Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Леукемија кај деца: симптоми и третман

Леукемија кај деца - главните симптоми:

Леукемијата кај деца е сериозна и опасна болест, која се карактеризира со кршење на хеморагија на коскената срцевина и на тој начин ги заменува здравите клетки со незрело. Во едноставни термини, леукемијата е крвен рак. Како што е познато, ракот им припаѓа на онколошки болести, кои речиси е невозможно да се излечи.

Секоја година бројот на деца со дијагностицирана леукемија се зголемува. Во основа, болеста се јавува кај деца на возраст од 2 до 5 години, така што во овој период повеќе од кога било потребно е да се следи детето.

Леукемијата се манифестира не само кај децата, туку и кај возрасните, главно на возраст меѓу 40 и 50 години. Оваа болест е тешко да се третира исклучиво во раните фази, и почнувајќи од втората фаза, речиси е невозможно да се опорави од болеста. Медицината достигна значителни височини, но за жал, лековите за рак сè уште не се измислени. Леукемијата се нарекува и леукемија , леукемија или рак на крв, но сите овие имиња имаат само знаци на болест.

Опис на болеста

Со развојот на рак, леукемија, се случува акумулација на бели незрели крвни клетки во коскената срцевина, која не е контролирана од страна на телото. Така, наместо да се репродуцираат нормални здрави клетки, коскената срцевина произведува несакани клетки, кои всушност ги заменува. Врз основа на ова, на едно лице се дијагностицира малигните тумори, што укажува на отстапувања во телото, или подобро, во коскената срцевина.

Зошто коскената срцевина не произведува клетки кои се неопходни, ќе разгледаме подоцна, но прво ќе обрнеме внимание на класификацијата на леукемијата кај децата.

Класификација

Класификацијата на болеста подразбира поделба на леукемија во форми, типови и фази.

Постојат две главни форми на болеста:

 • Акутен , кој се карактеризира со недостаток на клеточен развој воопшто. Кај акутната леукемија, белите крвни клетки претежно се акумулираат во крвта, а производството на црвени (нормални) клетки е целосно отсутно. Акутната леукемија кај децата исто така се карактеризира со кратко траење на животот. Така, кај акутна леукемија, децата можат да живеат од неколку недели до 2-5 месеци, во зависност од сцената.
 • Хроничен . Карактеристична особина на оваа форма е долгорочната замена на нормалните бели клетки. Хроничната форма се смета за повеќе бенигна, бидејќи лицето со таква дијагноза може да живее повеќе од 1-2 години.
За ваша информација! Акутната форма никогаш не може да стане хронична, а втората, во прв план.
Крвна слика кај леукемија

Акутна леукемија може да се појави во две форми:

 • Лимфобласт;
 • Нелимфластични.

Акутната лимфобластна леукемија кај децата се јавува главно од годината. Лимфобластната леукемија е тумор на малигното значење, чиј развој се јавува директно од прекурзорите на крвни клетки - лимфобласти. Првично, туморот е базиран во црвената коскена срцевина, и за кратко време се шири до лимфните јазли, слезината и нервниот систем.

Не-лимфобластичната леукемија е поретка и најчесто момчињата и девојчињата на возраст од 2 до 3 години паѓаат во погодената област. Не-лимфобластичните видови често се нарекуваат миелоид. Карактеристика на овој вид е дека се формира тумор на процесот на миелоидна крв. Од моментот на формирање, постои брза репродукција на белите крвни клетки. Кога овие клетки ќе ја достигнат празнината на коскената срцевина, тие го потиснуваат растот на нормалните клетки.

Па, всушност за фазите на болеста, од кои има три во медицината:

 • Фаза број 1 . Тоа го носи името како акутна фаза на болеста кај децата.

 • Фаза број 2 . Ремисија комплетна или нецелосна мостра.

 • Фаза број 3 . Исто така се нарекува смртоносна фаза, бидејќи главно е резултат на болеста која е смрт.

Ќе ги испитаме деталите подетално во делот за симптоми и сега ќе обрнеме внимание на причините кои предизвикуваат таква страшна и опасна болест кај децата.

Причини

Дури и во моментот, причините кои можат да предизвикаат формирање на болеста не се целосно проучени, така што постојат само теоретски и практични податоци за леукемија. Овие фактори ги вклучуваат следните фактори:

 1. Изложеност на зрачење . Во процесот на клеточната поделба, радиоактивното зрачење предизвикува нивното мутирање. Зрачењето се базира на човечкото влијание на човечките фактори. Така, човечките радиоактивни креации доведоа до сериозни последици. Ова е несреќа во нуклеарната централа Чернобил, тестирање на нуклеарно оружје и несреќата во нуклеарната централа Фукушима-1. Сите овие фактори го одредуваат активното формирање на леукемија кај децата. Во области блиски до радиоактивни локации, ракот на крвта станува почест кај децата.
 2. Инфекција со вируси . Вирусите инфицираат клетки, со што се менува структурата на ДНК. Оштетувањето на коскената срцевина предизвикува повреда на процесот на поделба на хромозомите за време на репродукцијата на клетките. Овој процес води кон фактот дека детето развива туморски клетки процес.
 3. Екологија . Повторно, самиот човек има негативно влијание врз животната средина. Луѓето ја обвинуваат животната средина за болести, односно за неговото влошување и тоа се должи на човечка интервенција: емисии во реки, езера, мориња, атмосфера итн. Сите емисии се многу опасни, при што телото акумулира штетни супстанции, што дадат импулс за формирање на тумори.
 4. Инсолација или сончево зрачење . Наспроти позадината на емисиите на загадувањето и летовите во вселената, лушпата на планетата Земја има многу озонски дупки. Тоа е поради овие дупки дека сончевото зрачење станува повеќе штетно секоја година. Секој знае за овој проблем, но, за жал, тоа не треба да се реши.
 5. Лоши навики . И, се разбира, последната значајна причина што може да предизвика рак на крв кај децата е лошите навики на нивните родители. Познато е дека тутунскиот чад не е од корист за возрасно лице, и тоа е сосема опасно за детето. Тешко е да се исклучи веројатноста за развој на малигнен тумор кај дете чија мајка не може да се воздржи од пушење. Многу е опасно за мајките што дојат да пушат, бидејќи тутунскиот чад и штетните супстанции стапуваат во мајчиното млеко, кое бебето јаде. Додека детето не го исклучува развојот на здравствени дефекти, вклучувајќи и леукемија. Исто така, ако детето вдие чад од цигари, кој доаѓа од родители или членови на блиското семејство, штетните честички не се филтрираат и директно се влеваат во телото и крвта.

Сите горенаведени причини за леукемија се основни фактори во формирањето на малигни тумори кај децата. Зошто децата? Бидејќи телото на децата е повеќе подложно и помалку заштитено од влијанието на негативните фактори.

Што е леукемија кај децата сега е познато, тогаш потребно е да се разбере како оваа болест се манифестира, а особено она што се првите знаци на леукемија. Впрочем, од нив зависи и можноста за лекување на мал пациент.

Симптоматологија

Симптомите на болеста се базираат на карактеристиките на леукемијата. Значи, со поразот на телото, активната репродукција на клетките продолжува, само веќе погодени. Овие клетки имаат дури и забрзана стапка на репродукција, па затоа болеста продолжува во акутна форма.

Симптомите кај децата со леукемија се манифестираат со следниве симптоми:

 1. Пред сè, хемоглобинот се намалува. Тестот за крв ќе помогне да се следи овој феномен. Нискиот хемоглобин , пак, предизвикува појава на анемија: детето се забележува брз замор, летаргија, болка во мускулите. За едногодишно дете, симптомите се појавуваат како доцнење во развојот. Покрај тоа, исто така може да се набљудува сувост на кожата, косата станува кршлива и почнува да паѓа почесто.
 2. Намалување на бројот на тромбоцити , кој исто така ќе покаже крвен тест за време на дијагнозата. Така, намалувањето на тромбоцитите води кон фактот дека детето страда од чести крварења од носот или непцата. Со мали сечи во кожата, ќе се забележи активна шема на крварење. Ова укажува на повреда на составот на тромбоцити во крвта.
 3. Леукоцитите се одговорни за имунолошкиот систем. Зголемувањето на бројот на леукоцити предизвикува влошување на функционирањето на имунолошкиот систем. Во овој случај, детето станува ранливо за многу вирусни и габични инфекции. Можеби развојот на кандидален стоматитис, уретритис или вулвовагинитис.
Главните симптоми на леукемија

Овие знаци укажуваат на оштетување на коскената срцевина, но покрај тоа постојат и други симптоми кои укажуваат на развој на леукемија.

 1. Болки во рани . Во текот на развојот на болеста, туморот расте низ телото и дури влијае на коскеното ткиво. Тумор патоген, паѓајќи во коска, доведува до негово ширење, а тоа понекогаш предизвикува пеколна болка. Постои уште еден вид оштетување на коските - повреда на калцификација. Како резултат на тоа, обратен процес е забележан - чистење на коскеното ткиво, додека коските стануваат кршливи и кршливи.
 2. Појава на метастази . Метастазата е активно ширење на патогенот низ телото. Така, експлозивните клетки се произведуваат во значителни количини, што доведува до нивно активно ширење низ телото со помош на крв. Овие клетки, предизвикувачките агенси на туморските формации се населуваат на различни места, предизвикувајќи активна леукемична лезија на телото. Ако клетките се населат во мозокот, тогаш - ова е најопасниот, бидејќи веќе не е можно да се извлечат. Доколку метастазите го погодат мозокот, тогаш детето често може да има главоболка, брзо се влошува видот и се случува неволно губење на свеста. Метастазите, исто така, можат да влезат во други, не помалку важни органи, со што предизвикуваат сензации на болка.
 3. Промени во лимфните јазли . Често се зголемува лимфните јазли, што се базира на таложење на експлозивни клетки во овој систем. Кога се чувствуваат лимфните јазли чувствуваат болка. Исто така кај деца со леукемија, црниот дроб и слезината често се зголемуваат.

Симптоми на рана манифестација

Ретко е можно да се дијагностицира болест во раните фази поради благи симптоми. Малкумина од родителите сметаат дека вообичаените симптоми на настинка кај дете кријат опасна болест.

Првите знаци на болеста наликуваат на студ, со кој има осип на телото во форма на црвени дамки. Во исто време на првиот ден се зголемува црниот дроб и слезината. Само откако ќе ги пронајдете овие знаци, веднаш треба да се консултирате со лекар за помош. Подобро е да се елиминира болеста во рана фаза отколку да се обиде да води безначајна борба со опасна болест.

Симптоми во фази

Симптоми на леукемија кај деца по фази

Во прилог на сите горенаведени симптоми, исто така вреди да се напоменат општите знаци на слабост, кои вклучуваат:

 • повраќање;
 • чести главоболки и вртоглавица;
 • губење на апетитот, што доведува до брзо губење на тежината;
 • црвени манифестации на телото, што укажува на појава на поткожни хеморагии.

Познато е дека таква опасна болест како леукемија, продолжува во три фази, за кои се присутни следниве симптоми:

 • Почетната фаза . Се манифестира во форма на мало влошување на здравјето на детето. Родителите може да забележат мала летаргија и ниска активност. Може да има поплаки за болка во мускулите на рацете и нозете. Постојат хронични, бактериски и вирусни заболувања.
 • Проширена фаза . Во оваа фаза, симптомите се многу посветли. Осип на кожата почнува да се појавува, целосен замор и неподготвеност да се игра. Детето се повлекува и исцрпува. Симптомите на сцената сугерираат дека детето треба да се испита за да се отфрлат сериозните болести. Но, често дијагнозата на лекарот во оваа фаза е разочарувачка, така што е потребен итен третман.
 • Терминална фаза . Оваа фаза е конечна и пациентите со дијагноза на трета фаза леукемија не можат да се лекуваат. Веќе во третата фаза, детето нема речиси коса на главата, тој станува самоограничен, се жали на болки во телото. Во тоа време, метастазите почнуваат да се шират низ телото.

Со цел да се спречи развојот на третата фаза, важно е при првото сомневање да се посети лекар кој ќе спроведе дијагноза. Она што се состои од, размислуваме подетално.

Дијагностика

Црвената пункција на коскената срцевина

За прецизно утврдување на дијагнозата кај детето, докторот ќе треба да ги имаат следните податоци:

 1. Општ крвен тест . Тоа е тест на крвта кој ви овозможува да добиете повеќе од целосна слика за болеста. Доколку анализата покаже зголемена стапка на леукоцити и нивото на тромбоцити, хемоглобинот и црвените крвни зрнца се намалуваат, тогаш ова доведува до сомневање за леукемија.
 2. Друга дополнителна анализа - ултразвук . Покрај тоа, оваа анализа се изведува на сите внатрешни органи, што овозможува да се добие слика за нивната состојба.
 3. Пробива црвена коскена срцевина . Оваа анализа е најболна, па затоа се изведува под општа анестезија. Суштината на методот се состои во пробивање на градната коска со посебна игла и понатамошно вршење на собирање на коскената срцевина.
 4. Х-зраци Анализа на градите, која открива зголемување на лимфните јазли.
 5. Биохемиска анализа на крв . Покажува слика за поразот на разни органи.
 6. Компјутеризираната томографија дава комплетна слика за фазата на болеста.

По дијагнозата, веднаш треба да започнете со третман.

Третман

Третман на леукемија кај деца

Третманот се врши строго во болницата под постојан надзор на медицинскиот персонал. За да се отстрани можноста за бактериска инфекција, пациентот се пренесува во посебно одделение.

Главниот третман за леукемија е полихемотерапијата, која има за цел да го искорени клонот. Фазите на третман вклучуваат:

 1. Постигнување на ремисија.
 2. Зајакнување на ремисијата.
 3. Терапија
 4. Превенција.

Хемотерапијата е надополнета со имунотерапија, која вклучува:

 • BCG вакцинација;
 • Вакцина против OSPA;
 • воведување на леукемични клетки.

Третман на леукемија кај деца, исто така, вклучува и симптоматски ефекти:

 1. Хемостатска терапија.
 2. Трансфузија на тромбоцити и црвени крвни клетки.
 3. Употреба на антибиотици од заразни патогени.

Затоа, важно е да се запамети дека е подобро да се спречи болеста (иако не е лесно) отколку да се бориме со неа. Треба да го следите здравјето на вашето дете и да го посетувате лекар секој месец или секогаш кога е можно на секои шест месеци.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате леукемија кај деца и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .