Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ацидоза: Симптоми и третман

Ацидоза - главните симптоми:

Ацидоза - состојба на телото, која се јавува поради одредени етиолошки фактори, карактеризирана со нарушување на киселинско-базната рамнотежа. Таквата повреда може да се појави кај возрасни и деца. Метаболичката ацидоза, како и другите форми на овој патолошки процес, може да доведе не само до компликации, туку и до смрт. Затоа, само-третманот е неприфатлив - треба да побарате медицинска помош.

Благите форми на таков патолошки процес може да бидат асимптоматски: во некои случаи, пациентот може да биде вознемирен од кратки напади на гадење, слабост и вртоглавица. Општо земено, ацидозата нема специфични симптоми кои точно би идентификувале такво нарушување без дијагноза.

За дијагноза користејќи лабораториски и инструментални методи за испитување на пациентот. Третманот ќе биде насочен кон елиминација на основната причина, а самата ацидоза е запрен со симптоматска терапија. Ацидозата кај децата се третира на ист начин како кај возрасните - во двата случаи хоспитализацијата е потребна.

Несоодветно е да се зборува за недвосмислена прогноза во овој случај, бидејќи исходот од терапијата ќе зависи од многу фактори, вклучувајќи: основната причина за развојот на оваа состојба, вкупните клинички показатели на пациентот, возраста, личната и семејна историја (во некои случаи).

Кисело-базна рамнотежа

Етиологија

Повреда на киселинско-базната рамнотежа може да се должи на голем број болести. Во овој случај, акутно труење со храна исто така не е исклучено, тоа е долгорочна струја, со инфективни или воспалителни болести со чести рецидиви. Во некои патолошки процеси, декомпензирана метаболна ацидоза може да биде фатална.

Причините за метаболна ацидоза се како што следува:

 • гладување, придржување кон медицинска несоодветна диета;
 • труење супстандардна храна, токсични супстанции, отрови и други хемикалии;
 • дехидратација ;
 • нарушување на метаболичките процеси во телото во однос на позадината на некои системски или хронични заболувања (дијабетес, хронична циркулаторна инсуфициенција);
 • нарушувања на гастроинтестиналниот тракт.

Причините за респираторна ацидоза се како што следува:

 • кислород глад;
 • респираторна инсуфициенција ;
 • недостаток на гликоза во крвта;
 • тешки инфективни или воспалителни заболувања на горниот респираторен систем.

Покрај тоа, постојат голем број на етиолошки фактори кои се карактеристични за сите видови ацидоза:

 • малигни тумори;
 • бременост;
 • пушењето, премногу консумиран алкохол;
 • бубрежна инсуфициенција ;
 • губење на бубрезите на бикарбонат;
 • употреба на одредени лекови.

Во некои случаи, за да се утврди природата на овој синдром не е можно. Во овој случај, зборувај за идиопатската форма на оваа повреда.

Класификација

Поради фактот што кршењето на оваа природа може да се должи на прилично голем број на болести, класификацијата е исто така доста обемна.

Ако го земеме предвид факторот на потекло, тогаш постојат такви типови ацидоза, како што се:

 • респираторна ацидоза (респираторна ацидоза) - во овој случај, патолошката состојба се развива поради фактот што едно лице вдишува големи количини на јаглерод диоксид;
 • не-респираторни - поради вишокот на не-испарливи киселини и други соединенија;
 • мешан тип - ја комбинира клиничката слика и етиологијата на двете форми опишани погоре.

За возврат, не-респираторната форма е поделена на следните подвидови:

 • екскреторна ацидоза;
 • акутна метаболна ацидоза;
 • егзогени.

Во однос на рН, постојат три форми на овој патолошки процес:

 • компензирана ацидоза;
 • декомпензирана ацидоза;
 • субкомпензирана.

Најостра фаза е декомпензирана, бидејќи постои висок ризик да се развијат не само компликации, туку и смрт.

Исто така, размислете за класификацијата на повредите на причинскиот фактор:

 • гасна ацидоза;
 • не-гасна ацидоза;
 • дијабетична ацидоза;
 • млечна ацидоза ( млечна ацидоза );
 • хиперхлоремична ацидоза;
 • крвна ацидоза;
 • каналска ацидоза;
 • тубуларна ацидоза;
 • млечна ацидоза (лузна ацидоза).

Од природата на текот на оваа повреда може да биде акутна или хронична. Сепак, треба да се забележи дека хроничната форма е доста ретка, бидејќи отсуството на терапија на акутната форма може да доведе до смрт на пациентот.

Состојбата на крвта во ацидоза

Симптоматологија

Благата форма на ова нарушување може да биде асимптоматска или латентна. Бидејќи компензираните симптоми на метаболичка ацидоза не се специфични по природа, важно е правилно да се диференцира во однос на другите патолошки процеси.

Почетната фаза на ова нарушување се карактеризира како што следува:

 • општа слабост и слабост, што често се припишува на замор;
 • краткотрајна гадење;
 • повраќање што не секогаш носи олеснување.

Понатамошниот развој на оваа болест ќе се карактеризира со посериозна клиничка слика.

Симптомите на метаболна ацидоза се како што следува:

 • изречена гадење со повторено повраќање;
 • бледило на кожата;
 • зголемено потење;
 • вртоглавица, конфузија;
 • дисфункција на гастроинтестиналниот тракт.

Бубрежната тубуларна ацидоза и реналната тубуларна ацидоза се карактеризираат со следната клиничка слика:

 • почетната фаза е асимптоматска;
 • како што состојбата на пациентот се влошува, се појавува мускулна слабост, хипорефлексија;
 • симптоми на акутна бубрежна инсуфициенција.

Чести симптоми кои се јавуваат во речиси секоја форма на ова нарушување вклучуваат:

 • срцеви палпитации;
 • летаргија;
 • недостаток на координација на движењата;
 • визуелни и слушни халуцинации;
 • зголемување на фреквенцијата и длабочината на вдишувањата;
 • недостаток на здив;
 • висок крвен притисок;
 • глупост;
 • губење на свеста

Често оваа состојба доведува до фактот дека едно лице паѓа во кома. Покрај тоа, ацидозата за време на постот може да доведе до кахексија, што резултира со фатален исход.

Дијагностика

Поради фактот што клиничката слика за оваа повреда е неспецифична по природа, за да се утврди сериозноста и обликот, неопходно е да се спроведе сеопфатна дијагноза, чија природа ќе се определува поединечно.

Бидете сигурни да ги спроведете следните лабораториски тестови:

 • ако ацидозата е осомничена кај дијабетес мелитус , тест на крвта за шеќер;
 • детален биохемиски тест за крв и општа клиничка слика;
 • серолошки крвен тест;
 • одредување на pH вредност;
 • тест на крвта за составот на шеќер;
 • анализа за присуство на серумски електролити.

Овие студии даваат можност не само да дијагностицираат ацидоза, туку и да го одредат неговиот тип.

Според резултатите од дијагностичките студии, лекарот може да ја утврди тактиката на терапевтските мерки.

Третман

Третман на ацидоза се врши симптоматски - со користење на методи за запирање на патолошкиот процес. Во принцип, терапијата ќе биде насочена кон елиминирање на основната причина. Хоспитализација, ако не е лесна форма, е потребна.

Исправувањето на метаболичката ацидоза, како и секоја друга форма, се заснова на следниве мерки:

 • да предизвика елиминација;
 • нормализација на хемодинамиката;
 • елиминација на хипопротеинемија;
 • стабилизација на електролитичкиот метаболизам;
 • подобрување на пулмоналната вентилација;
 • нормализација на оксидативните процеси.

Користете дроги како што се:

 • Инсулин;
 • Аскорбинска киселина;
 • Рибоксин;
 • Тиамин;
 • Пиридоксин;
 • гликоза.
Инсулин

Кога труење пропишани лекови кои ги отстрануваат токсините од телото, и вршат ресторативна терапија. Исто така, на пациентот му се препишува изобилен пијалок, во некои случаи минерална вода, составот на кој се избира само поединечно.

Диетата може да се препише - докторот ја одредува специфичната диетална маса поединечно, но постојат општи препораки:

 • исхраната на пациентот треба да биде лесна, но во исто време умерено хранлива;
 • не можете да пиете храна;
 • за време на третманот треба да се напушти масни, солени, со маринади и сосови, со многу зачини;
 • оптимална кулинарна обработка - вриење, чување, испарување, печење, но без маснотии и печена кора;
 • внесот на храна треба да биде чест, но со мали порции, се препорачува да се набљудува временски интервал од 2,5-3 часа.

Во некои случаи, на пациентот може да се препише постот или воведувањето на хранливи материи преку капките на првиот ден. Важно е да се набљудува оптималниот режим за пиење: можете да користите прочистена вода, слаб чај, компот, сок, минерална вода. Вториот мора да биде координиран со вашиот лекар.

Можни компликации

Недостатокот на навремено лекување може да доведе до следниве компликации:

Затоа, во вакви случаи многу е важно да се консултирате со лекар, а не само да го извршите третманот или целосно да го игнорирате проблемот. Прогнозата, ако состојбата се стабилизира на време, е релативно позитивна.

Во исто време, треба да се сфати дека исходот од таков патолошки процес и ефективноста на третманот во голема мера зависи од она што го предизвика симптомот да се појави. Затоа, невозможно е да се зборува недвосмислено за негативен или позитивен исход на третманот. Исто така, се зема предвид возраста на пациентот, општи индикатори на неговото здравје, навременоста на почетокот на терапевтските мерки.

Превенција

Превентивните препораки за таква повреда се како што следува:

 • правилна исхрана - во овој случај значи урамнотежена исхрана, навремена доза на храна, елиминирање на навиката за пиење пијалаци;
 • избегнувајќи премногу алкохол, треба да се откажат од пушењето ако се појави таква навика;
 • неопходно е да се третираат сите болести во време и правилно, бидејќи секој патолошки процес може да доведе до сериозни компликации;
 • неопходно е да се зајакне имунолошкиот систем, кој ќе помогне да се избегне честа појава на инфективни и воспалителни патологии;
 • да се елиминира стресот , нервните чувства, да се апстрахираат од негативното морално влијание;
 • гледај ја тежината;
 • консумираат доволно течност дневно (течни оброци и алкохол не се бројат);
 • користат витаминско-минерални комплекси.

За време на бременоста, можно е да се исклучи таквата состојба, ако ги следите препораките на лекарите и да водите здрав начин на живот. Покрај тоа, корисно е систематски да се спроведе превентивен медицински преглед, особено ако во личната историја постојат болести кои се вклучени во етиолошката листа.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Ацидоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ендокринолог , нефролог , општ лекар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Метаболна ацидоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Метаболичната ацидоза е патолошка состојба која се карактеризира со оштетена киселинско-базна рамнотежа во крвта. Болеста се развива на позадината на лошата оксидација на органски киселини или нивното недоволно отстранување од човечкото тело.

...
Параганглиома (појавување симптоми: 8 од 20)

Параганглиома (тумор на гломусот, хемодетом) е бенигни раст кој се развива од клетките на параганглиите. Образованието од овој тип има прилично бавен развој, па долго не може да се манифестира клинички, што доведува до задоцнета дијагноза.

...
Хронична бубрежна болест (појавување на симптоми: 8 од 20)

Хронична бубрежна болест е концепт што подразбира неколку патолошки процеси кои доведуваат до нарушување на функционирањето на еден таков орган. Како резултат на тоа, стапката на гломеруларна филтрација се намалува, клетките на органот се заменуваат со сврзно ткиво. Како резултат на тоа, постои некротизација на бубрезите (срцев удар) и смрт. Екстремно негативна прогноза на текот на болеста е присутна само ако третманот не се започне навремено.

...
Атријален флатер (појавување симптоми: 8 од 20)

Атријалниот флетер (суправентрикуларна тахикардија) е патолошки процес, како резултат на кој се јавува зголемување на срцевата фрекфенција, но во исто време нејзините показатели остануваат стабилни. Таквата повреда се однесува на различни атријални фибрилации. Треба да се забележи дека атријалната фибрилација и атријалниот флатер најчесто се наоѓаат кај овие видови патологии на кардиоваскуларниот систем и можат да се менуваат меѓу себе. Главната разлика во атријалната фибрилација е дека атријалната активност е хаотична.

...
Хиперстимулација на јајниците (појавување на симптоми: 8 од 20)

Хиперстимулацијата на јајниците (синдром на оваријална хиперстимулација) е гинеколошко пореметување, чија појава е предизвикана од прекумерна употреба на хормонални лекови со цел да се стимулира овулацијата за да се зачне детето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
нефрологот го зема
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .