Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Вродена срцева болест: симптоми и третман

Вродена срцева болест - главните симптоми:

Дефект или анатомски абнормалности на срцето и на васкуларниот систем, кои се јавуваат претежно во текот на развојот на фетусот или при раѓањето на детето, се нарекуваат вродена срцева болест или CHD. Името вродена срцева болест е дијагноза дијагностицирана од лекари во скоро 1,7% од новороденчињата.

Самата болест е абнормален развој на срцето и структурата на крвните садови. Опасноста од болеста лежи во фактот дека во скоро 90% од случаите новороденчињата не живеат до еден месец. Статистичките податоци, исто така, покажуваат дека кај 5% од случаите, децата со CHD умираат на возраст под 15 години. Вродени срцеви дефекти имаат многу видови на абнормалности на срцето, што доведува до промени во интракардијалната и системската хемодинамика.

Со развојот на CHD, се почитуваат нарушувањата на големите и малите кругови, како и циркулацијата на крвта во миокардот. Оваа болест зазема една од водечките позиции кај децата. Поради фактот дека ХСВ е опасна и фатална за децата, вреди да се разгледа болеста подетално и да се дознаат сите важни поенти за кои овој материјал ќе покаже.

Видови на CHD

Болеста како CHD се јавува претежно кај новороденчиња и деца, но развојот на вродена срцева болест не ги исклучува возрасните. Ако детето ја надмина возрастната бариера на возраст од 15 години со овој тип на болест, тогаш тоа не значи дека смртната опасност поминала. Едно лице, кое е на возраст со присуство на CHD болест, може да умре во секој момент, што директно зависи од видот и природата на оваа болест. Размислете кои видови на вродени срцеви заболувања се познати и најчести.

Во медицината, се познати околу сто видови разни дефекти на срцевиот мускул. Се разбира, ние нема да ги разгледаме сите видови, а ние ќе ги одбереме само главните. CHD е поделена на два вида: сино и бело. Оваа единица се базира првенствено на интензитетот на промена на бојата во кожата.

"Белиот" тип на UPU, пак, е поделен на 4 групи, кои се нарекуваат:

 1. Збогатен со мал круг на циркулација на крвта. Причината за формирање на тоа се: артериски канал, атријален септален дефект и вентрикуларен септален дефект.
 2. Слаб мал круг. Во исто време, постојат знаци на изолирана стеноза.
 3. Осиромашен голем круг. (Аортна стеноза, коарктација на аортата).
 4. Без хемодинамски промени: кардијални диспозиции и дистопија.

"Синиот" тип на вродена срцева болест вклучува две групи:

 1. Со збогатување на малиот круг на циркулација на крв, кој се карактеризира со целосна транспозиција на големите крвни садови.
 2. Најчесто осиромашен мал круг. (Ebstein аномалии).

Интервентрикуларниот септален дефект е вид на конгенитална срцева болест која се дијагностицира кај новороденчиња во прилично чести случаи. Дефектот на интервентрикуларниот септум се карактеризира со фактот што збогатената крв се меша со непрочистеното. Со овој тип на болест, дупка се појавува во срцето, што е дефект. Ова отворање се формира на границата помеѓу десната и левата комора. Преку отворањето, збогатената крв се пренесува од левата комора на десната, каде што се меша со не-збогатената крв.

Ако дефектот е помал, тогаш детето може да нема знаци на болеста. Во случај на значајна големина на дупките, се забележува активно мешање на крв, кое се манифестира во форма на сина кожа на усните и прстите.

Дефектот на интервентрикуларниот септум е лекуван, така што во чести случаи е можно да се спаси детето. Ако отворот помеѓу коморите е мал, тогаш со текот на времето може да се преоптоварува. Со зголемување на големината на дупката, ќе биде потребна хируршка интервенција. Но, вреди да се напомене дека ако овој тип на болеста не се манифестира на кој било начин, тогаш не е препорачливо да се спроведе каква било интервенција или интервенција

Бикуспидната аортна валвула е тип на ЦХД, кој исто така се дијагностицира кај деца, но главно на постара возраст. Болеста се карактеризира со фактот дека во аортната валвула не постојат три вентили, како што тоа треба да биде со анатомија, но само две, па оттука и името на видот на болеста - бикуспидалниот аортен вентил. Преку трикуспидалниот вентил обезбедува нормален проток на крв во срцето. Бикуспидната аортна валвула е формирана главно додека фетусот е сеуште во матката во осмата недела од бременоста. Во овој момент се јавува формирање на срцевиот мускул и ако бремената мајка во текот на овој период се впушти физички или морално, тогаш ова може да влијае на формирање на вродена срцева болест.

Бикуспидната аортна валвула е исто така излечива, но операцијата се изведува само во случај на појава на симптоми или ако срцето е под голем стрес.

Атријален септален дефект - е дупка лоцирана помеѓу десниот и левиот атриум. Овој тип на болест се јавува кај деца во прилично ретки случаи, но неговото присуство води кон вознемиреност кај родителите. Всушност, ако дупката е со мала големина, тогаш може да се нарасне самостојно на неопределено време. Ако дупката е со значителна големина, тогаш ситуацијата може да се коригира само со хируршка интервенција. Ако ова не е направено, тогаш овој тип на CHD ќе доведе до развој на срцева слабост .

Причини

Причините за овој тип на болест се следните:

 • разни нарушувања на хромозомите;
 • генски мутации;
 • употребата на алкохол, тутун и опојни дроги од страна на родителите на детето;
 • дијагностицирање на болести како рубеола и хепатитис кај бремена жена;
 • наследен фактор;
 • од земање дрога.

Како што можете да видите, причините за дефекти и абнормалности на срцевиот мускул и крвните садови се доста значајни, па затоа е важно да дознаете повеќе за нив.

Кога абнормалности во хромозомите се формираат мутации во различни видови. Кога аберацијата на хромозомите е со значителна големина, срцевиот мускул умира, што доведува до смрт на лицето. Со мали аберации на хромозоми кои се компатибилни со животот, се забележува развој на различни видови на вродени болести. За време на формирањето на третиот хромозом во множеството, се јавува формирање на дефекти меѓу вентилите на преткомората и коморите.

Причините за болеста, кои се предизвикани од генетските мутации , го вклучуваат развојот на не само на ЦХД, туку и на други аномалии на различни органи. Тоа главно ги зафаќа белите дробови, кардиоваскуларните, дигестивните и нервните системи.

Ефектот на алкохолот има негативен ефект врз човечкото тело . Ако родителите во голема мера го користат алкохолот, тогаш развојот на CHD не е граница. Освен тоа, детето не го исклучува присуството на други видови на отстапувања и нарушувања. Под дејство на алкохол, често се појавуваат малформации на вентрикуларниот септум или вентрикуларниот септален дефект, атријалната септална патологија и отворен артериски канал.

Етил алкохолот е прв меѓу опасните лекови што луѓето ги користат. Поради причините за употребата и содржината на етил алкохолот во човечкото тело се забележува развој на вродена срцева болест. Жените кои имаат тенденција на алкохолни пијалоци, во речиси 40% од случаите, раѓаат бебиња со присуство на вродени синдроми на срцеви заболувања. Особено опасно е употребата на етил алкохол во првите три месеци од бременоста, бидејќи тоа нема да доведе само до срцеви абнормалности, туку и на други сериозни видови на болести и абнормалности кај детето.

Користењето на алкохол од страна на родителите негативно влијае на детето.

Ако жената има рубеола или хепатит за време на бременоста , овој фактор може да влијае не само на срцето, туку и да предизвика голем број други видови патологии. Многу често, во речиси 2.4% од случаите, причината за вродени малформации кај децата е рубеола кај бремена жена.

Генетската предиспозиција е исто така значајна причина за CHD кај децата, ако нивните родители исто така ја имаат оваа болест.

Причините за формирање на ЦХД можат да бидат различни фактори од следната природа:

 • х-зраци;
 • ефектот на зрачењето;
 • употреба на дрога;
 • разни видови на вирусни и заразни болести.

И честопати CHD се развива кај дете, ако сите горенаведени фактори делуваат на жена за време на бременоста.

Исто така, не е неопходно да се исклучат причините за развој на срцеви абнормалности кај децата, ако жените спаѓаат во следната ризична група:

 • возраст;
 • абнормалности на ендокриниот систем;
 • токсикоза во првите три месеци од бременоста;
 • ако жените имаат мртвородени деца или со пороци во историјата на жените.

Така, очигледно е дека причините за дијагнозата на новороденче се доволни, и речиси е невозможно да се спречи или да се заштити од сите. Но, ако знаете дека имате било каков тип на болест, пред да забремените дете, се препорачува да го известите докторот за да ја разгледате можноста за лекување на болеста. За тоа како да се утврди дека детето има знаци на CHD, разгледајте го следното.

Симптоматологија

Клиничката слика на болеста "вродена срцева болест" е предизвикана од структурните карактеристики на самиот дефект, присуството на компликации и реставрации. Значи, да ги разгледаме главните симптоми на болеста, како и клиничката слика за развојот на болеста кај новороденчињата.

Диснеата укажува на знаци на CHD

Значи, симптомите, кои укажуваат на присуство на знаци на CHD кај деца и возрасни, започнуваат со заостанување на здивот што се јавува при изведување на мали видови на вежбање. Во исто време, можно е да се забележи зголемување на отчукувањата на срцето, манифестација на општа слабост и бледило на бојата на кожата, особено во областа на главата и лицето. Во зависност од компликацијата на дефектот, болката може да се забележи и во регионот на срцето и во градите - овие болки доведуваат до несвестица и зголемена оток на екстремитетите.

Постојат три фази на манифестација на симптоми на болеста, кои ќе ги разгледаме понатаму.

 1. Првата фаза се карактеризира како адаптивна. Се карактеризира со прилагодување на телото на оштетен проток на крв и функција на срцето. Во периодот на адаптација или адаптација на организмот кон нарушувања, симптомите на болеста се појавуваат исклучително ретко и во суптилна форма. Но, ова е забележано до почетокот на хемодинамските нарушувања. Во случај на негово кршење, постои зголемување на развојот на срцева декомпензација. Многу опасен момент, како човек може да умре во текот на овој период. Ако смртноста не се случи и оваа фаза помине, а потоа по 2-3 години, се забележува подобрување на здравјето.
 2. Втората фаза се карактеризира со подобрување на состојбата на пациентот, која е предизвикана како резултат на срцева компензација или стабилизација на работата на срцето. Но, втората фаза трае релативно кратко време, а веќе по него се забележани симптоми карактеристични за третата фаза.
 3. За време на почетокот на третата фаза (терминал), телото е под сериозен стрес. Во овој период, почнуваат да се развиваат дистрофични и дегенеративни абнормалности на срцевиот мускул и другите органи. Како резултат на тоа, симптомите стануваат сè почести и влошени, што доведува до смрт.

Најизразените симптоми на CHD се:

 • срцева слабост;
 • срцеви шумови кои можат да се слушнат и без ендоскоп;
 • цијаноза
Цијаноза

Присуството на срцеви шумови, со знаци на систолен карактер, се забележува во било која форма на оваа болест. Во ретки случаи, бучавата може да се појавува периодично или целосно отсуство. Звуците во срцето се многу јасно слушнати, ако во исто време некој извршил мала физичка активност.

Манифестацијата на цијаноза е забележана во ретки случаи и само за време на стеноза на пулмоналната артерија. Цијанозата може да биде и постојана и да се појави во позадина на врисоци, плачење и други видови на физичка и нервна активност на организмот. Цијанозата се манифестира во синило на фаланги од прстите и усните, како и бледа боја на кожата на лицето.

За време на формирање на срцева слабост кај пациент, се проследени знаци на бланширање, ладење на екстремитетите и врвот на носот. Така, можно е да се детектира присуството на ЦХД кај лице само со промена на бојата на кожата и болни сензации во срцето.

Симптоми на вентрикуларен септален дефект

Симптомите на CHD карактеристика на вентрикуларниот септален дефект се појавуваат на првиот ден по раѓањето на бебето. Главната слика на симптомите се состои од следниве симптоми:

 • појава на недостаток на здив;
 • слаб апетит или недостаток на тоа;
 • неразвиеност;
 • синест на кожата;
 • оток на нозете, нозете и абдоменот;
 • срцеви палпитации;
 • срце шум.

Првите знаци на присуство на болеста може да се детектираат при испитувањето на срцето. Лекарот во исто време го следи присуството на срцеви шумови, кои подоцна ги проучува преку ултразвук. Заклучокот на ултразвукот ќе даде точна слика за тоа што може да предизвика бучава. Но, често, децата со интервентрикуларен септален дефект со мала големина на дефект практично не се чувствуваат непријатно и живеат со него. Често мали дефекти лечат за една или 10 години.

Дефект на интервентрикуларниот септум

Така, ако родителите ги следат следниве симптоми кај дете:

 • брз замор;
 • слабост, замор и неактивност;
 • недостаток на здив;
 • синест на нозете;
 • нема зголемување на телесната тежина.

Во овој случај, треба да се консултирате со вашиот лекар за да ја дијагностицирате болеста и да се консултирате со процедурите за лекување.

Понекогаш вентрикуларниот септален дефект може да предизвика компликации кои се карактеризираат со појава на пулмонална хипертензија. Значи, се забележува формирање на неповратни процеси во белите дробови. Компликациите од вентрикуларниот септален дефект се екстремно ретки. Покрај тоа, дефектот на интервентрикуларниот септум може да предизвика следниве компликации:

Симптоми на бикуспидната аортна валвула

Бикуспидната аортна валвула има знаци на манифестација, но вреди да се напомене дека овој тип ретко се препознава кај децата. За многу години, бикуспидалната аортна валвула може да биде потполно асимптоматска. Но, веќе со одгледување на дете, почесто се појавуваат вознемирувачки знаци и карактеристични симптоми на болеста. Значи, симптомите на CHD bicuspid аортниот вентил, ги имаат следните карактеристики:

 1. Мачна болка во главата.
 2. Вртоглавица, премин кон несвестица.
 3. Визуелно оштетување. Ако крвта во срцето е влошена, предизвикана од позадината на ЦОП на бикуспидалната аортна валвула, тогаш има нарушувања или дефекти во работата на повеќето органи и системи.
 4. Појава на отежнато дишење.
 5. Болка во срцето.
 6. Тахикардија , која е палпитации.
 7. Зголемен крвен притисок предизвикан од силни срцеви туркања.

Друг карактеристичен симптом за CHD на бикуспидната аортна валвула е нарушената циркулација на крвта во телото. Така, крвта првично влегува во аортата, а потоа потоа во комората, што е абнормално. Тоа се должи на несоодветниот проток на крв и надгледуваат симптомите.

Бикуспидна аортна валвула

Така, бикуспидалната аортна валвула се појавува претежно на возраст од 10 години, а во порана возраст гореспоменатите симптоми речиси и не се забележани.

Исто така, треба да се забележи дека на позадината на само симптомите е многу тешко да се направи дијагноза, па затоа посебно внимание треба да се посвети на дијагнозата на болеста.

Дијагностика

Дијагнозата на болеста ги вклучува следниве видови медицински мерки:

 1. Ехокардиографија, која се изведува фетуално. Се користи за дијагностицирање на знаци на вродени срцеви заболувања за време на бременоста.
 2. Фонокардиографија. Шум за снимање за понатамошна евалуација.
 3. Спроведување ултразвук на срцето по раѓањето на детето.
 4. Електрокардиографија.
 5. Х-зраци на градите. Со помош на Х-зраци, можно е да се процени големината, контурите и локацијата на срцето.
 6. Пулсна оксиметрија Истражувањето, преку кое дава можност да се добијат информации за содржината на кислород и недостатокот на периферни ткива.
 7. Томографија. Се користи во случај на редок вид на конгенитален дефект.
 8. Крвен тест: општ и биохемиски . Преку анализа, можно е да се процени степенот на сатурација на крв.

Вреди да се напомене дека не се одвиваат сите горенаведени дијагностички мерки за еден случај на болеста. Самиот лекар одлучува кои тестови треба да направи точна дијагноза.

Третман

Во зависност од клиничката слика на болеста, се препорачува соодветен третман. Така, третманот ќе се спроведува во зависност од тежината и сложеноста на клиничката слика на болеста. Ако лице со порок има слика на целосна компензација, тогаш тој ќе живее како здраво лице. Често, таквите луѓе дури немаат идеја дека имаат абнормална абнормалност на срцето. Но, со цел да не предизвикаат повреда на состојбата на компензација, таквите луѓе треба да следат некои препораки и да го следат нивното здравје.

За да го направите ова, мора да се ограничите да правите тешки вежби. Ако менталната работа негативно влијае на здравјето на пациентот, тогаш треба да се напушти и да се промени во поприфатлива.

Больному даже с незначительными признаками порока сердца категорически противопоказаны любые физические нагрузки, которые могут негативно повлиять на состояние пациента. Также важно соблюдать сон, продолжительность которого должна быть не менее 8 часов в день.

Больному с пороком сердца противопоказаны физические нагрузки

Важно также следить за своим питание. Не разрешается питаться жирной, копчёной и жареной пищей постоянно, так как тяжёлые блюда отражаются на работе сердца. Также питание должно быть 3-х разовым, чтобы снизить опять-таки нагрузку на сердце. Стоит отказаться от соли и не рекомендуется употреблять сахар. Питаться необходимо преимущественно варёной пищей, так как она лучше всего переваривается организмом.

Касаемо того, как лечить врождённые пороки сердца у детей, здесь стоит заметить, что имеется такой вид, как медикаментозное лечение. Медикаментозное лечение включает в себя следующие действия: увеличение сократительной функции сердца, удаление излишнего количества жидкости, урегулирование водно-солевого обмена, а также улучшение обменных процессов в миокарде.

Если во время диагностики было выявлено, что сердце не справляется с простыми нагрузками, то следует прибегнуть к такому способу лечения, как хирургическое вмешательство, посредством которого устраняются дефекты опытными хирургами.

Примерно 30% новорождённых детей нуждаются в срочном лечении посредством операции. Для возможности определения места формирования дефекта в организм ребёнка устанавливается катетер.

Небезызвестно и лечение ВПС посредством способа глубокой гипотермии. При этом подразумевается использование сильного холода. Если у новорождённого сердце имеет размер с грецкий орех, то такой операции не избежать. Используя холод во время операции, хирург осуществляет устранение недуга при полном расслаблении сердечной мышцы.

В настоящее время известно довольно много способов, с помощью которых осуществляется лечение ВПС. Так, например, способ под названием комиссуротомия, посредством которого осуществляется рассечение сросшихся клапанов. После удаления клапана устанавливается протез, в результате чего человек живёт с ним всю жизнь.

Операции на сердце — это довольно серьёзный и ответственный вид мероприятия, за итог которого отвечает хирург. Успех операции зависит от опыта хирурга, поэтому практически во всех случаях такие мероприятия заканчиваются успешно. После операции человек абсолютно нормально себя чувствует и может вести здоровый образ жизни, но исключив из неё тяжёлый труд и физические нагрузки.

Сподели го овој напис:

Если Вы считаете, что у вас Врожденный порок сердца и характерные для этого заболевания симптомы, то вам могут помочь врачи: педиатр , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Порок сердца (совпадающих симптомов: 10 из 18)

Пороки сердца – это аномалии и деформации отдельных функциональных частей сердца: клапанов, перегородок, отверстий между сосудами и камерами. Вследствие их неправильного функционирования происходит нарушение циркуляции крови, и сердце перестаёт полноценно выполнять свою главную функцию – снабжение кислородом всех органов и тканей.

...
Приобретенный порок сердца (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Приобретённые пороки сердца – заболевания, связанные с нарушениями функционирования и анатомического строения сердечной мышцы. Как следствие, возникает нарушение внутрисердечного кровообращения. Это состояние очень опасное, так как может привести к развитию многих осложнений, в частности, сердечной недостаточности.

...
Гипертоническая болезнь (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Хипертензија е хронична болест која се карактеризира со постојано зголемување на крвниот притисок до големи броеви поради нарушување на циркулацијата на крвта во човечкото тело. Исто така се користи за означување на оваа состојба се термини како што се артериска хипертензија и хипертензија.

...
Ожирение у детей (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Дебелината кај децата е хронична форма на метаболичка болест, која е придружена со прекумерна акумулација на масното ткиво. Вреди да се напомене дека оваа болест е дијагностицирана кај околу 12% од децата во светот. Развојот на таквата болест може да биде предизвикана од широк спектар на предиспонирачки фактори, меѓу кои е и генетската предиспозиција, јадење големи количини на храна и недостаток на физичка активност.

...
Хроническая болезнь почек (совпадающих симптомов: 8 из 18)

Хроническая болезнь почек – понятие, которое подразумевает под собой несколько патологических процессов, приводящих к нарушению функционирования такого органа. Как следствие этого, происходит снижение скорости клубочковой фильтрации, замещение клеток органа соединительной тканью. В результате чего происходит некротизация почек (инфаркт) и летальный исход. Крайне негативный прогноз течения заболевания присутствует только в том случае, если лечение не будет начато своевременно.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
кардиолог зема
Адреса : Москва, ул. Lesnaya, 57, стр.1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .