Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Краниостеноза: Симптоми и третман

Краниостеноза - главните симптоми:

Краниостенозата е патологија која се карактеризира со предвремено затнување на неколку конци на черепот. Кодот за меѓународна класификација на болести ICD-10: Q75.1. Ако кранијалните зглобови се прераснат кај дете на рана возраст, ова ќе предизвика оштетување на растот на кранијалните коски, како и деформација на структурата на лицето на коските, особено на приклучоците.

Во овој случај, додека детето расте, неговите други коски во черепот ќе се зголемат на дополнителен начин. Во моментов, причината зошто соединенијата во черепот се предвреме затворени е непозната, но лекарите откриле дека оваа болест не е наследна.

Во некои случаи, краниостенозата е дел од синдромот, што може да влијае на неколку органски системи одеднаш. Во исто време, веројатноста за раѓање во семејството на второто дете, кај која е дијагностицирана краниостеноза, е екстремно ниска.

Причини за болест

Меѓу причините за оваа болест се:

 • проблеми во развојот на черепот на детето во првиот триместар на носењето;
 • присуство на генетски мутации;
 • болести кои влијаат на фетусот во внатрешноста на матката. Тие вклучуваат такви болести на мајката: настинки, херпес , рубеола и други.

Видови болести

Постои таква класификација на краниостеноза според редот на преваленцата:

 • фузија на сагитталната шиење. Симптомот за овој тип на болест е продолжување на черепот. Шефот на сагитталната форма на болеста зема тесна, издолжена форма;
 • фузија на метопична шиење. Оваа краниостеноза предизвикува патологија во структурата на черепот, придонесувајќи за развој на триаголна протрузија во фронталниот регион. Растојанието помеѓу очите при спојување на ова соединение е намалено;
 • фузија на коронарна или коронарна шиење. Со оваа патологија, главата изгледа асиметрично. Ако фронталната коска е задебелена кога зглобот е затворен, тогаш пациентот може да има асиметрично распоредени очи и уши;
 • фузија на два коронарни зглобови. Во овој случај, главата изгледа широка на предната и рамна на страна;
 • фузија ламбоидна врска. Во овој случај, главата на пациентот зема облик на дијамант. Исто така, постои задебелување на вратот.

Најчесто во клиничката пракса постои спојување на сагитталната шиење кај детето. Затоа, на родителите им се препорачува да ги знаат сите симптоми на оваа болест со цел да го забележат својот развој на време и да побараат помош.

Симптоми на болест

Краниостенозата, покрај деформацијата на структурата на коските на черепот, има и други симптоми:

 • промени во изгледот на лицето;
 • предвремено спојување на фонтанелот;
 • присуството на трнлив испакнувања по рабовите;
 • поплаки за главоболка;
 • повраќање;
 • оштетување на меморијата;
 • проблеми со спиењето (несоница, ноќно будење);
 • ретардација на развој.
Деформација на коските на черепот

Деформацијата на коските на черепот може да ги има следните форми:

 • тесна череп;
 • широк челото;
 • зголемени приклучоци за очи;
 • намалување на долната вилица.

Краниостенозата кај дете може да се излечи во хируршкиот оддел за деца и адолесценти.

Форми на болеста

Краниостенозата варира во зависност од соединението кое расте заедно. Постојат такви форми:

 • скапхоцефалија. Оваа патологија се развива со спојување на сагитталната шиење заедно. Сагитталната спојка ја дели черепот во десни и лева половини, затоа нејзината предвремена фузија предизвикува значителни деформации;
 • брахичефалија. Попречниот дијаметар на главата е зголемен, а висината на черепот е намалена. Се развива кај новороденче и постаро дете, кога се спојуваат фронталната коска и темпоралната коска;
 • тригоноцефалија. Кога метопичната шипка (продолжение на сагитталната) е свртена, челото испакнува напред во форма на клин;
 • микроцефалија. Во исто време, черепот на дете или новороденче ќе биде значително намален во големина. Може да се развие ако обрасната со сите рабови.

Третман на болеста

Краниостенозата бара хируршки третман, но компензираната краниостеноза не бара хируршка интервенција. Главната цел за лекување на дете во хируршкото одделение е елиминирање на хипертензијата во черепот , со што ќе се избегнат сериозни последици, кои вклучуваат губење на видот, како и ментална ретардација од врсниците.

Главната цел на операцијата е да се зголеми обемот на черепот, создавајќи поволни услови за развој на мозокот во иднина. Кога детектира болест кај дете под 3 години, важно е веднаш да почне да се третира, бидејќи најголем развој на мозокот е забележан во текот на овој период на животот на детето. Парчињата во меките ткива, кои вклучуваат хирургија, треба да се направат многу внимателно, за да не се предизвика прекумерно крварење.

Меѓу хируршките методи на третман се следниве:

 • линеарен тип на краниотомија. Се изведува на рана возраст, при што меките ткива се сечат паралелно со споениот зглоб. Исто така, хирургијата за оваа болест вклучува отстранување на периостот;
 • круниотомија кружни тип. Тоа помага да се елиминира хипертензија и е погодно за деца постари од 3-5 години. Во исто време, меките ткива кои го покриваат черепот се сечат. Меките ткива не се расчленуваат во близина на артериите во храмовите. Оперативниот процес трае во 2 фази, додека вториот дел од неа мора да се заврши за две недели;
 • фрагментација. Со овој тип на операција, хирурзите сечат преку кранијалниот свод. Се изведува за постари деца, бидејќи има прилично голема инвазивност;
 • краниотомија на билатерален колаген тип. Со тоа, болеста се третира во декомпензирана форма.

Краниостенозата бара итна медицинска интервенција. Идентификувањето во почетната фаза и извршените хируршки процедури можат целосно да ги отстранат сите симптоми.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Краниостеноза и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , неврохирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Интоксикација (појавување симптоми: 5 од 10)

Интоксикација на телото - се јавува поради продолжената изложеност на човечкото тело на разни токсични материи. Ова може да биде производствено труење со отрови или хемиски елементи, пролонгирана употреба на лекови, на пример, во третманот на онкологија или туберкулоза. Ефектот на токсините може да биде и надворешен и внатрешен, произведен од самиот орган.

...
Синостоза (појавување симптоми: 5 од 10)

Синостоза - е процес на фузија на одредени делови од коската или две коски кои се наоѓаат меѓу нив. Постојат многу варијанти на оваа состојба. Вреди да се спомене дека некои од нив немаат патолошка основа.

...
Скапхоцефалија (појавување на симптоми: 5 од 10)

Скапхоцефалијата (сагиттална краниостеноза) е патологија на формирање на обликот на черепот, во која е забележано прераното прераснување на една или повеќе штури на черепот. Главниот патолошки процес е краниостеноза, скапхоцефалија само нејзините најчести подвидови.

...
Хидроцефалус (појавување на симптоми: 4 од 10)

Хидроцефалусот, кој исто така често се дефинира како капка од мозокот, е болест кај која се зголемува волуменот на коморите во мозокот, а честопати и во многу големи димензии. Хидроцефалусот, симптоми кои се појавуваат поради прекумерното производство на ЦСФ (цереброспинална течност помеѓу комуникациските комори на мозокот) и нејзината акумулација во областа на мозочните шуплини, главно се јавува кај новороденчиња, но ја има оваа болест и место во инциденцата на други возрасни категории.

...
Холециститис (појавување симптоми: 4 од 10)

Холециститис е воспалителна болест која се јавува во жолчното кесе и е придружена со тешки симптоми. Холециститис, чии симптоми се јавуваат, како, всушност, самата болест, кај околу 20% од возрасните, може да продолжи во акутна или хронична форма.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
неврохирург зема
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .