Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Млечна ацидоза: Симптоми и третман

Лактична ацидоза - главните симптоми:

Лактатната ацидоза или, како што се нарекува, лактацидоза, предизвикувајќи хиперлактадемична кома, е екстремно акутна компликација, која исто така е релевантна кај дијабетес мелитус и е предизвикана од акумулацијата на млечна киселина во телото (скелетните мускули, мозокот и кожата) во значајни количина за време на последователен развој на метаболна ацидоза. Лактичната ацидоза, симптоми кои особено треба да се познаваат кај пациенти со дијабетес мелитус, е предизвикана од голем број фактори кои ќе ги разгледаме подолу.

Етиологија (причини) на млечна ацидоза

Развојот на млечна ацидоза ги предизвикува следниве услови:

  • Воспалителни болести и заразни болести;
  • Масивен тип на крварење;
  • Алкохолизмот во својата хронична фаза;
  • Акутен миокарден инфаркт ;
  • Тешка физичка траума;
  • Ренална инсуфициенција ;
  • Болест на црниот дроб (хроничен).

Во вкупниот број на фактори кои предизвикуваат млечна ацидоза и симптомите на соодветниот тип, посебно место е назначено за земање бигваниди. Во овој случај, лактична ацидоза, кај пациенти со дијабетес се јавуваат симптоми кои земаат лекови за намалување на шеќерот со присуство на оваа супстанција во составот. Дури и минималната доза во погодениот бубрег или црн дроб може да предизвика лактична ацидоза, што е олеснета, особено, од акумулацијата во телото на овие лекови.

Развојот на млечна ацидоза се јавува при хипоксија што се јавува во скелетните мускули, кои, на пример, може да бидат поврзани со продолжен физички стрес. Причината за млечна ацидоза без очигледно присуство на хипоксија може да биде леукемија , како и голем број други видови туморски процеси. Ова исто така вклучува респираторна инсуфициенција, акутен срцев удар на едно од белите дробови, цревата и недостаток на тиамин во телото.

Лактна ацидоза: симптоми

Главно, развојот на млечна ацидоза се јавува во акутна форма во рок од буквално неколку часа, додека претходниците за тоа може да бидат отсутни. Пациентите потоа можат да ја искусат болката во мускулите и болката што се појавуваат зад градната коска. Карактеристични знаци се различни видови на диспептични симптоми, апатија, зголемено дишење, несоница или, обратно, поспаност.

Преовладувачките симптоми, пак, се манифестации во форма на кардиоваскуларна инсуфициенција, кои се влошуваат последователно со тешка ацидоза. Наспроти ова, последователно се формираат промени, кои се рефлектираат во контрактилната способност карактеристична за миокардот.

Понатаму, постои прогресивно влошување на динамиката на општата состојба на пациентот, при што придружното зголемување на ацидозата може да биде повраќање и абдоминална болка. Кога се влошува лактацидозата, симптомите се разликуваат и од различни невролошки симптоми, почнувајќи од асфлексија до парезис и хиперкинеза.

Непосредно пред почетокот на развојот на кома, придружен со губење на свеста, се забележува бучно дишење, кое се карактеризира со респираторни звуци кои се слушаат на растојание, а карактеристичниот мирис на ацетон за овој феномен е отсутен во издишаниот воздух. Овој тип на дишење обично ја придружува метаболната ацидоза.

Тогаш лактатната ацидоза се карактеризира со симптоми во форма на развој на колапс: прво со олигоанурија, а потоа со анурија, наспроти позадината на која се јавува развој на интраваскуларна коагулација на крв (или ДИК). Често, симптомите на лактична ацидоза се забележуваат со појава на интраваскуларна тромбоза со хеморагична некроза на прстите и рацете. Треба да се забележи дека брзиот развој на млечна ацидоза, кој се јавува во рок од неколку часа, не придонесува за идентификација на знаците карактеристични за дијабетичната кома. Овие знаци особено вклучуваат сувост на мукозната мембрана на јазикот и мембраните, како и општа сувост на кожата. Вреди да се забележи дека во овој случај, до 30% од пациентите со хиперосмоларна и дијабетична кома имаат елементи кои одговараат на дијагнозата на лактатната ацидоза.

Дијагноза и третман на млечна ацидоза

Дијагнозата на млечна ацидоза со симптомите наведени погоре погоре е доста тешко, иако тие се земаат предвид како критериуми за помошна природа. Лабораториски критериуми, кои се базираат на определување во овој случај на зголемување на содржината на млечна киселина во крвта, како и намалување на бикарбонатите и резервната алкалност, модерација на хипергликемија и во отсуство на ацетонурија, се сигурни.

Кога се разгледува лактацидозата и нејзините симптоми, третманот се определува првенствено за брза елиминација на хипоксијата, како и самата ацидоза. Итна нега за лактична ацидоза и симптоми вклучува интравенозна апликација на капење со раствор на натриум бикарбонат (2,5 или 4%) до 2 литри / ден. Во овој случај, индикаторите за pH треба да бидат под контрола, како и нивоата на калиум во крвта. Исто така потребен за лактична ацидоза и симптоми на третман е инсулинска терапија со интензивна генетски конструирана природа на акцијата или монокомпонентна инсулинска терапија со кратка природа на неговото дејство. Како дополнителна компонента кај лактоацидоза и симптоми на лекување, интравенската карбоксилаза се користи со методот на капење со воведување на околу 200 mg / ден. Интравенозна крвна плазма, мали дози на хепарин, кои придонесуваат за корекција на хемостазата, како и воведување на реполиглуцин, се релевантни.

Превенција на кома

Превенцијата за спречување на почетокот на лактоцидемичната кома на позадината на млечна ацидоза, симптомите за кои зборувавме погоре, е соодветно во превенцијата на хипоксијата, како и во рационалноста на контролата над компензацијата на дијабетесот. Исто така, млечна ацидоза, која симптоми може да настане при употреба на бигваниди, бара строгост во индивидуално одредување на нивната доза со итно откажување во случај на болести од типот на интеркурентен тип ( грип или пневмонија итн.). Симптомите на лактична ацидоза се исто така релевантни во случај на супуративни процеси, па затоа пациентите со дијабетес мелитус при земање бигваниди исто така треба да ја земат предвид оваа функција.

Ако постојат сомневања за лактатната ацидоза, како и придружните нијанси што ги разгледавме во статијата, веднаш треба да контактирате со ендокринолог.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лактична ацидоза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Борелиоза (појавување на симптоми: 4 од 10)

Боррелиозата, која е исто така дефинирана како Лајмска болест, Лајмска борелиоза, борелиоза која се пренесува преку крлежи и на друг начин, е природна фокална болест на преносливиот тип. Борелиозата, чии симптоми се состојат од оштетување на зглобовите, кожата, срцето и нервниот систем, често се карактеризира со хронична, како и со повторувачка само-струја.

...
Хроничен синдром на замор (симптоми на појавување: 4 од 10)

Синдром на хроничен замор (abbr. SHU) е состојба во која има ментална и физичка слабост поради непознати фактори и трае од шест месеци или повеќе. Синдром на хроничен замор, чии симптоми треба да бидат до одреден степен поврзани со заразни болести, исто така е тесно поврзан со забрзаното темпо на животот на населението и зголемениот проток на информации, буквално паѓа на личност за неговата последователна перцепција.

...
Дисбактериоза (појавување симптоми: 4 од 10)

Не е тајна дека микроорганизмите се вклучени во телото на секое лице во текот на различни процеси, вклучувајќи го и варењето на храната. Дисбактериозата е болест во која е нарушен соодносот и составот на микроорганизмите кои го населуваат цревото. Ова може да доведе до сериозни прекршувања на желудникот и цревата.

...
Алпорт-синдром (наследен нефритис) (појавување симптоми: 4 од 10)

Алпорт-синдром или наследен нефрит е бубрежна болест која се наследува. Со други зборови, болеста се однесува само на оние кои имаат генетска предиспозиција. Мажите најмногу се подложни на болеста, но исто така се среќаваат кај жени. Првите симптоми се појавуваат кај деца од 3 до 8 години. Сама по себе, болеста може да биде асимптоматска. Најчесто се дијагностицира за време на рутински преглед или во дијагноза на друга болест во заднина.

...
Туберкулозен менингитис (појавување симптоми: 4 од 10)

Туберкулозниот менингитис е воспаление на поставата на мозокот. Во повеќето случаи, болеста е компликација на друга форма на туберкулоза. Ниту еден исклучок е категоријата на луѓе кои веќе го имале овој воспалителен процес во било каква форма. Оваа болест најчесто се дијагностицира кај возрасни. Во главната група за ризик, луѓето во возрасната група од 40-70 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .