Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Мали сипаници кај деца: симптоми и третман

Мали сипаници кај деца - главните симптоми:

Малите сипаници кај децата се раширена патологија која има вирална природа и се пренесува од болен човек на здрава. Избегнувајте развој на болеста со помош на вакцинација против мали сипаници. Игнорирањето на симптомите може да доведе до сериозни компликации, па дури и смрт.

Провокатор на инфективниот процес е специфичен микроскопски вирус кој се пренесува главно од капки во воздухот. Постојат неколку други, поретки начини на инфекција.

Осипот за мали сипаници е главен клинички знак кој покажува со прецизност текот на болеста. Дополнителни симптоми се сметаат за треска, главоболка и знаци на студ. Првите знаци на мали сипаници може да се појават на 7-ми ден по почетокот на инфекцијата.

Дијагнозата се изведува со испитување на клиниката за мали сипаници и темелниот физички преглед. Главните дијагностички критериуми се лабораториски податоци.

Шемата за третман на мали сипаници вклучува само конзервативни терапевтски методи насочени кон намалување на интензитетот на манифестацијата на симптоматската слика.

Најдобрата превенција е вакцинацијата против мали сипаници, која треба да се направи според планот. Распоредот за вакцинација (точен датум на вакцинација) е педијатар.

Етиологија

Предизвикувачкиот агенс на мали сипаници кај детето е вирусот кој содржи РНК кој му припаѓа на родот на морбиливирус и личи на преклопена спирала. Провокатор има редовна форма на облик и мала големина, која опфаќа 120-230 нанометри.

Патолошкиот агенс ги има следниве карактеристики:

 • опстојува на собна температура за 2 дена;
 • способен да преживее на ниски температури, до -20 степени;
 • инактивацијата се јавува при сушење, под влијание на директна сончева светлина, под влијание на ултравиолетовото зрачење и за време на вриење.

Акумулацијата и изворот на инфекција е болно лице кое беше дијагностицирано со сипаници , возрасната категорија не е важна. Опасноста за оние околу пациентот е од 2 дена од периодот на инкубација до целосно исчезнување на исипот. Вреди да се забележи дека карактеристичната особина на болеста од други инфективни процеси е отсуството на веројатност за асимптоматска носија.

Кога ќе влезе во детското тело, вирусот ги активира следните патолошки процеси:

 • оштетување на епителните клетки, локализирани во горниот респираторен тракт, најчесто постои воспаление на конјунктивата, трахеата, ларинксот и грлото;
 • оштетување на клетките на нервниот систем, што предизвикува најретки симптоми на мали сипаници кај деца - конвулзивни напади и напади на губење на свеста;
 • алергиски реакции предизвикани од честички на протеини од ковертот на вирусот;
 • намалена отпорност на имунолошкиот систем;
 • намалување на активноста на макрофагите (т.н. прогонувачи на патогени бактерии кои обезбедуваат заштита од инфекции);
 • сврзување на црвените крвни клетки во лушпи;
 • уништување на црвените крвни клетки, што предизвикува ослободување на хемоглобин во крвта;
 • зголемена капиларна пропустливост;
 • оштетување на ѕидовите на крвните садови.

Инфективниот агенс главно се пренесува преку капки во воздухот, забележан е механизам за пенетрација на аеросол. Инфекцијата се јавува преку близок контакт со болен човек - при кашлање, кивање или зборување.

Меѓутоа, патот за контакт со домаќинствата ретко се остварува, бидејќи вирусот преживува за кратко време на собна температура, може да дојде до инфекција од споделување на играчки, садови или други предмети за домаќинството.

Следниве негативни фактори можат да придонесат за развој на заразен процес кај деца:

 • недостаток на имунизација против мали сипаници - вакцинацијата е задолжителна за децата, практично нема контраиндикации;
 • голем број деца во градинките или во училишните групи;
 • недоволна вентилација на просториите, што мора да се направи дури и во зимската сезона;
 • слаб отпор на имунолошкиот систем.

Најголемиот врв на инциденцата се забележува во есен-зимскиот период, кога детското тело е најслабо.

Што треба да знаете за мали сипаници

Класификација

Инфекцијата може да се појави во атипични и типични форми - вреди да се забележи дека првата варијанта подобро се толерира од страна на децата од втората.

Атипични форми на мали сипаници постојат во вакви варијации:

 1. Ублажени мали сипаници Се развива кај деца кои во текот на периодот на инкубација, воведуваат вакцина против морбили како превентивна мерка. Се изразува со мало зголемување на индикаторите за температура и единечен осип. Се разликува во фактот дека нема последици.
 2. Абортивни мали сипаници. Има типичен почеток, постои благ исип низ целото тело. Обнова се случува за околу 5 дена.
 3. Избришана струја. Се карактеризира со целосно отсуство на осип и мала отежнатост. Времетраењето на болеста е 4 дена.

Типични форми на инфекција на мали сипаници по сериозност:

 • белите дробови;
 • умерена;
 • тешки.

Како напредок на мали сипаници во детето поминува низ следните фази на развој:

 • период на инкубација;
 • катарактурен период;
 • фаза на појава на осип на морбили;
 • период на опоравување.

Севкупно, од појавата на првите клинички знаци до целосното оздравување поминаа 2 недели.

Болеста може да има комплициран и некомплициран тек.

Симптоматологија

Оваа болест е вирусна по природа. Инкубациониот период за мали сипаници кај децата варира од 7 дена до 2 недели, а со воведување на имуноглобулин против мали сипаници може да трае до 1 месец.

Катарската фаза, која трае од 3 до 5 дена, се карактеризира со фактот дека првите знаци на мали сипаници се појавуваат кај дете:

 • зголемување на температурата до 38 степени;
 • зголемена каприциозност, раздразливост и солзи;
 • нарушување на спиењето;
 • назална конгестија;
 • чести кивање;
 • срцев нос;
 • воспалено грло;
 • суво, гласна кашлица;
 • респираторни нарушувања;
 • чувство на недостаток на здив;
 • конјуктивитис ;
 • зголемена подложност на светлина;
 • подпухнатост на лицето;
 • манифестација на светло-црвени дамки на мукозниот слој на меко и тешко непце;
 • појавата на школка на образите и во близина на забите за џвакање на бели дамки од мала големина - овој знак на мали сипаници кај децата се нарекува боја Белски-Филатов-Коплик;
 • болка во стомакот;
 • зголемена потреба да се испразни цревата;
 • гадење и гадење;
 • ртење и металоиди ;
 • суво отежнато дишење за време на дишењето.

На 4-5-тиот ден од текот на болеста започнува период на осип. Симптомите на сипаници кај децата во оваа фаза се следните:

 • мал осип на кожата на лицето и зад ушите;
 • постепеното ширење на лезии на вратот, горните гради и грбот, на прстите на горните и долните екстремитети;
 • папулите прво имаат мала големина, рамна површина и нејасни контури, а брзо се зголемуваат во големината и се спојат во големи точки;
 • втор бран треска, назална конгестија и кашлица.

Состојбата на децата почнува да се подобрува, но сепак пациентот се смета за неинфективен.

Периодот на заздравување, реконвалесценција или пигментација во времетраење од 7-10 дена и ги содржи следните манифестации:

 • формирање на точки на светло-кафена нијанса на местото на ерупции;
 • пилинг на кожата;
 • намалување на интензитетот на кашлица и ринитис;
 • нормализација на телесната температура.

Малите сипаници се најтешки кај деца под една година - бебињата не можат да одредат или вербално да ги опишат своите чувства. Родителите треба да обрнат внимание на однесувањето на детето, треска, неопходно е да се знае како се манифестира сипаницата и да се разликува карактеристичниот осип.

Манифестации на мали сипаници кај деца

Дијагностика

Појавата на клинички знаци кај доенчиња или постари деца е директна индикација за барање совет од специјалист за педијатриски или педијатриски инфективни болести.

Примарна дијагноза ќе вклучува такви манипулации што ги врши клиничар:

 • проучување на историјата на болеста - да се најде фактор кој служеше за намалување на имунитетот на детето;
 • запознавање со историјата на животот - да се утврди начинот и механизмот на инфекција, потребни се информации во врска со спроведувањето на вакцинацијата против мали сипаници;
 • внимателно проучување на состојбата на кожата;
 • слушање на пациентот со форендоскоп;
 • мерење на температурата;
 • детален преглед на родителите - да се идентификува сериозноста на симптоматската слика која укажува на варијанта на текот на болеста.

За децата, основите на дијагностичките активности се лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • бактериолошки тестови;
 • серолошки тестови;
 • крвна биохемија.

Како дополнителни методи за утврдување на точна дијагноза се:

 • радиографија на белите дробови;
 • лумбална пункција;
 • реоенцефалографија;
 • Мозок ЕЕГ;
 • консултации на невролог и офтамолог.

Третман

Со појава на мали сипаници кај деца во лесна и умерена фаза на терапија, терапијата се изведува дома. Индикациите за хоспитализација се тешки форми на инфекција и развој на компликации.

Третманот на мали сипаници кај деца има неколку правила:

 • строго почитување на одмор во кревет до крајот на периодот на осип на креветот;
 • чување на просторијата чиста;
 • редовно миење на рацете и лицето;
 • третман на очите со топла зовриена вода - за да се избегне формирање на кора;
 • испирање на устата по секоја употреба на храна;
 • лекови.

Лекувањето на лековите на болеста е насочено кон употребата на лекови против морбили - за да се намали сериозноста на клиничките манифестации. Најчесто препишани пациенти:

 • антипиретични лекови;
 • антиалергични;
 • капки за очи и маст во носот со антиинфламаторно дејство;
 • антитусивни и експекторани супстанции;
 • имуномодулатори;
 • витамински и минерални комплекси.

Покажува штетна диета составена од лекарот што посетува.

Третман на мали сипаници кај деца

Можни компликации

Кога првите симптоми на мали сипаници кај децата се целосно игнорирани и третманот не е достапен, можат да се појават голем број последици, од кои некои може да претставуваат закана за животот на пациентот.

Компликации на мали сипаници кај деца:

Превенција и прогноза

Во моментов, можно е целосно да се спречи развојот на патологијата кај детето преку спроведување на имунизацијата. Вакцинацијата против мали сипаници се изведува на возраст од 12-15 месеци, повторувачка вакцинација на 6 години. Вреди да се напомене дека вакцинацијата има само индивидуални контраиндикации. Имунолошкиот одговор продолжува за живот.

Општата превенција на мали сипаници кај децата ги вклучува следните правила:

 • исклучување на контакт со болно лице;
 • темелна вентилација на просториите;
 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • целта на карантин во детските установи;
 • редовен премин на целосен рутински преглед од страна на педијатар.

Симптомите и третманот ја одредуваат прогнозата на мали сипаници кај децата. Малите сипаници завршуваат со целосно опоравување и отсуство на козметички дефекти после осип. По болеста се формира доживотен имун одговор, што целосно го спречува повторното појавување на инфекцијата и негативните последици.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате маларија кај деца и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , специјалист за заразни болести .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ринофарингитис (појавување симптоми: 7 од 20)

Ринофарингитис е воспаление кое се јавува во областа на носната и фарингеалната мукоза. Оваа болест има сличности со две слични болести, кои се концентрирани во оваа област, имено фарингитис и ринитис. Со други зборови, ринофарингитис е компликација која произлегува од акутен ринитис, во кој фарингеалната мукоза е воспалена, што исто така прави вистински поплаки за појава на болка што се јавува при голтање. За возврат, грлото станува црвено, а неговата мукозна мембрана добива задебелување на мембраните, и во некои случаи се покрива со слуз или гноен цут.

...
Тококораза (појавување симптоми: 7 од 20)

Токсокорозата е честа зоонозна болест (хелминтијаза), која се развива против позадината на ларвите на токсокара кои влегуваат во човечкото тело. Таа е широко распространета кај граѓаните на Африка, Русија и Англија, често влијае врз возрасните, но најчесто се јавува кај деца на возраст под 4 години. Преваленцата на болеста во региони од различни земји не е разјаснета, бидејќи не е предмет на задолжителна регистрација, но лекарите веруваат дека луѓето едноставно не се свесни за симптомите на токсокаријаза кај луѓето, па затоа не знаат дека паразитите живеат во нивните тела.

...
Алергии на храна (појавување симптоми: 7 од 20)

Алергии на храна - имунолошкиот одговор на некои компоненти кои се содржани во храната. Најчесто, оваа болест е забележана кај деца (особено кај доенчиња) и неколку пати помалку кај возрасни. Јадењето дури и мала количина алерген на храна може да биде опасно по живот.

...
Перихондритис (појавување симптоми: 7 од 20)

Перихендритис - е група на болести кои влијаат на перихондромот, што се јавува во однос на позадината на инфекцијата. Вреди да се спомене дека воспалителниот процес се развива прилично бавно, но може да се прошири и на други области. Во најголем дел од случаите, повредата на 'рскавицата може да предизвика перихондротис. Ретко, болеста е секундарна по природа и се развива против позадината на заразни болести.

...
Идиопатска уртикарија (појавување симптоми: 7 од 20)

Идиопатска уртикарија - е алергиска болест на кожата која може да влијае на секое лице, без оглед на полот, возрасната група и етничката припадност. Голем број патолошки и физиолошки предиспонирачки фактори можат да предизвикаат развој на оваа болест. Провокатор може да биде убод од инсекти, прекумерно високи или ниски температури, преголема доза на лекови или нетолеранција на храна.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .