Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперинсулинизам: Симптоми и третман

Хиперинсулинизам - главните симптоми:

Хиперинсулинизмот е болест поврзана со зголемување на нивото на инсулин и намалување на шеќерот во крвта кај луѓето. Карактеристични знаци на болеста се: општа слабост, вртоглавица, зголемен апетит, тремор и психомоторна агитација. Вродената форма е многу ретка, кај околу едно новородено од 50 илјади. Често се утврдува од стекнатиот тип на болеста кај жените на возраст од 35-50 години.

Хиперинсулинизмот се дијагностицира во процесот на интервјуирање на пациент кога се откриени клинички симптоми на болеста, по што се вршат функционални тестови, со текот на времето се испитува сатурација на гликоза во крвта, се врши ултразвук или томографија на панкреасот и мозокот.

Можно е лекувањето на панкреасот да се третира само хируршки. Во случај на екстра панкреатична патологија, терапијата е насочена кон елиминирање на основната болест и нејзините симптоматски манифестации. На пациентот му е доделена специјална диета.

Ако навременото лекување не е достапно, пациентот може да падне во хипогликемична кома.

Етиологија

Вроден хиперинсулинизам кај децата е невообичаен. Причините за аномалии се:

 • разни патологии во процесот на формирање на фетусот;
 • генетски мутации;
 • раѓачка асфиксија.

Стекнатиот облик на болеста има две сорти:

 1. Панкреатичен. Доведува до апсолутна хипогликемија .
 2. Непанкреатичен. Предизвикува мало зголемување на инсулинот.

Првата сорта се јавува поради растот на бенигните или малигните тумори.

Следните фактори влијаат врз формирањето на не-панкреасна форма:

 • пореметувања во исхраната, долго постење, голема загуба на течности поради дијареа, повраќање или за време на доењето;
 • патолошки нарушувања во функционирањето на црниот дроб ( рак , цироза , хепатоза ) доведуваат до проблеми со метаболизмот во телото;
 • несоодветна употреба на лекови кои го заменуваат шеќерот во крвта при дијабетес;
 • болести на ендокриниот систем;
 • недостаток на ензими кои влијаат врз метаболизмот на гликозата.

Дијагнозата на хиперинсулинизмот е поврзана со нивото на содржина на шеќер. Гликозата е главниот нутритивен елемент на централниот нервен систем и е потребен за мозокот да функционира правилно. Ако нивото на инсулин во крвта се зголемува и гликогенот се акумулира во црниот дроб, го забавува процесот на гликогенолиза, ова води до намалување на нивото на гликоза.

Намалувањето на концентрацијата на шеќер во крвта ги инхибира метаболните процеси, намалувајќи го снабдувањето со енергија на мозочните клетки. Редоксните процеси се нарушени и се намалува снабдувањето со кислород до клетките, предизвикувајќи замор, поспаност, забавување на реакциите и апатичност . Во процесот на отежнување на симптомите, болеста може да предизвика срцев удар , напади, респираторна и срцева слабост .

Како се произведува инсулинот во телото

Класификација

Вродениот хиперинсулинизам во однос на текот на болеста може да се подели во следниве видови:

 1. Преодна форма. Се јавува кај деца родени од мајки со бескомпензиран гестациски дијабетес.
 2. Постојана форма. Овој вид се дијагностицира кај новороденчиња. Појавата на патологија е поврзана со конгенитална дисрегулација на клетките за регулација на инсулин и нејзино неконтролирано ослободување.

Морфолошки, постојаната форма на болеста може да се подели во следниве видови:

 1. Дифузен тип. Таа има четири сорти кои се рамномерно распределени со автосомно рецесивно и автозомно доминантно наследство.
 2. Фокален тип Карактеристично клонално преродување и хиперплазија само дел од островскиот апарат. Соматска мутација е откриена.
 3. Атипичен тип. Манифестирани некарактеристични за оваа болест знаци.

Најчесто користената класификација, која е одбиена од причините за болеста:

 1. Примарен - панкреатичен, органски или апсолутен хиперинсулинизам. Последица на туморскиот процес. Во 90% од случаите, инсулинот скока поради тумори со бенигна природа и многу ретко кај малигни видови (карцином). Органската форма на болеста е многу тешка.
 2. Средно-функционален хиперинсулинизам (релативен или екстра панкреас). Неговото појавување е поврзано со дефицит на контролни хормони, патолошки процеси во нервниот систем и црниот дроб. Нападите од хипогликемија се јавуваат поради постот, преголема доза на лекови со замена на шеќер, стрес и прекумерно вежбање.

Дефиницијата за видот и формата на болеста се изведува за време на дијагностичките активности.

Симптоматологија

Симптомите на хиперинсулинизам зависат од степенот на намалување на нивото на гликоза во крвта. За да го започнете нападот се карактеризираат со:

 • акутна потреба за ситост, силно чувство на глад;
 • потење се зголемува;
 • постои општа слабост и слабост;
 • тахикардија се зголемува.

Ако пациентот не обезбеди итна медицинска помош, се додаваат такви знаци:

 • губење на ориентацијата во просторот;
 • треперење, вкочанетост и пецкање во рацете и нозете.

Следните симптоми се отежнуваат со следните симптоми:

 • страв;
 • анксиозност;
 • раздразливост;
 • конвулзии;
 • нарушување на видот;
 • пациентот ја губи свеста и паѓа во кома.

Едно лице треба да јаде што е можно почесто за да спречи компликација на состојбата, а тоа води кон зголемување на телесната тежина.

Хиперинсулинизмот има три нивоа на развој:

 1. Лесен степен Таа нема интертектален период и не влијае на церебралниот кортекс. Болеста може да се влоши не повеќе од еднаш месечно и брзо е спречена со употреба на лекови или јадење слатка храна.
 2. Среден степен. Се карактеризира со присуство на напади повеќе од еднаш месечно. Пациентот може да ја изгуби свеста и да падне во кома. Во периодот помеѓу нападите постои лоша меморија, невнимание, намалување на менталните способности.
 3. Тежок степен. Тој е асоциран со чести егзацербации со губење на свеста и неповратни промени во церебралниот кортекс. Во интертекталниот период, постои намалување на меморијата, тремор на екстремитетите, остри промени во расположението и раздразливост.

Многу е важно да се одговори на симптоматски манифестации навремено, бидејќи животот на пациентот зависи од него.

Дијагностика

Дијагнозата на хиперинсулинизмот се прави според резултатите од истражувањето:

 • сослушување на пациентот, сослушување поплаки;
 • историја (за време на перинаталниот период, состојбата на мајката за време на бременоста, присуството на истовремени болести, наследна предиспозиција за болеста).

Лабораториски методи за верификација:

 • дневен тест за гликоза во крвта со користење на пренослив глукометтер;
 • проценка на барањата за гликоза - се користи специјална пресметковна формула;
 • тестот за постот се изведува кога постои сомневање за вродена форма на хиперинсулинизам: за секоја возраст постои норма за постење, по што се проверува нивото на инсулин, кетонски тела, слободни масни киселини, амониум, се зема крвен тест за лактат;
 • тест со глукагон - одредена доза на лекот се администрира кај пациентот и по одредено време се проверува нивото на гликоза во крвта;
 • стимулациони студии - тест со оптоварување на протеини, тест за вежбање.

Генетско тестирање е да се проверат одредени гени и хромозомски региони за присуство на мутации.

Дополнителни процедури:

 • ултразвучна дијагноза на абдоминалната празнина;
 • сцинтиграфија;
 • магнетна резонанца на панкреасот, мозокот.

Лекарот е должен да врши диференцијација со Золингер-Елисонов синдром , дијабетес, епилепсија , тумори на главата , психоза , невроза .

Третман

Третманот на хиперинсулинизам зависи од причината за болеста. Пациент со органска генеза се испраќа за оперативна процедура - делумна ресекција на панкреасот или за целосна панкреатектомија. Обемот на хируршката интервенција ќе зависи од локацијата на патологијата и нејзината големина.

По хируршките процедури, терапијата со лекови е пропишана со соодветна исхрана со низок карбон. Стабилизацијата се јавува во рок од еден месец по отстранувањето на неоплазмата.

Кога е откриен малигниот тумор, хемотерапијата е пропишана. Кога е откриена функционална форма, лекувањето на основната болест се третира.

Исхрана е потребна за секаков вид на хиперинсулинизам. Потрошувачката на јаглени хидрати е минимизирана, препорачливо е да се користат комплексни јагленохидрати: цели житни житарки, ореви, тестенини, '' ржан леб ''. Неопходно е да се јаде колку што е можно подолго, до 6 пати на ден.

Ако пациентот почувствува напад кој се приближува, вреди да се пие сладок чај, да се јаде бонбони или бел леб. За време на губење на свеста, 40% раствор на гликоза се инјектира. Доколку има конвулзии, се прикажани инјекции за смирување. Од сериозните состојби на лицето се отстранува во единицата за интензивна нега.

Можни компликации

Хиперинсулинизмот може да доведе до сериозни и неповратни последици кои се некомпатибилни со животот на пациентот.

Главните компликации на болеста:

Прогнозата ќе зависи од тежината на болеста и од причината за нејзиното појавување. Ако е откриен бенигнен тумор, лезијата е елиминирана и пациентот се опоравува во 90% од случаите. Кога малигнитетот на туморот и неможноста да се изврши операцијата, стапката на преживување е ниска.

Превенција

Главниот начин да се спречи хипогликемичната болест ќе биде урамнотежена исхрана, отфрлање на никотин и алкохол. Пациентот треба да пие многу течности и да го контролира нивото на шеќер. За одржување на телото, треба да се вклучи во вежбање на светлина.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперинсулинизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување на симптоми: 7 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Помала хореа (Sidedama chorea) (појавување симптоми: 7 од 20)

Мала хореа (Сиденамската хореа) е болест на ревматската етиологија, која се базира на поразот на субкортикалните јазли на мозокот. Карактеристичен симптом на развојот на патологијата кај луѓето е нарушување на моторната активност. Болеста влијае главно на мали деца. Девојчињата се болни почесто од момчињата. Просечното времетраење на болеста е од три до шест месеци.

...
Клонични конвулзии (појавување симптоми: 7 од 20)

Клонични конвулзии - последица на одредени патолошки процеси, што се изразува во неконтролирана контракција на пароксизмален мускулен ткиво. Доста често, нападите се придружени со делумна парализа, ослободување на пена од устата и губење на свеста.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 6 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Вертебро-базиларна инсуфициенција (појавување симптоми: 6 од 20)

Вертебро-базиларна инсуфициенција (вертебробсаларен синдром) - абнормалности во мозокот поради слабо снабдување со крв во вертебралните и базиларните артерии. Последната голема во мозокот. Поради можно стеснување на крвните садови, мозокот нема доволно кислород, што доведува до нарушувања во централниот нервен систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .