Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Инсуфициенција на надбубрежните жлезди: симптоми и третман

Инсуфициенција на надбубрежните жлезди - главните симптоми:

Адренална инсуфициенција - тешко нарушување на ендокриниот систем, се карактеризира со намалување на продукцијата на надбубрежните хормони. Оваа болест се одликува со тежок и постојано прогресивен курс. Тоа се случува кај двата пола речиси подеднакво. Често се дијагностицира во средната возраст, од дваесет до четириесет години. Во медицината, оваа состојба има второ име - хипокортицизам.

Постојат неколку форми на хипокортицизам - примарната форма е формирана против позадината на нарушувањето на надбубрежните жлезди. Секундарно се јавува поради неправилно функционирање на хипоталамусот и хипофизата. Во секој случај, постои намалување на нивото на адренокортикотропниот хормон или АЦТХ.

Покрај тоа, адреналната инсуфициенција може да се појави во акутна или хронична форма. Во вториот случај, болеста продолжува без изразување на знаци. Таквиот симптом како прекумерна предиспозиција за солена храна често не предизвикува будност кај луѓето. Тоа е причината зошто подолго време болеста не се препознава и не се третира. Акутната форма на нарушувањето се манифестира многу посветла. Постои опаѓање на крвниот притисок, отежнато дишење, грчеви, губење на свеста, повраќање и дијареа. Најкарактеристичен знак е промената во бојата на кожата и мукозните мембрани - тие добиваат бронзена нијанса.

Дијагнозата на хипокортикоидизам е да ги идентификува главните причини за болеста, да спроведе испитување на пациентот, лабораториски тестови на крвни тестови. Покрај тоа, се врши инструментално испитување, кое вклучува ултразвучно скенирање, КТ скенирање и МРИ. Во некои случаи, можеби ќе ви треба дополнителен совет од специјалист по генетика. Третманот на болеста има за цел да ги елиминира предиспонирачките фактори и главните симптоми, а исто така обезбедува замена за терапија со кортикостероидни лекови.

Етиологија

Во зависност од видот на надбубрежната инсуфициенција, постојат неколку причини за прогресија на оваа болест. Примарната инсуфициенција се формира кога надбубрежните жлезди се неисправни, што може да бидат предизвикани од фактори како што се:

 • автоимуни болести во кои телото го напаѓа сопственото ткиво. Ова е причината за скоро сите случаи на хипокортицизам. Појавата на таква состојба не е целосно разбрана, но често е придружена со лезии на ендокриниот систем;
 • конгенитални аномалии на надбубрежниот кортекс;
 • туберкулоза ;
 • протеинска таложење;
 • генетски болести;
 • онкологија метастази или нејзиниот фокус во овој орган;
 • крварење во надбубрежните жлезди - често предизвикани од вирусни инфекции;
 • недостаток на кислород за време на породувањето - предизвикува изразување на таква болест кај новороденчиња;
 • ХИВ инфекција ;
 • отстранување на надбубрежните жлезди;
 • употребата на долго време на лекови, кои се насочени кон сузбивање на работата на надбубрежната кортекс или нивно токсично оштетување.
Причини за надбубрежна инсуфициенција

Секундарен хипокортицизам се изразува во следните патологии на хипофизата:

 • крварење поради повреда;
 • вирусни инфекции;
 • тумори на рак;
 • изложеност на органи;
 • компликации по операцијата;
 • конгенитални аномалии;
 • хипофизен напад со свои сопствени антитела.

Вродените и стекнати патологии на хипоталамусот формираат терциерна адренална инсуфициенција. Кај децата до тригодишна возраст, дури и најмалиот фактор може да предизвика болест. На пример, ARVI и стрес , вакцинации или цревни инфекции . Покрај тоа, кај новороденчињата, хипокортицизмот често се развива ако бебето при раѓање е нагорна линија (причините за овој феномен сè уште не се разјаснети).

Видови

Според интензитетот на симптомите на хипокортицизмот, постојат две форми на болеста:

 • акутна адренална инсуфициенција, во која постои брзо уништување на кортексот. Ова може да биде предизвикано од крварење, повреда или хирургија. Поради живописното изразување на симптомите и брзиот развој, таквата состојба се смета за смртоносна, која бара итен третман;
 • хронична адренална инсуфициенција. Главната причина за појава се автоимуните лезии. Со навремена дијагноза и правилна терапија, болеста може да се контролира долго време.

Во зависност од локализацијата на процесот на болеста, хипокортицизмот е поделен на:

 • примарна слабост - постои оштетување на самиот орган и на надбубрежниот кортекс;
 • секундарна надбубрежна инсуфициенција - поврзана со болести на хипофизата;
 • високо, во која центарот на болеста е хипоталамусот.

Примарната инсуфициенција на надбубрежната кортекс е потешка од останатите две форми.

Видови на надбубрежна инсуфициенција

Симптоми

Знаците на таквото нарушување ќе се разликуваат како стапка на оштетување на надбубрежната ткива. Ако голем број од нив умираат, тогаш се развива акутна адренална инсуфициенција, со свои карактеристични симптоми. Во случаи кога процесот на распаѓање на ткивата се изразува постепено, напредува хроничната хипокортика, што се изразува со сосема различни знаци.

Симптоми на надбубрежна инсуфициенција со хроничен тек:

 • стекнување на кожа и мукозни мембрани од бронза или кафеава боја. Интензитетот на бојата зависи од времетраењето на болеста. Оваа карактеристика е карактеристична само за примарен тип на болеста;
 • губење на голема количина на телесна тежина - од три до петнаесет килограми;
 • гадење и повраќање;
 • дијареа, наизменично запек;
 • болка во стомакот;
 • раздразливост;
 • апатија и депресија ;
 • мускулна слабост;
 • намален крвен тон;
 • прекумерната потрошувачка на солена храна е карактеристична за примарната форма на болеста. Кај некои луѓе, се забележува само овој симптом;
 • голема слабост и трепет.

Знаци на акутна адренална инсуфициенција:

 • бледа кожа;
 • силна слабост, понекогаш лице е во прострација;
 • зголемена брзина на срцето;
 • повраќање и дијареа;
 • синилото на прстите;
 • конвулзивни напади;
 • намалување на количината на емитирана урина;
 • болка во стомакот;
 • појавата на кафеави лезии, но само под услов причината за болеста да е менингококна инфекција.

Ако не одите во болница во време и започнете со третман, тогаш се јавува кома, што може да резултира со смрт.

Компликации

Последиците произлегуваат само од позадината на прогресијата на акутна адренална инсуфициенција, која исто така е позната како криза. Многу често е придружено со намалување на нивото на глукокортикостероиди - хормони кои се продуцирани од страна на надбубрежната кортекс. Ова може да се случи со воведување на недоволни дози на хормони, како и целосно отсуство на третман. Карактеристичните знаци на криза можат да бидат изразени од неколку системи:

 • кардиоваскуларни - постои бледило на кожата, намалување на крвниот притисок, цијаноза и ладни екстремитети, брз пулс;
 • Гастроинтестинален тракт - болка за скитници во желудникот, гадење и повраќање, запек и дијареа;
 • невропсихични - се изразени со различен интензитет на главоболки, летаргија, напади често се забележани.

Во случај на такви симптоми, веднаш мора да го предадете лицето во медицинска установа, каде што ќе му биде обезбедена квалификувана помош. Ако ова не се направи на време, веројатноста за смрт е висока.

Дијагностика

Основата на дијагностичките мерки се инструментални испитувања на пациентот и лабораториски испитувања на крв и урина. Но, пред тоа, лекарот мора да спроведе детално истражување за да ги открие можните причини за формирање на хипокортицизам, присуството и сериозноста на симптомите. Покрај тоа, пациентот се испитува, кој вклучува мерење на крвниот притисок и телесна тежина, како и проценка на состојбата на кожата и мукозните мембрани.

Студијата за тестови за крв и урина во лабораторијата е неопходна за да се утврди нивото на одреден хормон кој секретниот кортекс го лачи. Нивните вредности ќе бидат намалени. Дополнително, ваквите анализи покажуваат колку сте имале различни видови метаболизам, особено електролитите и липидите, протеините и јаглените хидрати.

Инцизија на надбубрежните жлезди

За да се открие формата на болеста, за време на дијагнозата, врши инструментални испитувања на пациентот:

 • Ултразвук;
 • МНР - неопходни за проучување на мозокот, хипофизата и хипоталамусот;
 • ЕКГ се изведува за да дознае како се променило работата на срцето поради промени во составот на крвта.

Дополнителна консултација со генетичар е неопходна ако се сомневате дека постои генетска причина за надбубрежна инсуфициенција.

Третман

Пациентите кои страдаат од надбубрежна инсуфициенција бараат доживотна хормонска заместителна терапија. Пациентите се пропишани или администрирани интравенозно со глукокортикостероиди и минералокортикоиди.

Елиминацијата на причините за хипокортицизмот се состои од земање лекови за третман на туберкулоза, габични и вирусни инфекции и сифилис . Нанесете терапија со зрачење во погодената област на хипоталамусот и хипофизата. Во екстремни случаи, прибегнаа кон хируршка интервенција за елиминирање на тумори и аневризми на рак. Ефектот од таквите методи на терапија може да се следи со мерење на крвниот притисок, како и кога пациентот ја поправа постепената елиминација на пигментацијата, зголемување на телесната тежина и целокупната благосостојба.

Акутна инсуфициенција на надбубрежната кортекс или криза се развива во отсуство на зголемување на дозата на лекот во заразна болест. Покрај тоа, тој напредува во ситуации каде што пациентот престанува да зема кортикостероиди самостојно или прескокнува една од техниките. Таквата состојба треба да се третира со интравенска администрација на голем број раствори кои содржат глукоза и натриум хлорид, замена на дефицит на гликокортикоиди со интрамускулни инјекции на синтетички хормони, елиминација на главната болест што ја предизвика кризата.

Ако пациентот веднаш побара помош од специјалисти, а лекарите препишуваат ефективна стратегија за третман, тогаш прогнозата е релативно поволна. Покрај тоа, луѓето со оваа болест не смеат да пропуштат употреба на лекови за замена на хормони или инјекции, особено при заразни болести, или кога има потреба од итно хируршко дејство.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате надбубрежна инсуфициенција и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Мастоцитоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Мастоцитоза или пигментна уртикарија е група на болести на необјаснета етиологија која се карактеризира со репродукција на мастоцити и инфилтрација на кожата или внатрешните органи. Во вториот случај, станува збор за системска болест, која може да доведе до сериозни компликации.

...
Вотерхаус Фридериксен синдром (појавување на симптоми: 9 од 20)

Синдромот на Вотерхаус-Фридериксен (менингококен синдром) е патолошка состојба, сепса со акутна хеморагија во надбубрежните жлезди, паралелно со поткожно хеморагија и спонтан изглед на акутен бактериски шок. Една од најтешките форми на менингококна инфекција со екстремно лоша прогноза. Болеста се јавува кај деца и возрасни со иста фреквенција.

...
Салмонелоза (појавување на симптоми: 8 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Ентероколитис (појавување симптоми: 8 од 20)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Билијарна дискинезија (појавување на симптоми: 8 од 20)

Билијарна дискинезија е болест на гастроинтестиналниот тракт, поради прогресијата на која се нарушува функционирањето на жолчните канали. Како резултат на тоа, жолчката погрешно влегува во дуоденумот, предизвикувајќи работата на дигестивниот тракт да ја дебалансира. Во човечкото тело, болеста обично напредува секундарно, наспроти позадината на поразот на другите воспалителни процеси на жолчното кесе. Извонреден е фактот што може да се манифестира од нестабилната ментална состојба на една личност.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .