Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Цефалоехамма: Симптоми и третман

Цефалоехам - главни симптоми:

Кефалоехамма (суперистостална хеморагија) е повреда на главата што детето го прима при раѓање. Се карактеризира со акумулација на крв во шуплината помеѓу коската на черепот и одделниот перистом.

Причината за ваквите трауми кај децата се тешки породувања, безгрижни активности на лекарите, асфиксија или ингестија на амнионска течност. Клиничката слика се појавува во првите 2-3 часа по раѓањето - безболен тумор на мека или умерено еластична конзистентност е јасно видлив.

Тактиката на лекување на таквото образование во новороденче ќе зависи од степенот на неговата сериозност. Значи, ако се дијагностицира ранг 1-2, тогаш не е потребен специфичен третман, но во некои случаи може да се преземат одредени конзервативни мерки. Со посложени клинички слики, тактиката на третман ќе се базира на минимално инвазивни методи - се врши пункција на цефалематома.

Прогнозата е поволна: квалитетот на животот, развојот на детето, и ментално и физиолошки, не се влошува. Сериозни компликации се дијагностицираат во екстремни случаи кога постојат истовремени сериозни патологии.

Етиологија

Ако има истовремени фактори, за време на преминувањето на бебето преку каналот за раѓање, кожата се поместува заедно со перистоумот. Ова води кон фактот дека крвните садови прекинуваат, а крвта се акумулира во формирана празнина. Бидејќи показателите за згрутчување на крвта на оваа возраст се уште се далеку од нормалата, течната состојба се одржува подолго време, што доведува до cephaloghematome.

Цефалоефам

Причини за новороденче cefalohematoma се како што следува:

 • интраутерински развојни патологии, вклучувајќи хидроцефалус , асфиксија;
 • тежина на фетусот над нормалното - повеќе од 4 кг;
 • несоодветна локација на фетусот;
 • компликации за време на трудот;
 • носејќи бебе повеќе од 40 недели;
 • анатомски тесна карлицата;
 • фрактури на карличните коски во историјата;
 • асинхронна утерусна контракција;
 • возраст над 35 години.

Предвидните фактори за развој на цефалогематом кај новороденчиња се:

 • ингестија на амнионска течност;
 • стегање или заплеткување со папочната врвца;
 • повлекување на јазикот;
 • компликации со царски рез.

Треба да се напомене дека во некои случаи, цефалогематомот кај новороденчињата е прв знак на Фон Вилебранд или хемофилија. Најчесто се дијагностицира цефалогемот за сложена рана на траума.

Класификација

Цефалоехам за комплексна раѓачка траума, како и за друг вид на повреда, се класифицира според неколку критериуми: локализација, сериозност и природа на курсот.

Значи, на локацијата постојат следниве типови:

 • париетален;
 • фронтална;
 • окципитал;
 • темпорален лобус.

Природата на хематом на главата кај новороденчињата по раѓањето може да биде:

 • изолирани - не се комбинираат со други патолошки процеси;
 • комбинирано - во овој случај, формирањето е комбинирано со оштетување на мозочното ткиво, фрактури на коските на черепот, разни невролошки нарушувања, па ефектите на кефаломатомот кај новороденото може да бидат крајно неповолни.

Според тежината на цефлофатемомот класифицирани како што следува:

 • прв степен - хематом не повеќе од 4 см во обем;
 • втор степен - од 4 до 8 см;
 • трет степен - образование во обем поголем од 8 сантиметри.

Во повеќето случаи, тоа е првата фаза која се карактеризира со најповолни прогнози - хематомот оди независно на 5-8 недели од животот на бебето.

Симптоматологија

Генерички цефалематоми

Знаците на таквата патологија се сосема специфични, па затоа проблемите со дијагнозата, како по правило, не се појавуваат.

Клиничката слика на патологијата се карактеризира како што следува:

 • образованието се јавува во првите 2-3 часа по раѓањето, но во некои случаи 2-3 дена;
 • туморот е локален, со јасни рабови, не се протега надвор од границите на оштетената коска;
 • на периферијата е присутен печат во облик на ролери;
 • конзистентноста е мека, умерено еластична;
 • безболен тумор;
 • локалната пулсираност е отсутна.

Субкапсуларниот хематом може да предизвика следниве компликации:

Ако инфекцијата е поврзана со оваа патологија, клиничката слика се карактеризира како што следува:

 • локален и општ пораст на температурата;
 • црвенило на кожата во областа на хематом;
 • општо влошување на благосостојбата на детето.

Но, ако сите терапевтски мерки се спроведуваат навремено и правилно, може да се избегнат компликации.

Дијагностика

Поради фактот што хематомот кај новороденчето изрекол симптоми, дијагнозата се прави преку физички преглед, земање историја и инструментални методи на истражување. Што се однесува до лабораториските тестови, таквите методи се користат доколку е потребно, бидејќи тие немаат значителна дијагностичка вредност.

Општо земено, дијагнозата вклучува:

 • испитување од неонатолог и педијатар;
 • детален биохемиски тест за крв;
 • невросонографија;
 • рентген испит;
 • КТ
Невросонографија

Диференцијална дијагноза може да биде потребна за следните патолошки процеси:

Според резултатите од дијагнозата, ќе се утврди формата и сериозноста на патологијата врз основа на која ќе се утврди тактиката на лекување.

Третман

Третманот на цефалоетома 1-2 степени не е потребен. Во овој случај, може да се препишат истовремени терапевтски мерки за да се спречи инфективен или воспалителен процес.

За големи хематоми, хоспитализацијата на бебињата е неопходна во неврохируршкиот оддел, каде што ќе бидат спроведени сите неопходни терапевтски мерки:

 • отстранување на туморот преку аспирациона пункција;
 • антибактериска терапија, ако започне процесот на супурација.

Во првите 3-4 дена по испуштањето на бебето, хранењето се врши со изразено млеко, по што, ако не постојат контраиндикации, можете да се префрлите на доење. Покажува одмор во кревет.

Прогнозата, ако не е комбинирана форма на патологија, е поволна. Нема компликации, тоа не влијае негативно на развојот на детето, и ментално и физички.

Превенција

Превентивните препораки се како што следува:

 • правилна исхрана и одржување здрав начин на живот за мајката додека го носат детето;
 • навремено спроведување на планираните истражувања;
 • спречување на повреди, модринки и други негативни фактори.

Во случај да постои ризик од компликации за време на породувањето, ќе се изврши царски рез.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате цефалогематом и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: педијатар , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хематоген остеомиелитис (појавување на симптоми: 4 од 6)

Хематогениот остеомиелитис е болест на инфламаторно-пустуларен карактер кој влијае на коскеното ткиво. Како по правило, ваквата болест е компликација на воспалителните фокуси во различни органи. Патогенезата на самата болест - запоставениот воспалителен процес се претвора во пурулентен и како резултат на тоа, микробите се пренесуваат преку телото со крв. Како резултат на тоа, ова доведува до остеомиелитис на вилицата и другите коски.

...
Карцином (појавување симптоми: 4 од 6)

Карцином се развива од епителот - ова е еден од типовите на малигни неоплазми. Епителното ткиво е наредено со слузницата на внатрешните органи, површината на телото, мускулите, уринарниот тракт, гастроинтестиналниот тракт, жлездите, респираторниот систем, па така туморот може да се појави во секој орган со епителните клетки и да има било каква локализација.

...
Сепса (труење со крв) (појавување симптоми: 3 од 6)

Крвна инфекција е патолошки процес кој продолжува во акутна форма. Болеста почнува да се манифестира во првата фаза, а исто така има и гнојна и воспалителна природа. Секогаш е тешко да се воспостави точна дијагноза. Кога знаците и симптомите говорат за септикемија и го одредуваат начинот на инфекција, терапијата треба веднаш да се започне со цел да се спречат компликации.

...
Буркитовиот лимфом (појавување симптоми: 3 од 6)

Буркит-овиот лимфом е екстремно висок степен на не-Хоџкиновиот лимфом кој се развива од Б-лимфоцитите. Карактеристика и клучна опасност од овој лимфом е неговата способност да се шири не само во лимфниот систем, туку и надвор од нејзините граници. Како по правило, ако влезе во коскената срцевина или цереброспиналната течност, лицето ќе има разочарувачка прогноза. Без квалификувана помош и правилно пропишана терапија, Буркит-овиот лимфом е фатален.

...
Лимфоцитна леукемија (појавување симптоми: 2 од 6)

Лимфната леукемија е малигна лезија што се јавува во лимфното ткиво. Се карактеризира со акумулација на туморски лимфоцити во лимфните јазли, во периферната крв и во коскената срцевина. Акутната форма на лимфоцитна леукемија неодамна припаѓала на болести на "детството" поради неговата подложност главно кај пациенти на возраст од две до четири години. Денес, лимфоцитна леукемија, чии симптоми се карактеризираат со својата специфичност, е почеста кај возрасните.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
неонатолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .