Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперхидроза: Симптоми и третман

Хиперхидроза - главните симптоми:

 • Потење
 • Непријатен мирис

Хиперхидрозата е болест во која се развива прекумерно потење, што се јавува како резултат на прекумерна секреција од потните жлезди на тајната. Хиперхидрозата, чии симптоми се појавуваат, односно со прекумерно потење, се развива без оглед на ефектите од физичките фактори, како што се прегревање, зголемена моторна активност, зголемена температура на околината и сл.

Општ опис

Со потење се подразбира физиолошки процес во кој потната жлезда лачи водена тајна - пот. Овој процес е константен во човечкото тело, поради тоа телото е заштитено од прегревање (ова е дефинирано како хипертермија), згора на тоа, можно е да се одржи неговата хомеостаза, односно постојаност. Постојаноста во овој случај е да се задржат одредени индикатори на температурата, и поточно дека потта, испарува, предизвикува ладење на површината на телото, истовремено намалувајќи ја температурата.

Зголемено потење се јавува во услови на покачена температура на околината, кога се постигнува границата на марки од 20-25 степени, вклучително и под услов на психо-емоционално или физичко преоптоварување. Особено, под оваа состојба треба да се разгледа нормалната (здрава) состојба на лицето. Ако температурата се издигне до ниво од 36 степени и, соодветно, е повисока, тогаш потта придонесува за терморегулација на телото, поради што не се јавува прекумерно прегревање. Активната физичка активност и ниската релативна влажност обезбедуваат зголемен степен на пренос на топлина и ладење за телото. Во други услови, на пример, во влажна средина со воздух "без движење", испарувањето на потто како такво не се јавува, и поради оваа причина не се препорачува да се биде во пареа или во бања за подолг временски период.

Дополнителниот внес на течности придонесува за зголемено потење, затоа, исто така, не е препорачливо да консумирате многу течност кога сте во соби со висока температура на воздухот или за време на вежбање. Наспроти позадината на актуелната психо-емоционална возбуда, поради соодветната реакција од рецепторите на кожата, се предизвикува потење и поради оваа причина, со силни емотивни доживувања (поради болка, страв, возбуда, итн.), Потењето се зголемува.

Патолошко нарушување во рамките на разгледувањето на процесот на потење се вели кога потењето е или интензивирано или намалено. Освен тоа, во контекст на разгледувањето на оваа тема, исто така, се земаат во предвид и промените во миризбата на пот, односно патолошкото нарушување на потењето е исто така важно кога потта станува миризлива (идеално, нема мирис од пот, ние ќе се осврнеме на ова прашање подолу).

Исто така, зголеменото потење може да биде од општа природа, односно прекумерното потење не е важно за одредени области, туку за целата површина на телото, во чести случаи ова може да се комбинира со функционални нарушувања во ендокриниот или нервниот систем, како и со заразна болест. Ако потењето е забележано само во одредени локални области (т.е. во пазувите, колената и лакотите, дланките и стапалата), тогаш се разгледува локалната хиперхидроза поради прекумерната ексцитабилност од нервниот систем.

Поради прекумерното потење, многу луѓе доживуваат прилично сериозен непријатност, што, пак, има негативно влијание врз квалитетот на животот. Поради свеста за самиот факт на постоење на таков проблем, се јавува чувство на постојана напнатост, што е предизвикано од очекувањата на нејзината манифестација во моментот што е несоодветно за ова, кое исто така ќе биде поврзано со појавата на одредени непријатности, не само за себе, туку и за луѓето околу тоа во тој момент. Поради нервно чекање, пак, потење, веќе интензивирано, се јавува во поинтензивна форма. Сето ова, како што е јасно, претставува еден маѓепсан круг.

Локалната хиперхидроза се карактеризира со прекумерно потење на пазувите, дланките, челото, нозете и другите делови од телото, и може да се манифестира и во одредени такви области и со нивна истовремена општа лезија.

Структура на потни жлезди

Хиперхидроза: Причини

Потењето, како што веќе е утврдено, е природен и неопходен процес во нашето тело. На свој трошок, температурата се нормализира со одреден степен на ладење, како и можноста за елиминирање на вишокот на течност, производи формирани во текот на метаболичките процеси, производи на распаѓање и токсични супстанции. Процесот со кој употребата на одредени лекови е поврзана со нивното повлекување во малку модифицирана верзија на пот не е случајна, поради што станува жолтеникава, сино-зелена, па дури и крвава (втората, сепак, се јавува малку поретко). Желбата на губење тежина, пак, е придружена со губење на тежината поради соодветните товари, кои, како што е јасно, се придружени со потење.

Пот е произведен со дејство на потните жлезди, концентрирани во медиумот на поткожното масно ткиво. Во најголем број на такви жлезди се наоѓаат во подножјето на стапалата, пазувите и дланките. Хемискиот состав на пот се состои од вода - во просек 98-99%, покрај тоа содржи нечистотии на соли (калиум сулфат, натриум, фосфати и хлориди), како и некои сложени форми на органски компоненти. Наведените компоненти во потните тајни на луѓето се содржани во различни варијанти на составот и обемот, што, пак, го одредува индивидуалниот мирис на пот, кој е различен за секој човек. Покрај тоа, тајната произведена од лојните жлезди и бактериите кои живеат на површината на кожата се додаваат како нечистотија во составот на потта.

Потењето како физиолошки процес во телото е речиси предуслов за неговото прочистување, што, соодветно, ја одредува можноста за излачување на отпадните производи и шлецовите од него. Зајакнувањето на потењето се случува со нервозно, емоционално и физичко преоптоварување дури и кај здраво лице. Хиперхидрозата може да укаже на недостиг на хигиена, исто така, може да дејствува како симптом на болести, нагласуваме некои од нив:

 • функционални нарушувања на нервниот систем;
 • неврастенија;
 • хипертироидизам;
 • сирингомиелија;
 • туберкулоза;
 • дебелина;
 • рахитис;
 • невросифилис;
 • рамни нозе;
 • ревматизам;
 • хроничен тонзилитис;
 • хиперплазија на потни жлезди, итн.

Покрај болестите, надворешните фактори исто така можат да предизвикаат хиперхидроза, на пример, носејќи синтетички чорапи и чорапи, непропуслени чевли итн.

Хиперхидроза: симптоми

Хиперхидрозата, пред сè, може да се манифестира во својата примарна или секундарна форма. Така, примарната хиперхидроза е претежно болест што се манифестира за време на пубертетот, во просек, оваа група изнесува 1% од случаите. Што се однесува до секундарната хиперхидроза, таа веќе делува како резултат на ефектите врз телото предизвикани од соматска, ендокрина или невролошка болест. Со идентификување на специфичниот фактор кој предизвикал хиперхидроза, последователно се развива специфична програма за испитување на пациентот и мерките на третман применети врз основа на добиените резултати.

Симптомите на хиперхидрозата, како што е веќе јасно, се сведуваат на зголемено потење, кое се забележува во рамките на поединечните делови, односно нозете, рацете, перинеумот или потто на пазувите. Површината на кожата е ладна и влажна, знаци на развој на акроцијаноза може да се забележат на нозете и на рацете, што ја одредува синестата на тонот на кожата. Често се случува потењето да биде придружено со ефекти на одредени површини на кожата на габи и бактерии.

Пот што и ние изолираме не мириса, неговиот изглед е предизвикан од присуството на бактерии на кожата, кои, кога се во контакт со него, потоа добиваат одличен медиум за сопствена репродукција. Најчесто причина за ова е недостатокот на хигиена (ако се исклучат специфични болести), што, всушност, станува причина за непријатен мирис. Ова, пак, може да се предизвика или со распаѓање на пот поради бактерии или со ослободување на супстанции со тоа што по природа имаат непријатен мирис (лук, амонијак, тутун, сулфур итн.). Одредени состојби, како што се менструалните неправилности, дијабетес мелитус, дерматоза и други, исто така, може да предизвикаат прекумерно потење. Во меѓувреме, прилично често, проблемот се решава со консултација со лекар при пропишување соодветен третман.

Хиперхидроза: третман

Ако зборуваме за блага форма на хиперхидроза, основата на терапијата може да биде единствениот метод на изложеност, поточно, во ограничување на внесот на течности. Преку употреба на специјални лековити решенија исто така е можно да се постигнат одредени резултати во борбата против овој проблем. На пример, хиперхидрозата на дланките и стапалата може успешно да се третира со помош на бањи со додавање на дабова кора или калиум перманганат. Бањите се направени навечер, по што кожата на овие површини треба да се третира со посебни лосиони или раствори. Во принцип, ако се задржиме на одредени конзервативни мерки на изложеност, не би било излишно да се нагласат дополнителни препораки за пациенти со хиперхидроза.

Со оглед на фактот дека пот е биолошка течност формирана во телото, тоа, кое исто така го откривме, го одредува формирањето на специфично опкружување во кое бактериите се размножуваат и потоа развиваат одредени форми на кожни болести, како што се пелена осип, пустуларни и габични заболувања. Поради оваа причина, третманот се базира првенствено на спроведувањето на мерките за да се обезбеди усогласеност со правилата за лична хигиена. Тука, како што може да претпостави читателот, се подразбира дека е неопходно да се истушира ​​(во посебни случаи на манифестација на хиперхидроза, потребно е подолго да се туши), исто така се спомнуваат веќе споменатите бањи за нозете и дланките, се брише. Синтетичките предмети (чорапи, долна облека и сл.) Се исклучени колку што е можно, бидејќи се херметички затворени.

Исто така, колку што е можно, треба да ги менувате хулахопки, чорапи и долна облека. Изборот на чевли треба да се направи во корист на критериуми како што се леснотијата и удобноста, во летниот период чевлите треба да бидат колку што е можно поотворени. Одредени ограничувања се потребни за консумираната храна (ако е можно тоа треба да се исклучи целосно), особено се однесува на премногу зачинета и топла храна. Потрошувачката на алкохол, кафето, пушењето е ограничено / исклучено. Исто така е важно да се запамети дека зачините, лукот и кромидот придонесуваат за пот.

Во ситуации каде што хиперхидрозата делува како манифестација која не е поврзана со главната болест, нејзиниот третман се изведува во следниве области на конзервативно влијание:

 • физиотерапија;
 • антиперспиранти;
 • психотерапија;
 • терапија со лекови.

Терапијата со лекови се заснова на употреба на различни групи на лекови, избрани врз основа на степенот на нивното влијание, сериозноста на манифестациите на болеста, како и контраиндикациите кои се релевантни во секој случај. Во нестабилен и лабилен нервен систем, пациентите се прикажани со терапија со употреба на средства за смирување и седативни лекови, особено ова може да биде мајчина раса, валеријана итн. Намалувањето на возбудливоста на нервниот систем овозможува да се елиминира стресот како таква, и со тоа, предизвикан од хиперхидроза. Лековите, кои вклучуваат атропин (беладона), исто така ја намалуваат ексцитабилноста на нервниот систем, помагајќи да се намали секрецијата од потните жлезди. Како модерен метод на третман, се земаат инјекции на Ботокс, кои во овој случај овозможуваат долго време да ги блокираат нервните завршетоци со кои се обезбедува инервација на потните жлезди, со што се овозможува намалување на интензитетот на потењето.

Методи на психотерапевтска корекција може да значи, на пример, хипноза, во рамките на која се елиминираат постоечките психолошки проблеми. Со способноста да се задржат сопствените стравови и емоции под контрола, многу пациенти успеваат да го решат проблемот со хиперхидрозата.

Следниот метод на нашата листа е антиперспиранти. Особеностите на нивниот хемиски состав овозможуваат ефект на локално ниво, што придонесува за намалување на потењето. Поради нивната употреба, екскреторните канали на потните жлезди се значително стеснети или целосно запушени. Во меѓувреме, антиперспирантите, исто така, имаат несакани ефекти, особено може да бидат дерматитис, алергиска реакција, а во некои случаи и да се изговара едема во областа на нивната директна примена на кожата.

Што се однесува до физиотерапевтскиот ефект, хидротерапијата има прилично широка примена (на пример, контрастните тушеви, терапевтските коначи со сол и сол итн.). Electrosleep, во која мозокот е под влијание на ниски фреквенции поради пулсовата струја, исто така делува како прилично ефикасен метод за влијание врз нервниот систем. Тука, особено, постои седативен ефект, ефект ориентиран кон подобрување на функциите на автономниот нервен систем, како и ефект кој придонесува за зголемување на инхибицијата.

Метод како што е медицинска електрофореза, ги комбинира ефектите од јони на лекови и директна струја, што помага да се намали потењето. Со локални ефекти врз проблематичната област (област на интензивно потење), се постигнува состојба на привремена анхидроза, односно дехидрација. Лековите употребени во овој случај се депонираат директно во кожата, нивниот фармаколошки ефект трае до 20 дена.

Покрај конзервативните ефекти може да се применат и хируршки методи на третман. На некој од начините одредени ризици се релевантни, поради оваа причина, тие треба да се приберат само во отсуство на соодветен ефект поради конзервативен ефект. Хируршка интервенција е влијанието на областа во која има зголемено потење. Локалната хирургија е метод на третман кој се користи како среден чекор помеѓу конзервативниот третман и централната хируршка интервенција (симпатектомија), со цел да се елиминира хиперхидрозата.

Со хиперхидроза (потење), мора да ја посетите невролог (невролог) и дерматолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперхидроза и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , дерматолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Состојба на прединфакција (појавување симптоми: 1 од 2)

Миокардниот инфаркт, како што веројатно знаете, е вонредна состојба во неговата специфичност која бара брза медицинска интервенција. Поради оваа причина, важно е да се препознае оваа состојба навремено, врз основа на тоа, земајќи ги предвид неговите главни симптоми. Државата на преинфаркт, чии симптоми се важни за препознавање на време, е оправдана за изолирање во посебна клиничка состојба, бидејќи поради навремените мерки што се преземаат, може да се спречи главната закана, која е миокарден инфаркт.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 1 од 2)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Фенилкетонурија (појавување симптоми: 1 од 2)

Фенилкетонуријата е прилично тешка наследна болест, главната тежина на манифестациите која е фокусирана првенствено на нервниот систем. Фенилкетонурија, чии симптоми најчесто се среќаваат кај девојчињата, се јавува поради нарушување на метаболизмот на амино киселините, со оглед на оштетувањето во централниот нервен систем, а неговите манифестации се намалуваат до нарушен ментален развој.

...
Радикуларен синдром (појавување симптоми: 1 од 2)

Радикуларниот синдром е комплекс на симптоми кои се јавуваат во процесот на стегање на 'рбетните корени (т.е. нервите) во оние места каде што се одвојуваат од' рбетниот мозок. Радикуларниот синдром, чии симптоми се малку контроверзни во својата дефиниција, само по себе е знак на многу различни болести, со оглед на што важноста на навременоста на нејзината дијагноза и назначувањето на соодветен третман станува важна.

...
Иворијална апоплексија (појавување на симптоми: 1 од 2)

Овариејална апоплексија е ненадејна руптура (т.е. нарушување на интегритетот) која се формира во ткивото на оварите. Јајчни апоплекси, чии симптоми се состојат од крварење, кое поминува во абдоминалната празнина, исто така е придружено со силен болен синдром.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
дерматолог зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4, бул. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .