Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипералдостеронизам: Симптоми и третман

Хипералдостеронизам - главните симптоми:

Хипералдостеронизам - делува како доста често дијагностицирана патолошка состојба која се развива против позадината на зголемена секреција на таков хормон на надбубрежниот кортекс како алдостерон. Најчеста патологија се наоѓа кај возрасните, но исто така може да влијае на детето.

Провокативните фактори ќе се разликуваат во зависност од формата на болеста, почнувајќи од оптоварената наследност и завршувајќи со текот на ендокринолошките или други заболувања.

Клиничките знаци во примарната и секундарната форма на болеста ќе бидат различни. Основата на симптомите е нарушување на функционирањето на срцето, мускулна слабост, напади и развој на хронична ренална инсуфициенција .

Само лекар-ендокринолог може да ја направи точната дијагноза и да ги разликува видовите на текот на болеста, врз основа на податоци од широк спектар на инструментални и лабораториски испитувања.

Тактиката на третман може да биде и конзервативна и оперативна, што е директно диктирана од појавата на таквата патологија. Во секој случај, недостатокот на терапија е полн со опасни по живот компликации.

Етиологија

Хипералдостеронизмот е комплекс на синдроми кои се различни во нивниот механизам на изглед, но слични кај симптомите, кои се развиваат поради зголемената секреција на алдостерон.

Бидејќи постои примарен и секундарен хипералдостеронизам, природно е дека предиспонирачките фактори малку ќе се разликуваат.

Во исклучително ретки случаи, првиот тип на болеста се појавува против позадината на генетската предиспозиција. Семејната форма може да се наследи на автосомно доминантен начин - тоа значи дека за да се дијагностицира слична болест кај детето, доволно е да го наследи мутантниот ген од еден од родителите.

Дефектен сегмент е ензимот 18-хидроксилаза, кој од непознати причини излегува од контрола на ренин-ангиотензин системот и е корегиран од глукокортикоиди.

Еден од ретките провокатори на примарен хипералдостеронизам е онколошка лезија на надбубрежните жлезди.

Меѓутоа, во огромното мнозинство на состојби, оваа варијанта на текот на болеста е предизвикана од формирање на алдостеромот - ова е неоплазма, која во суштина е аденомен корнекс аденом предизвикан од алдостерон. Таквиот тумор се дијагностицира кај околу 70% од случаите на примарна форма на патологија.

За секундарен хипералдостеронизам, карактеристично е појава на различна болест во човечкото тело, што значи дека дисфункцијата на ендокриниот систем во такви ситуации делува како компликација.

Ваквите патолошки состојби можат да доведат до развој на секундарна болест:

Покрај тоа, може да доведе до секундарен хипералдостеронизам:

 • недостаток на натриум, кој често се предизвикува со строга диета или тешка дијареа;
 • промена во обемот на циркулирачката крв во долниот дел - често се забележува во позадината на изобилната загуба на крв и дехидрација;
 • вишок калиум;
 • неконтролиран внес на одредени лекови, особено диуретични или лаксативни лекови.

Вреди да се напомене дека главната ризична група се состои од жени во возрасна категорија од 30 до 50 години. Сепак, ова не значи дека болеста не се јавува кај други категории на пациенти.

Класификација

Ендокринолози ги разликуваат следниве главни типови на оваа патологија:

 • примарен хипер алдостеронизам - се смета за една од најчестите варијации на болеста;
 • секундарен хипералдостеронизам - е компликација на заболувања кои негативно влијаат на срцето, црниот дроб и бубрезите;
 • псевдо хипералдостеронизам - е последица на нарушување на перцепцијата на алдостерон од страна на дисталните бубрежни тубули.

Во исто време, примарен хипералдостеронизам има своја класификација, која вклучува:

 • Конн-ов синдром;
 • идиопатски хипералдостеронизам - се развива само во позадина на диференцијално-нодуларна хиперплазија на надбубрежниот кортекс, која е билатерална по природа. Се дијагностицира кај приближно секој трет пациент кој аплицирал за квалификувана помош при изразување на симптоми;
 • еднострана или билатерална адренална хиперплазија;
 • глукокортикоид-зависен хипералдостеронизам;
 • карцином кој произведува алдостерон - вкупно, не се регистрирани повеќе од 100 пациенти со слична дијагноза;
 • псевдо хипералдостеронизам - е последица на нарушување на перцепцијата на алдостерон од дисталните бубрежни тубули;
 • Итсенко-Кушингов синдром ;
 • конгенитална инсуфициенција на надбубрежната кортекс или предизвикана од предозирање со лекови.

Хипералдостеронизмот надвор од бубрезите се истакнува како посебна форма - тој е најретко. Меѓу предизвикувачките фактори, главното место е окупирано од болести на органите на ендокриниот систем, на пример, јајниците и тироидната жлезда, како и гастроинтестиналниот тракт, особено цревата.

Симптоматологија

Како што споменавме погоре, симптоматската слика ќе се разликува во зависност од видот на болеста. Така, со примарен хипералдостеронизам се забележуваат следниве знаци:

 • зголемен крвен тон - симптом е забележан кај апсолутно сите пациенти, но неодамна, лекарите забележале асимптоматски текот на болеста. Крвниот притисок е покачен на континуирана основа, и ова може да доведе до лево вентрикуларна хипертрофија на срцето. Наспроти позадината на таквата манифестација, половина од пациентите имаат васкуларна лезија на фундусот, а кај 20% - намалување на визуелната острина;
 • мускулната слабост - слична на претходниот симптом, е карактеристика на 100% од пациентите. За возврат станува причина за намалување на работниот капацитет, развој на псевдопаратитарна состојба и напади;
 • менување на сенката на урината - станува матна поради присуството на голема количина протеини во него. Клиничката слика е 85% од луѓето;
 • зголемување на дневниот волумен на излачувањето на урината - се јавува кај 72% од пациентите;
 • постојана жед;
 • постојани главоболки;
 • развој на астеничен синдром ;
 • безразумен анксиозност.

Треба да се има на ум дека гореспоменатите симптоми се однесуваат на најчестата форма на примарен хипералдостеронизам - Conn синдром.

Симптоми на секундарен хипералдостеронизам се презентирани:

 • зголемување на крвниот притисок, особено дијастолниот крвен притисок, кој на крајот води кон коронарна срцева болест , хронична ренална инсуфициенција, бубрежна дисфункција и васкуларно оштетување;
 • невроретипатија која води кон оптичка атрофија и вкупно слепило;
 • хеморагии во фундусот;
 • силна оток.

Кај некои пациенти, нема знаци на артериска хипертензија, а во ретки случаи, постои мало симптоми на проток на слична патологија.

Кај деца, хипералдостеронизмот често се манифестира пред 5-годишна возраст и се изразува во:

 • светла манифестација на дехидратација ;
 • зголемување на артериската хипертензија;
 • заостануваат во физичкиот развој;
 • психо-емоционални нарушувања.

Дијагностика

Имплементацијата на целиот комплекс на дијагностички мерки не е насочена само кон утврдување на точна дијагноза, туку и при разликување на различните форми на болеста кај жените и мажите.

Прво, ендокринолог треба:

 • запознајте се со историјата на случајот на не само пациентот, туку и неговите блиски роднини - за откривање на патологии кои можат да предизвикаат секундарен хипер алдостеронизам или потврда на наследнината на болеста;
 • да се соберат и да се проучува историјата на животот на една личност;
 • внимателно проверете го пациентот - физичкиот преглед е насочен кон проценка на состојбата на кожата и мерење на крвниот притисок. Ова, исто така, вклучува преглед на очите на фундусот;
 • детално го доведува во прашање пациентот - со цел да изготви комплетна симптоматска слика за текот на хипералдостеронизмот, што всушност може да укаже на разновидноста на нејзиниот тек.

Лабораториската дијагноза на хипер алдостеронизам вклучува спроведување на:

 • биохемиска анализа на крв;
 • општа клиничка студија за урина;
 • мерења на дневниот волумен на излачване на урина;
 • ПЦР тестови - да се дијагностицира фамилијарната форма на болеста;
 • мостри со спиронолактон и оптоварување со хипотиазид;
 • Тест "марш";
 • серолошки тестови.

Следните инструментални испитувања се најзначајни:

 • Ултразвук на надбубрежните жлезди, црниот дроб и бубрезите;
 • КТ и МРИ на засегнатиот орган;
 • ЕКГ и ехо;
 • дуплекс скенирање на артерии;
 • Дуплекс васкуларно скенирање
 • MSCT и MR ангиографија;
 • сцинтиграфија

Покрај основната дијагноза, офталмологот, нефрологот и кардиологот треба да го испитаат пациентот.

Третман

Тактичкиот третман на болеста е диктиран од неговиот тип, меѓутоа постојат неколку методи на третман својствени за сите форми на хипералдостеронизам. Тие вклучуваат:

 • усогласеност со поштеда диета насочена кон намалување на потрошувачката на сол и збогатување на менито со производи збогатени со калиум;
 • земање диуретици кои штедат калиум;
 • инјектирање на калиумови лекови.

Третманот на хипералдостеронизмот предизвикан од формирањето на алдостеромот или онколошкото оштетување на надбубрежните жлезди е само хируршки. Операцијата вклучува ексцизија на погодениот сегмент, кој претходно бара обновување на балансот на вода и електролит.

Билатералната хипоплазија на надбубрежната кортекс е елиминирана конзервативно. Со употреба на АКЕ инхибитори и антагонисти на калциумовите канали.

Хиперпластичната форма на хипералдостеронизмот се третира со комплетна билатерална адреналектомија.

Пациентите со секундарен хипералдостеронизам покажале елиминација на основната болест и задолжителниот прием на глукокортикоиди.

Клиничките препораки се индивидуални по природа, бидејќи тие се целосно диктирани од еден вид на хипералдостеронизам.

Можни компликации

Поради брзиот прогресија на клиничките знаци, хипер алдостеронизмот доста често доведува до следниве компликации:

Превенција и прогноза

Со цел мажот, жената и детето да немаат проблеми со формирањето на таква болест, неопходно е да се придржуваат на следниве општи клинички упатства:

 • одржување на здрав начин на живот;
 • правилна и целосна исхрана;
 • советување со генетичарите - ова е неопходно за парови кои решаваат да имаат деца, за да ја одредат веројатноста за раѓање на бебе со хипер алдостеронизам;
 • постојано следење - индицирано за пациенти со хипертензивна болест;
 • примање само оние лекови што лекарот ќе ги издаде - со строго придржување кон дневната стапка и времетраењето на третманот;
 • Предавање на целосен превентивен преглед во медицинска установа - за рано откривање на заболувања кои можат да доведат до појава на секундарен хипералдостеронизам.

Што се однесува до прогнозата на болеста, тоа е диктирано од тежината на основната болест и степенот на оштетување на внатрешните органи, како и навремена дијагноза и соодветна терапија.

Радикална хирургија и соодветен медицински третман обезбедуваат целосна наплата. Исходот од надбубрежната онкологија често е неповолен.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипералдостеронизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ренална инсуфициенција (појавување на симптоми: 5 од 10)

Бубрежната инсуфициенција сама по себе подразбира таков синдром во кој се оштетуваат сите функции релевантни за бубрезите, што резултира со распаѓање на разни видови на размена во нив (азотен, електролит, вода итн.). Реналната инсуфициенција, чија симптоми зависат од текот на ова нарушување, може да биде акутна или хронична, секоја од патологиите се развива поради ефектот на различни околности.

...
Нефритис (појавување на симптоми: 4 од 10)

Нефритот во медицината се нарекува цела група на разни воспалителни заболувања на бубрезите. Сите од нив имаат поинаква етиологија, како и развојен механизам, симптоматски и патолошки карактеристики. Во оваа група, лекарите вклучуваат локални или заеднички процеси, при што раното ткиво расте, делумно или целосно уништено.

...
Гигантизам (појавување на симптоми: 4 од 10)

Гигантизмот е болест која напредува поради зголемено производство на хормон за раст од страна на хипофизата (ендокрина жлезда). Ова предизвикува брз раст на екстремитетите и торзото. Покрај тоа, пациентите често имаат намалување на сексуалната функција, инхибиција на развојот. Во случај на прогресија на гигантизмот постои голема веројатност дека едно лице ќе биде бесплодно.

...
Цистичен уретрален рефлукс (појавување симптоми: 4 од 10)

Рефлуксот на мочниот меур - уретрален рефлукс - е прилично честа појава, која во повеќето случаи се дијагностицира кај деца и е дека постои повторно преместување на урината од мочниот меур до бубрегот. Нормално, ова не треба да се случи, бидејќи меѓу овие органи постои сфинктер кој не дозволува урина да тече назад во уретерот.

...
Дијабетична нефропатија (појавување на симптоми: 4 од 10)

Дијабетична нефропатија - процес на патолошки промени во бубрежните садови, кој е предизвикан од дијабетес мелитус. Оваа болест доведува до развој на хронична ренална инсуфициенција, постои висок ризик од смрт. Дијагнозата се прави со помош на не само физички преглед на пациентот, туку е потребно и за лабораториски и инструментални методи на испитување.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .