелината: Симптоми

Очигледно, прекумерната тежина се смета за главен симптом кој одговара на дебелината. Концентрацијата на масни наслаги може да биде многу различна, што, според тоа, ја одредува локализацијата во стомакот, бедрата, рамото, грбот итн. Дополнительно образованию жировых отложений сопутствует такой симптом, как недоразвитость мышечной системы. Отмечаются и характерные изменения во внешнем виде пациентов. Так, у них появляется второй подбородок, отмечается псевдогинекомастия (увеличение молочных желез), бедра по форме становятся похожими на галифе, по типу передника начинают свисать характерные жировые складки. Часто на фоне актуальных изменений при ожирении развиваются грыжи (паховая, пупочная).

I и II степеням ожирения могут не сопутствовать какие-либо характерные жалобы, в то время как на более «серьезных» этапах развития ожирения в рамках этих его степеней, где оно проявляется в более выраженной своей форме, появляется повышенная потливость, сонливость и слабость, одышка, отечность, запоры, боль в суставах и в позвоночнике.

Симптомы ожирения III и IV степени сопровождаются значительно более серьезными нарушениями функций всего организма. В частности проявляют себя нарушения дыхательной, сердечно-сосудистой и пищеварительной систем в нем. При объективном осмотре пациентов определяется изменение тонов сердца, тахикардия и гипертония. На фоне измененного состояния купола диафрагмы на фоне ожирения развивается дыхательная недостаточность, помимо этого частым спутником этих степеней ожирения становится легочное сердце. «Страдает» от ожирения на данных этапах и паренхима печени (внешняя ее поверхность, в частности она подвержена жировой инфильтрации), развивается также панкреатит, холицестит (хроническая его форма). Опять же, появляются жалобы на боли в позвоночнике, нередко отмечаются симптомы, указывающие на развитие артроза коленных и голеностопных суставов.

В частых случаях любой степени и форме ожирения сопутствуют нарушения менструального цикла, что может достигать состояния аменореи (то есть полного отсутствия менструаций).

Из-за повышенной потливости, обусловленной ожирением, часто развиваются кожные заболевания, такие как экзема, фурункулез. Появляются прыщи (акне), отмечается наличие стрий (т.е. растяжек) в области бедер, живота, на плечах (внутренняя поверхность). В участках повышенного трения образуются области гиперпигментации, появляются они также на шее и на локтях.
В зависимости от конкретного вида ожирение, между тем, характеризуется общей для разновидностей симптоматикой, существующие отличия касаются в основном особенностей распределения жировых отложений, а также признаками, указывающими на поражение нервной и эндокринной системы (такого типа признаки также могут и отсутствовать в течении заболевания).

Так, алиментарное ожирение характеризуется преимущественной актуальностью такого фактора, как наследственная предрасположенность к полноте/ожирению. Развитие такого ожирения актуально при повышенной калорийности пищи и пониженных энергозатратах организма, в основном такой тип ожирения диагностируется в семье сразу у нескольких человек. Основная группа лиц, у которых развивается алиментарное ожирение – женщины, ведущие малоподвижный образ жизни, среднего/пожилого возраста. При опросе выясняется, что частым в образе жизни является также переедание. Увеличение веса происходит постепенным образом, распределение жировой массы происходит равномерным образом, наибольшее ее скопление – в области бедер и живота. Признаков, указывающих на сопутствующее поражение эндокринных желез, нет.

Следующий вариант – гипоталамическое ожирение. Данная его форма актуальна при сопутствующих патологиях ЦНС, сопровождающихся поражением гипоталамуса (на фоне перенесения инфекций, травм, при опухолевых образованиях). Данная форма ожирения сопровождается общей тучностью пациентов, жир в основном откладывается по типу фартука в области живота, а также на бедрах и на ягодицах. Зачастую трофическим поражениям подлежит в этом случае кожа, она становится сухой, на ней появляются розоватые или белые полосы стрий (как мы отметили выше, это растяжки). На основании клинических проявлений, сопутствующих ожирению, таких как расстройства сна, головные боли и пр., а также на основании данных, получаемых при неврологическом обследовании, становится понятным, что имеет место патология головного мозга. В качестве дополнительных проявлений, сопутствующих данному типу ожирения, можно обо начить повышенное артериальное давление, повышенную потливость.

Такая форма ожирения, как эндокринное ожирение, диагностируется у пациентов с актуальными для них эндокринными заболеваниями, их мы ранее перечисляли (это гипотиреоз и пр.), собственно симптоматика таких заболеваний является в общей картине ожирения преобладающей. Жировые отложения сосредотачиваются неравномерным образом, присутствуют признаки, указывающие на гормональные нарушения (гинекомастия (увеличение молочных желез у мужчин), феминизация (появление соматических и психических признаков у мужчин, в целом присущих женскому полу) и пр.). На поверхности кожи в различных участках также можно определить наличие растяжек.

Липоматоз (иначе этот тип ожирения определяют также как болезнь Деркума), является своеобразной формой рассматриваемого заболевания, сопровождается он появлением характерных жировых узлов, при ощупывании которых обнаруживается болезненность. Диагностируется в основном у мужчин, сосредоточение – туловище, конечности. Дополнительные симптомы: зуд узлов, общая слабость.

Ожирение: осложнения

Помимо сопутствующих ожирению психологических проблем, практически все лица с ожирением сталкиваются с общим для них рядом заболеваний и синдромов, развивающихся на фоне избыточной массы тела. В частности это следующие уже отмеченные заболевания: сахарный диабет, ИБС, артериальная гипертония, стенокардия, сердечная недостаточность, развитие инфаркта миокарда, инсульт. Также появляется хроническая изжога, развивается артрит, остеохондроз, артроз, рак толстой кишки.

Актуальны «женские» патологии, такие как синдром поликистозных яичников (поликистоз), рак груди, матки, яичников. У мужчин с ожирением может развиться рак простаты. Сопутствующие ожирению осложнения зачастую становятся причиной внезапной смертности пациентов именно на их фоне.

Дијагноза и третман

Диагностика ожирения первично может быть произведена на основании рассмотренных выше вычислений идеальной массы тела и ИМТ. Степень отложения подкожного жира производится на основании исследования кожной складки. Самые точные результаты по объему, процентному содержанию и локализации жировой ткани можно получить при проведении следующих вспомогательных мер диагностики: УЗИ, компьютерная томография, ядерный магнитный резонанс, рентгенологическая денситометрия и пр. Дополнительно в индивидуальном порядке назначаются исследования, ориентированные на выявление сопутствующих изменений, спровоцированных ожирением.

Лечение ожирения производится комплексным путем, учитывая, что на него необходимо время. Для достижения соответствующих результатов по части веса, для их закрепления и недопущения варианта, при котором вес после лечения вернется в двойном объеме, следует правильно подходить к подбору диеты и необходимых физических нагрузок, а именно такие основные способы лечения ожирения реализуются в практике борьбы с лишним весом. Дополнительно может быть назначена медикаментозная терапия, подбор препаратов происходит в индивидуальном порядке. В лечебной диете в частности ориентируются на «стол №8» с ограничением потребления жиров, белков и углеводов до определенных значений и с достижением общей калорийности рациона в пределах не более 1800 ккал.

При появлении симптомов, указывающих на ожирение, необходимо посетить эндокринолога, дополнительно может понадобиться консультация психотерапевта и диетолога.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Ожирение и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: эндокринолог , психотерапевт , диетолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ожирение у детей (совпадающих симптомов: 7 из 18)

Дебелината кај децата е хронична форма на метаболичка болест, која е придружена со прекумерна акумулација на масното ткиво. Вреди да се напомене дека оваа болест е дијагностицирана кај околу 12% од децата во светот. Развојот на таквата болест може да биде предизвикана од широк спектар на предиспонирачки фактори, меѓу кои е и генетската предиспозиција, јадење големи количини на храна и недостаток на физичка активност.

...
Гиперостоз (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Хиперостоза - е патолошка состојба на коските, придружена со висока концентрација на коскената супстанца во непроменливото коскено ткиво, што доведува до патолошки раст. Главната причина за развојот на болеста е дека постои зголемено оптоварување на одредена коска.

...
Аденома надпочечника (совпадающих симптомов: 6 из 18)

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...
Кушингов синдром (појавување симптоми: 5 од 18)

Синдром Itsenko-Cushing е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високи нивоа на нивоа на гликокортикоидни хормони. Главната е кортизол. Терапијата на болеста треба да биде сеопфатна и има за цел да ја намали причината за развојот на болеста.

...
Бруцеллёз (совпадающих симптомов: 5 из 18)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
психотерапевт прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .