Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипертироидизам: Симптоми и третман

Хипертироидизам - главните симптоми:

Хипертироидизам (или тиреотоксикоза) е клиничка состојба во која се забележува прекумерно производство на тироидни хормони, тријојотиронин и тироксин. Хипертироидизам, чиишто симптоми се манифестираат како резултат на презаситеност на крвта со овие хормони и нивното одвојување преку протокот на крв низ телото, вклучувајќи ткива, органи и системи, ги забрзува сите процеси во него, што негативно влијае на општата состојба на пациентот на повеќе начини.

Општ опис

Хипертироидизмот е резултат на разни видови патологии кои се релевантни за тироидната жлезда и овие патологии може да бидат предизвикани од директни нарушувања во тироидната жлезда и нарушувања што произлегуваат во тие процеси што ги регулира. Слично на хипотироидизмот, хипертироидизмот, во зависност од степенот на оштетување на тироидната жлезда, може да се манифестира во својата примарна форма (што укажува на вистинската патологија на тироидната жлезда), во форма на секундарна (во патологијата на хипофизата), а исто така и во форма на високото (што подразбира патологија на хипоталамусот).

Како што ние првично забележавме, хипертироидизмот води до стимулација на активноста на сите системи, ткива и органи во телото, а кардиоваскуларниот систем особено страда од такви промени. Факт е дека во однос на позадината на болеста која се разгледува и процесите што ги опфаќа, ткивата и органите почнуваат да имаат потреба од повеќе кислород, што е, пак, придружено со зголемување на фреквенцијата на срцеви контракции, со што се задоволуваат овие потреби. Природно, ова влијае на срцето соодветно, кај хипертироидизам тоа е дефинирано како "тиреотоксично срце". Се разбира, тензијата е придружена од работата на другите органи. Треба да се забележи дека пациентите со хипертироидизам без потребен третман за оваа болест може да се соочат со развој на состојба како што е тиротоксичната криза, која, пак, без соодветна медицинска нега, може да предизвика кома.

Главно склони кон жени со хипертироидизам. Така, на 1.000 жени има околу 18-20 случаи на оваа болест, додека кај мажи за ист број (1000) хипертироидизам се јавува во не повеќе од два случаи. Во однос на возрасните граници, постои период од 20-50 години за хипертироидизам.

Хипертироидизам: Причини

Како што веќе рековме, хипертироидизмот се развива како резултат на патолошки процеси во самата жлезда, а исто така како резултат на дисрегулација на нејзината регулација. Хипертироидизмот се развива претежно како резултат на следниве болести:

 • Дифузни токсични зраци (или Врзовска болест) - оваа причина најчесто доведува до развој на хипертироидизам, со оваа повреда, постои еднакво проширување на тироидната жлезда со истовремено стабилен процес на производство на хормони од негова страна.
 • Нодален / мултинодуларен токсичен зглоб (Plummer-ова болест) - се дијагностицира многу поретко, и најчесто кај луѓе на постара возраст. Специфичната карактеристика на патологијата во овој случај лежи во фактот дека кога во тироидната жлезда се формираат фоки од непознато потекло, кои, како што може да се разберат од дефиницијата на оваа патологија, имаат појава на нодули. Влијанието на нив води до уште поголема активност на тироидната жлезда.
 • Во некои случаи, хипертироидизам се развива на позадината на субакутен тироидитис, што подразбира воспалителен процес кој се развива како резултат на пренесување на вирусни инфекции. Таквите вирусни воспаленија доведуваат до деструктивни процеси во фоликуларните клетки на тироидната жлезда, како и до прекумерниот проток на тироидните хормони во крвта. Текот на хипертироидизам во ова отелотворување има блага и краткорочна природа (нејзиното времетраење може да биде од неколку недели до неколку месеци).
 • Постои и таква форма на болеста како вештачки хипертироидизам. Се развива против позадината на неконтролираната употреба на тироидните хормони. Покрај тоа, може да се развие кога ги користат овие хормони поради вистинскиот имунитет на ткивото од страна на хипофизата.
 • Постојат повеќе ретки причини кои придонесуваат за развој на хипертироидизам:
  • тератоми на јајниците, придружени со производство на тироидните хормони (во спротивно, патологијата е дефинирана како јаз од јајниците, што подразбира формирање на туморски форми, кои се базираат на тироидните клетки во врска со овие хормони произведени);
  • хипофизни тумори кај кои постои зголемено производство на тироид-стимулирачки хормон (TSH) (на пример, може да биде acromegalloid хипертироидизам со хиперостоза, што значи комбинација на знаци на хиперактивност од тироидната жлезда поради зголемено производство на TSH со акромегалија и дифузна хиперостоза на кранијалниот свод);
  • зголемено производство на хормони од тироидната жлезда против воведување на прекумерна количина на јод во телото.

Карактеристики на текот на хипертироидизам

Дозволете ни да нагласиме некои од карактеристиките карактеристични за текот на хипертироидизам. На пример, веќе забележавме дека поради тироидните хормони се зголемува потрошувачката на кислород, особено од ткивата, што предизвикува зголемување на формирањето на ткивата, истовремено зголемувајќи го енергетскиот метаболизам.

Друга карактеристика на хипертироидизам е зголемување на чувствителноста на ткивата кон симпатична стимулација (т.е. стимулација на симпатичкиот нервен систем, кој е дел од автономниот нервен систем) и на катехоламините (т.е. физиолошки активните супстанции кои делуваат како контролен тип на молекули и хемиски медијатори во рамките на меѓуклеточната интеракција, особено, ова се невротрансмитери во форма на допамин, норепинефрин и адреналин).

Поради зголеменото ниво на конверзија на андрогените во естрогените, се јавува зголемување на содржината на циркулирачкиот глобулин во ткивата, поради што се обезбедува врзување на полови хормони, а тоа, пак, доведува до зголемување на односот помеѓу естрогените и андрогените. Наспроти позадината на ваквите хормонални промени, не е исклучена можноста за развој кај мажи од гинекомастија (патологија која укажува на прекумерно зголемување на млечните жлезди кај мажите (еднострани или билатерални)), што во некои случаи ја одредува усогласеноста со женскиот тип).

Поради забрзувањето на процесот на уништување на кортизолот во однос на позадината на експозицијата на тироидните хормони, се развива хипокортицистичка клиника, која дефинира реверзибилна форма на ренална инсуфициенција.

Форми на хипертироидизам

Хипертироидизам може да се појави во блага или умерена форма, како и во тешка форма.

Блабиот облик на текот на болеста (субклиничка форма) се карактеризира со асимптоматски сегмент, тријодотронинот (Т4) е нормален во однос на тековните индикатори, стапките на TSH (тироидната стимулирачки хормони) се малку намалени.

Следната форма е форма на умерена тежина (со други зборови, експлицитно или манифестирано). Во овој случај, показателите за нивото на Т4 се карактеризираат со зголемување, додека показателите за ТСХ се значително намалени, симптомите карактеристични за болеста се манифестираат.

И, конечно, тешка (комплицирана) форма на текот на болеста, во која има надбубрежна или срцева слабост, атријална фибрилација , тешка подмладок, психоза и други видови патологија, што укажува, соодветно, на оштетување на одредени специфични системи, органи и нивните својствени функции .

Размислете за главните симптоми на хипертироидизам, кои одговараат на одредената сериозност на нејзината манифестација:

 • Лесна форма

Во прилог на првично забележаните промени во нивоата на хормони во крвта (што се детектира со соодветен крвен тест), постои намалување на телесната тежина до умерен степен на манифестација (во рамките на 5 кг). Постои, исто така, тахикардија, во која срцевиот ритам не е повеќе од 100 отчукувања во минута, нема промени во ритамот на контракции. Симптоми од ендокрините жлезди, кои укажуваат на кршење на нивните функции, исто така, се отсутни (со исклучок на тироидната жлезда). Покрај тоа, пациентите имаат одреден степен на раздразливост, потење (се манифестира дури и во услови на простории со нормална температура).

 • Средна форма

Губење на тежината се изговара (околу 10 кг). Во миокардот се забележани промени во патолошката скала, се појавува тахикардија со срцева фреквенција во опсег од 100 до 120 отчукувања / мин. Во овој случај, тахикардијата се карактеризира со стабилност на сопствената манифестација, а тоа не зависи од ситуацијата во која се наоѓа лицето, отсуството на врска со претходниот сон и состојбата на продолжен одмор. Метаболизмот на јаглени хидрати е оштетен, холестеролот во крвта се намалува, се појавуваат гастроинтестинални нарушувања (кои се карактеризираат со течни и чести столици).

Постепено зголемување на знаците што укажуваат на релевантноста на надбубрежната инсуфициенција. Пациентите имаат тиротоксичен тремор - треперењето на прстите, обележано во состојба на испружена рака. Покрај тоа, пациентите стануваат поразрливи и возбудливи, се појавуваат пореметувања во сонот, прекумерна вознемиреност и плачливост. Исто така постојат знаци како што се егзофталмосот (карактеристично поместување на очното јаболко напред, со други зборови, испакнатост, испакнати очи), како и хиперхидроза (што е, зголемено потење) на општ тип на манифестација.

  Манифестација на егзофталмоти со хипертироидизам
 • Тешка форма

Во овој случај, покрај општ опис кој првично беше предложен од нас во класификацијата на форми на хипертироидизам, може да се забележи остра и изразена губење на тежината. Тахикардија е стабилна манифестација, пулсот кога е од 120-140 во / мин, но не ја исклучува можноста за надминување на овие граници. Крвниот притисок се карактеризира со зголемен систолен притисок со истовремено намален дијастолен притисок. Езофталмосот е уште поизразен во споредба со претходната форма на болеста, како и тиреотоксичен тремор, кој овој пат се манифестира во форма на ширење низ телото (а не само со пораз на рацете).

Хипертироидизам: Симптоми

Земајќи ја предвид особеноста на болеста што ја испитуваме, која се состои во забрзување на сите процеси кои се случуваат во телото, може да се сфати дека симптомите на хипертироидизам се исклучително повеќеслојни и, според тоа, се утврдуваат врз основа на сериозноста на болеста, нејзиниот тек и степенот на оштетување на одредени органи, ткива и системи. Пренамената на хормоните произведени од страна на тироидната жлезда ги одредува следните ефекти врз телото на пациентот:

 • ЦНС. Централниот нервен систем реагира на реалните ефекти на болеста во вид на зголемена ексцитабилност, раздразливост, емоционална нестабилност, стравови и безразумен анксиозност, брз говор, тресење на рацете и нарушувања на спиењето.
 • Офталмологија. Офталмолошките симптоми се состојат од претходно забележаната манифестација, која е егзофталмос (во којашто окото се излачува кога се движи напред и со зголемување на палпебралната фисура). Покрај тоа, има оток на очните капаци, двојните предмети во видното поле и ретко трепкање. Треба да се нагласи дека поради карактеристичниот притисок во овој случај, врз основа на кој се развива и дистрофијата на оптичкиот нерв, не се исклучува можноста за апсолутно губење на видот кај пациентите. Исто така, меѓу тековните офталмолошки симптоми може да се идентификуваат изречени суви очи и болка во очите, зголемено кинење, развој на ерозија на рожницата, кеси под очите, неможност да се концентрира изгледот на одреден предмет итн.
 • Кардиоваскуларен систем . Како што првично забележавме, за неа, симптомите на хипертироидизам и особеностите на неговиот тек не се лесни поради забрзувањето на процесите во телото и посебната потреба за ова во кислородот. Растројството на срцевиот ритам кое е релевантно во оваа ситуација е исклучително слабо во одговорот на третманот извршен во неговата адреса. Тука се забележани атријални флетер и атријална фибрилација, постојана тахикардија. Наспроти позадината на истовремено зголемен систолен притисок и низок дијастолен притисок, постои значително зголемување на прекинувањето на индексот на притисок (горниот и долниот). Се развива срцева слабост.
 • Гастроинтестинален тракт. На дел од гастроинтестиналниот тракт има промени во апетитот (намалување или, напротив, зголемување), кај постарите лица овој симптом може да оди до целосно отфрлање на јадењето. Исто така, постојат чести и лабави столици, нарушувања во формирањето на жолчката и варењето, абдоминалната болка пароксизмална по природа.
 • Респираторен. Наспроти позадината на едемот и стагнацијата, се јавуваат негативни промени во однос на виталниот капацитет на белите дробови, се развива постојана диспнеа.
 • Мускулно-скелетен систем . Се развива тиротоксична миопатија, во која се карактеризираат знаци на хронична слабост и мускулен замор, мускулна хипотофија (состојба на мускулите предизвикана од недостаток на хранливи материи во телото или недостаток на нивната апсорпција). Постои, исто така, треперење на екстремитетите и телото како целина, остеопороза (хронично прогресивно заболување или клинички синдром (во овој случај), се карактеризира со намалување на густината карактеристична за коските со истовремено нарушување на микроархитектоника и со зголемена кршливост, што е релевантно поради голем број оштетени процеси). Наспроти позадината на гореспоменатите симптоми, се јавуваат тешкотии кои се забележуваат во процесот на долга прошетка (особено кога се качува по скали), како и при носење на тежини. Не ја исклучува можноста за развој на мускулна парализа, која во овој случај е реверзибилна.
 • Репродуктивниот систем . Карактеристични промени се забележани и во оваа област. Значи, во контекст на кршење на процесите на секреција на гонадотропини, може да се развие неплодност. Како што веќе беше опишано претходно, кај мажите, може да се развие гинекомастија, потентноста се намалува. Во однос на влијанието врз женското тело кое е релевантно за процесите на болеста, тука, особено, постојат неуспеси на менструалниот циклус. Манифестацијата на менструацијата се карактеризира со болка и неправилност, исфрлањето е скудно во природата, тешки знаци на слабост (што може да достигне несвестица), сериозни главоболки се поврзани знаци. Во екстремната манифестација на неуспесите на менструалниот циклус, аменореа, односно целосно отсуство на менструација, достигнува.
 • Метаболизам . Наспроти позадината на забрзувањето на метаболичките процеси, пациентите се соочуваат со постојана губење на тежината, што се постигнува дури и со зголемен апетит. Покрај тоа, производството на топлина се зголемува (што се манифестира во форма на прекумерно потење и температура). Наспроти позадината на забрзување на распаѓањето на кортизолот, се развива реверзибилна форма на надбубрежна инсуфициенција. Исто така, постои зголемување на црниот дроб, и ако станува збор за тешка форма на хипертироидизам, тогаш жолтицата е поврзана со ова. Како дополнителна поврзаност на овој дел од манифестациите на симптомите, можеме да ги разликуваме следниве: отекување на меките ткива; чистење на ноктите, косата и кожата; рана и изречена седа коса; тешка жед, обилна и честа мокрење (што е важно во поглед на нарушувања во метаболизмот на водата).

Надворешните знаци на хипертироидизам се состојат првенствено во проширувањето на тироидната жлезда, која може да се манифестира во различни степени. Во некои случаи, испитувањето и палпацијата на вратот може да ја одреди причината што предизвикала хипертироидизам (нодуларен или дифузен здив). На пример, ако станува збор за злато, проширувањето на тироидната жлезда се карактеризира со сопствена симетрија. Ако со испитувањето се утврди формирање на јазли во подрачјето што се испитува, тогаш тоа, исто така, е показател за вистинскиот процес сличен на туморот во него.

Неверојатно, наведените симптоми на хипертироидизам често не се манифестираат кај постарите лица, што го одредува скриениот (маскиран) хипертироидизам. Како типичен симптом поврзан со оваа болест кај постарите луѓе, пак, може да биде честа депресија и слабост, поспаност и некоја инхибиција. Исто така, може да се забележи дека, во изречена верзија, нарушувањата поврзани со работата на кардиоваскуларниот систем се многу почести кај постари пациенти со хипертироидизам отколку кај млади пациенти.

Симптоми на хипертироидизам (тиреотоксикоза)

Тиротоксична (хипертироидна) криза

Оваа компликација се манифестира како резултат на отсуство на третман за тиреотоксикоза, или кога се пропишува третман кој во суштина не соодветствува со потребните мерки. Также спровоцировать криз могут механические манипуляции, производимые при осмотре пациента или при оперативном вмешательстве, тем или иным образом затрагивающем щитовидную железу. Не исключается возможность развития криза и на фоне воздействия стресса.

В целом гипертиреоидный криз проявляется достижением пика признаками, свойственными гипертиреозу. Начинается он остро, течение его носит молниеносный характер. У больных возникает выраженное психическое возбуждение, причем нередко оно сопровождается галлюцинациями и бредом. Дрожание рук усиливается, помимо этого дрожание распространяется к нижним конечностям и в целом по телу. Резко падает артериальное давление, появляется мышечная слабость при общей заторможенности больного. Рвота проявляется в неукротимой форме, сопровождается повышенной температурой (признаки, указывающие на актуальность инфекции, в данном случае отсутствуют), поносом, учащенным сердцебиением (достигающим 200 уд./мин.). При мочеиспускании в моче можно определить характерный для ацетона запах. Повышается температура (до 41 градуса), давление.

В некоторых случаях развивается желтуха, проявляющаяся в результате острой формы жировой дистрофии, актуальной для печени, также может развиться надпочечниковая недостаточность.

Важно отметить, что отсутствие оказания своевременной помощи может стать причиной гибели больного из-за перехода криза в кому. Наступить гибель может в результате острой формы проявления жировой дистрофии печени или за счет надпочечниковой недостаточности.

Дијагностицирање

Установление диагноза производится, прежде всего, на основании актуальных проявлений симптоматики, что в частности заключается в выделении особенностей внешнего вида пациентов и данных, полученных при соответствующих лабораторных исследованиях. Так, анализ крови определяет изменения в содержании гормонов, УЗИ позволяет выявить в щитовидной железе узловые образования, электрокардиография, ввиду возникающих на фоне заболевания жалоб, касающихся деятельности сердечно-сосудистой системы, позволяет внести определенную конкретику относительно проявляющейся симптоматики по этой части.

Помимо этого может быть назначена компьютерная томография, при которой делаются снимки органа в послойном режиме, за счет чего появляется четкое представление о том, где именно локализуется актуальное для него уплотнение. Применение перечисленных методов диагностики позволяет в полной мере уточнить диагноз, после чего – назначить соответствующий курс индивидуальной терапии.

Третман

В лечении гипертиреоза ориентировано на достижение конкретно определенных целей. Так, прежде всего, необходимо достичь нормального уровня гормонов, что обеспечивается за счет назначения соответствующего медикаментозного лечения. Помимо этого рассматривается необходимость в хирургическом лечении, что подразумевает необходимость в удалении аденомы, зоба или опухолевого образования в области щитовидной железы. Дополнительные меры терапии заключаются в симптоматическом воздействии, за счет чего имеется возможность улучшения работы систем и органов в организме больного человека. Остановимся детальнее на этих методах.

Медикаментозное лечение гипертиреоза, прежде всего, заключается в применении антитиреоидных препаратов, преимущественно их применяют в случае незначительного увеличения щитовидной железы. Если железа достигает значительных размеров (более 40 мл), а общее состояние характеризуется проявлением симптоматики, указывающей на сдавление расположенных рядом органов, то медикаментозное лечение становится лишь подготовительным этапом для другого лечения – для лечения хирургического. В лечении рассматриваемого нами заболевания сейчас достаточно распространено применение антитиреоидных препаратов, представляющих собой группу тионамидов (препараты Пропилтиоурацил, Тиамазол и пр.). Основа механизма препаратов, соответствующих этой группе, заключается в том, что они оказывают целенаправленное подавляющее воздействие на процессы, непосредственным образом задействованные в образовании в щитовидной железе гормонов (в частности происходит подавление тиреоидной пероксидазы).

В рамках условий высокоразвитых стран лечение тиреотоксикоза производится за счет использования для этой цели карбимазола. Это препарат длительного (иначе – пролонгированного) действия, в особенности он эффективно проявляет себя в случае с тяжелыми формами заболевания. Кроме необходимого воздействия на процессы образования в щитовидной железе гормонов, указанный препарат обеспечивает ингибирование превращения Т4 (то есть тироксина) в Т3 (или трийодтиронин). Примечательно, что при приеме 20 мг этого препарата полностью компенсируется спровоцированное гипотиреозом состояние.

Также в условиях развитых стран в качестве неотъемлемого метода лечения выступает лечение с использованием радиоактивного йода. Йод этот достаточно быстро проникает в щитовидную железу, после чего происходит постепенное его накопление в рамках ее области. При распаде радиоактивного йода происходит разрушение клеток органа щитовидной железы, тиреоцитов.

Что касается хирургического лечения, то в качестве показаний к нему выделяют следующие факторы: значительные размеры зоба; рецидивирование заболевания после примененного в его адрес лечения с использованием антитиреоидных препаратов; непереносимость пациентами применяемых антитиреоидных препаратов.

При появлении симптоматики, указывающей на возможный гипертиреоз (тиреотоксикоз), необходимо обратиться к эндокринологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Гипертиреоз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач эндокринолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфолейкоз (совпадающих симптомов: 5 из 19)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Ботулизм (совпадающих симптомов: 5 из 19)

Ботулизмот е прилично сериозна болест од инфективна инфекција која е токсична, особеностите на текот на кои доведуваат до оштетување на нервниот систем, 'рбетниот мозок и продолжетокот на мочниот меур. Ботулизам, чии симптоми се јавуваат кога производите на ботулински токсин, аеросоли и вода влегуваат во телото, како резултат на комплексни процеси, исто така, доведува до развој на акутна и прогресивна респираторна инсуфициенција. Како резултат на недостатокот на соодветен третман на ботулизмот, почетокот на смртта не е исклучен.

...
Амилоидоз почек (совпадающих симптомов: 5 из 19)

Амилоидозата на бубрезите е сложена и опасна патологија во која метаболизмот на протеини и јаглени хидрати е нарушен во ткивата на бубрезите. Како резултат на тоа, се јавува синтеза и акумулација на одредена супстанција, амилоид. Тоа е протеинско-полисахаридно соединение, кое во неговите основни својства е слично на скроб. Нормално, овој протеин не се произведува во телото, така што нејзиното формирање е абнормално кај луѓето и предизвикува кршење на функциите на бубрезите.

...
Диффузный токсический зоб (совпадающих симптомов: 5 из 19)

Меѓу автоимуните болести, дифузниот токсичен зглоб или болеста базирана на Гравс е една од најчестите. Тоа негативно влијае на голем број на органи, вклучувајќи го и нервниот систем, како и срцето. Оваа болест се карактеризира со зголемување на големината на тироидната жлезда со постојано зголемување на производството на тироидните хормони (тиротоксикоза).

...
Муковисцидоз (совпадающих симптомов: 4 из 19)

Муковисцидоз определяет собой генетическое наследственное заболевание, сопровождающееся специфическим системным поражением в адрес экзокринных желез. Муковисцидоз, симптомы которого определяются на основании указанного поражения, является заболеванием хроническим и неизлечимым, сопровождается он нарушением органов дыхания, а также нарушениями, связанными с функциями органов пищеварительной системы, в том числе и рядом других сопутствующих расстройств.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Псков, 9, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .