Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Скапхоцефалија: симптоми и третман

Скапхочефалија - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Места за расположение
 • Гадење
 • Пореметување во спиењето
 • Повраќање
 • Плаче
 • Деформација на череп
 • Честа регургитација
 • Деформација на структурата на лицето
 • Ментална ретардација
 • Каприциозност
 • Зголемена заби
 • Недостаток на некои рефлекси
 • Губење на тежината кај новороденчиња
 • Застој во физичкиот развој
 • Недоволен развој на долната вилица
 • Издут челото
 • Брз раст од фонтанел
 • Зголемени приклучоци за очи
 • Слабо апетит

Скапхоцефалијата (сагиттална краниостеноза) е патологија на формирање на обликот на черепот, во која е забележано прераното прераснување на една или повеќе штури на черепот. Главниот патолошки процес е краниостеноза, скапхоцефалија само нејзините најчести подвидови.

Патологијата е јасно видлива веќе во новородене: черепот е издолжена неправилна форма, има депресија во храмовите и преклоп на предната зона.

Ова не е само козметолошки дефект. Параметрите на обемот на главата ги надминуваат нормите на возраст, мозокот не се развива целосно, што доведува до развој на асоцирани компликации. Синдромот како што е скапхоцефалијата може да има негативно влијание врз развојот, но само ако лекувањето не започне веднаш.

Точната причина за развојот на патологијата кај дете се уште не е утврдена, клиничарите идентификуваат само голем број на предиспонирачки фактори.

Хируршки третман. Ако детето е помлад од шест месеци, ендоскопијата се користи како аналоген и како по-бениген метод, што овозможува да не се елиминира, туку да се минимизира развојот на компликации.

Патологијата не претставува закана за животот на детето и не влијае негативно на развојот, но само ако терапијата се започне навремено. Таквиот синдром кај возрасните јасно доведува до постојани ментални и ментални нарушувања.

Черепот на черепот

Етиологија

Научниците се уште не се во можност да се утврди точно зошто се развива scaphocephaly. Клиничарите идентификуваат неколку предиспонирачки фактори за развој на патолошкиот процес:

 • механички фактор - компресија на феталната глава од ѕидовите на матката;
 • мутации на ниво на ген, особено за гените одговорни за раст;
 • интраутерински инфекции;
 • пушење од мајката и алкохолизам;
 • концепција додека се затруени;
 • генетска предиспозиција;
 • хормонски нарушувања.

Теоријата на мутација во гените на растот е најверојатно, но овој фактор не е прецизно воспоставен. Бидејќи не постои точна етиолошка слика, не постои специфична профилакса која ја исклучува сагитталната краниостеноза кај дете.

Класификација

Скапхочефалијата е класифицирана според клиничката слика. Постојат два типа на патолошки процес:

 • синдром во кој има значително испакнување на черепот во фронталниот регион;
 • синдром во кој фронталниот дел е нормален, но окципиталниот дел е многу поголем отколку што треба да биде во возраста.

Влијанието на првата и втората форма на патологија, ако правилниот третман не се започне навремено, е исклучително негативен: последицата може да биде ментална ретардација на неповратна природа. Скапхочефалијата е една од најкритичните форми на краниостеноза , бидејќи когнитивното оштетување се јавува само во отсуство на терапија.

Симптоматологија

Клиничката слика со scaphocephaly е прилично јасна, така што проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат. Деформацијата на коските на черепот може да биде како што следува:

 • издолжени фронтален дел;
 • претерано голема тишина;
 • зголемени приклучоци за очи;
 • намалена вилица.
Симптоми на скапхоцефалија

Клиничката слика на фазата на болеста, кога неповратните промени во мозокот сеуште не се започнати, се карактеризира како што следува:

 • проблеми со спиењето - детето лошо спие, често се буди;
 • лице деформитет;
 • фонтанелот прераснува премногу брзо;
 • присуството на нерамни испакнатини по сагитталната шиење;
 • честа регургитација за време на хранење;
 • развојниот застој - бебето не се здобива со тежина добро, не постојат рефлекси потребни за возраста.

Ако започнале промените во мозокот, клиничката слика на сагитталната краниостеноза ќе се карактеризира како што следува:

 • гадење и повраќање;
 • главоболки;
 • заостануваат во менталниот и физичкиот развој;
 • детето е постојано непослушен, јаде лошо;
 • без очигледна причина, детето може да почне да плаче;
 • постарите деца доживуваат драматични промени во расположението.

Таквата клиничка слика, дури и ако се манифестира само со неколку од наведените симптоми, бара итна медицинска помош. Доцнењето може да предизвика неповратни компликации.

Дијагностика

Патологијата може да се утврди веќе за време на физичкиот преглед, бидејќи клиничката слика е сосема специфична, не се бара диференцијација со други аномалии во развојот.

Меѓутоа, за да се утврдат понатамошните тактики на третманот и природата на текот на патолошкиот процес, потребни се такви дијагностички мерки:

 • радиографија;
 • Раководител КТ;
 • МНР на главата.

Дополнително, може да се бараат стандардни лабораториски тестови (општи и биохемиски анализи на крвта, уринарна анализа). По посетата на специјализирани специјалисти (неврохирург, невролог, педијатар) може да се побара консултација со медицинска генетика.

Третман

Ние не зборуваме за конзервативен третман на скапхоцефалија: во случај на сагиттална краниостеноза, само хирургија е индицирана. Ако болеста се дијагностицира кај новороденче до шест месеци, отворената операција може да се замени со повеќе бенигна интервенција - ендоскопија. Ако постои можност да се избере помеѓу првиот и вториот метод, се дава предност на целосна хируршка интервенција, бидејќи таквата операција е поефикасна.

Суштината на операцијата е да ги прекине аномално сврзаните шевови и да ја врати нормалната форма на черепот на детето, со што не само што го елиминира видливиот дефект, туку и го спречува развојот на компликации и неповратни последици.

Во постоперативниот период новороденчето ќе треба да се подложува на рехабилитација, во подоцнежниот период потребно е лекување кај стоматологот, бидејќи деформацијата на черепот исто така доведува до деформација на дентицијата.

Хируршки третман на скапхоцефалија

Дополнителни терапевтски мерки во периодот по операцијата се следните:

 • облечен во специјална шлем;
 • физиотерапија;
 • придржување кон посебен режим на одмор додека шевовите не се целосно обраснети.

Во зависност од тоа како се одвивала операцијата и состојбата на детето, контролниот преглед од неврохирург и невролог е пропишан во 3-6 месеци.

Прогнозата, ако третманот е спроведен навремено, е позитивен. Ако операцијата не се изврши навреме, компликации неизбежно се случуваат - застој во менталниот и физичкиот развој.

Специфична профилакса во однос на скапхоцефалијата не постои, а навремената хирургија помага да се спречат негативните последици од патологијата. Ако во фамилијарната историја постои генетска болест, пред да забремените дете треба да помине детален преглед, вклучувајќи консултации со медицинска генетика.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека сте Scaphocephaly и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: неврохирург , невролог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Синостоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Синостоза - е процес на фузија на одредени делови од коската или две коски кои се наоѓаат меѓу нив. Постојат многу варијанти на оваа состојба. Вреди да се спомене дека некои од нив немаат патолошка основа.

...
Вроден сифилис (појавување симптоми: 6 од 20)

Вроден сифилис е форма на болеста која се пренесува од заразена мајка на дете за време на бременоста или на трудот. Треба да се напомене дека вродената форма на болеста кај детето не се појавува веднаш по раѓањето - првите симптоми може да се појават и во период од една година и веќе во адолесценција.

...
Мозочна енцефалопатија (појавување симптоми: 5 од 20)

Енцефалопатија на мозокот е патолошка состојба во која, поради недостаток на кислород и крв во мозочното ткиво, неговите нервни клетки умираат. Како резултат на тоа, се јавуваат области на дезинтеграција, се појавува стагнација на крв, формираат мали локални области на хеморагии и се отекува менингите. Болеста е погодена главно од белата и сивата маса на мозокот.

...
Церебрална исхемична болест (појавување симптоми: 5 од 20)

Неуспехот на телото, кој се карактеризира со прогресија на влошување на снабдувањето со крв во мозочното ткиво, се нарекува исхемија. Ова е сериозна болест која претежно влијае на садовите на мозокот, ги блокира и, со тоа, предизвикува дефицит на кислород.

...
Краниостеноза (појавување на симптоми: 5 од 20)

Краниостенозата е патологија која се карактеризира со предвремено затнување на неколку конци на черепот. Кодот за меѓународна класификација на болести ICD-10: Q75.1. Ако кранијалните зглобови се прераснат кај дете на рана возраст, ова ќе предизвика оштетување на растот на кранијалните коски, како и деформација на структурата на лицето на коските, особено на приклучоците.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

неврохирург зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
невролог прифаќа
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, 2-ти Боткински проспект, 8
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .