Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Гастрошиза: Симптоми и третман

Гастрошизи - главните симптоми:

 • Губење на тежината кај новороденчиња
 • Излегува од гастроинтестиналниот тракт
 • Цревни јамки кохезија
 • Намалена должина на дебелото црево
 • Раст на цревната цевка
 • Намален абдоминален волумен
 • Срцеви заболувања
 • Недостаток на хернијална торба
 • Утробата на дупката
 • Инверзија на цревата
 • Недостаток на урина во мочниот меур
 • Цревата полн со мекониум
 • Абнормална приврзаност на мезентеријата
 • Вознемиреност на органите за пролапс

Гастрошизата е конгенитална аномалија на формирањето на предниот ѕид на абдоминалната празнина. На стомакот има дупка преку која цилиндричните петелки или другите внатрешни органи излегуваат. Вреди да се забележи дека ваквиот дефект почесто се дијагностицира кај момчињата отколку кај девојчињата.

До денес, провокаторите на формирањето на аномалии остануваат целосно непознати. Не е исклучена веројатноста за генетска предиспозиција и влијанието на негативните фактори врз фетусот и телото на бремената мајка за време на бременоста.

Болеста има изразени и специфични симптоми, кои вклучуваат присуство на абдоменот на релативно мал отвор низ кој внатрешните органи се наоѓаат во абдоминалната празнина.

Дијагнозата не предизвикува никакви посебни проблеми, поради што точно е дијагностицирана веднаш по раѓањето на детето. Феталната гастрошија може да се открие за време на развојот на феталниот развој - ова го прави неонатолог кој користи специјални инструментални процедури.

Третманот на патологијата е изводлив само хируршки - за време на операцијата, внатрешните органи се враќаат во нивната анатомска положба, по што тие се подложени на пластична хирургија на стомакот.

Етиологија

Гастрошизата е ретка конгенитална аномалија, која се наоѓа во 0,45-4,8 случаи на 10 илјади новороденчиња.

Формирањето на дефект се јавува во интервалот од 3 до 8 недели на развој на плодот во матката на мајката.

Врз основа на таков развојен период, клиничарите сугерираат дека цревната форма во амнионската празнина низ страничниот вентрален отвор, која се формира во позадина на аномалии на развојот на париеталниот перитонеум, може да биде причина за аномалијата.

Постои уште една теорија, според која девијацијата се развива поради несоодветната циркулација на крвта во сливот на десната папочна вена или во омфаломесентеричните артерии. Ова доведува до срцев удар и лиза на ембрионски структури, кои треба да учествуваат во формирањето на предниот ѕид на абдоминалната празнина.

Предвидните фактори кои ја зголемуваат веројатноста за дефект:

 • возраста на идната мајка е помала од 25 години - во такви случаи ризикот од патологија се зголемува околу 8 пати;
 • рана прва бременост;
 • нездрава диета, злоупотреба на дрога и зависност од зависности додека носат дете;
 • интраутерина инфекција на фетусот;
 • комплициран тек на бременоста;
 • текот на соматските заболувања кај бремена жена - анемија , артериска хипертензија или хипотензија, хронични заболувања на респираторниот систем, вродени или стекнати срцеви дефекти , антифосфолипиден синдром , болести на бубрезите и сврзно ткиво, болести на ендокриниот систем.

Веројатноста за влијание на генетската предиспозиција не е исклучена, сепак, таков извор дејствува како коренска причина само во 4% од случаите и најчесто се забележува кај идентични близнаци.

Класификација

Специјалисти од областа на гастроентерологијата одлучија да ги поделат гастрошиите во неколку форми:

 • вкупно;
 • субтотал;
 • локален

Секоја од сортите има свои клинички манифестации.

Постојат такви варијанти на патологијата:

 • едноставна гастрошиза е најчеста, бидејќи од 69 до 91% од случаите се јавува, забележан е само дефект во предниот ѕид на абдоминалната празнина;
 • комплицирано - постои асоцијација со други конгенитални малформации и болести.

Симптоматологија

Симптоматската слика ќе се разликува малку во зависност од формата на патологијата.

Вкупната форма се изразува со следните карактеристики:

 • присуството на дупка на стомакот над 3 сантиметри во дијаметар најчесто е локализирано на десната страна во однос на папокот;
 • надворешно испакнување на сите делови на гастроинтестиналниот тракт, особено петелките на големи и мали црева, стомакот, делови од мочниот меур, додатоци на матката (кај девојчиња) или тестиси (кај момчиња);
 • значително намалување на волуменот на абдоминалната празнина;
 • екстремна висцерална абдоминална диспропорција.

Субтотална форма се карактеризира со следниве симптоми:

 • дефект на предниот абдоминален ѕид од 1,5 до 3 сантиметри;
 • пролапс на тенкото црево и поголемиот дел од дебелото црево;
 • изречена висцерална абдоминална диспропорција.

Локалната форма е најретко и е претставена со следните клинички карактеристики:

 • мал дефект во абдоминалниот ѕид кој не надминува 1,5 сантиметри;
 • настанување на само еден дел од дебелото црево или тенкото црево;
 • отсуство на висцерална абдоминална диспропорција.

За секоја варијанта на текот на болеста, такви симптоматски манифестации ќе бидат карактеристични:

 • цревна полнота со мекониум;
 • едем на органите за пролапс;
 • отсуство на хернијална кеса која ги опфаќа петелките на дебелото црево;
 • нормален изглед на папокот;
 • кохезијата на цревните јамки меѓу себе;
 • цревна атрезија;
 • целосно отсуство на урина во мочниот меур;
 • абнормална приврзаност на мезентеријата;
 • промена на должината на цревата во долната страна за околу 10-25% во споредба со нормата;
 • недоволна телесна тежина на детето;
 • сенката на паѓањето на органите варира од зеленикаво-сива до пурпурно-синкава.

Сложената форма на болеста често се комбинира со такви аномалии:

Симптоми на гастрошиза кај дете

Дијагностика

Гастрошизата како CDF има постнатална и пренатална дијагноза.

Во првиот случај, точната дијагноза поради специфични симптоми се става веднаш по раѓањето на детето во светот, кое се базира на податоците од темелниот физички преглед.

Во вториот случај, дијагнозата се изведува во фаза на развој на плодот. Ова го прави неонатолог, чија пресуда е базирана на информации добиени во текот на ултрасонографијата или ултразвукот при 13-14 недели гестација.

Следниве дополнителни дијагностички мерки се користат за да се идентификуваат асоцираните аномалии и нарушувања:

 • општ клинички и биохемиски тест на крв;
 • ЕКГ и ехо;
 • Ултразвук на перитонеалната и ретроперитонеалната празнина;
 • КТ и МРИ;
 • невросонографија;
 • градна радиографија;
 • консултации на педијатар и детски хирург.

Третман

Gastroschisis се третира само со помош на итна хируршка интервенција.

Терапијата има неколку фази:

 • предхоспитални;
 • предоперативна;
 • операција.

Првата фаза на терапија е насочена кон:

 • ставајќи ги паднатите органи во стерилен пакет;
 • реанимација;
 • превоз на детето во одделението за интензивна нега;
 • декомпресија на желудникот;
 • воведување на назогастрична цевка, која секогаш треба да биде отворена.

Предоперативна подготовка:

 • корекција на статусот на ацидобаза;
 • инфузиона терапија;
 • намалување на хемоконцентрацијата, односно задебелување на крвта;
 • хипотермија;
 • цревна и стомачна декомпресија.

Медицинската интервенција е насочена кон точна репозиција на пролабираните органи и шевовите на дупките во предниот ѕид на абдоминалната празнина.

Можни компликации

Оваа болест е полн со развој на такви аномалии:

 • спонтано намалување на перитонеалната пукнатина во фетусот - доведува до стегање на крвните садови и некротизација на внатрешните органи кои испаднале;
 • перитонитис предизвикан од влијанието на амнионската течност врз мукозните мембрани на евентуалните органи;
 • Фетусна смрт на фетусот, која е почеста во третиот триместар од бременоста.

Операцијата може да доведе до следните последици:

Превенција и прогноза

Главните причини за вродени аномалии поврзани со несоодветната бременост. Сите превентивни мерки треба да ги изведува бремената мајка.

За да ја намалите веројатноста за развој на CDF, можете да ги почитувате следниве правила:

 • одржување на здрав начин на живот;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • рационална употреба на лекови - строго како што е пропишано од лекарот што посетува;
 • третман на тешка токсикоза ;
 • избегнување на влијанието на патогените физички и хемиски супстанции;
 • исклучување на нервни пренапони;
 • редовни посети на акушер-гинеколог.

Гастрошизата во 90% од случаите има поволен животен век. Исходот е под влијание на фактори како што се степенот на оштетување на цревата и другите органи кои испаднале, присуството или отсуството на конгенитални малформации, ефективноста и адекватноста на хируршката терапија.

Не треба да заборавиме на високиот ризик од компликации, од кои многу се опасни по живот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Gastroschisis и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , хирург , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Hirschsprung болест (појавување симптоми: 1 од 14)

Hirschsprung болест (аганглиоза) е вродена нарушување во структурата и формирањето на дебелото црево. Изразено заболување постојано запек и патолошко нарушување на апсорпцијата на хранливи материи во цревата. Исто така постои и симптом, како што е тешкотијата во самодефекацијата - овој процес може да се врши еднаш неделно, можеби поретко, и во сложени ситуации во текот на болеста, излачувањето на измет е можно само со употреба на клизма.

...
Едвардс синдром (појавување на симптоми: 1 од 14)

Едвардс-ов синдром е генетска мутација која се јавува во фетусот во матката. Се карактеризира со појава на еден екстра хромозом - ако здраво дете има 46 хромозоми (по 23 од двата родители), тогаш детето со оваа патологија има 47, а 18 мутации се подложени на 18 хромозоми.

...
Полидактилија (појавување на симптоми: 1 од 14)

Полидактилно е конгенитална абнормалност која се карактеризира со присуство на шести пети на рацете или прстите. Во огромното мнозинство на ситуации, малиот прст или палецот двојно се зголемува. Во моментов, причините за оваа патологија остануваат непознати, но лекарите веруваат дека една од причините може да биде наследноста и негативното влијание на различните извори врз телото на една бремена жена.

...
Ринолалии (појавување симптоми: 1 од 14)

Rhinolalia е патологија во која изговорот на звуците и говорот воопшто е нарушен и искривен. Ова е прилично ретко нарушување кое се дијагностицира кај 1-2 деца на 1000. Овој вид дефект на говорот може да биде или вроден или стекнат, па затоа предиспонирачките фактори на развој исто така ќе се разликуваат.

...
Вроден сифилис (појавување симптоми: 1 од 14)

Вроден сифилис е форма на болеста која се пренесува од заразена мајка на дете за време на бременоста или на трудот. Треба да се напомене дека вродената форма на болеста кај детето не се појавува веднаш по раѓањето - првите симптоми може да се појават и во период од една година и веќе во адолесценција.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Новомарински, 32
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .