Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Новороден асфиксија: симптоми и третман

Асфиксија на новороденчиња - главните симптоми:

 • Растројство на срцевиот ритам
 • Цијаноза на кожата
 • Бледило на кожата
 • Усна цијаноза
 • Намален мускулен тон
 • Слаб дишење
 • Благиот плач на бебето
 • Цијаноза на врвот на носот
 • Пулсирање на садови на папочната врвца

Асфиксијата на новороденчиња е патолошка состојба што се јавува кај дете во раниот неонатален период. Карактеристично е нарушување на респираторната функција со последователните компликации: хипоксичен и хиперкапичен синдром. Оваа состојба во 6% од случаите доведува до смрт кај новороденчето.

Кога асфиксијата е многу важна прва помош обезбедена во времето, што ќе го спаси детето и ќе го намали ризикот од компликации на минимум.

Фетална хипоксија и неонатална асфиксија се две различни нешта. Хипоксијата е состојба во која детето страда од недостаток на кислород, што негативно влијае на функционирањето на сите органи, особено на мозокот. Многу е важно да се започне со третман навремено: задушување или асфиксија ќе биде компликација на недостатокот на кислород.

Недостатокот на кислород се дијагностицира во матката за време на рутински ултразвучен преглед. На специјалист е пропишан соодветен третман. Ако детето престане да дише во процесот на поминување низ рачниот канал, тој ќе биде реанимиран со последователна рехабилитација. Прогнозата ќе зависи од тоа колку долго траела асфиксијата на фетусот.

Етиологија

Феталната асфиксија е чест проблем во медицината. Факторите кои влијаат врз појавата на патологија се многу различни.

Експертите идентификуваат два вида на задушување:

 • интраутерина асфиксија се јавува кај новороденчето на почетокот на трудот;
 • Асфиксијата за време на породувањето е формирана како резултат на тешко породување.

Асфиксијата на новороденчиња предизвикува респираторни нарушувања, метаболизмот, микроциркулацијата и хемодинамиката се нарушени, се случуваат неисправности во функционирањето на срцето, се јавуваат проблеми со рефлекси и мускулен тон. Тежината на состојбата зависи од времетраењето на гладувањето со кислород.

Главните причини за неонатална асфиксија се поделени во два типа на патологија.

Причини за интраутерина асфиксија:

 • неуспех да се следи исхраната за време на бременоста;
 • недостаток на железо кај мајката;
 • авитаминоза ;
 • негативно влијание врз фетусот на штетни материи;
 • патологија во плацентата и во структурата на папочната врвца;
 • генетски абнормалности;
 • употреба на лекови без дозвола на лекарот што посетува;
 • изложеност на никотин и алкохол;
 • возраста на мајката;
 • конфликт резус мајка и дете;
 • нарушувања на циркулацијата во плацентата.

За време на бременоста, ризикот од заразни и вирусни заболувања треба да се сведе на минимум, а ендокрините и кардиоваскуларните нарушувања треба да се третираат. А бремена жена со здравствени проблеми треба да биде под постојан надзор на лекарот што посетува.

Причини за асфиксирање после породување:

 • предвремено породување;
 • погрешна положба на фетусот;
 • 'рбетниот мозок или повреда на мозокот;
 • патологија во развојот на фетусот;
 • опструкција на респираторниот тракт кај новороденчето.

Експертите советуваат да не прескокнуваат рутински проверки и дијагностика на ултразвук, да спроведуваат генетски тестови за да се спречи фетална асфиксија, ако има случаи на раѓање на дете со патологија во семејството.

Да престанат со дишењето може да доведе до:

 • траума за време на породувањето;
 • употребата на лекови против болки;
 • руптура на матката ;
 • продолжено кислородно гладување;
 • повеќекратна бременост;
 • детско заплеткување со папочна врвца;
 • големи количини на амнионска течност;
 • слаба работна активност.

Проблемниот труд може да предизвика секундарна асфиксија - патологијата се јавува еден или два дена по раѓањето.

Главните фактори кои предизвикуваат асфиксија за време на породувањето:

 • стеноза на дишните патишта;
 • белодробна хеморагија;
 • дефекти на срцето ;
 • проблеми со циркулацијата во мозокот;
 • пневмонија ;
 • нарушување на централниот нервен систем.

Имало случаи на млеко или мешавина во респираторниот тракт, што доведе до прекин на дишењето. Неопходно е да се исклучи присуството во арената на предмети кои можат да предизвикаат задушување: перници, меки играчки, тежок ќебе.

Асфиксија на новороденчиња

Класификација

Класификацијата на неонатална асфиксија зависи од времето на појава и сериозност. Проблемите со дишењето кај детето може да се појават пред раѓањето, за време на премин преку рачниот канал и по раѓањето. Задушувањето може да биде примарно и секундарно.

Формулари:

 1. Антенатална асфиксија (пренатална) се јавува поради проблеми со плацентата или недостаток на кислород во телото на мајката, поради присуството на хронични заболувања на срцето, белите дробови. Концептот на "хипоксија" најдобро одговара, бидејќи детето во матката нема пулмонално дишење.
 2. Интранаталната асфиксија се забележува за време на породувањето, кога детето поминува низ рачниот канал и не е способно да ја надмине пречката: неточна презентација, извртување на папочната врвка околу телото, голема количина на течност.
 3. Акутната асфиксија се формира поради прекинот на протокот на крв низ папочната врвца, нејзиното стегање, виткање или појава на јазли. Причините можат да бидат: нарушувања во плацентата, летаргија на фетусот и патологијата во процесот на формирање на новороденчето. Кај дете во оваа состојба, крвта се губи и нивото на згрутчување на крвта се зголемува. Како резултат на тоа, мозокот, бубрезите, срцето, нервниот систем, страдаат од црниот дроб, ткивата се појавуваат, во тешки случаи се појавуваат хеморагии.
 4. Сина и бела асфиксија - се однесуваат на примарното исчезнување на дишењето по раѓањето. Постои недостаток на кислород со вишок на јаглерод диоксид во крвта, намалување на рефлексите и мускулниот тонус, постои неправилно дишење со бавни отчукувања на срцето. Новороденчето со бела асфиксија нема дишење, кожата има бела нијанса, рефлексите се речиси незабележливи, срцевите тонови се глуви.

Акутната форма на задушување е најтешка, последиците може да бидат неповратни - бебињата со оваа состојба ретко преживуваат.

Симптоматологија

Главниот симптом на асфиксија е проблем со дишењето, кој создава синџир на неповратни ефекти ако не помогнете во времето. Состојбата на детето се мери на скалата Апар.

Симптоми на неонатална асфиксија

Овој метод ги зема предвид следниве критериуми:

 • пета рефлекс;
 • респираторни карактеристики;
 • палпитации;
 • показатели за мускулните тонови;
 • боја на кожа.

Степенот на асфиксија на новороденото се мери на скала од 0 до 10 поени.

Благ степен е 6-7 поени. Знаците на асфиксија кај новородените се карактеризираат со:

 • здив во првата минута од животот;
 • намален тон на мускулите;
 • синкав нос и усни;
 • ослабено дишење.

Просечниот степен е 4-5 на скалата и се манифестира во:

 • ослабено дишење;
 • слаб плач;
 • брадикардија ;
 • акроцијаноза;
 • намален тон на мускулите;
 • пулсирање на садови на папочната врвца.

Знаци на тешка асфиксија кај новороденчињата се 1-3 резултати од Апар, кои се карактеризираат со:

Бројот "0" на скалата значи клиничка смрт: во овој случај се користи ресусцитација, шансите за преживување е многу мала.

Дијагностика

Асфиксијата се определува при раѓање или во текот на рутински ултразвучен преглед, со кој лекарот може да го види ризикот од задушување: како плацентата, позицијата на детето, локацијата на папочната врвца, физиолошките параметри на фетусот.

Кога бебето се роди со ниски резултати од Apgar, може да се препише:

 • невролошки преглед;
 • мозочен ултразвук;
 • крвен тест.

По сеопфатна проверка, се прави дијагноза и се пропишува индивидуален третман.

Третман

Дете со задушување бара итна нега за да се врати правилното дишење и срцевата активност. Се врши корекција на отстапувања во хемодинамиката, метаболизмот и електролитичкиот метаболизам.

Ако се дијагностицира блага и умерена асфиксија, содржината на усната шуплина, назофаринксот и стомакот се чистат. Ако дишењето не се врати, ресусцитацијата на новороденчето за време на асфиксијацијата ќе се состои од следните дејства:

 • трахеална интубација;
 • аспирација на содржината од респираторниот тракт;
 • инсталација на вештачка вентилација на белите дробови;
 • воведување на интравенски раствор на натриум бикарбонат;
 • индиректна срцева масажа;
 • воведувањето на гликоза, преднизолон, адреналин.

Третманот на неонатална асфиксија после реанимација ќе се состои од постојано следење на состојбата на новороденчето, поддршка на кислород, воведување на интравенозни течности, витамини. Детето може да биде сместено во кислороден шатор или инкубатор. По испуштањето, новороденото е во контрола на невролог.

Можни компликации

Интраутерината асфиксија на фетусот може да доведе до абортус - детето умира без да се роди. Ако се почитуваат од страна на експерти, можете да спречите смрт.

Главните компликации на гладувањето на кислородот:

 • некротични процеси во органите;
 • оток и хеморагија во мозокот;
 • проблеми со развојот на детето.

Тешко е да се предвидат последиците од асфиксијата за време на породувањето. Постои голем ризик да се разболат:

Децата може да имаат проблеми со стомакот, конвулзии и разни патологии на нервниот систем.

Превенција

Превенција на неонатална асфиксија е како што следува:

 • навремено третираат болести на мајката за време на бременоста;
 • постојано следење за време на бременост;
 • донесување на планиран ултразвучен преглед;
 • спречување на изложеност на штетни материи на телото на мајката и детето;
 • јадење здрава и здрава храна;
 • лесни гимнастички вежби.

Важно е да се избере висококвалитетна клиника со искусни специјалисти кои ќе се справат со секоја непредвидена ситуација.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате асфиксија на новороденчето и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тромбоемболизам (појавување симптоми: 3 од 9)

Тромбоемболизам или тромбоемболичен синдром не е единствена болест, туку симптом комплекс кој се развива кога згрутчувањето на крвта се формира во садовите или кога крвта, лимфата или згрутчувањето на крвта навлегуваат во нив. Како резултат на оваа патолошка состојба, се развиваат срцев удар, мозочен удар или гангрена. Тромбоемболизмот може да влијае на крвните садови на мозокот, срцето, цревата, белите дробови или долните екстремитети.

...
Тимомегалија (појавување симптоми: 3 од 9)

Тимомегалијата е патолошка состојба која се карактеризира со зголемување на големината на тимусната жлезда во споредба со постојните старосни норми. Тимусната жлезда е суштински елемент на човечкиот имунолошки систем, и ако патолошкиот процес напредува во него, реактивноста на телото се намалува. Лекарите обично дијагностицираат тимогалија кај новороденчињата, како и кај бебиња помали од една година. Вреди да се напомене дека момчињата се повеќе склони кон прогресија на оваа болест.

...
Пневмоцистична пневмонија (појавување симптоми: 3 од 9)

Pneumocystis пневмонија или пневмоцистоза - е воспалителна лезија на белите дробови предизвикани од влијанието на патогенот. Главната група на ризици се доенчињата и лицата со имунодефициенција. Патолошки агенс може да навлезе во човечкото тело на неколку начини, но најчесто инфекцијата се врши со капки во воздухот. Покрај тоа, лекарите знаат многу предиспонирачки фактори кои ја зголемуваат веројатноста за развој на таква болест.

...
Декстрокардија (појавување симптоми: 3 од 9)

Декстрокардијата е конгенитална патологија кога е нарушена природната локација на срцето и неговите поврзани крвни садови (органот не се наоѓа на левата страна на градниот кош, туку на десната страна). Едноставната форма на таква аномалија не бара специфичен третман и не влијае на квалитетот на животот на една личност.

...
Блокада на пакетот на Неговиот пакет (појавување симптоми: 3 од 9)

Блокадата на снопот на Неговиот (BNPG) зрак е кардиолошка патологија, која се изразува со нарушување на интракардијалната спроводливост, забавување или комплетен прекин на спроводливоста по должината на гранките на Неговиот сноп. Знаците на нецелосната блокада на вистинскиот пакет на Неговиот пакет, како по правило, отсуствуваат во почетната фаза на развојот. Како што болеста се влошува, клиничката слика ќе се манифестира, која се карактеризира со слабост, вртоглавица и симптоматологија на нарушување на кардиоваскуларниот систем.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .