Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Алдостеронизам: Симптоми и третман

Алдостеронизам - главните симптоми:

Алдостеронизмот е патолошки процес во ендокриниот систем, најчесто со секундарна природа. Во повеќето случаи, патологијата се должи на туморскиот процес во надбубрежниот кортекс, но не се исклучуваат други етиолошки фактори.

Оваа болест нема јасни ограничувања во однос на полот и возраста, сепак, според статистичките податоци, најчесто се дијагностицира кај жени од 30 до 50 години. Кај мажите, алдостеронизмот се јавува во поблага форма и често се елиминира преку конзервативни мерки. Детскиот алдостеронизам е исклучително редок.

Клиничката слика е неспецифична, со исклучок на еден симптом. Во овој случај се развива артериска хипертензија, која не може да се елиминира со помош на лекови.

Класификација

Постојат следниве видови на алдостеронизам:

 • примарен алдостеронизам или Кон-ова болест ;
 • секундарен алдостеронизам или хипер алдостеронизам.

Тоа е главно секундарен алдостеронизам кој се дијагностицира.

Само еден доктор кој може да дијагностицира точно каква форма на патолошкиот процес се одвива во одреден клинички случај, бидејќи клиничката слика е слична.

Етиологија

Примарните алдостеронизам (Cohn синдром) се следниве:

 • бенигни лезии во надбубрежната кортекс;
 • адренална хиперплазија ;
 • зголемено производство на алдостерон;
 • патолошки процеси кои доведуваат до зголемено количество на натриум во бубрезите.

Примарниот алдостеронизам може да се отстрани со помош на терапија со лекови, но само во раните фази на развојот.

Секундарни алдостеронизам причини за развој, како што се:

 • ендокрини нарушувања, разни хормонски нарушувања;
 • малигното образование во областа на надбубрежната кортекс;
 • надбубрежен кортекс аденом ;
 • идиопатски алдостеронизам;
 • долг и неконтролиран внес на лекови;
 • лоша згрутчување на крвта.

Примарниот алдостеронизам и секундарните симптоми малку се разликуваат.

Патогенеза

Патогенезата на овој патолошки процес (и примарниот алдостеронизам и секундарното) е добро проучен.

Во примарна форма во телото се појавува следново:

 • поради зголемената количина на алдостерон започнува реапсорпцијата на натриум во бубрежните тубули, што резултира со зголемување на излачувањето на калиум од телото заедно со урината;
 • недоволниот калиум доведува до слабост на мускулите и појава на симптоми на оштетена функција на бубрезите;
 • постојат дистрофични промени во тубулите на бубрезите, што го прави невозможно да се одговори на антидиуретичен хормон;
 • интрацелуларниот калиум започнува да се заменува со соединенија на водород и натриум, што доведува до развој на интрацелуларна ацидоза и алкалоза.

На крајот, сето ова води до тубуларна нефропатија .

Патогенезата на секундарниот алдостеронизам се заснова на зголемување на активноста на ренин во плазмата и нивоата на алдостерон како резултат на посебен етиолошки фактор.

Симптоматологија

Симптомите на секундарниот тип на оваа ендокрина болест не се специфични, бидејќи клиничката слика во најголем дел ќе зависи од основната причина.

Во принцип, симптомите на алдостеронизам се следните:

 • Поради задржување на течности во телото, се појавува подпухнатост, што е незначително во почетните фази на развојот на болеста и е присутно само наутро. Сепак, како што болеста се влошува, отокот е постојан.
 • Мускулна слабост. Во подоцнежните фази на развојот на патологијата, пациентот е практично имобилизиран.
 • Замор, дури и со целосен и долг одмор.
 • Зголемена слабост.
 • Зголемен крвен притисок , кој не се стабилизира дури и по земање лекови со соодветен спектар на дејство.
 • Главоболки, вртоглавица.
 • Постојано чувство на жед.
 • Често мокрење, особено ноќе.
 • За краток временски период парализа на екстремитетите, вкочанетост на одредени делови од телото. Исто така, повремено, пациентот може да почувствува трепење во прстите.
 • Визуелно оштетување.
 • Жолта кожа.
 • Акутни болки во срцето, а за време на дијагнозата ќе се инсталира вентрикуларно зголемување на срцето.
 • Конвулзивни напади.

Како што болеста напредува, симптомите ќе се појавуваат почесто и потешки.

Важно е да се разбере дека закрепнувањето е можно само ако третманот се започне навремено. Манифестацијата на ваквите симптоми бара итна медицинска помош.

Дијагностика

За да се направи точна дијагноза, како и да се одреди формата и тежината на патолошкиот процес, се спроведуваат лабораториски и инструментални методи на истражување. Дијагнозата вклучува:

 • општ клинички и детален биохемиски тест на крв;
 • уринализа;
 • анализа на урина според nechyporenko;
 • Ултразвук на бубрезите;
 • КТ, МНР на бубрезите;
 • Ултразвук на генитоуринарниот систем.
Како да се соберат и да помине урина според Нечипоренко

Исто така, лекарот ги зема предвид тековните симптоми, собрани за време на првичниот преглед на личната и семејна историја. Врз основа на добиените податоци, се прави конечна дијагноза и се пропишува третман.

Третман

Третманот може да биде и конзервативен и радикален - сè ќе зависи од фазата на развој на патолошкиот процес. Треба да се напомене дека во почетните фази на болеста може да се елиминира со земање лекови. Во понапредни случаи, само операцијата ќе биде ефикасен метод.

Текот на третманот ќе зависи од тоа каков вид на алдостеронизам се одвива, и во која форма се одвива патолошкиот процес. Во секој случај, терапевтските активности треба да се спроведуваат сеопфатно.

Ако причината за болеста е тумор, тогаш се врши хируршка интервенција за да се отстрани. Терапијата со лекови може да се препише и пред и по операцијата.

Лекот е наменет за:

 • стабилизирање на крвниот притисок;
 • олеснување на болката;
 • елиминација на напади;
 • нормализација на одлив на урина.

Задолжителен третман вклучува диета. Храна на пациентот треба да се базира на производи кои содржат калиум, а употребата на сол треба да се минимизира или елиминира целосно.

Калиум богата храна

Прогнозата може да биде поволна доколку веднаш се започне со терапија. Примарниот тип на алдостеронизам доста често може да се отстрани со конзервативни мерки и исхрана. Несаканата прогноза има секундарна форма на болеста, ако етиологијата е малигна формација.

Во однос на превенцијата, треба да се преземат мерки за спречување на оние болести кои се вклучени во етиолошката листа. Луѓето во ризик треба да подлежат на систематски медицински преглед за рана дијагноза на проблемот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате алдостеронизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Нефритис (појавување симптоми: 6 од 16)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Адренален аденом (појавување симптоми: 6 од 16)

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...
Дијабетес мелитус (појавување симптоми: 5 од 16)

Дијабетес мелитус е хронична болест во која влијае врз работата на ендокриниот систем. Дијабетес мелитус, чии симптоми се базираат на продолжено зголемување на концентрацијата на гликоза во крвта и на процесите кои ја придружуваат изменетата состојба на метаболизмот, се развива особено поради недостаток на инсулин, како хормон произведен од панкреасот, кој ја регулира процесирањето на гликозата во телесните ткива во телото и во неговите клетки.

...
Невроза (појавување симптоми: 5 од 16)

Долготрајните и хронични нарушувања на човечкиот нервен систем, кои се карактеризираат со промена на психо-емоционалната состојба, се нарекуваат неврози. Болеста е предизвикана од намалување на менталните и физичките способности, како и појава на опсесивни мисли, хистерија и астенични манифестации. Неврозите се група на болести кои имаат долга слика на курсот. Луѓето кои страдаат од постојан замор, недостаток на сон, чувства, тага, итн, се изложени на оваа болест.

...
Вродена срцева болест (појавување на симптоми: 5 од 16)

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата. Видови на CHD предизвикува Симптоматологија Дијагноза Третман Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на нејзините крвни садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика. Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .