Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инсулином: Симптоми и третман

Инсулинома - главни симптоми:

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

Главните фактори кои влијаат на појавата на ваквото образование денес лекарите се непознати. Сепак, не е исклучена веројатноста за влијание на генетската предиспозиција.

Збунетост и ослободување на големи количини на ладна пот, неразумен страв и силно чувство на глад, како и зголемена брзина на срцето, нарушување на говорот и видот може да укажуваат на развој на хипогликемичен напад кај инсулиномот. Во принцип, симптомите на инсулиномот не се специфични, а понекогаш и без никакви знаци.

Дијагностиката во овој случај бара интегриран пристап и е насочена кон спроведување на широк спектар на лабораториски тестови и инструментални испитувања.

Третманот се состои само од хируршка интервенција - може да биде и енуклеација на туморот и целосна ексцизија на оштетениот орган. Ако е невозможно да се изврши операцијата, се преземаат конзервативни методи на терапија.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, таков тумор има своја шифра. Кодот за МКБ-10: за бениген тек (90%) - D13.7, во случаи на трансформација во рак - C25.4.

Етиологија

До денес, не е сигурно идентификувано зошто е формирана инсулинома, сепак, лекарите веруваат дека патогенезата лежи во хормоналната зависност на таков тумор.

Со сигурност е познато дека во оваа ситуација бета клетките се зафатени во панкреасот, што е поврзано со нарушување на метаболизмот. Во исто време, постои значителен недостаток на одредени супстанции, што го поттикнува процесот на трансформација на клетките на панкреасот.

Теоретски се претпоставува дека можните извори на болест можат да бидат:

 • хронични болести на дигестивниот тракт;
 • лезии на панкреасот;
 • акутна пептична улкусна болест;
 • слаба исхрана;
 • ефектот на токсични супстанции на телото;
 • тешка исцрпеност;
 • невроза , што доведува до недостаток на апетит;
 • дисфункција на ендокриниот систем, особено на хипофизата и надбубрежните жлезди.

Исто така, вреди да се забележи веројатноста за влијание на оптоварената наследност - предиспозиција за одредена болест од страна на дигестивниот систем.

Главната ризична група вклучува луѓе на возраст од 40 до 60 години. Вреди да се забележи дека кај новороденчињата и адолесцентите патологијата се јавува во изолирани случаи. Најчесто, туморот има мали количини - не повеќе од 2 сантиметри во дијаметар, сепак, активниот раст укажува на трансформација на оваа неоплазма во рак, што се случува на околу 9-15% од сите ситуации.

Класификација

Панкреатичната инсулинома е локализирана во такви делови на органот како:

 • глава;
 • опашка;
 • телото.

Според бројот на туморот се случува:

 • сингл;
 • повеќекратно - ретко дијагностицирани.

Симптоматологија

Инсулином

Тежината на клиничките знаци директно зависи од интензитетот на хормоналната активност на таквата неоплазма. Ова значи дека колку повеќе произведува инсулин, толку посветла ќе биде симптоматската слика.

Во некои случаи, патологијата е целосно асимптоматска или со израз на знаци како што се дебелина и зголемен апетит.

Сепак, симптомите на панкреасните инсулиноми го имаат следново:

 • општа слабост и слабост;
 • многу пот;
 • треперење во телото и екстремитетите;
 • болна бледило на кожата;
 • зголемена брзина на срцето;
 • постојано чувство на голема глад;
 • емоционална нестабилност;
 • намалување на работниот капацитет;
 • напади на вртоглавица и тешка главоболка;
 • неразумно чувство на страв, вознемиреност и загриженост;
 • слабо состојба;
 • постојана поспаност;
 • намалена концентрација на внимание;
 • нарушување на говорот и визуелната функција;
 • конвулзивни напади;
 • парестезија ;
 • нистагмус

Таквите надворешни манифестации се карактеристични за напад на хипогликемија, која во повеќето ситуации се развива по одмор на ноќта.

Интертекталниот период се карактеризира со изразување на неспецифична клиника. Во исто време се презентирани знаци на инсулином:

 • лице асиметрија;
 • пропуст на аглите на устата;
 • промена во вкусовите параметри;
 • мазни назолабијални набори;
 • болка во стомакот;
 • оштетување на меморијата;
 • нарушување на вниманието;
 • рамнодушност кон она што се случува.

Слични манифестации може да бидат присутни кога мал или неактивен тумор се формира кај едно лице.

Сите горенаведени симптоми може да се забележат кај секој пациент, без оглед на полот и возраста, вклучувајќи ги новородените.

Дијагностика

Дијагнозата на "инсулиномот" е направена врз основа на податоците добиени за време на сеопфатниот дијагностички преглед, кој вклучува не само широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања, туку и методи на примарната дијагноза.

Првата фаза во утврдувањето на точната дијагноза вклучува:

 • проучување на историјата на болеста - да се бараат хронични патолошки процеси кои се случуваат во гастроинтестиналниот тракт;
 • собирање и анализирање на животната историја, особено на преференциите на храна на пациентот;
 • палпација и перкусија на предниот ѕид на перитонеумот;
 • мерење на срцевите отчукувања;
 • Детално истражување на пациентот - за да се одреди првиот пат на појава и сериозност на клиничките манифестации на болеста.

Лабораториските тестови треба да се спроведат:

 • општа клиничка анализа на крв;
 • крвна биохемија;
 • примероци со оптоварување со гликоза;
 • гликоза тестови;
 • примероци со тридневен брз.

Инсулином дијагностика со инструментални процедури:

 • ултрасонографија на заболениот орган и абдомен;
 • сцинтиграфија;
 • КТ и МРИ на панкреасот;
 • ЕКГ;
 • фиброгастродуоденоскопија (FGDS);
 • селективна ангиографија;
 • дијагностичка лапароскопија.
FGDS

Инсулиномот мора да се разликува од:

Наспроти позадината на фактот дека болеста нема специфични симптоми, на пациентите често се дава погрешна дијагноза, на пример:

Третман

Специјалисти ендокринолози сметаат дека само една опција за елиминирање на болеста - хирургија.

Оперативниот третман на инсулиномот ги вклучува следните интервенции:

 • еннуклеација на образованието - инсулиномектомија;
 • дистална ресекција на панкреасот;
 • ексцизија на главата на засегнатиот орган;
 • панкреатодеоденална ресекција;
 • вкупно панкреадиктомија.

Обемот на операцијата зависи од местото на формирање и големината на инсулиномот. Ефективноста на оваа терапија е диктирана од промени во гликозата во крвта.

Малигната инсулинома се третира со хемотерапија, радиотерапија или целосно отстранување на сегментот на пациентот.

Во случај на неможност на операцијата, клиничарите се свртуваат кон конзервативни методи, вклучувајќи:

 • интравенска администрација на хипогликемични раствори;
 • индивидуално формулирана диета;
 • физиотерапевтски процедури.

Можни компликации

Во отсуство на терапија, главната компликација на болеста е трансформацијата на туморот во малигнен тумор.

Покрај тоа, меѓу последиците се следниве:

Може да се појават и пост-оперативни компликации, имено:

Превенција и прогноза

Целосно спречување на развојот на болеста кај новороденчињата и возрасните е невозможно. Ова е затоа што причините за формирање на инсулиноми во моментов не се познати.

Сепак, следниве мерки делуваат како превентивни препораки:

 • одржување здрав начин на живот, особено целосно отфрлање на алкохол;
 • правилна и целосна исхрана;
 • избегнување на стресни ситуации;
 • навремено откривање и лекување на било какви ендокрини или гастроентеролошки заболувања;
 • постојано следење на нивоата на гликоза во крвта;
 • редовен премин на целосен преглед во здравствена установа.

Инсулиномот како целина има поволна прогноза - по хируршка интервенција, целосна наплата е забележана кај 65-80% од пациентите. Рецедивите на болеста се развиваат само во 3% од случаите. Смртноста по операцијата достигнува 10%.

Неповолниот исход е карактеристичен само за оние ситуации кога туморот се трансформира во малигнен тумор. Во такви случаи, двогодишната стапка на преживување не надминува 60%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате инсулином и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување симптоми: 10 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Астроцитом (појавување симптоми: 8 од 20)

Астроцитом - малигнен тумор на глијалниот тип, кој е формиран од астроцитните клетки. Локализацијата на интрацеребралните тумори може да биде многу различна - од една хемисфера за да се оштети само мозочното стебло, оптичкиот нерв и така натаму.

...
Аневризма на церебрални крвни садови (појавување на симптоми: 7 од 20)

Аневризма на церебрални крвни садови (исто така наречена интракранијална аневризма) е претставена како мала абнормална формација во садовите на мозокот. Овој печат може активно да се зголеми поради полнење со крв. Пред нејзиното прекинување, таквото испакнување не носи никаква опасност или штета. Тоа само врши мал притисок врз ткивата на органот.

...
Caisson болест (појавување симптоми: 7 од 20)

Кајсонската болест е патолошка состојба која напредува како резултат на транзиција на лице од регион со зголемен атмосферски притисок во регион со нормални индекси. Ова нарушување го добило името од процесот на транзиција на висок притисок во нормала. Често, нуркачите и рударите долго време се предмет на ова нарушување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .