Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипотироидизам: Симптоми и третман

Хипотироидизам - главните симптоми:

Хипотиреоидизмот е состојба која се јавува во позадина на долг и постојан недостаток на тироидни хормони произведени од тироидната жлезда. Хипотиреоидизам, чии симптоми во екстремниот степен на нивната манифестација кај возрасните се означени во форма на микседема со карактеристичниот оток на ткивата и органите, кај децата се манифестира во форма на кретенизам, чија особина се состои не само во намалена функција на тироидната жлезда, туку и во одложена ментална и физичка развој.

Општ опис

Тироидната жлезда е еден од оние органи во ендокриниот систем во кој се произведуваат голем број на хормони кои се директно вклучени во различни процеси на телото. Особено, ова се хормоните тријодиронини, тироксин и тирокалцитонин. Меѓу главните функции извршени од страна на тироидната жлезда се следниве:

 • регулирање на метаболичките процеси во телото;
 • регулирање на процеси кои се директно поврзани со развојот и растот;
 • зајакнување на процесите за размена на топлина;
 • зајакнување на процесите на оксидација, како и процеси поврзани со потрошувачката на мастите во масното ткиво, протеините и јаглените хидрати (оваа функција игра исклучително важна улога во обезбедувањето на енергија);
 • излачување на калиум и вода;
 • активирање на надбубрежните жлезди, млечните жлезди и гонадите;
 • стимулација на централниот нервен систем.

Со оглед на специфичната локација на тироидната жлезда (и се наоѓа, како што е добро позната, на вратот), таа често се наоѓа во самиот центар на воспалителните процеси, кои се појавуваат во нив како "сосед" на органи, кои се засегнати од таквите процеси. Покрај тоа, тироидната жлезда е исто така лесно изложена на фактори на животната средина, таа е предмет на изобилство на снабдување со крв, а исто така дејствува речиси како главна локација на делување на биохемиските процеси.

Ако нормалното функционирање на тироидната жлезда е оштетено, тогаш исто така се јавуваат соодветните нарушувања поврзани со секрецијата на хормоните. Придружните болести вклучуваат нодуларен и дифузен зглоб, тиреоидитис, хипертироидизам и, всушност, хипотироидизам од интерес за нас. Оние главни синдроми кои се релевантни за болестите поврзани со тироидната жлезда, не само што претставуваат приказ на влијанието врз функцијата на жлездата, туку и приказ на влијанието врз неговиот раст.

Треба да се напомене дека градските жители особено се склони кон болести на тироидната жлезда. На пример, само во Москва во рамките на разгледувањето на статистиката од последниве години се забележува значително зголемување на зголемувањето на случаите на болести поврзани со функциите на ова тело. Оваа тенденција се објаснува со фактот дека еколошката состојба во градот е влошена и не се спроведуваат соодветни мерки за профилакса на јод. Во однос на преваленцата на хипотироидизам кај возрасната популација во главниот град, постојат индикатори во 0,5-1%, кај новороденчиња - 0,025%, кај лицата на возраст над 65 години - во рамките на 2-4%.

Заминувајќи од карактеристиките на статистиката на тироидната жлезда и морбидитетот, да се вратиме на хипотироидизам, кој, како што веќе научивме, се јавува против позадината на недоволното обезбедување на тироидните хормони до ткивата и органите на телото, чие производство е намалено поради оваа болест. Хипотироидизмот може да биде примарен, што подразбира директно оштетување на тироидната жлезда, а исто така и секундарно, што, пак, ја покажува патологијата на хипоталамусот и / или на хипофизата. Покрај тоа, врз основа на претходните сорти, исто така е изолиран терциерниот хипотироидизам - во овој случај, секундарниот хипотироидизам се смета како хипофизен хипотироидизам, и терцијарен, соодветно, како хипоталамичен хипотироидизам. Секундарен хипотироидизам, симптомите и специфичноста на појавата се изолирани на исто ниво со високото, се јавуваат поради неколку од следниве причини:

 • хипофизна некроза, хипофизен инфаркт;
 • тумори релевантни за хипоталамино-хипофизниот систем;
 • ДИК синдром;
 • недостаток на дијафрагмата на турското седло лоцирано во телото на сфеноидната коска;
 • воспаление на мозокот од одредена етиологија итн.

Од овие опции, повеќе од 99% случаи на инциденца се примарен хипотироидизам, чии симптоми ќе бидат дискутирани подолу.
Основата на механизмот на хипотироидизам е намалување на производството на хормони од страна на тироидната жлезда, поради што се блокираат процесите на размена. Меѓу другото, ова води кон отстранување на кислородот од телото од страна на ткивата, пад на нивото на активност на одредени ензими во комбинација со размена на гасови, а исто така предизвикува инхибиција во развојот на мозочното ткиво за време на специфична инхибиција на нервната активност (што претставува кршење на однесувањето на дел од болно лице, што несоодветно одговара на одредени ситуации, се манифестира прекумерно или, напротив, е спречено). Особено, секоја од овие патологии се манифестира на изразен начин во детството.

Во меѓувреме, кршењето на функциите на мозокот не е помалку релевантно за возрасните, наспроти позадината на која тие имаат намалување на интелигенцијата и менталната активност, а реакциите што се случуваат во одредени ситуации се ослабени. Поради нарушувања на тироидната жлезда, исто така, не се исклучува можноста за приклучување на нарушувања поврзани со функциите на другите органи на ендокриниот систем.

Ако разгледаме подетално што точно се случува за време на хипотироидизам, сликата на болеста е како што следува. Прво, против позадината на дефицитот на тироидните хормони, почнуваат да се појавуваат промени во телото, и тие влијаат на апсолутно сите системи и органи во него. Со оглед на тоа што главната функција на овие хормони е да ја поддржат базалната метаболна стапка, која е клеточно дишење, нивниот недостаток, пак, доведува до намалување на волуменот на кислород што го консумираат ткивата и до намалување на потрошувачката на енергија во комбинација со искористување на енергетските супстрати. Покрај тоа, хипотироидизмот повторно, врз основа на оваа причина, доведува до намалување на производството на многу клеточни ензими на енергетско-зависен тип, поради што се обезбедува нивно соодветно функционирање.

Како универзален тип на промена пронајден во развојот на тешка форма на хипотироидизам, забележана е микседем - едем формиран во неговата најизразена форма во рамките на структурите на сврзното ткиво. Развојот на микседемот се должи на прекумерната акумулација на хијалуронска киселина и други видови гликозаминогликани во интерстицијалните ткива, поради што, поради нивната хидрофиличност, се задржува вишокот на вода.

Причини за хипотироидизам

Најголемото клиничко значење е определено за хипотироидизам, развивање на позадината на хроничната форма на автоимуни тиреоидитис, покрај оваа форма, може да се разликува иатроген хипотироидизам (или оперативен, се развива како резултат на изложеност на специфична терапија со радиоактивен 131I). Треба да се забележи дека јатрогениот хипотироидизам е една третина од вкупниот број на случаи на хипотироидизам.

За горенаведените болести, хипотироидизмот главно се карактеризира со упорност и неповратност на природата на сопствениот тек. Во исто време, многу болести на тироидната жлезда или, како поинаку може да се утврдат, деструктивен тироидитис, како и ефектите на одреден број супстанции (тиреостатици, значителни количини на дози на јод и сл.) - сето тоа може да предизвика развој на оваа форма на болеста како минлив хипотироидизам. која е само-ограничувачка или во текот на природниот тек на овие болести, или тоа го прави по прекинот на влијанието на специфичен фактор, предизвикана од болест во една или друга форма (што е откажување на тиреостатиката).

Дефицитот на јод, како што веќе го идентификувавме, во својата тешка форма може исто така да предизвика развој на хипотироидизам. Треба да се напомене дека ако станува збор за блага форма на дефицит на јод, како и умерена форма кога се разгледува состојбата во категоријата на возрасната популација, тогаш во нормални услови тоа нема да предизвика развој на хипотироидизам.

Ако го земеме предвид недостатокот на јод кај новороденчињата, тука, со лесна или умерена форма во комбинација со зголемување на нивото на хормоналниот метаболизам на тироидната жлезда, не е исклучена можноста за развој на транзиторна форма на неонатална хипертиротропинемија. Дефицитот на јод кај бремени жени може да предизвика развој на релативна форма на гестациска хипотироксинемија. Во меѓувреме, двете разгледани варијанти на патологија не треба целосно да се идентификуваат со хипотироидизам.

Во некои случаи, потеклото на примарен хипотироидизам не може да се утврди, што го дефинира како идиопатски хипотироидизам.

Дозволете ни да ја издвоиме во повеќе визуелна форма оние причини кои предизвикуваат примарен хипотироидизам. Со оглед на фактот дека тоа е хипотироидизам на тироидната жлезда, нејзините симптоми, соодветно, предизвикуваат фактори кои дејствуваат директно на него, особено тие вклучуваат:

 • Компликации во однос на позадината на терапевтските манипулации, и ова:
  • Хируршки третман на болести од различни специфичности поврзани со функциите на тироидната жлезда;
  • ефектите од радиотерапијата, релевантни во третманот на малигни неоплазми во вратот;
  • терапија со употреба на радиоактивен јод, фокусирана на елиминирање на токсичниот зглоб;
  • употребата на лекови, кои вклучуваат јод;
  • употреба на сулфа лекови, естрогени, глукокортикоиди, андрогени;
  • хирургија за отстранување на тироидната жлезда себе.
 • Инфекции (акутни или хронични), туберкулоза, туморска маса, саркоидоза (системско нарушување со придружно формирање на грануломи во ткива кои претрпеа вистинска лезија), апсцес;
 • Хипоплазија, која се карактеризира со неразвиеност на тироидната жлезда на позадината на дефекти кои се јавиле во текот на периодот на интраутериниот развој. Како по правило, оваа патологија е забележана кај деца од новороденчиња и кај деца под 2-годишна возраст, а честопати патологиите поврзани со него се глувост и кретенизам.

Што се однесува до причините за секундарниот хипотироидизам, може да се забележи дека оваа болест се развива против позадината на лезиите кои директно влијаат на хипоталамусот и / или на хипофизата. Овие лезии можат да бидат трауматски или воспалителни, тие главно се манифестираат во форма на хеморагија, тумор, уништување на хипофизата или негово отстранување, некроза. Ваквите опции, пак, доведуваат до повреда на производството на тиротропин, што влијае на синтезата на хормоните во тироидната жлезда, а тоа, пак, предизвикува намалување на функционалната активност својствена за него. Многу почесто, оваа форма на болеста се развива во позадина на општ тип на патологија на хипофизата, комбинирана со вишок на соматотропни хормони, хипогонадизам (во овој случај се подразбира намалување на функциите карактеристични за половите жлезди).

Тироидната жлезда е нормална, со примарен и секундарен хипотироидизам

Хипотироидизам: симптоми

Клиниката на хипотироидизам е директно поврзана со особеностите на неговата етиологија (состојби и причини, предизвикана болест), стапката кај која се развива дефицитот на тироидните хормони, кој е релевантен за пациентот и колку е стар.

Главните проблеми со кои се соочуваат при дијагностицирање на болеста се следните:

 • отсуство на специфични симптоми (т.е. симптоми кои се јавуваат само со болеста од интерес за нас);
 • зголемена преваленца на симптоми слични на манифестации кај хипотироидизам, забележани кај општата популација кога се поврзани со друг вид на хронични заболувања (ментални или соматски);
 • недостатокот на директна врска помеѓу реалниот степен на хормонален дефицит и тежината на клиниката (во некои случаи, симптомите со јасна дијагноза на хипотироидизам не може да се појават, додека субклиничкиот хипотироидизам и симптомите кои се манифестираат во него се карактеризираат, соодветно, според сопствената тежина).

Клиниката на хипотироидизам се карактеризира со генерално мулти-систем, меѓутоа, во некои случаи, постои доминација меѓу пациентите со симптоми и поплаки поврзани со кој било од системите, поради што во честите случаи дијагнозата на болеста е направена во корист на "болести на маска". Ние се свртиме директно на оние манифестации кои се означени со хипотироидизам.

Продолжениот и изразен курс на хипотироидизам доведува до фактот дека пациентите се здобиваат со изглед кој е сосема карактеристичен за оваа болест, која особено лежи во микседемата со неа. Соодветно на тоа, ова одредува изразен оток, во кој лицето стекнува подпухнатост, а кожата има бледа жолтица нијанса. Лицето наликува на маска поради недостатокот на изрази на лицето, во изгледот е забележана слабоста.

Покрај тоа, пациентите стануваат досадна и разредлива коса, а нивната зголемена загуба е забележана. Исто така карактеристична апатија, летаргија. Говорот станува бавен, во некои случаи (поради карактеристичниот заглавен јазик) се чини дека лицето јасно го репродуцира говорот се меша со нешто во устата. Поради фактот што мукозната гркланка исто така се здобива со подпухнатост, тембромата на гласот станува рапава и прилично мала. Изговорот на одредени зборови може да доведе до фактот дека лицето ќе се сопне врз нив, по што, по примената на одредени напори за нивната репродукција, ќе биде можно повеќе да се репродуцираат. Како класична составна карактеристика на хипотироидизмот, се разликува едемот на јазикот, на кој може да се видат забите.

Наспроти позадината на мускулната мембрана на евстахијалната цевка, пациентите може да доживеат одредено намалување на слухот. Исто така, често меѓу жалбите на пациентите е наведена сува кожа.

Што се однесува до промените што се јавуваат кај хипотироидизмот со нервниот систем, овде, како што може да се утврди од описите што веќе се предвидени за болеста, се забележува намалување на интелигенцијата. Покрај тоа, меморијата се намалува, се јавува депресија и поспаност. Деца од 3 години, како возрасни, промените поврзани со нервниот систем се пренесуваат во друго отелотворување во споредба со вродената форма на болеста кај новороденчињата. Значи, за овие две возрасни категории, промените не се неповратни, освен тоа, постои можност за нивна целосна елиминација преку спроведување на соодветни мерки за замена на терапијата. Вродениот хипотироидизам, симптомите на коишто ги разгледуваме подолу, се карактеризира, соодветно, од физички и невропсихијатриски нарушувања во нивната иреверзибилна скала.

Поради општото опаѓање на нивото на главниот метаболизам, пациентите со хипотироидизам се склони кон зголемување на телесната тежина, додека самиот хипотироидизам никогаш не е причина што доведува до изразена манифестација на дебелина. Екстремно тешка манифестација на хипотироидизам може да предизвика хипотермија. Често, пациентите се соочуваат со таков симптом како chilliness, со други зборови, тие се постојано ладни, причината за ова е централизацијата на циркулацијата на крвта, карактеристика на оваа болест.

Хипотироидизам: слика на пациентот со болеста (лево) и слика после третманот (десно)

Како најчеста манифестација на симптоми во однос на манифестациите на кардиоваскуларниот систем, постои тенденција за малку зголемен притисок и за брадикардија, дополнително, перикардијалната празнина се карактеризира со формирање на ефузија во неа. Исто така, повеќето пациенти го доживуваат развојот на атерогена дислипидемија.

Дигестивниот систем се карактеризира со симптоми како што се чести запек. Покрај тоа, дискинезијата и хепатомегалијата често се развиваат, апетитот се намалува. Изречена форма на хипотироидизам може да се карактеризира со развој на хипохромна анемија.

Многу често (особено кај жените), во рамките на напредните симптоми на болеста, се истакнуваат промените поврзани со репродуктивниот систем. Така, хипотироидизмот може да се карактеризира со различни нарушувања поврзани со менструалниот циклус, почнувајќи од аменореа (отсуство на менструација) до дисфункционално крварење на матката. Исто така постои и намалување на либидото, кое е подеднакво карактеристично за текот на болеста кај мажите и неговиот тек на жените. Во тешка форма на курсот, хипотироидизмот скоро секогаш се комбинира со неплодност, но со помалку изразен недостаток на тироидни хормони кај некои жени (околу 2% од вкупниот број на бремени жени), оваа причина не претставува пречка за почетокот на бременоста. Сепак, оваа можност може да се спореди со значителен ризик од можен прекин или со раѓање на бебе со очигледни нарушувања во развојот на нервниот систем.

Можни манифестации на симптоми кај хипотироидизам

Вроден хипотироидизам: симптоми

Гипотиреоз врожденный является хроническим заболеванием, для течения которого характерным является нарушение функций щитовидной железы у новорожденных младенцев при одновременном снижении в их крови содержания гормонов, продуцируемых щитовидной железой. Гипотиреоз, симптомы у новорожденных при котором могут появиться под воздействием самых различных причин, начиная от воздействия инфекций и заканчивая генетическими мутациями и пр., проявляется, прежде всего, в отставании в развитии, что касается и развития физического, и развития умственного. Помимо этого, заболевание также характеризуется поздним закрытием у детей родничка, сухостью кои и поздним прорезыванием зубок.

Согласно статистическим данным по врожденному гипотиреозу, он актуален в 1-2 случаях из 5000 младенцев. Помимо этого выявлено, что врожденный гипотиреоз чаще всего диагностируется у девочек, причем данные в этом случае указывают на то, что у мальчиков это заболевание диагностируется в два раза реже.

Щитовидная железа выступает в качестве органа, способствующего гармоничному развитию и росту детей, причем в особенности важным ее воздействие является для скелета и нервной системы. Врожденный гипотиреоз характеризуется снижением выработки щитовидной железой гормонов, что, как мы отмечали ранее, провоцирует серьезное торможение в физическом и умственном развитии малыша.

В качестве причин, провоцирующих гипотиреоз, симптомы у детей по которому мы рассмотрим ниже, выделяются следующие их варианты:

 • Наследство. В большинстве своем врожденный гипотиреоз развивается за счет нарушения формирования органа щитовидной железы еще до того, как ребенок появился на свет, то есть в период внутриутробного развития, чему виной служат определенные генетически обусловленные мутации.
 • Патология формирования в щитовидной железе гормонов. Обуславливается эта причина тем, например, что клетки щитовидной железы утрачивают чувствительность в адрес йода, тем, что нарушению подвергается процесс транспортировки требуемых для продукции гормонов веществ, а также тем, что возникают нарушения в обменных процессах, связанных с йодом и пр.
 • Актуальное поражение гипоталамуса. Данная патология указывает на вторичный гипотиреоз, гипоталамус же выступает в качестве центра нервной системы, за счет которого обеспечивается регулирование функций органа щитовидной железы, а также желез внутренней секреции другого типа в организме. На фоне поражения гипоталамуса также зачастую развиваются тяжелые формы эндокринных нарушений.
 • Пониженная чувствительность (или резистентность) в отношении тиреоидных гормонов. Преимущественно этот вариант актуален при употреблении в период беременности будущей матерью антититероидных медпрепаратов, что возможно, например, при зобе у беременной и т.д.

Итак, остановимся теперь на симптоматике, сопутствующей гипотиреозу у детей. Здесь важно заметить, что врожденная форма этого заболевания в период первых недель жизни малыша себя никак не проявляет, потому первые симптомы гипотиреоза у детей в этом случае можно заметить лишь через несколько недель после их рождения. Возможным выявление этого заболевания становится за счет выявления признаков, указывающих на отставание ребенка в развитии. Что касается возможности выявления заболевания в рамках первых недель жизни у детей, то она определяется лишь для незначительной части маленьких пациентов с этим диагнозом. Выделим наиболее типичные и основные признаки врожденного гипотиреоза у детей в первые дни их жизни:

 • значительный вес новорожденного (превышающий 3,500 г);
 • полуоткрытый рот;
 • отечность личика;
 • наличие отеков в области надключичных ямок, напоминающие «плотные подушечки»;
 • затянувшаяся желтуха;
 • синюшность области носогубного треугольника;
 • грубость голоса, отмечаемая при плаче.

В качестве характерных симптомов врожденной формы гипотиреоза у детей в период 3-4 месяца их жизни можно выделить следующие:

 • хроничен запек;
 • оштетување на косата;
 • слаб апетит;
 • ниска телесна температура;
 • шелушение кожи.

Что касается сроков более поздних, то для них характерны следующие симптомы при гипотиреозе:

 • ментална ретардација;
 • задержка в физическом развитии;
 • задержка в сроках прорезывания зубов.

Важно заметить, что за счет раннего выявления врожденного гипотиреоза при одновременно раннем его лечении имеются значительные шансы на последующее обеспечение нормального развития ребенка. При недостатке гормонов, продуцируемых щитовидной железой в рамках периода первых недель после рождения малыша существует риск развития нарушений необратимого масштаба, касающихся нервной системы. Именно поэтому лечение гипотиреоза у детей важно начать в срок не позднее первого месяца с момента рождения. Кретинизм, развивающийся при игнорировании данной необходимости и подразумевающий под собой отставание не только в привычном в понимании умственном развитии, но и в развитии физическом, проявляется в виде следующих признаков: искривление конечностей, деформированность лица, низкий рост, подверженность возникновению хронических заболеваний, низкий уровень интеллекта.

Шкала Апгара позволяет произвести диагностику врожденной формы гипотиреоза у новорожденных, в частности она основывается на следующих показателях (признаках) для сопоставления:

 • отечность лица – 2 балла;
 • запоры – 2 балла;
 • наличие пупочной грыжи – 2 балла;
 • бледность кожных покровов – 1 балл;
 • длительность желтухи, превышающая 3 недели – 1 балл;
 • вес при рождении более 3,500 г – 1 балл;
 • мышечная слабость – 1 балл;
 • задний родничок открыт – 1 балл;
 • язык увеличен – 1 балл;
 • длительность срока беременности превышающая 40 нед. – 1 балл.

Основанием для возникновения подозрений относительно наличия гипотиреоза служит показатель суммы по перечисленным признакам, превышающий 5 баллов.

Гипотиреоз: осложнения

В качестве наиболее тяжелого и, вместе с тем, нередко смертельного осложнения рассматриваемого нами заболевания выступает гипотиреоидная кома. Развивается она, как правило, в ситуации с не выявленным у пациента гипотиреозом, а также при длительном отсутствии его лечения или при лечении недостаточно эффективном.

В качестве факторов, способствующих развитию этого осложнения выделяют переохлаждение (в особенности в сочетании с малоподвижностью), инфаркт миокарда, отклонения в функционировании органов сердечно-сосудистой системы, острые инфекции, состояния или заболевания, при которых снижается температура тела, мышечные и психоэмоциональные перегрузки.

Симптомы гипотиреоидной комы заключаются в следующих проявлениях:

 • холодность кожи, ее бледность, желтушность, сухость;
 • редкое дыхание;
 • урежение мочевыделения;
 • низок крвен притисок;
 • брадикардия (состояние с сопутствующим урежением частоты возникновения сердечных сокращений).

Дијагностицирање

Диагностика рассматриваемого нами заболевания достаточно проста. В ней необходимо подтверждение того факта, что снижению подвержены функции, свойственные щитовидной железе. Это, соответственно, требует определения уровня в крови тиреотропного гормона (или ТТГ), а также Т4. В изолированном повышении ТТГ определяется субклинический гипотиреоз, в то время как при одновременном понижении Т4 и ТТГ выделяют явный (приобретенный манифестный) гипотиреоз.

Учитывая тот факт, что заболевание располагает значительным количеством неспецифических конкретно для него проявлений, трудности появляются только в том, чтобы определить на их фоне соответствующие показания к проведению соответствующей диагностики на уровень гормонов щитовидной железы. Нередко субклинический гипотиреоз диагностируется в рамках проведения профилактического медосмотра.

Алгоритм диагностики гипотиреоза для взрослых

Третман

Явный гипотиреоз выступает в качестве абсолютного показания к назначению в лечении заместительной терапии, при которой применяется левотироксин (L-T4), причем назначается он вне зависимости от тех или иных сопутствующих факторов, рассматриваемых в других случаях как препятствие или необходимость в ограничениях (возраст, наличие дополнительных патологий и пр.). Отличие в лечении может заключаться только в том варианте, в котором оно начато (что характеризует исходная доза, а также схема ее повышения). При планировании беременности или при беременности как состоявшемся факте, заместительная терапия является абсолютным показанием в случае с субклиническим гипотиреозом.

Относительно принципов, применяемых в лечении вторичного гипотиреоза, можно выделить их аналогичность предыдущему варианту, с незначительными корректировками. В лечении гипотиреоидной комы применяются меры интенсивного воздействия, что основывается на назначении медпрепаратов тиреоидных гормонов, а также глюкокортикоидов. Помимо этого в лечение включена коррекция электролитных и гемодинамических расстройств.

Гипотиреоз: прогноз

Относительно качества жизни у больных с диагнозом скомпенсированный гипотиреоз можно сказать, что оно, как правило, не сопоставимо со значительными изменениями: ограничения какого-либо рода отсутствуют, единственной необходимостью является ежедневный прием L-T4.

Наиболее благоприятные сроки в лечении врожденного гипотиреоза – в рамках срока первой-второй недель жизни ребенка, именно в этом случае имеется вероятность предупреждения нарушений, связанных с психическим (умственным) и физическим развитием.

В целом эффективность лечения гипотиреоза характеризуется достаточно высокими показателями. Так, регресс симптоматики отмечается уже через 1-2 недели с момента начала лечения. Тяжелее лечение заболевания переносится пожилыми людьми. Длительность лечения гипотиреоза, как правило, указывается пожизненная.

Для диагностирования гипотиреоза при появлении симптоматики, которая может на него указывать, необходимо обратиться к эндокринологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Гипотиреоз и характерные для этого заболевания симптомы, то вам может помочь врач эндокринолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Микседема (совпадающих симптомов: 6 из 17)

Микседемот е најтешката форма на хипотироидизам, која се карактеризира со развој на едем на кожата и поткожното ткиво. Патологијата почнува да напредува во човечкото тело како резултат на недоволната секреција на тироидните хормони. Жените најчесто се засегнати од оваа болест во период на хормонални промени, односно во текот на менопаузата.

...
Гипотиреоз у детей (совпадающих симптомов: 5 из 17)

Хипотироидизам кај деца - поради недоволна секреција на тироидните хормони, што се јавува во позадина на дисфункција на орган, како што е тироидната жлезда. Болеста е полна со формирање на сериозни последици, вклучувајќи го и кретенизам. Причините за формирање на болеста се разликуваат во зависност од текот на болеста. Вреди да се напомене дека вродениот и стекнат хипотироидизам кај децата е изолиран. Во некои случаи, не е можно да се воспостави провокативен фактор.

...
Поликистоз яичников (совпадающих симптомов: 4 из 17)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците на бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со неподредени овци кои се наоѓаат во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Анорексия (совпадающих симптомов: 4 из 17)

Анорексијата подразбира посебен синдром во различни форми на нејзина манифестација, која се јавува под влијание на одреден број причини и се манифестира во апсолутно отсуство на апетитот на пациентот, без оглед на фактот дека постои објективна потреба за исхрана за самиот организам. Анорексијата, чии симптоми се јавуваат кај тековните метаболни заболувања, гастроинтестиналните заболувања, паразитарните и инфективните болести, како и кај одредени ментални нарушувања, може да доведат до недостаток на протеинска енергија.

...
Гормональный сбой (совпадающих симптомов: 4 из 17)

Во нашето тело има многу хормони кои играат важна улога. И сите се произведуваат во одредена количина, што гарантира стабилно функционирање на сите органи и системи. Но, ако бројот на одредени хормони ќе се промени во насока на зголемување или намалување, се јавува хормонална нерамнотежа. Така, прашањето за тоа што е хормонална инсуфициенција, може да се одговори со една фраза - ова е кршење на односот на различни хормони во нашето тело.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Сергиј Радонеж, д. 5/2, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .