Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Дискалкулија: Симптоми и третман

Дискалкулија - главни симптоми:

 • Неспособноста да се создаде ланец на аритметички акции
 • Неспособност да се спореди бројот на предмети
 • Недостаток на разбирање на структурата на елементот со броеви
 • Тешкотии во вршење на операции со сложени броеви

Дискалкулија е специфично ментално нарушување од биолошко потекло. Зборуваме за неможноста на мозокот на поединците да учат аритметички основи и математички науки воопшто. Често може да се најде друго име за болеста - "математичка дислексија".

Патологијата не е поврзана на каков било начин и на никаков начин не зависи од интелектуалниот развој на детето или од методот на настава. Суштината на болеста е неспособноста да се интерпретираат нумеричките ознаки и тешкотии со најосновните пресметки. Дискалкулуријата кај децата е поврзана со конфузија на броеви, знаци, недостаток на апстрактна имагинација и разбирање. Превенцијата на дискалкулија треба да се изведува на рана возраст, веднаш штом ќе се забележи дека детето не се чувствува добро. Кај возрасните, таа е исклучително ретко дијагностицирана.

Етиологија

Причини за дискалкулија се дисфункционални промени во нервните врски кои се одговорни за обработка на дигитални информации.

Други можни етиолошки фактори вклучуваат:

 • Математичка фобија. Некои ученици имале негативно учење во минатото, поради што развиле самодоверба и страв од математички примери.
 • Слаба обработка на визуелните информации. Во исто време, децата не можат правилно да ги визуализираат математичките ситуации и броевите во еден проблем. Оваа повреда се нарекува и "невербални потешкотии во учењето". Заедно со овие прекршувања, се набљудуваат проблемите со правопис и проблеми со ракопис, иако читањето и пишувањето не страдаат.
 • Неможност да се воспостави секвенца. Децата со такви прекршувања не можат да се сетат на фактите и формулите кои се потребни за математички пресметки. Многу често се придружени со прекршоци во други области (правопис, читање).

Прекршување на овој вид се случува подеднакво често кај припадници од различни пол.

Класификација

Во медицината, се разгледуваат неколку класификации на дискалкулија, а употребата на било кој од нив е точна.

Значи, по потекло, постојат две форми на такво прекршување:

 • вродени;
 • стекнати.

Од природата на појавата, постојат само два вида на дискалкулија:

 • основно;
 • средно.

Клинички и морфолошки, се сметаат за седум поттипови за таква повреда:

 • Графички - детето не може правилно да ја прикаже сликата на математички симбол, геометриска фигура, неправилно го запишува бројот што го слушнал.
 • Вербална - детето не може правилно да именува број, да назначи математички симбол. Исто така може да има проблеми со означувањето на бројот на предмети.
 • Лексична дискалкулија - во овој случај, детето нема разбирање за суштината на математичките проблеми, па затоа едноставно не може правилно да изврши одредена математичка акција, да реши проблем и така натаму.
 • Оперативна дискалкулија - формата е многу слична на лексиката, бидејќи бебето не може да ја изврши дури и наједноставната задача.
 • Практично - нема способност за апстрактно пребројување на предметите, нивна дистрибуција според карактеристиките.
 • Аритермија - недостаток на способност за пресметување.

Исто така, размислете за таква форма на патолошкиот процес како псевдодискалкулија. Во овој случај, прекршувањето ќе се должи на надворешни етиолошки фактори - неправилно конструиран процес на учење, општ неуспех во училиштето, недостаток на желба на детето да учат воопшто или само во однос на математичките науки.

Симптоматологија

Дискалкулија има типична клиничка слика, што е тешко да се збуни со други заболувања на сличен план.

Патологија се манифестира:

 • недостаток на разбирање на структурата на нумерички елемент;
 • сериозни проблеми и тешкотии во извршувањето на операции со комплексни броеви;
 • неможноста да се спореди бројот на предмети;
 • недостаток на разбирање и способност да создадат ланец на аритметички акции.

Како резултат на тоа, детето не се чувствува добро, не го разбира значењето на било кои аритметички операции и не е во состојба да се сети дури и на најосновните математички дефиниции.

Дијагностика

Таквата повреда е многу лесно да се дијагностицира. За прв пат на болест обрнете внимание во училиште. Таквото дете лесно брои до десет, но не работи со поголеми броеви. Тој не е способен да ја разбере структурата на броевите, да поврзе број и неговото пишување со помош на броеви. Затоа, детето често има тешкотии да научи да го одреди времето, практично не се сеќава на датумите, телефонските броеви, формулите, на училиште не може да продолжи на цртање, физика, хемија. Ако се појават овие симптоми, не го одложувате решавањето на проблемот.

Дискалкулија е состојба која мора да се коригира без одлагање. Понекогаш болеста може да се идентификува веќе во предучилишна возраст, кога детето само што почнува да развива аритметички способности. Стандардните лабораториски тестови не се изведуваат. Во некои случаи, можеби ќе треба КТ скенирање или МРИ на мозокот.

Третман

Според експертите, првиот чекор кон успешна терапија е навремена дијагноза. Колку побрзо ќе се открие повредата, толку е поголема можноста за комплетен лек. Ова е единствениот начин да се спречи недоволната ефикасност, ниската самодоверба и посериозните проблеми во иднина.

Постојат многу различни методи за исправување на дискалкулија. Некои од нив даваат изразена нервна пластичност. На овој начин, можно е да се компензираат нарушените функции на мозокот, што им овозможува на децата да развијат нови стратегии кои ќе им помогнат да се справат со тешкотиите поврзани со патологијата во математичките пресметки.

Голем број вежби го оценуваат нивото на когнитивното оштетување и автоматски избираат персонализирана програма за корекција за секој корисник. Помага со стимулирање на игри и клинички вежби за стимулирање на делови од мозокот со структурни оштетувања, концентрација или фокусирано внимание, дистрибуирано внимание, работа, визуелна и краткотрајна меморија, меморија за имиња, брзина на обработка на информации, планирање итн.

Подобро е да се изберат оние терапевтски програми кои се развиени од научници, невролози и психолози. Ваквите опции се најпогодни за децата, бидејќи тие го земаат во предвид нивото на разузнавање и развој. Ваквите програми главно се претставени во форма на едноставни игри, нивото и сложеноста на кои автоматски се прилагодува на когнитивниот профил и возраста на секое дете. Можете да играте на било кој компјутер со интернет пристап. Игрите се едноставни и визуелно атрактивни. Ова е фасцинантен процес кој помага за ефикасно прилагодување на дискалкулијата.

Дискалкулуријата има многу заедничко со дислексија: и двете се генетски нарушувања и се поврзани со нарушени когнитивни функции, кои предизвикуваат потешкотии во учењето за читање и аритметика. Колку порано се започнува терапијата, толку се поголеми шансите за успешно лекување. Општо земено, дискалкулуријата е патологија, чија корекција мора да биде сложена.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Дискалкулија и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите можат да ви помогнат: психијатар , психолог , психотерапевт .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.

Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

психијатар зема
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
психолог зема
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воротынская, 4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .