Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хиперпаратироидизам: Симптоми и третман

Хиперпаратироидизам - главните симптоми:

Хиперпаратироидизмот е хронична патологија на паратироидните жлезди, напредувајќи како резултат на појава на тумори или зголемена пролиферација на нивните ткива. Патологијата се карактеризира со зголемено производство на паратироиден хормон кој влијае на метаболизмот на калциум. Нејзината прекумерна содржина во крвта предизвикува излачување на калциумот од коските, а тоа, пак, доведува до сериозни компликации.

Меѓу сите ендокрини болести, хиперпаратиреоидизам е на трето место - почесто од оваа болест, се дијабетичари и хипертироидизам . Жените страдаат од патологија почесто од мажите неколку пати (особено жени на возраст над 45 години). Понекогаш хиперпаратироидизам се јавува кај деца - поради вродена патологија на паратироидните жлезди.

Причини

Болеста се јавува кога паратироидните жлезди произведуваат голема количина на паратироиден хормон, што доведува до зголемување на концентрацијата на калциум во крвта и намалување на нивото на фосфор. Секој знае дека калциумот игра важна улога во нашето тело. Неопходно е за нормално функционирање на коскениот скелет, а исто така е важна компонента на забите. Покрај тоа, со помош, сигналите се пренесуваат до мускулите кои обезбедуваат нивна работа.

Причините за зголемување на нивото на калциум во крвта можат да бидат наследни и физиолошки. Наследените причини се конгенитални абнормалности во структурата, количеството и функцијата на паратироидните жлезди. Сепак, ваквите причини се поретки од физиолошките, односно, како резултат на виталната активност на организмот.

Главните причини за хиперпаратироидизам се следниве:

 • хронична ренална инсуфициенција ;
 • недостаток на витамин Д;
 • тумори со различно потекло на паратироидните жлезди;
 • цревни болести во кои телото го распаѓа процесот на апсорпција;
 • хиперплазија на две или повеќе паратироидни жлезди.
Паратироидни жлезди

Во зависност од причината, постојат неколку варијанти на оваа патологија. Така, во медицинската пракса се разликуваат примарни, секундарни и терциерни хиперпаратиреоиди. Покрај тоа, постои т.н. алиментарен и псевдо-хиперпаратироидизам.

Примарната причина е директната патологија на овој орган. Најчесто, оваа болест се јавува кога има бениген аденом на органот, а поретко (5% од случаите), како причина се појавуваат повеќе тумори. Многу ретко, примарен хиперпаратироидизам се јавува како последица на рак на паратироидната жлезда.

Исто така, овој тип на болест предизвикува хиперплазија на паратироидните жлезди.

Секундарен хиперпаратироидизам се јавува како резултат на нарушувања на метаболизмот на калциум поради други патолошки нарушувања во човечкото тело. Поради недостатокот на овој елемент во трагови во крвта, поради некои внатрешни нарушувања, паратироидните жлезди почнуваат активно да произведуваат калцитонин, што доведува до развој на хиперкалцемија .

Најчесто, секундарниот хиперпаратироидизам се развива како резултат на комплексни патологии на внатрешните органи, на пример, патологии на бубрезите и патолошки нарушувања во цревата. Според тоа, овој тип на болест може да биде од две форми:

 • бубрежна;
 • интерстицијален.

Таквата патологија како прехранбениот хиперпаратироидизам, се однесува на секундарната форма и се јавува на позадината на неисхранетоста. Болеста се јавува кога исхраната на деца или возрасни е неизбалансирана и е обележана со недостаток на калциум. Третманот на хиперпаратироидизмот на оваа форма е наједноставен - неопходно е нормализирање на количината на калциум што влегува во телото заедно со храната.

Терциерниот хиперпаратироидизам е ретка форма на болеста која предизвикува нарушување на продукцијата на паратироидните хормони поради трансплантација на бубрег.

Последниот тип на псевдо-хиперпаратироидизам. Ова е состојба која се јавува кај некои онколошки тумори, на пример, кај тумори на млечните жлезди и белите дробови. Често, овој тип на патолошки нарушувања е забележан поради фактот дека клетките на ракот се способни за производство на супстанции слични во нивните својства на паратироиден хормон.

Симптоми

Многу често, на почетокот на развојот, болеста е асимптоматска, па нејзината дијагноза е тешка. Симптом кој зборува за болеста е еден - зголемена содржина на калциум во крвта, која се открива случајно, при испитување на пациентот за други здравствени проблеми или подложен на медицински преглед.

Кај повеќето луѓе, во почетната фаза на нарушувањето се забележуваат само општи симптоми, како што се:

 • лошо расположение;
 • замор;
 • намален апетит;
 • појава на запек;
 • болка во коските и зглобовите.

Некогаш може да се појави неразумна гадење и дури и повраќање.

Во фаза на прогресија на болеста, симптомите стануваат поизразени и се поврзани со оштетена невромускулна спроводливост. Постои слабост во мускулите, болка во нив, појава на тешкотии при одење. За да станете од стол, човек со таква повреда бара поддршка, тој, исто така, не може да се качи по скалите без никаква помош, да влезе во трамвај, итн.

Другите симптоми на ова нарушување вклучуваат лабави зглобови и развој на патка. Поради ова нарушување, луѓето може да бидат кревети дури и пред коските да станат кревки и да се појават патолошки фрактури. Тоа е кревкоста на коските и појавата на трајни фрактури - ова се важни симптоми на прогресијата на патологијата. И сепак, лицето губи заби, па дури и оние кои беа апсолутно здрави.

Во прилог на горенаведеното, други симптоми се забележани кај хиперпаратиреоидизам, на пример, нагло намалување на телесната тежина, развој на полиурија , што доведува до дехидратација, зашеметеност на кожата и нивната сувост, развој на анемија . Лицето со ова прекршување изгледа огорчено и уморно.

Главните манифестации на хиперпаратироидизам

Со тежок тек на болеста има нарушувања на внатрешните органи. Особено, овие симптоми може да се појават:

Ако зборуваме за секундарен и терцијарен хиперпаратироидизам, нивните симптоми обично се поврзуваат со мускулно-скелетниот систем. Карактеристика е оштетување на очите, што се манифестира со постојан конјунктивитис.

Еден од најтешките, иако ретки, компликации на оваа патологија е хиперкалцемична криза, која се карактеризира со:

 • развој на кардиоваскуларна инсуфициенција;
 • зголемено згрутчување на крвта;
 • силни нарушувања на нервната активност.

Таквата патолошка состојба може да предизвика тромбоза или да доведе до кардијален арест, па затоа со развојот на хиперкалцемична криза, стапката на смртност е околу 60%.

Дијагностика

Важно во третманот на патологијата е дијагнозата на болеста во рана фаза. Главната важност во дијагностиката на болеста се дава на лабораториските методи на истражување, кои овозможуваат да се утврди високата содржина на калциум во крвта и недоволната содржина на фосфор.

Исто така, дијагнозата вклучува ултразвук на паратироидните жлезди, КТ и МРИ.

Кога се утврдува дијагноза на примарен хиперпаратироидизам, неопходна е диференцијална дијагноза на оваа болест, со патологии како хипервитаминозата Д или малигни тумори во телото.

Дијагнозата на други форми на оваа повреда се врши на ист начин. Покрај тоа, пациентите со секаков вид на оваа патологија имаат потреба од дијагноза на компликации кои би можеле да се развијат во однос на неговата позадина.

Третман

Кога се формира форма на патологија, нејзиниот третман ќе зависи од податоците добиени во дијагнозата. За да се ослободи хиперкалцемичната криза, пациентот е ставен во единицата за интензивна нега и се спроведува принудна диуреза. Исто така се индицирани хемодијализа и други итни мерки.

Лечење на хиперпаратироидизам главно се изведува хируршки. Хируршки третман е да се отстрани туморот на жлездата, или да се отстрани вишокот (проширено) ткиво. Секундарната форма може да се третира со лекови - за таа цел се препишуваат препарати од витамин Д. Доколку конзервативниот третман не функционира, се покажува субтотална паратироидектомија.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хиперпаратироидизам и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот ендокринолог може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фанкониев синдром (појавување на симптоми: 9 од 20)

Фанкониевиот синдром (гликозо-фосфат-амин дијабетес, де Тони-Дебре-Фанкони болест, примарно изолиран Фанкони синдром) е генетско заболување кое резултира од автосомно рецесивна мутација, се карактеризира со оштетена повторна употреба на вода и биоактивни супстанции од примарна урина (reanna canalousa) и ребалансниот проток на воздух од примарна урина (reann cannabis) поради бубрежно тубуларно оштетување. Таа припаѓа на групата на болести слични на рахитис кај кои се случуваат системски промени во метаболизмот.

...
Хронична ренална инсуфициенција (појавување на симптоми: 8 од 20)

Хроничната бубрежна инсуфициенција е патолошки процес во кој бубрезите престануваат да функционираат целосно. Нарушувањето е предизвикано од различни болести, причините и локализацијата на кои не се секогаш поврзани со бубрезите. Оваа болест се карактеризира со смрт на структурното ткиво на бубрезите, кое се состои од нефрони и е одговорно за производство и филтрирање на урината.

...
Пироплазмоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Пироплазмозата е болест која е предизвикана од интрацелуларни микроорганизми на протозоа од родот Babesia, паразитирање на говеда, кучиња и други животни. Микроорганизмите влегуваат во човечкото тело преку каснувања и ги напаѓаат црвените крвни клетки, предизвикувајќи нивно уништување и, како резултат на, сериозни симптоми. Третманот во почетниот период на болеста е обично успешен, но ако не е започнат навремено, а пироплазмозата влијаела на повеќе од 5% од црвените крвни клетки, во повеќето случаи лицето умира. Затоа, важно е да побарате помош од специјалисти кога ќе се појават првите симптоми.

...
Клонорхоза (појавување симптоми: 7 од 20)

Клонорхозата е хелминтична болест која е предизвикана од паразитски организми кои се локализирани во човечкиот црн дроб и панкреасот, живеат во телото на некои предаторски риби (месојадични 'рбетници). Паразитот спаѓа во групата на трематодози на хелминти Clonorchis sinensis, исто така наречени кинески флукс, кои припаѓаат на црниот дроб.

...
Салмонелоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Болшаја Молчановка, 32, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .