Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хемолитичка болест на новороденчето: симптоми и третман

Хемолитична болест на новороденчиња - главните симптоми:

Хемолитичката болест на новороденчето (ХДН) е патолошки процес кој потекнува од матката. Во овој случај, постои одредена опозиција на два имунолошки системи - крвта на мајката е некомпатибилна со крвта на фетусот. Ова води кон фактот дека телото на една бремена жена почнува да ги перцепира црвените крвни клетки на бебето како странски организми и затоа започнува со производство на антитела. Побудувачкиот фактор за развој на овој тип на болест е Rh-конфликт - ако е позитивен за мајката и негативен за детето.

Клиниката за таков патолошки процес кај новороденчињата целосно ќе зависи од нејзината форма. Хемолитичката болест на новороденчињата во крвната група, исто така, може да се манифестира во зрелоста, па дури и вакцинација или употреба на одредени производи може да биде активирачки фактор.

Третманот на хемолитичка болест кај новородените се изведува во комплекс - со помош на терапија со лекови и физиотерапевтски процедури. Во посложени ситуации се врши трансфузија на крв или прочистување со посебни супстанции.

Ако не се лекува, хемолитичката болест кај новороденчињата има исклучително сериозни последици, а смртта не е исклучена. Спречувањето на таква сериозна болест кај децата важи само за родителите. Пред се, бремената мајка треба да се подготви за бременост и ако е можно да ја исклучи прекината бременост, бидејќи ова е една од етиолошките причини.

Етиологија

Треба да се забележи дека хемолитичката болест на фетусот и хемолитичката болест на новороденото е речиси иста. Разликата е само на почетокот на патолошкиот процес: во првиот случај, процесот започнува во развојот на бебето во матката, а во втората клиничката слика се појавува по раѓањето.

Хемолитичката болест на новороденото се должи на некомпатибилноста на крвта на мајката и детето.

Ова се случува поради следните фактори:

 • жена со Rh-негативна крв развива бебе со Rh-позитивна;
 • мајката и детето имаат различни видови крв.

Во повеќето случаи, хемолитичката болест е предизвикана од Rh конфликт.

Овој фактор се јавува само ако му претходи фактор на Rh сензибилизација, што се должи на:

 • трансфузија на крв, со возрасен фактор не е важно;
 • абортус, спонтан абортус во доцните периоди - 5-6 месеци.

Ризичната група вклучува жени кои имаат историја на следниве фактори:

Треба да се забележи дека хемолитичката болест кај бебето е поверојатно во втората и следната бременост. На првото породување, овој тип на патологија е поретка.

Причини за хемолитична болест кај новороденчето

Класификација

Одредени се три форми на хемолитичка болест кај новороденчињата:

 • анемичен - се јавува намалување на нивото на хемоглобин;
 • Едематозна форма на HDN - присуство на вишок течност во сите ткива;
 • icteric - постои висок степен на билирубин, кој е предизвикан од распаѓањето на црвените крвни клетки.

Исто така, ги разликуваме следните фази на развој на едематозна форма на болеста:

 • светлина - акумулација на течност само во поткожното ткиво;
 • средната течност се акумулира во абдоминалната празнина (ниво на билирубин 86-136 μmol / l);
 • тешка хемолитична болест - тежок оток на сите ткива (показатели за билирубин над 136 единици).

Секоја форма има своја клиничка слика, така што со формулацијата на дијагнозата, по правило, нема проблеми.

Симптоматологија

Симптомите на хемолитичка болест на новороденото ќе зависат од точната форма на болеста.

Значи, ако е анемична форма, тогаш знаците се како што следува:

 • бледило и прекумерна сувост на кожата;
 • брзо дишење;
 • зголемен црн дроб и слезината;
 • дури и мала физичка активност или плачење може да предизвика сериозни недостаток на здив.

Посебна карактеристика на едематозната форма на оваа болест е што течноста се формира во сите ткива.

Клиничката слика на патологијата се карактеризира како што следува:

 • течноста се акумулира во абдоминалната празнина, во поткожното ткиво, во перикардот;
 • нарушувања на крварење;
 • хеморагичен исип низ целата кожа;
 • детето е слабо, апатични, рефлексни реакции може да бидат отсутни, или може да изгледа многу слаб.

Жолтизираната форма на хемолитичка болест кај новородените ги има следните клинички знаци:

 • жолтило на кожата и склерата;
 • слабост;
 • регургитација за време на хранење;
 • детето не спие добро, постојано плаче.
Неподносливост на кожата на дете

Најсериозна варијанта на текот на оваа конкретна патологија ќе биде влезот на билирубин во мозокот. Оваа состојба се нарекува нуклеарна жолтица и е крајно опасна за животот на бебето.

Покрај тоа, ретко, но сепак постои форма на текот на болеста, кога се комбинираат клинички знаци на сите форми. Тоа е оваа форма на патолошкиот процес кој често доведува до смрт. Бебињата со оваа форма на болеста, покрај специјализираниот третман, мора да имаат и медицинска нега.

Дијагностика

Дијагнозата на HDN може да се изврши пред раѓањето на детето.

За да го направите ова, користете ги следниве методи:

 • броење на титарот на резус или групни антитела;
 • определување на густината на амнионската течност;
 • Ултразвук студија;
 • Тест на крв од папочна врвца - овој дијагностички метод се користи во најекстремните случаи, бидејќи претставува опасност за бебето.

Потврда за хемолитичка болест на ултразвук ќе биде следната:

 • присуство на суспензија во амнионската течност;
 • предвремено стареење на плацентата;
 • зголемување на брзината на протокот на крв во артериите на матката;
 • зголемување на плацентата;
 • присуството на течност во ткивата на фетусот.

Дијагноза на хемолитичка болест кај новороденчиња е како што следува:

 • физички преглед на детето;
 • општ клинички и детален биохемиски тест на крв;
 • определување на антитела во телото.

Дополнително, се зема предвид сегашната клиничка слика за патолошкиот процес.

Третман

Третманот за хемолитична болест може да започне уште пред раѓањето на детето.

Ги изведува следниве активности:

 • глукоза и капки за витамин Е;
 • инјекции на хемостатски лекови;
 • интравенозни сорбенти;
 • интраутерина трансфузија на крв кон фетусот, сепак, таквите мерки се користат во најекстремните случаи.
Интраутерина трансфузија на крв

Третманот на хемолитичката болест на новороденчињата е само комплексен - лековите се комбинираат со физиотерапевтски процедури.

Лекот дел од третманот вклучува лекови од следниот спектар на дејство:

 • ентеросорбенти;
 • за подобрување на функцијата на црниот дроб;
 • за спречување на токсични ефекти на билирубин.

Исто така изврши клиничка клизма, бидејќи мекониумот содржи голема количина на токсични супстанции.

Што се однесува до физиотерапевтските процедури, овде се користи терапија со фототерапија. Курсот и времетраењето на секоја постапка го одредува лекар поединечно.

Ако конзервативните мерки не даваат соодветни резултати, тогаш се спроведува:

 • трансфузија на крв;
 • прочистување на крв со специјални супстанции.

Во иднина, треба да се спроведе превенција на HDN додека бебето не е целосно стабилизирано. Покрај тоа, таквите деца мора да бидат регистрирани и систематски да бидат подложени на медицински преглед.

Обезбедување навремени терапевтски мерки, можно е да се избегне развој на сериозни компликации. Сепак, тука не постои недвосмислена прогноза, бидејќи многу зависи од сериозноста, формата на патолошкиот процес и општото здравје на детето. Хемолитичката болест на новороденото има сериозни последици.

Превенција

Превенција на хемолитичка болест на новороденчето е како што следува:

 • жените кои планираат да раѓаат, треба да се исклучи абортусот, па затоа е препорачливо да се посети гинекологот и да се најде оптимален тип на контрацепција;
 • по породувањето во рок од 72 часа, треба да се администрира антирезусен имуноглобулин;
 • Жените кои се изложени на ризик треба да ја планираат својата бременост - прво се подложуваат на медицински преглед, а ако е потребно и третман.

Хемолитичката болест, обезбедена навремени и точни терапевтски мерки, е целосно излечена.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Хемолитична болест на новороденото и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: гинеколог , педијатар , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Реактивна треска (појавување на симптоми: 7 од 19)

Тифусната треска е концепт кој вклучува неколку слични во развојниот и клиничкиот тек на болестите, имено тивок и тифус кој се пренесува преку тифус. И покрај ова, двете патологии се сметаат за независни болести.

...
Хемосидероза (појавување симптоми: 7 од 19)

Хемосидерозата е болест што спаѓа во категоријата пигментални дистрофии, а исто така се карактеризира со акумулација во ткивата на голема количина на хемосидерин, што е пигмент кој содржи железо. Механизмот на развој на болеста и понатаму не е целосно познат, меѓутоа, експертите од областа на дерматологијата откриле дека причините за формирањето може да се разликуваат во зависност од формата на појавата на таквото нарушување.

...
Бубрежен апсцес (појавување на симптоми: 7 од 19)

Бубрежниот апсцес е ретка болест која се карактеризира со формирање на ограничена област на воспаление исполнето со гноен инфилтрат. Патолошкиот фокус е одделен од здравите ткива на овој орган со гранулациона осовина. Болеста се однесува на бројот на заболувања кои бараат итна операција.

...
Хепаторенален синдром (појавување симптоми: 7 од 19)

Хепатореналниот синдром е брзо прогресивно нарушување на бубрезите, кое се развива во позадината на патологиите на овој орган, порталната хипертензија и други процеси. Оваа болест е особено опасна, бидејќи без специфичен третман, леталниот исход се јавува во рок од неколку недели.

...
Акутна леукемија (појавување симптоми: 6 од 19)

Акутната леукемија е опасна форма на рак што влијае на лимфоцитите, кои се акумулираат првенствено во коскената срж и циркулаторниот систем. Оваа болест е тешко да се излечи, често фатална, во многу случаи само трансплантација на коскена срж може да биде спас. За среќа, болеста е доста ретка, секоја година нема повеќе од 35 случаи на инфекција на 1 милион население. Кој почесто се соочува со таква непријатна дијагноза на деца или возрасни?

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

гинеколог зема
Адреса : Москва, Селиверстов, ул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Glavmosstroy, 7
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Нижняя Радищевская, д. 14/2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .