Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Тироидитис: Симптоми и третман

Тироидитис - главни симптоми:

Тироидитис е цела група на болести кои се разликуваат во особеностите на етиологијата и се обединети со еден заеднички процес, што е воспаление на ткивата во тироидната жлезда. Тироидитис, чии симптоми се одредуваат во зависност од специфичната форма на текот на оваа болест, исто така може да се развие во стромит, болест во која зголемената тироидна жлезда се соочува со еднообразно воспаление.

Општ опис

Како што веќе забележавме, тироидитисот е генерализирана болест на групата на воспалителни процеси на различни етиологии, што, соодветно, одредува дали тие имаат различни клинички манифестации. Секоја форма на тироидитис вклучува оштетување на фоликулите на тироидната жлезда со патоморфолошки модел кој е специфичен за секоја од овие форми на болеста.

Врз основа на патолошките карактеристики, се формира соодветната клиничка класификација на тироидитисот, која, меѓу другото, го зема предвид траењето и сериозноста на нејзиниот тек. Врз основа на оваа класификација, се разликуваат следниве форми на болеста:

 • Акутен тироидитис;
 • Субакутен тироидитис:
  • Грануломатозен субакутен тироидитис;
  • Лимфоцитен субакутен тироидитис.
 • Хроничен тироидитис:
  • Лимфоцитен тироидитис;
  • Фиброзен хроничен тироидитис.

Вреди да се спомене дека, воопшто, историјата на проучување на болеста која се разгледува, односно, директно тироидитис, е со редот од неколку стотини години. Во извесна смисла, ова предизвикува забуна во дефиницијата на нејзините сорти, додека класификацијата што ја имаме наведено погоре е за секоја ставка основа за претходните дефиниции, што на тој начин станува синоним за овие форми. Во секоја од формите со вродени симптоми, кои ги разгледуваме подолу, ќе наведеме други дефиниции кои укажуваат на истиот тип на тироидитис.

Акутен тироидитис

Како синоними кои ја дефинираат оваа болест, се разликуваат следниве:

 • акутен тироидитис гноен;
 • гноен тироидитис;
 • пиоген тироидитис;
 • акутен бактериски тироидитис;
 • акутен стромит.

Директно акутната форма на тироидитис може да се манифестира во фокална или дифузна форма, гнојна или непурулинска форма.

Акутен супуративен тироидитис

Развојот на акутен супуративен тироидитис се јавува поради хематогеното ширење на инфективниот процес (во акутна или во хронична форма). Таквите процеси се предизвикани може да биде голем број на болести, вклучувајќи пневмонија , ангина и други. Што се однесува до непурулентен акутен тироидит, нејзиниот развој често се јавува како резултат на повреди, терапија со зрачење и хеморагија што се јавува директно во тироидната жлезда.

Тироидитис на тироидната жлезда, чиишто симптоми во оваа форма се манифестираат особено во неговата компактност, во одредена фаза на развој води до формирање на апсцес (апсцес) во оваа област. Како резултат на тоа, постои повреда на производството на хормони во областа на воспалението. Во меѓувреме, честопати патолошкиот процес не влијае целосно на жлездата или поголемиот дел од него, и затоа не постојат хормонски нарушувања во телото.

Симптоми на акутен тироидитис

Почетокот на болеста е претежно акутен, што е придружено со нагло зголемување на температурата (под 40 степени). Покрај тоа, постои силен студ и зголемување на срцевиот ритам (тахикардија). Во областа во која се наоѓа штитната жлезда, пациентите забележуваат силни болки кои се протегаат на јазикот, ушите, окципиталниот регион и долната вилица (болка која зрачи).

Зголемена болка во овие области се јавува при кашлање и голтање. Меѓу другото, се појавуваат и знаци кои укажуваат на интоксикација на организмот. Особено, тие се состојат од сериозна слабост, главоболка, болка во мускулите и зглобовите.

Претежно, состојбата на пациентот се карактеризира како тешка, палпацијата на тироидната жлезда укажува на нејзино локално зголемување, како и остра болка што се јавува во процесот на палпација (палпација). Првично, зголемувањето на оваа болест има густа текстура, а подоцнежно гнојната фузија во комбинација со формирањето на апсцес доведува до негово омекнување.

Исто така, постои зголемување на цервикалните лимфни јазли и нивната болка во процесот на палпација. Во некои случаи, како компликација на гноен тироидитис, постои пробив на гној низ центарот на тироидната жлезда до органите што се наоѓаат во близина (трахеа и езофагус, како и медијастинумот). Во случаи на поретки инфективни процеси може да се генерализира и нејзиниот тек е придружен со развој на сепса.

Компликации

Завршувањето на акутната форма на тироидитис може да доведе до манифестација на апсцес во ткивата на тироидната жлезда, која подоцна може да се пробие. Ако ова се случи надвор, тогаш ситуацијата не е толку критична, друга работа е ако гној хитови во околните ткива или ако е во перикардиалниот простор.

Пулмоналното воспаление како што напредува во областа на ткивата на вратот може да доведе до одредена штета на крвните садови, како и да дојде до ткивата на мозокот и до менингите на гнојната инфекција, и покрај тоа, развојот на болеста може да предизвика инфекција на крв од општа скала (т.е. сепса ). Така, третманот на акутниот тироидитис треба да се спроведе исклучително внимателно и, што е исклучително важно, навремено.

Ако акутниот тиреоидитис не се третира, тогаш ова, соодветно, ќе резултира со оштетување на значителен дел од ткивото во регионот на тироидната жлезда, што, пак, ќе го поттикне развојот на неговата неповратна слабост.

Во принцип, времетраењето на акутната форма на тироидитис е околу 1-2 месеци. Како критериум што укажува на обновување, се утврдува целосна елиминација на актуелните феномени на инфективно-воспалителна скала (индикаторите на тестови на крв се нормализираат, температурата соодветствува со нормалните индикатори итн.). Ако постои апсцес во тироидната жлезда, можно е да се отвори, како што веќе е наведено однадвор, било во медијастинумот (медијастинит) или во трахеата (што води до дијагнози во форма на аспирациона пневмонија и белодробен апсцес). Статистиките на болеста, исто така, укажуваат на појава на хипотироидизам како резултат на акутен супуративен тироидитис.

Акутен супуративен тироидитис

Текот на акутен непурулентен тироидитис се јавува по аналогија со асептично воспаление. Нејзините симптоми се помалку изразени манифестации отколку во гнојната форма на болеста.

Субакутен тироидитис

Субакутен тироидитис може да се појави во форма на субакутен грануломатозен тироидитис и во форма на субакутен лимфоцитен тироидитис.

Субакутен грануломатозен тироидитис

Грануломатозната форма на субакутен тироидит е исто така позната како:

 • тироидитис де Кервен;
 • вирусен тироидитис;
 • Де Кервен болест / гушар.

За оваа форма на тироидитис се карактеризира со курс со болка, означен во областа на тироидната жлезда, и оваа болка се манифестира во секој случај на болеста. Се јавува во позадина на влијанието на вирусна инфекција, главно инфекции на горниот респираторен тракт. Покрај тоа, таа често вклучува различни етиолошки агенси, кои исто така ја вклучуваат епидемиската форма на заушки , Коксаки вирусот, аденовирусот, вирусот на инфлуенца и вирусот Епштејн-Бар.

Главно подложноста на болеста е забележана кај жените - тие страдаат од него до 8 пати почесто од мажите. Што се однесува до возрасната категорија на пациенти, постои граница во опсег од 30 до 50 години. Се забележува и сезонска манифестација на болеста - почесто сите нејзини манифестации паѓаат во периодот на летото / есента.

Симптоми на субакутен грануломатозен тироидитис

Како први симптоми на болеста се забележуваат акутни болки кои се појавуваат во регионот на предниот дел на вратот. Зајакнување на нив се јавува при голтање и вртење на главата, како и во случај на акутна форма на болеста, можно е да се зрачат болките на увото, вилицата и градите. Покрај тоа, може да има симптоми кои укажуваат на хиперметаболизам, крвните тестови укажуваат на значително зголемување на ESR . Палпацијата ја одредува зголемената чувствителност или присуството на нодули во тироидната жлезда. За повеќе од 50% од случаите укажуваат на појава на тиротоксикоза кај пациенти.

Времетраењето на болеста е околу 6 месеци, се состои од следните фази:

 • Фаза I (времетраење - до 6 недели). Манифестации во форма на болка во тироидната жлезда, како и симптоми на тиротоксикоза ( тахикардија , хипертензија , отежнато дишење, испакнатост на очното јаболко, моторни дисфункции, губење на тежината, треперење на рацете, нервоза, нарушувања на спиењето, раздразливост, пребрз говор, слабост, менструални нарушувања циклус кај жени итн.).
 • Фаза II (преодна). Се карактеризира со отсуство на какви било симптоми.
 • Фаза III (времетраење од неколку недели до неколку месеци). Постои намалување на хормоналната активност карактеристична за тироидната жлезда, а потоа оваа повреда може да се развие во хронична форма.
 • Фаза IV (обновување). Во текот на овој период, функциите карактеристични за тироидната жлезда постепено доаѓаат во нормализација.

Субакутен лимфоцитен тироидитис

Оваа форма е позната и во форма на дефиниции како што се:

 • тироидитис безболен;
 • молчи тиреоидитис;
 • постпартален тироидитис;
 • лимфоцитен тироидитис кај спонтано решен тиротоксикоза.

Всушност, едно од имињата претставува една од двете форми во кои субакутниот лимфоцитен тиреоидитис е поделен. Така, ПМТ може да се појави во постпартална форма и во спорадична безболна форма.

PMT на постпарталниот период се карактеризира со сериозноста на манифестациите во општа карактеристика на тиреотоксикозата. Како по правило, неговиот развој се забележува во следните неколку месеци од моментот на раѓање, додека времетраењето на текот на болеста е околу 1-2 месеци. Опоравување може да се случи кога нивото на тиреотропните хормони е нормализирано, меѓутоа, транзицијата на болеста до хипотироидизам исто така е можна. Кај пациенти кај кои е забележана првата епизода на болеста, постои подоцнежен ризик за негово повторно појавување по раѓањето во следните бремености.

Што се однесува до безболниот спорадичен тироидитис, неговиот почеток продолжува во комбинација со мали манифестации на хипотироидизам за време на последователниот почеток на оваа болест и транзицијата кон еутироидната состојба во завршната фаза.

Манифестацијата на акутни симптоми карактеристични за тиротоксикозата е карактеристична за PMT (како што веќе забележавме при разгледување на грануломатозните форми на тироидитис, ова вклучува тахикардија, висок крвен притисок, губење на тежината, нервоза итн.). Околу 50% од пациентите доживуваат манифестации во форма на зголемена тироидна жлезда. Исто така, е забележано зголемување на нивото на хормоните откриени за време на тестовите (Т3, Т4).

Хроничен тироидитис

Хроничниот тиреоидитис може да се појави во две сорти, соодветно, дејствувајќи како таква форма на болеста како лимфоцитен или фиброзен тироидитис.

Хроничен лимфоцитен тироидитис

Меѓу обичните имиња кои ја дефинираат оваа болест се следните опции:

 • автоимун тироидитис;
 • непупуративен хроничен тироидитис;
 • тироидитис / гуша Хашимото или Хашимото;
 • лимфоматозен јаз;
 • лимфоматозен тироидитис.

Најчесто се користи дефиницијата за автоимуни тиреоидитис на тироидната жлезда, чии симптоми се нешто пониски, ќе размислиме, фокусирајќи се на карактеристиките на оваа форма на болеста како целина.

Така, хроничниот лимфоцитен тироидитис е, како што веројатно претпоставувате од генерализиран опис на оваа група на заболувања, воспаление во тироидната жлезда од автоимуна природа. Особено, ова подразбира формирање во телото на пациентот на лимфоцити и антитела кои имаат деструктивен ефект врз клетките кои припаѓаат на тироидната жлезда.

Претежно хроничен тироидитис на автоимуната форма е забележан кај пациенти на возраст од 40-50 години, како што беше забележано претходно, тука исто така и инциденцата на жени е многу повисока од инциденцата на мажите, а речиси 10 пати. Во оваа форма, тиреоидитисот Хашимото, чии симптоми можат да бидат доста изразени кај манифестациите, најчесто се јавува, а неодамна има јасна тенденција во подложноста на младата група пациенти, како и децата.

Постои мислење дека оваа форма на болеста е наследна, а спроведувањето на наследноста како предиспонирачки фактор за појавата на болеста за која станува збор бара дополнително влијание на одредени надворешни фактори од неповолна природа. Тие вклучуваат, особено, вирусни респираторни заболувања и фокуси на хроничен тип во областите на крајниците и синусите, оштетување на забите со кариес итн. Тоа е, наследноста не може да се смета како главен и единствен фактор за појава на болеста.

Вреди да се забележи дека хроничниот автоимун тироидитис, симптоми кои можат да се појават во однос на позадината на ефектите од продолжената неконтролирана употреба на лекови во составот со јод, како и врз позадината на зрачниот ефект врз телото, генерално се карактеризира со комплексноста на механизмот што предизвикува имунолошка агресија.

Сега да живееме директно на симптомите на болеста. Треба да се забележи дека автоимуниот тироидитис често може да се појави без специјални манифестации. Може да се зборува за раните знаци на болеста кога се појавува непријатна сензација во областа на тироидната жлезда, како и сензација во грлото на кома, што особено се јавува при голтање. Покрај тоа, исто така постои чувство на притисок, концентриран во областа на грлото. Може да има мала болка која произлегува од палпација на тироидната жлезда, во некои случаи постои слабост и болка во зглобовите.

Кога пациентот има хипертиреоидизам, кој се јавува на позадината на значително ослободување на хормони во крвта како резултат на оштетување на клетките во погодената област, се јавуваат симптоми како што се зголемен крвен притисок, потење и тахикардија. Хипертироидизам често се појавува на самиот почеток на болеста.

Автоимуни тиреоидитис, симптоми кои се појавуваат во зависност од тековната клиничка слика во врска со големината на тироидната жлезда, се дели на следниве форми:

 • Атрофичен автоимун тироидитис. Во овој случај, проширување на тироидната жлезда е отсутно. Генерално, оваа форма е забележана кај повеќето пациенти, обично во старост или кај пациенти кои претходно биле изложени на радиоактивно зрачење. Разгледуваната форма на болеста претежно продолжува во врска со хипотироидизам (намалување на функциите карактеристични за тироидната жлезда).
 • Хипертрофичен автоимун тироидитис. Тука, напротив, секогаш постои зголемување на тироидната жлезда, а зголемувањето се јавува и по должината на целиот нејзин волумен (хипертрофична дифузна форма) и во комбинација со присуство на нодули (нодуларна форма). Покрај тоа, можно е комбинација на дифузни и нодуларни форми. Почетокот на болеста во оваа форма често се карактеризира со манифестации на тиротоксикоза, но претежно функциите на тироидната жлезда се дефинираат како нормални или малку намалени.

Хроничен фиброзен тироидитис

Оваа форма, исто така, има некои варијации во неговата дефиниција, особено:

 • тироидитис / строма / гушар Ридел;
 • фиброид-инвазивен тироидитис;
 • Вуди тироидитис.

Оваа форма на тиреоидитис, повторно, е воспалителна болест во која тироидната жлезда се разрушува и формира во неа на сврзното (фиброзно) ткиво во комбинација со тампонирање, при што резултирачкото и карактеристичното стегање се создава на органите околу штитната жлезда. До денес, оваа форма на болеста е ретка, поради широката употреба на антибиотици. Жените, како и во други случаи, се подложни на фиброиден тироидитис почесто од мажите - околу три пати.

Постои претпоставка дека фиброидниот тироидитис е сама по себе конечна фаза на автоимуната форма на тироидитис, сепак, постојат одредени предизвици за оваа теорија, бидејќи тоа не е докажано. Се верува дека фиброзниот тироидитис се јавува исто како и позадината на пренесување на вирусна инфекција кај пациентите.

Во однос на симптомите, може да се забележи дека состојбата на пациентите како целина останува во рамките на нормалниот опсег на фиброзниот тироидитис. Манифестации на болеста се изразуваат со прекршување на голтањето и чувство на карактеристична грутка во грлото, формирана за време на голтањето. Во некои случаи се појавува сува кашлица, а гласот станува груб. Позднее присоединяются нарушения дыхательного аппарата, голос приобретает уже осиплость, а в некоторых случаях и вовсе исчезает.

Перечисленные симптомы связаны с поражениями, возникающими на фоне воспаления в органах, окружающих щитовидную железу (трахея, голосовые связки, пищевод). Прогрессирующий фиброзный процесс также может захватить и паращитовидные железы, это, в свою очередь, проявляется в виде гипопаратироза и судорог.

Лечение тиреоидита

 • Острый тиреоидит. В этом случае терапия проводится с использованием антибиотиков, а также препаратов, ориентированных на лечение сопутствующей симптоматики. Помимо этого назначаются витамины (группы В, С). Развитие абсцесса предусматривает необходимость в хирургическом вмешательстве.
 • Подострый тиреоидит. Для лечения данной формы заболевания терапия предусматривает использование гормональных препаратов. Симптоматика гипертиреоза, соответственно, требует назначения препаратов для отдельного ее лечения в комплексе с этим заболеванием.
 • Хронический аутоиммунный тиреоидит. Здесь лечение, как правило, ориентировано на использование медикаментов, между тем, значительное увеличение в размерах щитовидной железы требует оперативного вмешательства.

При наличии симптоматики, соответствующей любой из перечисленных форм тиреоидита, необходимо обратиться к эндокринологу.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Тиреоидит и характерные для этого заболевания симптомы, то вам .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Бруцеллёз (совпадающих симптомов: 8 из 17)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Тонзиллит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Воспаление легких (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Воспалението на белите дробови (официјално - пневмонија) е воспалителен процес во еден или двата респираторни органи, кој обично е заразен по природа и е предизвикан од разни вируси, бактерии и габи. Во античко време, оваа болест се сметаше за една од најопасните, и иако современите средства за лекување можат брзо и без последици да се ослободат од инфекцијата, болеста не ја изгубила својата важност. Според официјалните податоци, во нашата земја секоја година околу еден милион луѓе страдаат од пневмонија во една или друга форма.

...
Маларија (појавување симптоми: 7 од 17)

Маларијата е група на болести што се пренесуваат преку вектори кои се пренесуваат преку залак на комарецот на анофели. Оваа болест е честа појава во Африка, земјите од Кавказ. Децата под 5-годишна возраст најмногу се подложни на болест. Секоја година се регистрираат повеќе од 1 милион смртни случаи. Но, со навремен третман, болеста продолжува без сериозни компликации.

...
Аутоиммунный тиреоидит (совпадающих симптомов: 7 из 17)

Автоимуниот тироидитис е автоимуна болест на тироидната жлезда, која се карактеризира со хроничен тек. Како што се развива, се јавува постепено и долгорочно уништување на тироцитите. Како резултат на тоа, состојбата на хипотироиди почнува да напредува. Медицинската статистика е таква што болеста се јавува кај 3-11% од вкупното население.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .