Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Аденом на хипофизата: симптоми и третман

Аденом на хипофизата - главните симптоми:

Аденомот на хипофизата е бенигна неоплазма од тип кој се јавува врз основа на ткивото на жлездата и се наоѓа главно во предниот лобус на хипофизата. Аденом на хипофизата, чии симптоми вклучуваат целиот комплекс на манифестации, само по себе е недоволно проучен феномен во однос на причините за појавата, а карактеристиките на симптомите се директно утврдени со карактеристиките на растот на формирањето на туморот.

Општ опис

Како што веќе бевме забележано, причините што предизвикуваат појава на аденом на хипофизата во моментов не се дефинитивно утврдени. Во меѓувреме, постојат одредени фактори на ризик кои укажуваат на можен развој на аденомот на хипофизата. Тие вклучуваат:

 • инфективни процеси кои се случуваат во нервниот систем;
 • разни видови на кранијални трауми;
 • одредени негативни ефекти врз фетусот за време на бременоста.

Покрај тоа, неодамна улогата на орални контрацептиви, која исто така може да биде поврзана со појавата на аденом на хипофизата, се повеќе се разгледува.

Според статистичките податоци, овие тумори сочинуваат околу 15% од можните тумори локализирани во интракранијалниот регион. Дијагностицирање на нив се јавува со речиси иста фреквенција, без оглед на полот. Во однос на преовладувачката возрасна група, аденомот на хипофизата главно се појавува на возраст од 30 до 40 години.

Самиот хипофизата е ендокрина жлезда, поради што се јавува влијанието на регулаторната координативна функција во однос на одредени ендокрини жлезди. Хипофизата се наоѓа во фосата на турското седло, која се наоѓа во кранијалната сфеноидна коска. Функционални и анатомски карактеристики се директно поврзани со еден од деловите на мозокот, што е хипоталамусот. Со тоа, хипофизата се комбинира во единствен тип на невроендокрин систем, поради што хомеостазата во телото е обезбедена на константно ниво.

Хипофизата се состои од два лобуси, предни (аденохипофизни) лобуси и задна (неврохипофиза). Во предниот лобус, хормони како што се произведени:

 • пролактин (поради што се стимулира секрецијата на млекото);
 • хормон за стимулирање на тироидната жлезда (поради што се стимулираат метаболичките процеси во тироидната жлезда);
 • соматотропен хормон (делувајќи преку регулаторните процеси во протеинскиот метаболизам на растот на организмот);
 • гонадотропни хормони (кои влијаат врз процесот на развој и функционирање на половите жлезди);
 • ACTH (поради што се регулираат функциите на надбубрежните жлезди).

Што се однесува до задниот лобус, произведува формирање на окситоцин, кој има стимулирачки ефект врз контрактибилноста на матката, како и формирање на антидиуретичен хормон, чиј ефект има за цел регулирање на процесот на реапсорпција на вода во тубулите на бубрезите.

Со абнормална пролиферација на клетките на хипофизата, туморот се формира во предниот или задниот дел, кој, пак, го нарушува хормоналниот баланс. Во некои случаи, почнува растот на мозочните менинги (менингиоми), можноста за оштетување на жлездата со метастатски скрининг од малигни тумори кои се концентрирани во други области на локализација е уште поретко.

Областа на аденомот на хипофизата на мозокот

Аденом на хипофизата: видови

Аденомот на хипофизата може да биде хормонски активен или хормонално неактивен, што во вториот случај, соодветно, подразбира отсуство на производство на хормони од неговите составни клетки.

Хормонално активните аденоми на хипофизата, пак, може да постојат во следниве сорти:

 • Аденом за производство на соматотропин, кој произведува соматотропин (хормон за раст):
  • соматотропен аденом;
  • соматотропином.
 • Аденом кој секретира пролактин (во кој се случува синтезата на пролактин):
  • пролактин аденом;
  • пролактиномот.
 • Аденома-аденокортикопин за производство на аденоми (секретирачки адренокортикотропен хормон):
  • кортикотропен аденом;
  • кортикотропиномија.
 • Аденом за производство на тирототропин (поради кој се произведува тиротропичен хормон)
  • тиротропен аденом;
  • тиротропин.
 • Аденома Фолтропинпродуцирующая (лютропинпродуцирующая, гонадотропная). Произведува, соодветно, гонадотропни хормони.

Покрај оваа класификација, аденомите на хипофизата, според нивната сопствена големина, се поделени на вакви видови аденоми како:

 • микроаденоми (чиј дијаметар е 1 mm - 2 cm);
 • macroadenomas (со дијаметар над 2 см).

Аденом на хипофизата: симптоми

Симптомите на аденомот на хипофизата имаат широк спектар на манифестации, вклучувајќи ендокрин-метаболичен синдром, како и симптоми на офталмоневролошки и рендгенска скала. Карактеристиката на сериозноста на ендокриниот метаболички синдром го покажува нивото на вишок во производството на хипофизниот хормон, како и степенот на вистинското оштетување на ткивото што се појавило околу туморот.

Некои случаи на аденомот на хипофизата (на пример, тиротропиномијата, кортикотропиномијата), дури и не се манифестираат во клинички симптоми врз основа на прекумерното производство на тропскиот хормон, туку во симптомите предизвикани од активација на соодветниот целен орган, кој особено се манифестира во форма на тиреотоксикоза, хиперкортицизам.

Офталмоневролошки симптоми, што укажува на присуство на аденоми, е во примарната атрофија, на која се подложуваат оптичките нерви, како и во промената на полето на видот, хипопсијата и другите манифестации. Неговите карактеристики и интензитет зависат директно од растот на туморот. Како резултат на зајакнувањето на овој процес се појавува главоболка, која особено е концентрирана во орбиталните, темпоралните и фронталните области. Како по правило, главоболката е досадна по природа, не е придружена со гадење и не зависи од посебната положба на телото. Употребата на аналгетски лекови често не носи олеснување.

Со континуиран раст на туморот во горниот регион, се јавува оштетување на структурата на хипоталамусот. Ако растот на туморот се одвива надолу, тогаш процесот може да биде проследен со чувство на назална конгестија, како и истекот на цереброспиналната течност од носот.

Главоболката, заедно со офталмолошките невролошки симптоми, одеднаш се зголемува и, како по правило, се должи на забрзувањето на растот кај пациентите со тумор, што може да се случи, на пример, за време на бременоста или за време на периодот проследен со хеморагија во овој тумор. Вториот фактор, иако прилично тежок, не е фатален во разгледувањето на тематски компликации. Утврдено е дека таквото крварење се случува многу често, што, пак, не води само до зголемени нарушувања на главоболката и визуелната скала заедно со развојот на хипопитуитаризам, но исто така и за спонтано заздравување ако е хормонски активен хипофизен аденом. Најчесто ваквиот лек е возможен со пролактиномот.

Кога се разгледуваат причините кои доведуваат до зголемување на туморот за време на бременоста, се забележува дека е сосема можно тоа да се должи на неизбежноста на зголемување на аденохипофизата во текот на овој период. Покрај тоа, е индицирано дека кај повеќето пациенти по раѓање се забележува намалување на големината на туморот.

Симптомите на аденомот на хипофизата, кои се утврдени како резултат на испитување на Х-зраци, се состојат во промена на големината и обликот на турското седло, како и во чистење на коскените структури и нивно уништување, вклучувајќи и голем број други специфични промени. Компјутеризираната томографија ви овозможува целосно да го визуализирате формирањето на туморот.

Одделни хормонски активни аденоми се карактеризираат со симптоми кои се специфични во манифестациите.

Така, кај жени, пролактиномите се манифестираат во форма на галактореа-аменореа синдром. Доста често, единствената ендокрина манифестација на овој тип на тумори е исклучиво галактореа, или само нарушувања забележани во менструалниот циклус, или неплодност. Во меѓувреме, најчесто се забележува сложена манифестација на сите овие симптоми.

Во случајот со пролактиномот, околу една третина од жените кои се болни доживуваат умерена дебелина, акни, блага форма на хипертрихоза, оштетена сексуална функција и намален либидо, себореа , аноргазмија (недостаток на оргазам) и сл.

Што се однесува до ендокрините манифестации на пролактиноми кај мажите, тогаш повторно постои намалување на либидото и импотенција , манифестации во форма на галактореа и гинекомастија се забележани релативно ретко.

Жените со пролактиноми за време на откривањето на тумор во нив имаат офталмоневролошки нарушувања во приближно само 26% од случаите, додека кај мажите постои доминација на овие нарушувања. Очигледно, ова се должи на фактот дека пролактиномите кај жените се главно откриени во периодот во кој микроелематомот на хипофизата е релевантен, чии симптоми кај мажите поради постепеното зголемување и неспецифичноста на манифестациите не предизвикуваат загриженост. Соодветно на тоа, кај мажите, откривањето на туморот главно се јавува во фаза кога веќе се јавува хипофизен макероденом, симптоми кои доведуваат до барање медицинска помош.

Клиничките манифестации на соматотропин се во синдромите на акромегалија (што е, во патолошкиот раст на одредени индивидуални делови на телото) или гигантизам, забележан кај деца. Акромегалија, која во овој случај е придружена не само од карактеристичните промени во меките ткива и скелетот, може да продолжи во комбинација со развојот на дебелината и симптомите својствени на дијабетес мелитус . Честопати, тироидната жлезда е зголемена (најчесто без нарушување на неговите својствени функции). Исто така, пациентите често имаат изглед на кожата на брадавици , неви, папиломи. Кожата добива изразена маснотија, исто така, зголемено потење и намалени перформанси.

Што се однесува до офталмоневрологичните симптоми релевантни во случаите со соматотропиноми, неговиот изглед се забележува кога одредена фаза се постигнува при екстрацелуларниот раст на туморот. Покрај гореспоменатите симптоми, може да се забележи периферна полиневропатија, која се манифестира во форма на парестезии, болка во екстремитетите, намалување на чувствителноста во дисталните регии на екстремитетите.

Ретко се забележани кај кортикотропиномните хипофизни аденоми . Во меѓувреме, тие се почесто од било кој од аденомите на хипофизата се подложни на малигнизација и метастаза. Синдром на ендокрина-размена, кој е релевантен за кортикотропиноми, е предизвикан од хиперкортицизам (во комбинација со манифестации од него кои се релевантни за Исенко-Кушинг-овата болест ), како и хиперпродукција на АЦТХ со пептиди поврзани со него.

Со оглед на овие карактеристики, постои зголемување на пигментацијата на кожата. Симптомите на офталмоневролошка природа во оваа варијанта на аденомот на хипофизата најчесто се отсутни поради раната дијагноза на таквите тумори врз основа на инхерентни тешки ендокрини пореметувања. Покрај тоа, исто така се забележани ментални нарушувања на ендокриното потекло.

Гонадотропиномите, како и тиротропиномите, како и претходната варијанта на аденомот на хипофизата, се екстремно ретки кај пациентите. Манифестациите на ендокрин-метаболичката природа се одредени од факторот на приматот на туморите или нивниот развој во однос на позадината на долготрајна лезија која влијае на целната жлезда (на пример, кај хипотироидизам или хипогонадизам). Примарната тиротопиномија предизвикува појава на тиротоксикоза, откривањето на секундарниот тиротропин се јавува наспроти позадината на вистинскиот хипотироидизам.

Гонадотропиномите често се придружени со хипогонадизам кај жените (што се манифестира како намалување на функцијата на јајниците или нивниот комплетен прекин во комбинација со аменореа и разни видови на менструални нарушувања) и мажи (намалување на функциите на половите жлезди и други видови нарушувања). Дијагнозата на гонадотропин, како по правило, се јавува како резултат на споредба на офталмоневролошки симптоми (манифестации на ендокрината природа во оваа варијанта на туморот не се специфични).

Дијагностицирање на аденомот на хипофизата

Ако постои сомневање за аденом на хипофизата, се спроведува хормонален преглед и офталмолошко испитување, покрај тоа, исто така, се врши анематоматско невроимизација. Покрај тоа, тестови за крв и урина се изведуваат за содржината на хормоните - поради нив, можно е да се утврди специфичен тип на тумор, како и степенот на вродена активност.

Под офталмолошкото испитување се однесува на проценката на полињата и визуелната острина, со што се утврдува степенот на вклученост на оптичките нерви во патолошкиот процес.

Постапката на невровизија за формирање тумор се состои во рентген на регионот на турското седло и череп, покрај тоа, се врши МРИ / КТ на мозокот.

Аденом на хипофизата: третман

Во современата медицина, лекувањето на аденомите на хипофизата е направено со употреба на дрога, зрачење и хируршка терапија. Во секој поединечен случај, за секоја од сортите на туморот на хипофизата, индивидуалниот третман се избира според фазата на курсот и неговата карактеристична големина.

Неговата најефикасна опција вклучува хируршка интервенција за отстранување на туморот. Во согласност со областа на нејзината локализација, отстранувањето се врши или на фронтален начин преку употреба на оптички уред, или преку ресекција (делумна ексцизија на областа на лезија). Како дополнителна мерка на терапија по операцијата се користи зрачна терапија.

Само за користење на терапија со зрачење се прибегнало во случај на третман на хормонски неактивни микроаденоми. Исто така, оваа опција за третман е пропишана ако постојат контраиндикации за хирургија, вклучително и во третманот на постарите лица.

Постоперативниот период е придружен со хормонска заменска терапија со користење на соодветен тип на хормони. Доколку е потребно, инсулинска терапија и корекција, насочени кон реставрација на електролитичкиот метаболизам.

Терапијата со лекови вклучува употреба на допамински агонисти, кои предизвикуваат намалување на АЦТТ и тумори кои секретираат пролактин. Покрај тоа, се користи ципрохептадин, поради што се намалува нивото на пациенти со кортикостероиди (кое е наменето особено кај оние кои имаат синдром Кушинг).

Ако аденомот на хипофизата е осомничен врз основа на симптомите релевантни за неговите сорти, потребно е да се контактира со онколог и неврохирург.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате аденома на хипофизата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: онколог , неврохирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Пролактинома (појавување симптоми: 6 од 16)

Пролактиномот е бенигнен тумор на хипофизата, кој е локализиран на предниот лобус и предизвикува производство на голема количина на хормон пролактин. Овој хормон е одговорен за постпарталната секреција на млеко. Исто така се произведува во помали количини од машките претставници. Заедно со други хормони, пролактинот е одговорен за репродукција и сексуална функција. Тоа е причината зошто таа учествува во производството на тестостерон и ја обезбедува активноста на спермата, а исто така го синтетизира естрогенот и ја промовира овулацијата.

...
Полицистични јајници (појавување симптоми: 5 од 16)

Полицистичното оваријално заболување е хормонална болест што се јавува кога овулацијата не е во женското тело. Полицистични јајници, чии симптоми се манифестираат со значителен пораст кај нив и голем број други специфични манифестации, доведува до формирање на површината на јајниците на бројни цисти во форма на фоликули исполнети со течност со неподредени овци кои се наоѓаат во нив. Како резултат на полицистична и специфична пролиферација на цисти кои го карактеризираат нејзиниот тек - неможноста на почетокот на бременоста кај жената и, соодветно, на неплодност.

...
Аденома надпочечника (совпадающих симптомов: 5 из 16)

Адреналниот аденом е најчестата неоплазма на овој орган. Има бениген карактер, вклучува и ткиво на жлезда. Кај мажите, болеста се дијагностицира 3 пати помалку отколку кај жените. Главната група за ризик се состои од лица на возраст од 30 до 60 години.

...
Гипоталамический синдром (совпадающих симптомов: 4 из 16)

Хипоталамичен синдром - збир на нарушувања, појавата на која се должи на нарушеното функционирање на хипоталамусот. Оваа болест често се развива во адолесценција и репродуктивна возраст. Кај жените, се наоѓа повеќе пати почесто отколку кај мажите. Проблемот со ова нарушување е тоа што е доста распространет, во повеќето случаи тоа влијае на младите луѓе, се развива брзо и има многу компликации.

...
Синдром поликистозных яичников (совпадающих симптомов: 4 из 16)

Синдром поликистозных яичников – гинекологическое заболевание, при котором возникают множественные кистообразные опухоли доброкачественного характера. Они могут локализоваться как внутри, так и снаружи яичников. В подавляющем большинстве случаев развитию болезни способствуют нарушения функционирования нейроэндокринной системы. Однако клиницисты выделяют и другие предрасполагающие факторы.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

онколог зема
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, транс. Расково, 14-22
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовска, д. 8, стр.6
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неврохирург зема
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .