Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вроден хипотироидизам: симптоми и третман

Вроден хипотироидизам - главните симптоми:

 • Губење на апетитот
 • Сува кожа
 • Запек
 • Голтање нарушување
 • Крутост на косата
 • Губење на усните
 • Отекување на лицето
 • Отекување на очните капаци
 • Стратификација на ноктите
 • Повреда на процесот на дефекација
 • Честа регургитација
 • Разделена уста
 • Деформација на ноктите
 • Студена кожа
 • Привремено респираторен арест
 • Намалено потење
 • Продолжен тек на физиолошка жолтица
 • Зголемена големина на фонтанел
 • Изненаден јазик
 • Висока родилна тежина

Вроден хипотироидизам е хронична болест предизвикана од нарушено функционирање на органите на ендокриниот систем, особено на тироидната жлезда. Патологијата се смета за доста честа, бидејќи се дијагностицира кај 1 новороденче на 5000. Вреди да се забележи дека момчињата страдаат од таква патолошка состојба неколку пати поретко отколку девојчињата.

Најчестата причина е генетската предиспозиција или влијанието на неповолните извори на фетусот за време на развојот на фетусот. Постојат многу повеќе провокативни причини.

Вродениот хипотироидизам кај децата има голем број на карактеристични клинички знаци кои точно укажуваат на текот на примарен хипотироидизам . Висока телесна тежина при раѓање, отекување на лицето, жолтица, пилинг на кожата, зголемена кршливост на косата и ноктите.

Точната дијагноза е утврдена од педијатриски ендокринолог, чие решение се заснова на симптоматска слика и информации добиени од лабораториски тестови.

Третманот на вроден хипотироидизам кај децата се врши само со помош на конзервативни терапевтски методи. Најчесто, на пациентите им се прикажува доживотна хормонска терапија за замена.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, патологијата има посебен код. Код МКБ-10 за вродена форма на хипотироидизам е Е03.1.

Етиологија

Вродениот хипотироидизам кај новородените спаѓа во категоријата на етиолошки заболувања. Ова значи дека неколку негативни етиолошки фактори истовремено влијаат на формирањето на болеста.

Во повеќето ситуации, оптоварената наследност и аномалии на развојот на тироидната жлезда дејствуваат како причина за развој на патологија, вклучувајќи:

 • необична аранжман на органот, особено локализација во ретростерналната или сублингвалната празнина;
 • делумна или целосна неразвиеност на составниот елемент на ендокриниот систем;
 • целосно отсуство на тироидната жлезда.

Меѓу предиспонирачките фактори што доведуваат до такви промени, вклучуваат:

 • појава во телото на бремената мајка на какви било автоимуни или хронични заболувања;
 • пораз или абнормален развој на хипоталамусот кај детето - овој орган делува како центар на нервниот систем и го регулира функционирањето на тироидната жлезда;
 • употребата на антитироидни лекови од бремена жена, што предизвикува намалување на чувствителноста на тироидните хормони во фетусот;
 • малигни или бенигни тумори на тироидната жлезда;
 • изложеноста на жената во позиција на изложеност на радијација;
 • недоволен внес на јод за време на бременоста;
 • користи за терапевтски цели на радиоактивен јод;
 • преголема доза на лекови;
 • паразитски или црвени инфестации ;
 • зависност од лоши навики.

Централните форми на болеста најчесто се развиваат како резултат на такви состојби:

 • абнормалности во развојот на мозокот;
 • формирање на цистични тумори, малигни или бенигни тумори;
 • повреди здобиени за време на трудот;
 • аплазија на хипофизата;
 • асфиксија, која настанала при раѓањето на детето.

Иако причините за конгенитален хипотироидизам се толку разновидни, многу често не е можно да се утврди предиспонирачки фактор.

Класификација

Поделбата на патологијата во зависност од потеклото сугерира постоење на такви форми на дисфункција на тироидната жлезда:

 • тироидна жлезда или примарен вроден хипотироидизам - патолошките трансформации се развиваат директно во ткивата на органот;
 • секундарна хипотироидизам вродена форма - последица на аденохипофизата, во такви случаи, постои повреда на синтезата на тироидната стимулирачки хормон;
 • терциерниот хипотироидизам - формиран против позадината на недостаток на еден од хормоните излачуван од хипоталамусот, тиролиберинот, кој предизвикува тироидна инсуфициенција, заедно со секундарната форма на болеста, е категорија на централен хипотироидизам;
 • периферниот хипотироидизам - се јавува поради дефекти или целосно отсуство на рецептори во тропските ткива или поради нарушена конверзија на тироксин во тријодитиронин.

Врз основа на сериозноста на клиничките манифестации, конгениталниот тек на хипотироидизам е:

 • латентна или субклиничка форма - нормални индикатори на тироксин (Т4) и покачени вредности на тироид-стимулирачкиот хормон (ТСХ) се забележани, симптомите на болеста се целосно отсутни или неспецифични и практично невидливи;
 • манифестирана форма - зголемување на ТСХ и мало намалување на Т4;
 • комплицирана форма - продолжува со исклучително високо ниво на ТСХ и тежок дефицит на Т4.

Во зависност од ефективноста на текот на болеста е:

 • компензирани - клинички манифестации целосно исчезнуваат, а лабораториските абнормалности се враќаат во нормала;
 • декомпензирани - дури и во позадина на доживотната хормонска терапија, се присутни надворешни и лабораториски карактеристики на болеста.

Според времетраењето на третманот, патологијата може да биде:

 • минливи - симптоми присутни од 7 дена до 1 месец, што е предизвикано од влијанието на антителата добиени од мајката;
 • трајна - бара доживотна замена на хормони.

Без оглед на формата и текот на болеста, третманот на вроден хипотироидизам ќе биде ист за сите пациенти.

Симптоматологија

И покрај фактот дека кај децата причините за болеста се доста разновидни, клиничката слика може да се манифестира во различни возрасти. Кај некои бебиња, ова се случува во првата недела од животот, додека кај други се јавува помеѓу 2 и 6 години. Кој фактор влијае на времето на појава на симптоми останува непознат.

Симптомите на конгенитален хипотироидизам се како што следува:

 • проблеми со испуштањето на мекониум (први фекални маси, кои се излачуваат од цревата на новороденото);
 • висока родилна тежина (повеќе од 4 килограми);
 • продолжен тек на физиолошка жолтица карактеристична за сите бебиња;
 • оток на лицето, усните и очните капаци;
 • постојано отворена уста и простен јазик;
 • чести епизоди на регургитација;
 • тенденција кон запек ;
 • краток респираторен арест за време на лактација или за време на спиењето;
 • заедничка дисплазија во областа на колкот;
 • зголемени големини на фонтанели;
 • се лади на кожата со допир.

Со манифестација на патологија кај постарите деца, забележани се следните симптоми:

 • сувост и грубост на кожата;
 • зголемено оштетување на косата;
 • стратификација и деформација на ноктите;
 • намалено потење;
 • слаб апетит;
 • прекршување на процесот на голтање не само солидна храна, туку и течности;
 • мускулна хипотонија;
 • пониски температури;
 • доцнење на млеко или постојани заби;
 • промена на функциите на лицето;
 • низок крвен притисок;
 • редок пулс;
 • зголемување на големината на срцето.

Ако не започнете со третман со такви симптоми, многу е веројатно дека олигофренијата се развива кај конгенитален хипотироидизам.

Вроден хипотироидизам кај дете

Дијагностика

До денес, процесот на инсталирање на точна дијагноза се базира на резултатите од лабораториските тестови.

Сепак, лекарот задолжително треба да спроведе неколку дијагностички процедури:

 • проучувајќи ја медицинската историја на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини;
 • собирање и анализа на животна историја - информации во врска со текот на бременоста и трудот;
 • проценка на кожата, косата и ноктите, целокупниот изглед на детето;
 • мерење на пулсот, срцето, температурата, крвниот тон;
 • внимателно испитување на родителите - за лекарот да изготви комплетна клиничка слика за текот на конгениталната форма на болеста, што ќе му укаже на специјалистот на природата на патологијата.

Основно, односно, лабораториска дијагностика на конгенитален хипотироидизам:

 • општ клинички тест за крв;
 • PCR тестови;
 • мерење на нивото на ТСХ и Т4 во крвната плазма;
 • крвна биохемија;
 • хормонски тестови.

Инструменталните дијагностички мерки вклучуваат спроведување на такви постапки:

 • КТ и МРИ на хипофизата;
 • ЕКГ;
 • ултрасонографија на тироидната жлезда;
 • радиографија на горните и долните екстремитети.

Можно е да се направи точна дијагноза во фазата на развој на фетусот кај фетусот - дијагностиката бара специфични тестови кои ги спроведува неонатолог.

Третман

Единствениот начин да се елиминира патологијата е да се земат хормонални супстанции - терапијата со замена може да биде и привремена и доживотна.

Дозата на лекови се пресметува поединечно, во зависност од возрасната категорија на пациентот и текот на болеста. Доколку е потребно, лекот се меша со мајчиното млеко.

Ефективноста на терапијата се проценува со проучување на нивото на ТСХ и Т4. Покрај главниот третман, децата се испуштаат:

 • лекови кои ќе помогнат да се спречат симптомите на болеста;
 • мултивитамински комплекси;
 • имуномодулатори.

Превенција и прогноза

Во моментов, не постојат мерки насочени кон спречување на развојот на таква болест.

Превенција на болести вклучува:

 • контрола на соодветен тек на бременоста и на трудот;
 • отфрлање на лоши навики и рационално користење на лекови за време на феталниот развој;
 • консултација со генетичар пред зачнување на дете;
 • обезбедувајќи му на детето редовно целосно превентивно испитување во медицинска установа, не само што ќе го спречи прогресијата на болеста, туку исто така ќе открие присуство на цистични или други неоплазми во детското тело.

Раната дијагноза, соодветен третман и превенција можат да постигнат поволна прогноза. Ако терапијата не започне шест месеци по појавата на карактеристични симптоми, прогнозата ќе биде дискутабилна, дури и со понатамошни точни терапевтски тактики.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате вроден хипотироидизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Анемија кај деца (појавување на симптоми: 5 од 20)

Анемија кај деца е синдром кој се карактеризира со намалување на нивото на хемоглобин и концентрацијата на црвените крвни клетки во крвта. Најчесто, патологијата се дијагностицира кај деца до три години. Постојат голем број на предиспонирачки фактори кои можат да влијаат на развојот на таквата болест. Ова може да влијае на надворешните и на внатрешните фактори. Покрај тоа, не ја исклучува можноста за влијание на несоодветната бременост.

...
Хиперкалцемија (појавување симптоми: 3 од 20)

Хиперкалцемијата е дефинирана како болест која се карактеризира со висока концентрација на калциум во крвта, во која неговите индикатори ја надминуваат марката од 2,6 mmol / l. Хиперкалцемијата, чии симптоми често може да биде целосно отсутен кај пациент, се открива преку крвни тестови. Што се однесува до главната причина за нејзиното појавување, тоа обично се определува врз основа на испитувањата на пациентот за лековите и храната што ја користат. Во меѓувреме, определувањето на причините за хиперкалцемија главно се сведува на изведување на испитувања на Х-зраци и лабораториски тестови за ова.

...
Giardiasis (појавување симптоми: 3 од 20)

Giardiasis е прилично честа болест која се развива поради оштетување на црниот дроб и тенкото црево. Ѓардијаза, симптоми кои предизвикуваат паразити како Giardia, може да се појават и со благ и со тежок степен на сопствени манифестации. Исто така се случува носителите на паразити да не се разболат, но тие слободно ги инфицираат луѓето околу нив, бидејќи во овој случај нивното тело делува како прилично удобен и безбеден контејнер за Giardia.

...
Дефицит на лактаза (појавување на симптоми: 3 од 20)

Детската болест, која се карактеризира со развој на дефицит во телото на новороденото, одредена ензимска лактаза, се нарекува дефицит на лактаза. Лактазата е директно вклучена во распаѓањето на лактозата (шеќер од млечни производи). Со нормална количина на лактаза во телото на детето, лактозата се дели на две компоненти: гликоза и галактоза. Во случај кога лактазата е содржана во намален волумен, тогаш несаканата лактоза влегува во цревата, каде што започнува нејзината поделба во составните делови. Варењето на лактоза во цревата води до формирање на масни киселини, метан и водород, што во крајна линија се манифестира во форма на течна столица кај бебињата.

...
Хепатална инсуфициенција (појавување симптоми: 3 од 20)

Болеста, која се карактеризира со нарушување на интегритетот на ткивото на црниот дроб поради нивното акутно или хронично оштетување, се нарекува слабост на црниот дроб. Оваа болест се смета за комплексна, поради фактот што метаболните процеси се нарушени по оштетување на црниот дроб. Ако не преземете соодветни мерки за лекување на болеста, тогаш под одредени услови, хепаталната инсуфициенција може брзо и брзо да се развие и да биде фатална.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .