Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Оффалоцела: Симптоми и третман

Омфалоцела - главни симптоми:

Омфалоцелата (папочна врвца или ембрионална хернија, хернија од папочната врвца) е вродена патологија кога се случува пролапс на абдоминалните органи преку средната линија на основата на папокот. Патологијата се јавува кај 1-2 бебиња на 10 илјади новороденчиња.

Точните причини за формирање на дефектот во моментов не се воспоставени, но клиничарите сугерираат дека несоодветниот тек на бременоста може да биде виновник.

Клиничката слика е специфична и се состои во присуство на видлива хернијална вреќа, чија димензија може да варира. Други клинички манифестации се предизвикани од етиолошки фактор.

Со инсталирањето на точна дијагноза не се јавуваат проблеми, што овозможува да се открие болеста дури и во фаза на развој на фетусот. За да се процени состојбата на внатрешните органи кои се дел од хернијалната формација, се спроведуваат инструментални процедури.

Оваа патологија се третира само хируршки и вклучува постепено намалување на содржината на хернијалната вреќа и следната пластичност на предниот абдоминален ѕид.

Во меѓународната класификација на болести од десеттата ревизија, ваквата вродена патологија има посебен код - кодот МКБ-10 ќе биде Q79.2.

Етиологија

Цревата на папочната врвца е хетерогена патологија во која се нарушува процесот на интраутерина репозиција на физиолошкиот тип на папочната хернија.

Патогенетски, се верува дека таков дефект е последица на:

 • абнормален развој на папочната врвца;
 • малформации на предниот абдоминален ѕид;
 • широк спектар на генетски патологии;
 • дефектни органи назад во перитонеалната празнина;
 • дефекти на цревната структура.

За време на бременоста, цревото на фетусот во 3 фази прави пресврт и само тогаш ќе стане на место. Ова се случува од 5 до 10 недели. Во текот на овој период, цревата се зголемува и не се вклопува во абдоминалната празнина, бидејќи црниот дроб е голем. Издолжени цревни петелки преку папочната врвка и формираат хернија.

На околу 10 недели од интраутериниот развој на фетусот се јавува зголемување на волуменот на абдоминалната празнина, цревните петелки ја зафаќаат абдоминалната празнина, а папочната хернија е ресетирана. Од ова произлегува дека испакнувањето на папочната врвца е норма во 6-10 недела од бременоста.

Во случај на оштетена ротација на цревата или поради влијанието на горенаведените фактори, се формира оффалоцела, која може да се открие кај фетусот веќе на 12-та недела од бременоста за време на закажаниот ултразвучен скрининг на бремената жена.

Фактори на ризик кои значително ја зголемуваат веројатноста за појава на ембрионална форма на папочна хернија:

 • несоодветниот тек на бременоста е зависноста од бремената мајка на лоши навики и ирационалното користење на дрогата;
 • Возраста на жената е над 35 години - околу 54% од децата даваат слична дијагноза;
 • присуство на придружни конгенитални малформации.

Често, оффалоцелата кај фетусот делува како еден од клиничките знаци на следните патологии:

 • Патау или Едвардс- ов синдром ;
 • Пентада Кантрел;
 • Beckwith-Wiedemann синдром;
 • малформации на стеблото на телото;
 • амниотичен синдром;
 • Комплекс на ОЕИС.

Во некои случаи, можно е да се утврди наследна тенденција, што може да укаже на можна генетска предиспозиција.

Главната група за ризик се состои од прерано родени бебиња. Вреди да се одбележи дека момчињата почесто (околу 1,5 пати) се разболуваат од девојчињата.

Класификација

Во зависност од присуството на вродени патологии кај новороденчињата, болеста е:

 • изолирани - кога ембрионската папочна хернија е единствената интраутерина малформација;
 • комбинирано - освен абнормалната структура на папочната врвка, кај 25-35% од случаите се забележува присуство на хромозомски мутации, кај 15-50% од дефектите на кардиоваскуларниот систем, кај помалку од 15% од генитоуринарниот систем.

Главниот дефект може да биде придружен со хитална хернија, дисплазија на колк и други скелетни малформации.

Врз основа на големината на хернијалната вреќа и неговата содржина, вообичаено е да се разликуваат такви форми како што е омфалоцелата:

 1. Мали - дијаметарот на дефектот не надминува 5 сантиметри. Се смета за најчеста дијагностицирана опција. Кесата содржи само неколку цревни петелки. Еден од симптомите на хромозомски абнормалности.
 2. Медиум - папокот со големина на папокот варира од 5 до 10 сантиметри. Хернијата вклучува 2-4 цревни петелки.
 3. Голем - дефект поголем од 10 сантиметри. Покрај цревните петелки, дел од црниот дроб, желудникот и другите внатрешни органи се вклучени во хернијалната вреќа.

Обликот на испустот емитува:

 1. Сферични - најтешкиот вид на хернија, бидејќи стомакот и црниот дроб целосно го надминуваат абдоменот.
 2. Hemispheric - често формирана со протекување на неколку цревни петелки.
 3. Griboobraznuyu - надворешна хернијална торба има појава на капа на печурка на ногата. Тешка форма: цревата се наоѓа надвор од абдоминалната празнина и е прикачена само со помош на цревни јамки.

Симптоматологија

Основата на клиничката слика кај новороденчињата е присуството на изразен хернијален дефект на предниот ѕид на абдоминалната празнина. Со изолиран тек на други знаци на патологија не се почитува.

Оффалоцела кај дете

Ако омфалоцелата на фетусот е комбинирана со други малформации, клиниката може да вклучува:

 • интраутерина ретардација на растот;
 • хипоплазија на белите дробови;
 • ектопија на срцето;
 • макрозомија;
 • макроглосија;
 • недостаток на здив;
 • гигантизам ;
 • хипогликемија ;
 • хиперинсулинизам;
 • присуство на голем јазик;
 • расцеп на жолчниот канал.

Од ова произлегува дека симптоматската слика е индивидуална и зависи од етиолошкиот фактор.

Дијагностика

Можно е да се направи точна дијагноза не само по раѓањето на детето, туку и во фаза на интраутерин развој.

Во првиот случај, појаснувањето на провоцирачкиот извор е интегриран пристап и започнува со лекарот кој ги изведува ваквите дијагностички постапки:

 • проучување на медицинската историја не само на детето, туку и на неговите родители - со цел да се открие истовремена конгенитална развојни аномалии, можно влијание на генетската предиспозиција;
 • информации за текот на бременоста;
 • темелно физичко испитување на детето;
 • детален преглед на родителите - да се состави комплетна слика за текот на омфалоцелата со комбинирана верзија.

Во такви случаи се презентирани лабораториски студии:

 • општи клинички испитувања на крв и урина;
 • крвна биохемија;
 • имунолошки тестови;
 • генетски тестови.

Меѓу инструменталните дијагностички постапки треба да се истакне:

 • Х-зраци;
 • Абдоминален ултразвук;
 • КТ и МРИ.

Интраутеринското откривање на сличен развојен дефект вклучува:

 • Ултразвучен скрининг, кој се изведува од 11-та недела од бременоста, но најчесто се спроведува во 13-тата недела;
 • амниоцентеза - пункција на амнионската мембрана, која е неопходна за добивање на амнионска течност и вршење на пренатална кариотипизација и исклучување на други малформации;
 • Амниоцентеза
 • консултации со генетиката;
 • биохемија на мајчината крв.

Ако папочната хернија е пронајдена во фетусот и другите хромозомски абнормалности, тогаш прашањето за абортусот се одлучува поединечно.

Омфалоцелата кај новороденото мора да се разликува од гастрошизата.

Третман

Елиминирање на таков вроден дефект може да биде само хируршка интервенција. Ако не е можно да се изврши операцијата, која често е случај со хромозомски абнормалности, тие се применуваат на конзервативни методи на третман, меѓу кои вреди да се истакне третманот на хернијалната кесичка со сребро нитрат или други епителиализирачки агенси.

Во други случаи, третманот на хернија од папочната врвца се врши на оперативен начин - медицинска интервенција се врши во првите неколку дена од животот.

Пред операцијата е неопходна подготовка, која вклучува:

 • наметнување на термоизолациски преливи;
 • декомпресија на желудникот со вметнување на назогастрична цевка;
 • ставајќи бебе во качулка за одржување на топлина и намалување на загубата на течности;
 • инфузиона терапија;
 • Интравенска администрација на антибактериски агенси.

Меѓутоа, во некои ситуации (ако постои ризик од повреда на хернијалната содржина), се индицира итна хируршка интервенција.

Патологијата може да се намали одеднаш или во фази. Во првиот случај, изведувајте:

 • потопување на содржината на хернијалниот дефект во абдоминалната празнина;
 • стратификација на абдоменот;
 • пластичност на предниот абдоминален ѕид;
 • формирање на папокот.

Овој метод се користи за хернии со мали и средни големини. Со голема омфалоцела, се изведува фазен третман:

 1. Зашивка на силиконски кеси и ставање на содржината на хернија во неа.
 2. Постепено потопување на органите во абдоминалната празнина и намалување на волуменот на кесата.
 3. Отстранување на силиконски кеси и формирање на вентрална хернија, што се постигнува со шиење на дефектот. Поминете на 15-тиот ден од животот на детето.
 4. Целосна ексцизија на хернијата и целосна пластична хирургија на стомакот се изведува кога детето е на возраст од 5-7 месеци.

По операцијата, можеби ќе треба:

 • вештачка вентилација на белите дробови;
 • употребата на лекови против болки;
 • антибактериска терапија.

Превенција и прогноза

Невозможно е да се избегне формирање на слични малформации кај децата, но превентивните методи вклучуваат контрола на адекватно управување со бременоста, која вклучува:

 • неуспех на идната мајка на лоши навики;
 • правилна и избалансирана исхрана;
 • примање само оние лекови кои лекарот пропишува ќе ги пропише;
 • до умерено активен животен стил;
 • Избегнувајте абдоминална траума и зрачење;
 • редовни посети на акушер-гинеколог.

Превенцијата се состои и во консултација со специјалист по генетика - им се покажува на оние двојки чија семејна историја содржи хернија.

Прогнозата на новородените зависи од текот на патологијата. Со мали или средни изолирани хернии, стапката на преживување по операцијата е 90%, но кога се комбинирани со други развојни дефекти, оваа бројка достигнува само 70%.

Меѓу компликациите после операцијата се забележуваат сепса , опструкција на цревата и хернија на предниот степен на абдоминалната празнина. Важно е да се знае дека таквите последици се развиваат кај 65% од пациентите.

Често, бременоста во која фетусот претставува патологија е сама прекината. Во полна бременост, породувањето се врши со царски рез.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Омфалоцела и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш вашиот педијатар може да ви помогне.

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Beckwith-Wiedemann синдром (појавување симптоми: 2 од 4)

Beckwith-Wiedemann-ов синдром е прекршување на физичкиот развој на лицето. Оваа болест може да се манифестира како светла симптоми или може да остане незабележана. Често обрнувајте внимание на надворешни знаци кои се јасно видливи: кога детето при раѓање има телесна тежина од повеќе од четири килограми, висина - од педесет и шест сантиметри. Во синдромот, различни делови на телото се диспропорционални, па дури и асиметрични: јазикот често се зголемува, ушите се големи, а образите се премногу полни.

...
Ингоминална хернија (појавување симптоми: 1 од 4)

Ингоинална хернија е патолошка формација која се јавува кога органот лоциран во перитонеалниот регион (поголемиот оменум, цревата, јајниците) го остава абдоминалниот ѕид преку ингвиналниот канал. Ингвиналната хернија, чиишто симптоми се манифестираат особено во форма на туморско издвојување локализирано во ингвиналниот регион, како и во сенка на болка со различни степени на интензитет, е најчестата варијанта на формирањето на херниите.

...
Папочна хернија (појавување симптоми: 1 од 4)

Папочната хернија имплицира карактеристична испакнатост која се концентрира во папокот, на која ги надминува границите на предниот абдоминален ѕид на внатрешните органи (цревата, оментумот). Папочна хернија, чии симптоми се разликуваат по манифестација во зависност од припадноста на одредена возрасна група, може да се појават не само кај бебиња, како што најчесто се верува, туку и кај возрасни.

...
Сепса (труење со крв) (појавување на симптоми: 1 од 4)

Крвна инфекција е патолошки процес кој продолжува во акутна форма. Болеста почнува да се манифестира во првата фаза, а исто така има и гнојна и воспалителна природа. Секогаш е тешко да се воспостави точна дијагноза. Кога знаците и симптомите говорат за септикемија и го одредуваат начинот на инфекција, терапијата треба веднаш да се започне со цел да се спречат компликации.

...
Ендокардит (појавување на симптоми: 1 од 4)

Ендокардитис е воспалителен процес кој се јавува во внатрешната обвивка на срцето (ендокардиум). Главната причина за нејзиниот развој е инфекција, но другите патологии не треба да се отфрлаат. Оваа болест подеднакво може да влијае на мажите и на жените. Многу често, болеста го надминува телото на луѓето кои земаат разни лекови. Тенденцијата за развој на патолошкиот процес е исто така присутна кај млади пациенти, па затоа е важно да се знаат причините и симптомите на патологијата со цел да се спречи развојот на тешки компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .