Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Липодистрофија: Симптоми и третман

Липодистрофија - главните симптоми:

Липодистрофија - е прилично ретка болест во која едно лице е целосно отсутно во масното ткиво, неопходно за секој организам, бидејќи учествува во многу метаболички процеси. Таквата болест се разликува од обичната дистрофија во тоа што нема намалување на телесната тежина, а жртвата не изгледа исцрпена.

Коренот на оваа болест може да биде голем број на фактори, патолошки и физиолошки. Најчестите провокатори се дијабетес мелитус , зависност од лоши навики и слаба исхрана.

Масната дегенерација се карактеризира со бавна прогресија и речиси асимптоматски се разбира. Во некои ситуации, изразена е безусловна слабост, зголемено потење, внатрешно трепење и глад.

Дијагнозата се базира на податоци од клиничката слика, како и резултатите од лабораториските и инструменталните испитувања. Покрај тоа, процесот на дијагностицирање задолжително треба да вклучува темелно испитување на пациентот.

Специфичниот третман на болеста во моментов не е развиен - во третманот најчесто се свртуваат кон земање лекови кои ги олеснуваат симптомите, како и почитување на штетната исхрана. Прашањето на операцијата се решава поединечно со секој пациент.

Етиологија

Во моментов, причините за развој на липодистрофија или липоатрофија сè уште не се потполно разбрани, но најверојатните предиспонирачки фактори се сметаат за:

 • широк спектар на метаболички процеси во кои се нарушува размената на одредени супстанции;
 • хормонална нерамнотежа ;
 • трајна зависност од пиење алкохол и пушење цигари;
 • слаба исхрана - ова треба да вклучува недостаток на потрошувачка на храна, долго одбивање да се јаде, проследено со прејадување, прекумерна потрошувачка на слатки и масна храна;
 • пенетрација на паразити, црви или протозои во човечкото тело;
 • вирусно оштетување на црниот дроб;
 • долготрајна употреба на одредени лекови за медицински цели, особено хормонски лекови;
 • негативни ефекти од екологијата;
 • професионални опасности, како што се чести контакти со хемикалии или токсични супстанции.

Многу често масна дистрофија се развива кај дијабетичари, што е предизвикано од повторени инјекции на инсулин. Во такви ситуации, тежината на болеста ќе варира од мала депресија во областа на инјектирање до тотален недостаток на маснотии во одредена област. Како предиспонирачки фактори, вообичаено е да се разгледа:

 • несоодветна администрација на лековити супстанции со цел нормализирање на функционирањето на панкреасот;
 • ниска температура на инсулин;
 • повреда на ткивата во областа на инјектирање;
 • ефектот на инсулин како супстанца што ја зголемува липолизата;
 • несоодветна реакција на имунолошкиот систем на лекот - повеќето истражувачи веруваат дека тоа е заштитна реакција на имунитетот што води кон атрофија на масното ткиво. Во такви случаи, телото ја доживува инјекцијата како закана и реагира на него на одреден начин.

Во исклучително ретки случаи, липодистрофијата може да дејствува како конгенитална патологија, појавата на која се објаснува со нарушување на метаболизмот на масното ткиво предизвикано од генетски абнормалности и наследувањето на мутирачки ген од еден од родителите.

Класификација

Поделбата на болеста, во зависност од преваленцата на патолошкиот процес, ја дели липоатрофијата на:

 • генерализирани - во вакви случаи отсуството на поткожна маст се забележува само во одреден дел од телото;
 • дифузен - се карактеризира со целосно отсуство на масно ткиво. И покрај фактот дека некое лице не изгледа исцрпено, му треба квалификувана медицинска помош.

Вродената дегенерација на маснотии може да се појави во неколку форми:

 • тип 1 - липодистрофија - предизвикана од мутација на генот AGPAT2, кој се наоѓа на хромозомот 9;
 • тип 2 - липодистрофија - е последица на мутација на генот BSCL2 кој се наоѓа на хромозомот 11;
 • Липодистрофија тип 3 - е формирана против позадината на мутацијата на CAV1, ген кој се наоѓа на хромозомот 7;
 • Липодистрофија тип 4 - предизвикана од мутација на генот PTRF, кој е дел од хромозомот 17.

Покрај тоа, постојат такви форми на болеста:

 • gynoid lipodystrophy - во големо мнозинство на ситуации, тоа се дијагностицира кај жените. Оваа сорта е позната како целулит, бидејќи е депонирана во абдоменот, бутовите и задникот. Посебна карактеристика е дека во други области, масното ткиво може да биде целосно отсутно;
 • хепатална липодистрофија - деструктивен процес се развива во позадината на масни заболувања на црниот дроб, кој исто така се нарекува хепатоза, бидејќи овој орган е одговорен за распаѓање на липидите во телото;
 • инјектирана липодистрофија - додека атрофија и липохипертрофија на масното ткиво се локализирани каде што постојано се врши инјектирање на лековити супстанции;
 • инсулин или липодистрофија кај дијабетес мелитус.

Симптоматологија

Главната клиничка манифестација на секаков вид на оваа болест е скоро целосната атрофија на поткожното масно ткиво.

Наспроти позадината на сличен симптом може да се изразат следниве симптоми:

 • зголемен апетит;
 • големи димензии на нозете и рацете во споредба со остатокот од телото - најчесто оваа манифестација е забележана кај децата;
 • болката во областа под десните ребра е проекција на панкреасот;
 • проширување на пенисот кај машкиот;
 • акни ;
 • повреда на менструалниот циклус;
 • промена на големината на клиторисот кај жените на голем начин;
 • Непостојаноста на кожата, видливите мукозни мембрани и склерата - ова укажува на тешка патологија;
 • главоболки;
 • срцеви палпитации;
 • разни аритмии ;
 • мало зголемување на млечните жлезди кај мажите;
 • зголемена влажност;
 • зголемување на показателите за крвниот притисок;
 • прекршување на олеснување на кожата - најчесто забележана кај гиноидната липодистрофија, која ги принудува пациентите, покрај главниот третман, да бараат помош од козметолозите или пластичните хирурзи.

Горенаведените симптоми треба да се припишат и на децата и на возрасните.

Фотографија на жена која страда од липодистрофија

Дијагностика

Поради присуството на изразени и прилично специфични клинички манифестации со воспоставување на точна дијагноза, проблемите речиси никогаш не се појават. Сепак, за да се утврдат причините за масна дистрофија, неопходно е да се спроведат лабораториски и инструментални испитувања.

Сепак, пред сé, клиничарот треба да изврши голем број манипулации, вклучувајќи:

 • проучување на историјата на болеста - да се утврди главниот патолошки етиолошки фактор;
 • собирање и анализа на животната историја - ова треба да вклучува информации за исхраната и начинот на живот на една личност;
 • запознавање со наследната историја;
 • детален физички преглед со цел да се процени појавата на пациентот и состојбата на кожата. Покрај тоа, потребно е да се измери срцевиот ритам и крвниот притисок;
 • внимателно сослушување на пациентот - за специјалистот да изготви комплетна слика за текот на таков патолошки процес.

Лабораториските студии вклучуваат имплементација на:

 • општа клиничка анализа на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • генетски тестови;
 • хормонски тестови;
 • тестови за чувствителност на инсулин;
 • тест за толеранција на гликоза.

Инструменталната дијагностика е ограничена на такви постапки:

 • ЕКГ и ехо;
 • Ултразвук на панкреасот;
 • КТ и МРИ.
 • Компјутеризирана томографија (КТ)

Липодистрофијата треба да се разликува од:

Третман

Специјално насочената терапија која го зголемува количеството на поткожното масно ткиво во моментов не постои. Сепак, со цел да се бори против симптомите на оваа болест, да се подобри благосостојбата на пациентот и да се спречи развојот на компликации, тие се свртуваат кон конзервативни методи на терапија.

Третманот со лекови вклучува земање:

 • хепатопротектори;
 • метаболни стимуланси;
 • антиспазмодии;
 • тиазолидони;
 • хиполипидемични агенси;
 • хормонални супстанции;
 • витамински комплекси.

Не е забрането да се поднесуваат физиотерапевтски постапки, имено:

 • ултразвук;
 • индуктометрија;
 • електрофореза;
 • фонофореза.

Козметичките процедури или пластичната хирургија се неопходни за да се корегираат претерано тенки карактеристики на лицето. Можно е да се добие позитивен ефект од терапевтска масажа, која може да биде хардверска или рачна. Во некои ситуации, на пациентите им е потребна помош од психолог. Исто така, на пациентите често се пропишува усогласеност со терапевтските диети, меѓутоа, тоа не влијае на зголемување на масното ткиво.

Можни компликации

Игнорирањето на клиничките знаци, целосното отсуство или неправилно лекување на масна дистрофија е полн со формирање на опасни по живот последици, меѓу кои вреди да се потенцира:

Многу од горенаведените ефекти се фатални.

Превенција и прогноза

Невозможно е да се спречи развојот на вродена липодистрофија на панкреасот, бидејќи е предизвикана од генетски мутации. За да се намали веројатноста за појава на таква ретка болест на стекната форма, можете да ги користите следните превентивни препораки:

 • целосно отфрлање на зависности;
 • правилна и целосна исхрана;
 • соодветна употреба на инсулин во дијабетес мелитус во согласност со сите правила утврдени од лекарот што посетува;
 • земајќи ги само оние лекови што лекарот ќе ги пропише;
 • употреба на лична заштитна опрема при работа со хемикалии и отрови;
 • целосен третман на оние болести кои можат да доведат до појава на таков дегенеративен процес.

Исходот од липодистрофијата често е неизвесен, бидејќи зависи од варијанта на курсот, етиолошкиот фактор и индивидуалните карактеристики на организмот на пациентот. При почитување на терапевтски препораки, можно е да се постигне прогноза, поволна за живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Липодистрофија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: ендокринолог , терапевт , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Криптоген хепатитис (појавување симптоми: 6 од 18)

Криптоген хепатитис - е развој на воспалителниот процес во клетките на овој орган. Патологијата може да се појави или во акутна или хронична форма, но во секој случај води до формирање на опасни компликации. Неможноста да се воспостави етиолошкиот фактор се должи на изборот на широк спектар на причини од страна на специјалисти од областа на гастроентерологијата. Во некои случаи, ова се должи на фактот дека здравствената установа нема соодветна техничка основа за да помогне во утврдувањето на провокаторите на болеста.

...
Септикопиемија (појавување симптоми: 6 од 18)

Септикопиемијата е патолошки процес кој се карактеризира со генерализирано, односно инфицирање и инфицирање на голем дел од телото. Со други зборови, тоа е најтешката форма на сепса, пред која се јавува септикемија. Во вториот случај, бактериите циркулираат само во крвта, и не постојат надворешни фокуси на инфекција.

...
Жолтица (појавување симптоми: 5 од 18)

Жолтицата е патолошки процес, чие формирање е под влијание на високата концентрација на билирубин во крвта. Да се ​​дијагностицира болеста може и возрасни и деца. Секоја болест може да предизвика таква патолошка состојба, и сите тие се сосема различни.

...
Автоимун хепатитис (појавување симптоми: 5 од 18)

Автоимуниот хепатитис е патолошка лезија на главниот хематопоетски орган, црниот дроб, кој има нејасна етиологија и води кон уништување на клетките на црниот дроб со последователен развој на откажување на црниот дроб. Меѓу сите патологии на црниот дроб, автоимуниот хепатитис зафаќа околу 25%, а и двете деца и возрасни страдаат од него. Жените се предмет на оваа патологија 8 пати почесто од мажите.

...
Адренален аденом (појавување на симптоми: 5 од 18)

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
терапевтот прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1-ви Тверска-Јамска, 29, 3 кат
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Zemlyanoy Val, 38/40, стр 6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .