Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Детски артритис: симптоми и третман

Детски артритис - главните симптоми се:

Еден од најчестите проблеми на модерната педијатрија е дијагностицирање и лекување на воспалителни заболувања на зглобовите. Се верува дека нетрауматските лезии на зглобното ткиво се наоѓаат само кај луѓе постари од 50 години, но медицинската статистика покажува дека во денешно време детскиот артритис се наоѓа кај 6-18 деца од 100. Оваа болест е најчеста кај деца под 16 години години, додека девојчињата се разболуваат 2-3 пати почесто од момчињата.

Артритис: дефиниција, етиологија и класификација на болеста

Лекарите го нарекуваат артритис болест на воспалителна природа, при што се нарушени внатрешните мембрани на зглобовите. Може да продолжи во акутна и хронична форма, се карактеризира со бавен прогресивен курс и без соодветен третман може да доведе до попреченост на пациентот.

Точните причини за развојот на оваа болест не се познати, но повеќето научници се склони кон имуногенетската теорија за нејзиното појавување, според која артритисот се развива против позадината на генетското нарушување на имунолошкиот систем. Покрај тоа, следните фактори можат да предизвикаат воспаление на артикуларното ткиво:

 • инфекции или вируси;
 • метаболички нарушувања;
 • алергиски реакции;
 • прекумерен стрес на зглобовите (при спортување, на пример);
 • нарушување на нервниот систем.

Класификација на болестите

Децата имаат артритис од следниве видови:

 • заразен или реактивен (се јавува на позадината на инфекцијата на артикуларната празнина со патогени микроорганизми, често се јавува кај деца под 6 години, во кои е зафатена зглобот на колкот);
 • без вакцини (се манифестира како индивидуална патолошка реакција на телото на детето до администрација на било која вакцина);
 • вирусна (е компликација на вирусни заболувања - рубеола, хепатитис, инфлуенца);
 • ревматоиден (најчестиот е ревматоиден артритис кај деца);
 • малолетничка (се развива на позадината на кршење на имунолошкиот систем).

Исто така вреди да се каже дека постои полиартритис , кој се карактеризира со воспаление на два или повеќе зглобови одеднаш, и моноартритис, во кој најчесто се зафаќа коленото или колкот.

Ревматоиден артритис кај деца

Практично ништо не може да се каже за патогенезата на болеста, поради недостаток на информации за точните причини за неговиот развој, но механизмот за развој на малолетнички ревматоиден артритис кај децата се базира на автоимуни нарушувања. При спроведување на истражувања во телото на едно дете со таква дијагноза, беше откриена зголемена содржина на автоантитела, кои се способни да формираат имуни комплекси кои ја оштетуваат синовијалната мембрана на зглобовите.

Клиничката слика на болеста

Јувенилен ревматоиден артритис

Симптомите на развојот на артритис кај дете зависат од неговиот тип, но вреди да се каже дека главните знаци на развојот на болеста се:

 • намалување или целосно губење на апетитот;
 • болка која може да биде локализирана во кој било дел од телото (за време на повреда на колкот, полошо е кога седите);
 • утрински болки во зглобовите кои се придружени со отекување на засегнатата кожа;
 • ако е зафатено колено или колк во зглобовите, вкочанетоста е многу акутна (вреди да се каже дека болката може да биде наизменична во областа на колкот, односно може да исчезне од време на време, што го отежнува лекарот да направи соодветен третман) ;
 • исто така, симптомите на оштетување на колк на зглобовите вклучуваат зголемување на телесната температура на местото на лезијата и појава на акутна болка при движење;
 • реактивен артритис кај деца под 6 годишна возраст е често пропратен со оштетување на очите (ревматоиден увеитис), што доведува до намалување на визуелната острина или нејзината целосна загуба;
 • треска;
 • неприродна криза во болки во зглобовите.

Научниците забележале дека ревматоидниот артритис кај децата се карактеризира со симетрична лезија на артикуларното ткиво на десната и левата страна на телото. Ова е главниот симптом на болеста и се користи за правење примарна дијагноза.

Псоријатичен артритис кај деца

Неуро-артрична дијатеза

Одделно, вреди да се каже дека кај деца постои таква болест како невро-артритична дијатеза, која понекогаш се нарекува и акутен артритис. Всушност, дијатезата не е болест, туку состојба на телото на детето, кое се пренесува преку наследство и се карактеризира со предиспозиција за развој на одредени болести од алергиска, инфективна, инфламаторна или нервна природа.

Невро-артритична дијатеза е состојба на телото во кое се наоѓа генетско метаболичко нарушување кај дете кое се манифестира во позадината на прекумерната ексцитабилност на нервниот систем. Невро-артритичната природа на дијатеза би била логично да се атрибути на групата на метаболички болести, но целата тежина лежи во фактот дека главните симптоми на нејзината манифестација вклучуваат заеднички лезии (во повеќето случаи, колк зглобови).

Овој вид дијатеза се наоѓа само кај 2% од пациентите, но многу е тешко да се започне со навремен третман. Кај доенчињата, неговата дијагноза е многу тешка, бидејќи целосната клиничка слика на болеста се појавува само на училишна возраст. Главните симптоми на неговиот развој (освен болки во зглобовите) вклучуваат:

 • зголемена нервна ексцитабилност, која може да се манифестира во форма на анксиозност, прекумерно викање, страв или нарушувања на спиењето;
 • невропсихијатриско нарушување;
 • ноќни стравови;
 • неразумно краткорочно зголемување на температурата (што произлегува од нарушување на нервниот систем);
 • анорексија , која е тешка за лекување (невропсихијатриските нарушувања на дигестивниот систем може да придружуваат и други видови дијатези);
 • enuresis (ова е исто така патологија на нервна природа, на која многу родители не обрнуваат внимание, особено поради фактот дека за деца под три години ова е нормално, а во повеќето случаи и други болести го предизвикуваат неговиот развој, но ако е придружено со други симптоми опишани погоре треба да биде сомневање за дијатеза).

Лекарите велат дека невроартритичната дијатеза, која се јавува кај деца под 18 години, е колективен концепт кој вклучува различни недијагностицирани (често наследни) метаболички нарушувања. Поради оваа причина, речиси е невозможно да се излекува таков дијатеза, па лекарите ги третираат овие болести кои се јавуваат на нејзината позадина.

Основни дијагностички методи

Дијагноза на детски артритис

Многу е тешко да се дијагностицира артритис кај деца под 16-годишна возраст, бидејќи може да се манифестира на различни начини за секој пациент. Главната работа е тоа што при првите симптоми на нејзината манифестација е неопходно да се консултира лекар, бидејќи колку што побрзо тој прави дијагноза и пропишува соодветен третман, толку е поверојатно дека прогнозата за терапија ќе биде поволна.

Главните дијагностички методи вклучуваат:

 • лабораториска студија на крв, лимфа, синовијална течност;
 • радиографија;
 • Ултразвук;
 • артроскопија;
 • магнетна резонанца.

Принципи на третман на болести

Третман на детски артритис

Лекарот ја третира болеста. За време на периоди на егзацербација, се одвива во болницата, каде што специјалистите можат да го обезбедат погодениот зглоб со целосна неподвижност. Третманот треба да биде сеопфатен и да вклучува сет на мерки насочени кон:

 • олеснување на главните симптоми на болеста - воспаление и синдром на болка (употреба на НСАИЛ и антибиотици);
 • зачувување на мобилноста на коската во погодената област и спречување на попреченост (физиотерапевтски процедури, масажа);
 • подобрување на квалитетот на животот и постигнување на состојба на трајна ремисија.

Третманот на артритисот на колкот има свои карактеристики - со силна болка што обично ја придружува оваа болест, интра-артикуларните инјекции на гликокортикоидите се препишуваат на пациентот (курсот трае не подолго од седум дена).

Во тешки случаи на болеста, лекарот може да препише операција - синовектомија (хируршко отстранување на воспалениот дел од синовијалната мембрана) или комплетна замена на погодениот зглоб со нова (оваа операција обично се изведува кога е зафатена колкот или коленото).

Прогнозата на текот на болеста е условно неповолна, односно артритис е доживотна дијагноза. Сепак, со правилно избрана терапија со лекови, може да се постигне стабилна состојба на ремисија и подобрување на квалитетот на животот на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате детски артритис и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .