Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ендокрина офталмопатија: симптоми и третман

Ендокрина офталмопатија - главните симптоми:

Ендокрината офталмопатија е автоимуна патолошка состојба која се манифестира во форма на метаморфоза на мекото ткиво на орбитата, со последователно вклучување на очното ткиво. Екзофталмосот, диплопијата, едемот и текот на воспалителниот процес во ткивата на окото се забележани за време на болеста.

Пациентите со оваа дијагноза се лекуваат од офталмолози и ендокринолози. Болеста се јавува кај 2% од населението, женското тело зафаќа 6 пати почесто од машката. Се појавува на возраст од 40 - 45 години и 60 - 65 години. Опишани се случаи на развој на ендокрина офталмопатија кај девојчиња од 5 до 15 години.

Нарушувањето на ендокриниот систем често дејствува како провокатор во развојот на болеста. За да се утврди дијагнозата треба да се спроведе сеопфатна дијагноза.

Етиологија

За време на клиничкото испитување, ендокрината офталмопатија се појавува кај една третина од пациентите кои страдаат од оваа болест, но со користење на современи методи на визуелизација на орбитата, знаците се откриваат кај речиси секое лице. Огромното мнозинство има болест во фаза на умерена сериозност, која не бара специфичен третман, сепак, во 5% од случаите болеста се јавува во тешка форма.

Научниците ги идентификуваат следните фактори на ризик кои придонесуваат за развој на патолошка состојба:

 • присуство на вирусна инфекција во телото;
 • присуство на бактериска инфекција;
 • негативното дејство на токсините на телото;
 • ефект на зрачење;
 • редовен престој во стресни ситуации;
 • злоупотреба на лоши навики.

Постојат две главни верзии на прогресијата на проблемот. Првиот е базиран на реакција на очното ткиво на антитела кон тироидната жлезда, кои се произведуваат за време на болест, како што се дифузните токсични зраци .

Друга верзија тврди дека болеста се развива независно, без влијание од надвор, влијае на ткивото на ретробулбарот, каде што се зголемува обемот на моторните око мускули и целулоза, се зголемува притисокот на ретробулбарот во затворен простор на коските.

Причините за ендокрина офталмопатија се мутации на Т-лимфоцитите, кои предизвикуваат интеракција со мембранските рецептори на очните мускулни клетки и може да предизвикаат негативни промени во нив.

Ендокрината офталмопатија може да биде придружник на тиротоксикоза (речиси секогаш), хипотироидизам или автоимун тироидитис .

Класификација

Ендокрината офталмопатија обично се класифицира според симптомите:

 • тиротоксични егзофталмоти;
 • едематозен езофталмос;
 • ендокрина миопатија .

Патолошката состојба се класифицира врз основа на степенот на вклученост на орбиталните ткива во текот на болеста:

 • Класа 0 - нема знаци;
 • Степен 1 ​​- почетни знаци (заостанување на очниот капак од окото кога се отвора окото);
 • Степен 2 - метаморфоза се јавува со мекото ткиво на орбитата: конјуктивата и очните капаци на очните капаци;
 • Степен 3 - проптоза на окото се определува визуелно;
 • Степен 4 - двојно гледање е можно, окуломоторните мускули се вклучени во процесот;
 • Степен 5 - означена кератопатија или чир на рожницата;
 • Степен 6 - оптичкиот нерв се приклучува на развојот на патологијата, која има исклучително негативно влијание врз визуелната острина.

Врз основа на индикаторите за меѓународно ниво на болести МКБ-10, на ендокрината офталмопатија му е доделен шифрата Х05.2.

Симптоматологија

Симптоми на ендокрина офталмопатија

Патологијата има различни симптоми во зависност од видот. Тиротоксичните егзофталмо се разликуваат:

 • присуство на едно или две очното јаболко;
 • нарушувања на спиењето;
 • зголемена раздразливост;
 • раката на треперење;
 • зголемена стапка на контракција на срцевиот мускул;
 • проширување на палпебралната фисура;
 • ретко трепка;
 • тремор при затворање на очните капаци.

Фундусот на окото функционира нормално, функциите на окото не се потиснуваат.

Едематозниот егзофталмос се манифестира:

 • трепење на очните капаци во затворена состојба;
 • оток на периорбиталното ткиво;
 • интраокуларна хипертензија.

Во точката на конвергенција на надворешните мускули на орбитата до склерата, се појавуваат дилатирани садови. Притисокот на очите често останува во рамките на нормалниот опсег, но при гледањето може малку да се зголеми. Таквата форма може да предизвика рак на корнеата, атрофија на окото, фиброза на ткивата и прекинување на функционирањето на оптичкиот нерв .

Следниве клинички симптоми се карактеристични за ендокрината миопатија:

 • патологијата често се манифестира во две очи;
 • мобилноста на очните мускули е ограничена;
 • двоен вид;
 • постојано зголемување на окото;
 • структурата на очните мускули е компактирана.

Ендокрината миопатија предизвикува фиброза на орбиталните ткива.

Дијагностика

За правилно да ја испита болеста и да воспостави сигурна дијагноза, квалификуваниот специјалист треба:

 • да го испита пациентот;
 • студија на клиничката слика;
 • да ја испитаат медицинската историја на пациентот, да се распрашаат за присуството на хронични заболувања.

Испитувањето го спроведува офталмолог или ендокринолог.

За време на проверката, визуелно е прикажано испакнување на окото од орбитата. Говор може да се мери со посебен уред наречен егзофталмометар. Во здрава личност, окото излегува од 15-18 мм, кај пациент од 20 до 80 мм.

Следниве методи на инструментална дијагностика се користат:

 • ултразвучен преглед;
 • магнетна резонанца;
 • компјутерска томографија на орбити;
 • офталмоскопија;
 • биомикроскопија.
Офталмоскопија - фундус преглед

Лабораториските тестови вклучуваат:

 • комплетна крвна слика;
 • уринализа;
 • крвен тест за хормони.

Доколку е потребно, биопсијата на погодените окуломоторни мускули може да биде пропишана.

Со цел правилно да се дијагностицира патолошка состојба, неопходно е да се спроведе диференцијална дијагноза со орбитен псевдотум, орбитален целулитис и орбитален лимфом.

Третман

Третманот на ендокрината офталмопатија е избран поединечно, врз основа на сериозноста на болеста, нарушување на функционалноста на ендокриниот систем и својствените симптоми.

Крајната цел на терапија при целосна реставрација на функционалноста на тироидната жлезда, за таа цел се извршуваат следниве задачи:

 • конјунктивата се навлажнува;
 • го спречува прогресијата на кератопатија;
 • интраокуларниот притисок се намалува;
 • ретробулбарен притисок се намалува;
 • деструктивниот процес во ткивата на орбитата на очите е суспендиран;
 • обновена визуелна функција.

Третманот може да биде:

 • конзервативен;
 • хируршки.

За време на конзервативниот третман се препишуваат глукокортикоиди, кои ги имаат следните својства:

 • отстранување на подпухнатост;
 • елиминација на воспаление.

Таквите лекови имаат имуносупресивен ефект, се применуваат во форма на ретробулбарни инјекции.

Глукокортикоидите се контраиндицирани во присуство на:

Ако зборуваме за закана од загуба на видот, се користи пулсна терапија со метилпреднизолон или радиотерапија на око орбити.

Дополнителни методи за третман се:

 • размена на плазма;
 • хемосорбција;
 • имуносорбција;
 • криотерапија.
Кријогенеза

Правилното функционирање на ендокриниот систем се враќа преку употреба на тиростатици или тироидни хормони.

Симптоматскиот третман е фокусиран на нормализација на метаболичките процеси во ткивата. Се препорачува за третман:

 • Актовегин;
 • Прозерин;
 • инстилација на капки;
 • маст или гел;
 • витамински комплекс (витамини А и Е).

Може да се препишат антибактериски лекови, заедно со нив често е пропишано да се користи танакан на база на база на растенија.

Можеби употребата на физиотерапија, како што се:

 • електрофореза;
 • магнетна терапија.

Хируршкиот третман на ендокрината офталмопатија вклучува неколку видови на операции:

 • декомпресија на орбитата (орбитотомија);
 • хируршки третман на окуломоторните мускули;
 • хирургија на очен капак.

За да се зголеми просторот во орбитата се изведува орбитотомија. Пропишано е за:

Хируршката интервенција се изведува со ресекција на ѕидовите на орбитата и екстракција на retrobulbar ткиво. Може да се изведува на кој било од четирите ѕидови, но најефективниот се смета за отстранување на ѕидот на соседниот синус, каде што се протега дел од влакната. Почнувајќи од клиничките студии, операцијата на овој начин ја намалува проптозата за 3-6 мм, поради што се користи доста често.

Хируршки третман на окуломоторните мускули се препорачува за:

 • прогресија на диплопијата;
 • паралитичен страбизам.

Операцијата на очните капаци вклучува широк опсег на пластични и функционални импланти, кои се одредуваат во зависност од симптомите и текот на болеста.

Операцијата може да се спроведе на два начина:

 • век сече;
 • операција во горниот надворешен дел на очниот капак.

Повлекувањето на горниот очен капак има свои недостатоци: неквалификуван специјалист може да го постави очниот капак на погрешно ниво.

Повеќето пациенти со ендокрина офталмопатија не бараат хируршки третман, и ако сепак е индицирана операцијата, ретракцијата на очниот капак е исклучително ретка.

Оваа болест се третира на амбулантска основа под постојан надзор на окружен ендокринолог и офталмолог. Неопходно е да се следат сите препораки на лекарите, но можете да направите без хоспитализација, што е потребно само во случај на комплициран тек на патолошкиот процес. Само-третманот е неприфатлив, потребно е да се следат сите препораки на лекарите.

Превенција

Превентивните мерки за оние кои се соочуваат со дијагноза на "ендокрина офталмопатија" се состојат од неколку фази:

 • примарна превенција;
 • секундарна превенција;
 • терцијарна превенција.

Примарна профилакса има директно влијание врз факторите на ризик, односно факторите на животната средина кои имаат негативен ефект врз автоимуните болести на тироидната жлезда се исклучени.

Во фазата на секундарна превенција, препознавањето на автоимуните заболувања на тироидната жлезда се врши со одредување на антитела кон тироидната жлезда во серумот, а за време на студијата често се открива субклиничка деформација на тироидната жлезда.

На фаза на терцијарна превенција, спречена е декомпензација на болеста или предозирање од одредена група лекови. Кога се постигнуваат оптимални резултати, лекарот пропишува редовно следење на тироидната жлезда и испитување од офталмолог во максимум шест месеци. Самолечение, вклучувајќи и народни лекови, со оваа патологија е исклучено.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ендокрина офталмопатија и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: оптометрист , ендокринолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Дирофиларијаза (појавување на симптоми: 4 од 18)

Дирофиларијаза - болест предизвикана од паразитирање на црв од родот Dirofilaria во човечкото тело. Кој е типичен, најчесто болеста влијае на миленичиња - мачки или кучиња. Едно лице се пренесува од угриз од комарци. Паразитот го започнува својот процес на живот под човечката кожа, но како што расте, се движи кон органите на видот. Дирофиларијазата е хронична бидејќи паразитот полека се развива во телото на случаен домаќин.

...
Хипертироидизам (појавување симптоми: 3 од 18)

Хипертироидизам (или тиреотоксикоза) е клиничка состојба во која се забележува прекумерно производство на тироидни хормони, тријојотиронин и тироксин. Хипертироидизам, чиишто симптоми се манифестираат како резултат на презаситеност на крвта со овие хормони и нивното одвојување преку протокот на крв низ телото, вклучувајќи ткива, органи и системи, ги забрзува сите процеси во него, што негативно влијае на општата состојба на пациентот на повеќе начини.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 3 од 18)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Дисцрикулаторна енцефалопатија (појавување симптоми: 3 од 18)

Дисцрикулаторна енцефалопатија е болест која се карактеризира со оштетено функционирање на мозокот поради несоодветна циркулација на крв низ неговите садови. Патолошките промени истовремено влијаат врз кортексот и субкортикалните структури на мозокот. Оваа болест е придружена со нарушување на моторните и менталните функции, во комбинација со емоционални нарушувања.

...
Интоксикација (појавување симптоми: 3 од 18)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Окулист прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .