Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Карциноиден синдром: симптоми и третман

Карциноиден синдром - главните симптоми:

Постои одреден тип на невроендокрини тумори - карциноиди, кои ослободуваат одредени хормони во крвта (најчесто серотонин, простагландин, хистамин и други). Поради ослободувањето на овие хормони во крвта, едно лице развива карциноиден синдром, кој се карактеризира со одредени симптоми.

Излегува дека главната причина за развојот на таквата патолошка состојба е тумор во било кој од органите. Во исто време, туморот што произведува хормони може да биде лоциран:

 • во прилог;
 • во малиот или дебелото црево;
 • во стомакот.

Причини

Како што е јасно од дефиницијата за патологија, причините за карциноидниот синдром се присуството на невроендокрин тумор во телото на пациентот. За среќа, овие тумори растат многу бавно, па затоа, ако патологијата е откриена во рана фаза, е можно целосно лекување или пролонгирање на животот на една личност за 10 или повеќе години. Затоа, важно е да се подложат на редовни прегледи и да обрнат внимание на сомнителни симптоми кои можат да укажат на карциноиден синдром - знак за рак во телото.

Предвидните фактори за развој на оваа патолошка состојба може да бидат:

 • генетска предиспозиција (особено повеќе ендокрина неоплазија);
 • родовата патологија е почеста кај мажите;
 • прекумерно пиење и пушење;
 • одредени видови на неврофиброматоза ;
 • Болести на стомакот во историјата.

Покрај тоа, различни форми на карцином се среќаваат кај луѓе со различни раси. На пример, афроамериканците имаат поголеми шанси да доживеат стомачни тумори, додека Европејците имаат карциноми на белите дробови.

Симптоми

Со тумори со различна локализација, симптомите на карциноиден синдром се појавуваат со одредена веројатност. На пример, тумори на тенкото црево кај сите невроендокрини тумори се јавуваат во 10% од случаите. Во овој случај, знаците на карциноиден синдром со таква онколошка болест ќе бидат како што следува:

 • дијареа;
 • абдоминална болка пароксизмален карактер;
 • гадење и повраќање.
Симптоми на карциноиден синдром

Туморите на апендиксот се уште поретки, а често и прогнозата кога ќе се отстрани апендиксот е поволна кога туморот е мал и не дава метастази.

Најчестиот невроендокрин карцином е гастричен, кој е од три вида и има голема веројатност за метастази:

 • Тип I е тумор со големина помал од 1 см. Често е бениген, така што прогнозата за третман на патологија е поволна;
 • Тип II - неоплазма до 2 см во големина, што многу ретко се прероди во малигнен тумор;
 • Тип III е најчест - ова се тумори со големина до 3 cm, кои се малигни и често се 'ртат во околните ткива. Прогнозата, дури и со навремена дијагноза, е неповолна. Но, ако во раната фаза се најде тумор во текот на рутински преглед и се третира сеопфатно, тогаш може да се обезбеди лице со 10-15 години полноправно живот, што веќе е многу, со оглед на тешката дијагноза.

На други места на локализација на неоплазмите, карциноидниот синдром се развива речиси веднаш по почетокот на туморот, затоа навремената посета на лекар и третманот на основната патологија може да го спасат животот на една личност. Ако зборуваме за симптомите на карциноиден синдром, тие се типични, но тие не се дијагностички важни, бидејќи тие можат да се појават одделно во многу други патологии на внатрешните органи.

Значи, главните симптоми на состојба како што е карциноидниот синдром се:

Хиперемија кај карциноиден синдром
 • дијареа;
 • хиперемија;
 • абдоминална болка;
 • отежнато дишење;
 • патологија на кардиоваскуларниот систем;
 • плимата и осеката

Покрај тоа, некои луѓе може да развијат карциноидна криза - опасна по живот состојба со сериозни последици.

Дијареа е забележана кај повеќето пациенти со карциноиден синдром. Се јавува поради две причини - или поради ефектите на хормонот на серотонин, или поради локацијата на туморот во цревата. Хиперемија во состојба како карциноиден синдром, карактеристика. Едно лице има црвено лице во образите и вратот, температурата на телото се зголемува, се јавува вртоглавица и се зголемува срцевиот ритам, иако крвниот притисок е во нормални граници.

Други симптоми, како што се абдоминална болка, отежнато дишење во белите дробови и едем на екстремитетите или акумулација на течност во абдоминалната празнина (што се случува со срцеви заболувања) не се карактеристични - тие може да се појават кај било која болест, така што тие не претставуваат дијагностичка вредност. Но, плимата и осеката, слични на оние со кои жените искусуваат менопауза , може да го карактеризираат карциноидниот синдром, бидејќи тие не се јавуваат кај други болести. За разлика од климатичните плимата, тие се од четири типа:

 • со првиот тип, постои црвенило во лицето и вратот, кое трае неколку минути;
 • со втората, лицето добива цијанотична нијанса која трае 5-10 минути, додека носот отекува и станува пурпурно-црвено;
 • во третиот тип, времетраењето на плимата може да биде од неколку часа до неколку дена - состојбата се карактеризира со лакримација, појава на длабоки брчки на лицето, проширување на садовите на лицето и очите;
 • со четвртиот вид на плимата и осеката, црвените точки на неправилна форма се појавуваат на вратот и рацете на лицето.

Дијагноза и третман

Дијагностицирање на состојба како што е карциноидниот синдром е тешко, бидејќи сите симптоми на патологијата се чести, и ако не постои карактеристично исцрпување на лицето или топли бледи, тешко е да се утврди нарушувањето што ги предизвикало овие симптоми, па пациентите добиваат сеопфатен преглед кој вклучува:

 • испорака на тестови за биохемија;
 • Имунофлуоресцентни студии;
 • инструментални истражувачки методи.

Најинформирачки инструментални методи се КТ и магнетна резонанца, која може да открие тумори во органите дури и во рана фаза на развој, со што се зголемуваат шансите на пациентот за оздравување. Но, исто така, се назначени и други инструментални методи, кои дијагностиката ги има на располагање: радиографија, сцинтиграфија, ендоскопија, флебо и артериографија.

Третманот на патолошка состојба, како што е карциноидниот синдром, вклучува третман на коренот, односно тумор. Методот на третман ви овозможува да ја утврдите дијагнозата, бидејќи ја покажува локализацијата на туморот, нејзината фаза на развој и други критериуми кои се важни за развивање на план за лекување.

Главните методи за лекување на онкологијата денес се:

 • хируршка ексцизија на туморот;
 • хемотерапија;
 • терапија со зрачење;
 • симптоматски третман.

Главниот метод е хируршко отстранување на тумор, кој може да биде радикален, палијативен и минимално инвазивен. Радикалната ексцизија вклучува отстранување на погодената област, соседните ткива и лимфни јазли, како и метастази во телото.

Палијативната хирургија вклучува отстранување на само примарен тумор и најголема метастаза. Минимално инвазивна хируршка процедура вклучува допирање на хепаталната вена, што овозможува да се ослободат од симптоми како што се топли бранови и дијареа. По хируршката ексцизија, е пропишан комплекс на лекови за хемотерапија, овозможувајќи да се уништат метастазите во телото и остатоците од туморот (доколку ги има). Комбинираната употреба на хируршки методи и хемотерапија го продолжува животот на пациентот, а во некои случаи (кога туморот е откриен во рана фаза) и е целосно излечен.

Во однос на симптоматскиот третман, неопходно е да се ублажи состојбата на пациентот. За таа цел се пропишани антагонисти на серотонин, блокатори на H1 и H2 рецептори, антидепресиви, интерферон алфа и други лекови, доколку е индицирано.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате карциноиден синдром и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: ендокринолог , онколог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Серумска болест (појавување симптоми: 7 од 20)

Серумската болест е вид на алергиска болест која се развива како одговор на зголемена чувствителност на телото на странски протеини. Најчесто ова се должи на воведувањето на протеини од животни, поретко постои реакција на човечки протеини. Вреди да се одбележи дека симптомите на болеста може да се појават како први, и со повторно воведување на серумот.

...
Цревна опструкција (појавување симптоми: 6 од 20)

Цревната опструкција е тежок патолошки процес, кој се карактеризира со кршење на процесот на ослободување на супстанции од цревата. Оваа болест најчесто ги засега луѓето кои се вегетаријанци. Постојат динамички и механички опструкција на цревата. Ако се откријат првите симптоми на болеста, потребно е да отидете кај хирургот. Само тој точно може да пропише третман. Без навремена помош од лекарот, пациентот може да умре.

...
Ехинококоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Ехинококозата е паразитарна болест која е честа кај луѓето. Нерамномерно е дистрибуиран низ целиот свет. Честите случаи на морбидитет се забележани во оние земји каде преовладува земјоделската активност. Echinococcus може да го нападне секој орган во човечкото тело. Ехинококозата се развива кај деца, како и кај возрасни од различни возрасни групи.

...
Ишемичен колитис (појавување на симптоми: 6 од 20)

Ишемичниот колитис е болест која се карактеризира со исхемија (нарушена циркулација на крвта) на садовите од дебелото црево. Како резултат на развојот на патологијата, погодениот сегмент на цревата го губи потребното количество крв, така што нејзините функции постепено се нарушуваат.

...
Нефроптоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Бубрежна нефроптоза е опасна болест која се карактеризира со зголемена мобилност на бубрезите. Ова, пак, доведува до нарушување на односот на органите на уринарниот систем. Ако таква патолошка состојба се развие и напредува, органот се движи во стомакот, па дури и во карлицата, понекогаш враќајќи се во својата физиолошка положба повторно. Според МКБ-10, нефроптозата се однесува на 14-тата класа на заболувања.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
онколог зема
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .