Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперосмоларна кома: симптоми и третман

Хиперосмоларна кома - главните симптоми:

Хиперосмоларната кома е компликација на дијабетес мелитус, кој се карактеризира со хипергликемија, хиперосмоларна крв. Се изразува во дехидрација (дехидрација) и отсуство на кетоацидоза. Се забележува кај пациенти постари од 50 години кои имаат инсулин-зависен тип на дијабетес мелитус, може да се комбинираат со дебелина. Најчесто се јавува кај луѓе поради лош третман на болеста или негово отсуство.

Клиничката слика може да се развие неколку дена до целосно губење на свеста и недостаток на одговор на надворешни стимули.

Дијагностицирани со лабораториски и инструментални методи на испитување. Третманот има за цел намалување на нивото на шеќер во крвта, враќање на рамнотежата на водата и отстранување на лице од кома. Прогнозата е неповолна: смртоносен исход се јавува во 50% од случаите.

Етиологија

Хиперосмоларната кома кај дијабетес мелитус е прилично чест феномен и се јавува кај 70-80% од пациентите. Хиперосмоларноста е состојба која е поврзана со висока содржина на супстанции како што се гликоза и натриум во човечката крв, што доведува до дехидрација на мозокот, по што целото тело исто така е дехидрирано.

Болеста се јавува поради присуството на дијабетес мелитус или е резултат на нарушување на метаболизмот на јаглени хидрати, што предизвикува намалување на инсулинот и зголемување на концентрацијата на гликоза со кетонски тела.

Шеќерот во крвта на пациентот се зголемува поради следните причини:

 • остра дехидратација на телото по сериозно повраќање, дијареа, мала количина на внес на течности, злоупотреба на диуретици;
 • покачена гликоза во црниот дроб предизвикани од декомпензација или несоодветен третман;
 • вишок на гликоза по администрација на интравенски раствори.

По ова, функцијата на бубрезите е оштетена, што влијае на излезот на гликоза во урината, а неговиот вишок е токсичен за целото тело. Ова за возврат го инхибира производството на инсулин и искористувањето на шеќерот од страна на други ткива. Како резултат на тоа, состојбата на пациентот е влошена, протокот на крв се намалува, мозочните клетки се дехидрирани, притисокот се намалува, свесноста е нарушена, можни се крварења, се случуваат неуспеси во системот за одржување на животот и лицето паѓа во кома.

Хиперосмоларната дијабетична кома е состојба на губење на свеста со нарушено функционирање на сите телесни системи кога рефлексите се намалуваат, срцевата активност умира, а терморегулацијата се намалува. Во оваа состојба, постои висок ризик од смрт.

Класификација

Хиперосмоларната кома има неколку варијанти:

 • Хипергликемична кома. Гледано со зголемување на шеќерот во крвта, што доведува до интоксикација и нарушена свест, може да биде придружено со зголемување на концентрацијата на млечна киселина.
 • Хипергликемичната хиперосмоларна кома е мешан тип на патолошка состојба, кога нарушената свест се јавува поради прекумерна содржина на шеќер и високо осмотични соединенија со нарушен јаглероден метаболизам. Кога се дијагностицира, потребно е да се провери пациентот за присуство на заразни болести во бубрезите, во носната празнина, за да се провери абдоминалната празнина и лимфните јазли, бидејќи кетоацидозата е отсутен во овој тип.
 • Кетоацидотична кома. Таа е асоцирана со недостаток на инсулин поради неправилно одбраниот третман, што придонесува за нарушување на снабдувањето со гликоза на клетките и намалување на неговото користење. Симптомите брзо се развиваат, прогнозата за терапија е поволна: обновувањето се јавува во 85% од случаите. Пациентот може да доживее сериозна жед, болка во абдоменот, пациентот изрекол длабоко дишење со мирис на ацетон, се јавува конфузија во умот.
 • Хиперосмоларна некоекидотична кома. Се карактеризира со акутни метаболни нарушувања со тешка дехидратација и егзикеизам. Акумулацијата на кетонските тела е отсутна, е многу ретка. Причината е недостаток на инсулин и дехидратација. Процесот на развој е прилично бавен - околу две недели со постепено влошување на симптомите.

Секоја од сортите е поврзана едни со други од главната причина - дијабетес. Хиперосмоларната кома се развива во рок од две до три недели.

Симптоматологија

Хиперосмоларната кома ги има следниве чести симптоми, кои претходат на нарушување на свеста:

 • интензивна жед;
 • сува кожа и мукозни мембрани;
 • телесната тежина е намалена;
 • општа слабост и анемија .

Крвниот притисок на пациентот се намалува, телесната температура паѓа, а исто така има и:

 • хемипареза ;
 • свеста е нарушена;
 • конвулзии се забележани.

Во тешки услови, можни се халуцинации, дезориентација, парализа, говорни нарушувања. Ако не се обезбеди медицинска помош, ризикот од смрт е значително зголемен.

Кај децата со дијабетес мелитус, забележано е драматично губење на тежината, зголемен апетит, а проблемите со кардиоваскуларниот систем се резултат на декомпензација. Во овој случај, мирисот од устата наликува на овошна арома.

Дијагностика

Во повеќето случаи, пациентот со дијагноза на хиперосмоларна не-кетоацидотична кома веднаш влегува во единицата за интензивна нега, каде што причината за таквата состојба се утврдува на итна основа. Примарната здравствена заштита е обезбедена на пациентот, но без разјаснување на целата слика, таа не е доволно ефикасна и овозможува само стабилизирање на состојбата на пациентот.

Алгоритам за истражување:

 • тест на крвта за инсулин и шеќер, како и за млечна киселина;
 • се врши надворешен преглед на пациентот, се проверуваат реакциите.

Ако пациентот влегува пред појавата на нарушување на свеста, треба да помине тест на крвта, урина за шеќер, за инсулин, за присуство на натриум.

Кардиограм, ултразвучно испитување на срцето е пропишано, бидејќи дијабетес мелитус може да предизвика мозочен удар или срцев удар .

Лекарот мора да ја разликува патологијата со оток на мозокот за да не ја влоши состојбата со пропишување на диуретици. Компјутеризирана томографија на главата е направена.

Кога се утврди точна дијагноза, пациентот е хоспитализиран и пропишан третман.

Третман

Итна нега се состои од следново:

 • се нарекува брза помош;
 • пулсот и крвниот притисок се проверуваат пред доаѓањето на лекарот;
 • говорниот апарат на пациентот се проверува, ушните лобуси треба да се нанесуваат, шлаканици на образите, така што пациентот да не ја изгуби свеста;
 • ако пациентот е на инсулин, инсулинот се инјектира субкутано и му е дадено многу пијалак со соленкаста вода.

По хоспитализација на пациентот и откривање на причината, соодветно лекување е пропишано во зависност од видот на кома.

Хиперосмоларната кома ги сугерира следните терапевтски дејства:

 • елиминација на дехидрација и шок;
 • реставрација на балансот на електролит;
 • елиминира хиперосмоларната крв;
 • ако се открие лактична ацидоза , млечна киселина се зема и се нормализира.

Пациентот е хоспитализиран, стомакот се мие, се внесува уринарен катетер, се врши кислородна терапија.

Во овој тип на кома, рехидратацијата е пропишана во големи количини: таа е многу повисока отколку во кетоацидната кома, во која тие исто така пропишуваат рехидратација, како и инсулинска терапија.

Болеста се третира со враќање на волуменот на течност во телото, што може да содржи и глукоза и натриум. Сепак, во овој случај постои висок ризик од смрт.

Кај хипергликемичната кома, зголемен инсулин е забележан, па затоа не е пропишан, но наместо тоа, се инјектира голема количина калиум. Употребата на алкалии и сода за печење не се врши со кетоацидоза или со хиперосмоларна кома.

Клиничките препораки по отстранувањето на пациентот од кома и нормализирање на сите функции во телото се како што следува:

 • земаат пропишани лекови навремено;
 • не ја надминува пропишаната доза;
 • следење на шеќерот во крвта, често се прават тестови;
 • го контролираат крвниот притисок, користат лекови кои придонесуваат за нејзина нормализација.

Не преоптоварување, повеќе одмор, особено за време на рехабилитација.

Можни компликации

Најчестите компликации на хиперосмоларната кома се:

На првите манифестации на клинички симптоми, на пациентот мора да им се даде медицинска помош, испитување и третман.

Кома кај деца е почеста отколку кај возрасните и се карактеризира со исклучително негативни предвидувања. Затоа, родителите треба да ја следат благосостојбата на бебето, а при првите симптоми да бараат медицинска помош.

Превенција

Превентивни мерки ќе бидат да ги имплементираат клиничките упатства, придржувањето кон исхраната, да ја контролираат нивната состојба. Ако се појават првите знаци на болест, веднаш консултирајте се со лекар.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Хиперосмоларна кома и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашите лекари можат да ви помогнат: ендокринолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипонатремија (појавување симптоми: 6 од 16)

Хипонатремијата е најчестата форма на вода и електролитен дисбаланс, кога постои критично намалување на серумската концентрација на натриум. Во отсуство на навремена помош не ја исклучува веројатноста за појава на фатален исход.

...
Труење со арсен (појавување симптоми: 6 од 16)

Труењето со арсен е развој на патолошки процес кој се активира со ингестија на токсична супстанција. Ваквата човечка состојба е проследена со изразени симптоми и, во отсуство на специфичен третман, може да доведе до развој на сериозни компликации.

...
Колера (појавување симптоми: 5 од 16)

Секој кој е заинтересиран за историски книги веројатно мораше да чита за епидемиите на колера, кои понекогаш ги покриваа целите градови. Покрај тоа, споменувањата за оваа болест се наоѓаат низ целиот свет. До денес, болеста не е целосно поразена, но случаите на болеста во средните ширини се доста ретки: најголем број на пациенти со колера се наоѓаат во земјите од третиот свет.

...
Хеморагичен мозочен удар (појавување симптоми: 5 од 16)

Хеморагичен мозочен удар е опасна состојба која се карактеризира со крварење во мозокот поради прекин на крвните садови под дејство на критично зголемен крвен притисок. Според МКБ-10, патологијата е кодирана под тар. Број I61. Овој тип на мозочен удар е најтежок и има најлоша прогноза. Најчесто се развива кај луѓе на возраст од 35-50 години кои имаат историја на хипертензија или атеросклероза.

...
Цистицеркоза (појавување симптоми: 5 од 16)

Цистицеркозата е паразитарна болест, која напредува како резултат на пенетрација на ларви на свинско масно ткиво во човечкото тело. Таа припаѓа на групата на цетодоза. Ларвите на свинското тенија навлезат во човечкиот стомак и се ослободуваат од нејзината обвивка во неа. Постепено се преместуваат на почетните делови од цревата, каде што ги оштетуваат ѕидовите и се шират низ крвта низ целото човечко тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, проспект Вернадский, 37, бул.
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .