Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Кавасаки болест: симптоми и третман

Кавасаки болест - главните симптоми:

Кавасакивата болест е ретка, но опасна васкуларна патологија, класифицирана како системски васкулитис. За време на таквата болест се забележува напад на васкуларните ѕидови од клетките на нивниот имунолошки систем. Во моментов причините за формирање на таква болест остануваат за лекарите како бело место, но општо прифатено е дека патогените бактерии и вируси имаат патолошки ефект.

Овој синдром има специфични клинички знаци, меѓу кои се пролонгирана треска, зголемување на големината на лимфните јазли, промени во органите на видот и јазикот, како и отекување на дланките и нозете.

Дијагнозата се утврдува со проучување на симптоматската слика, како и со спроведување на широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања. Таквите манипулации се нужно надополнети со темелно испитување на пациентот.

Третманот на болеста се изведува само со конзервативни методи, чија суштина е примање, интравенска и локална употреба на лекови.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија доделува посебен код за таков синдром. Кодот за МКБ-10 е М30.03.

Етиологија

До денес не е можно да се открие зошто се развива Kawasaki синдромот, но лекарите од областа на педијатријата и педијатриската ревматологија идентификуваат неколку теории според кои тие можат да послужат како предиспонирачки фактор:

 • разни автоимуни процеси во текот на кои имунолошкиот систем започнува да произведува антитела против сопствените клетки, ткива, садови и внатрешни органи;
 • пенетрација во човечкото тело на агенси за болест;
 • генетска предиспозиција - веројатноста дека престапот на пациенти со слична дијагноза ќе страда од таква болест е приближно 9%.

Во огромното мнозинство на ситуации, следните се појавуваат како патолошки микроорганизми:

Исто така вреди да се забележи и главната група за ризик, која се состои од:

 • мажи;
 • деца кои страдаат од имунитет;
 • мали деца во чие семејство претходно биле евидентирани случаи на дијагностицирање на Кавасаки;
 • лицата кои припаѓаат на жолтата раса - најчесто трепкања на таква болест се евидентираат меѓу јапонските;
 • деца од 1 година до 5 години.

Клиничарите идентификуваат две главни врвни стапки на инциденца:

 • првата е во возрасна категорија од 9 до 11 месеци;
 • вториот е од 1,5 до 2 години.

Вреди да се спомене дека болеста Кавасаки кај возрасни и деца над 5 години речиси никогаш не е дијагностицирана.

Класификација

За време на прогресијата, Кавасакивиот синдром поминува низ неколку фази на развој:

 • акутна - трае од една недела до 10 дена;
 • субакутен - може да потрае од 14 до 21 ден;
 • фаза на обновување - времетраење од 2 месеци до 2 години.

Покрај тоа, вообичаено е да се издвои комплетна и нецелосна верзија на текот на таквата патологија.

Симптоматологија

Посебна карактеристика на оваа болест е дека симптомите се појавуваат одеднаш и нагло, и како прв клинички симптом е зголемување на телесната температура на 38-40 степени. Често фебрилниот период е 2 недели. Сепак, зголемувањето на времетраењето на појавата на таква состојба се смета за знак кој води кон неповолна прогноза.

Со типичен тек на Кавасаки, симптомите ќе бидат како што следува:

 • постојано отекување на лицето и екстремитетите;
 • црвенило на кожата на дланките и нозете, неколку пати поретко се зема на пурпурна боја;
 • формирање на мали по големина рамни точки со црвена нијанса. Често овие исипи се локализирани во областите на препоните, како и на горните и долните екстремитети;
 • изгледот на кожата плускавци од видот на шарлатарната треска ;
 • пилинг на кожата;
 • воспалителна лезија на хориоидната жлезда;
 • билатерален конјунктивитис ;
 • суви усни, што доведува до пукнатини и крварења;
 • зголемени крајници;
 • промени на големината на лимфните јазли на голем начин - најчесто во патологијата се вклучени цервикалните лимфни јазли;
 • отекување на јазикот, додека добива светло-црвена боја;
 • болка во срцето и стомакот;
 • заеднички заострување;
 • напади на гадење придружени со повраќање;
 • нарушување на столицата, манифестирано во промена на запек и дијареа;
 • менингитис и уретритис ;
 • нарушување на спиењето, дури и несоница;
 • замор и замор;
 • аритмија и отежнато дишење;
 • болки во зглобовите.

Кавасаски синдром кај доенчиња е изразен во:

 • зголемена ексцитабилност;
 • нарушувања на спиењето;
 • тежок пруритус;
 • одбивање да се јаде;
 • обилна дијареа;
 • чести повраќање.

Симптоми на нецелосен синдром презентирани:

 • треска која трае помалку од една недела;
 • еритема на стапалата и дланките;
 • кожен осип;
 • испукани усни, но нема крварење;
 • оток на јазикот;
 • конјунктивитис.
Симптоми на Кавасаки

Дијагностика

Поради фактот дека таквата патологија изрела специфични знаци, нема проблем со утврдување на точна дијагноза. Сепак, дијагнозата мора нужно да биде сеопфатно зголемување.

Од ова произлегува дека, пред сè, лекарот треба:

 • да се запознаат со историјата на болеста - да се идентификуваат имунодефицитарни или автоимуни состојби кои можат да предизвикаат манифестација на овој синдром;
 • собира и анализира историја на животот - тука е неопходно да се вклучат информации во врска со дијагнозата на слична болест кај блиските роднини на млад пациент;
 • да спроведе темелно испитување на пациентот, со задолжителна студија за состојбата на кожата, мерење на срцевиот ритам и температурата;
 • интервјуирајте родителите на пациентот детално за прв пат од појава и интензитет на клинички манифестации. Ова ќе му овозможи на лекарот да направи комплетна симптоматска слика и да ја разбере природата на протокот на Кавасаки синдром.

За да се разјасни дијагнозата, потребни се следните лабораториски тестови:

 • општ клинички тест за крв;
 • имунолошки тестови;
 • серолошки тестови;
 • крвна биохемија;
 • општа анализа на урината.

Во однос на инструменталните испитувања, најдигностичката вредност има:

 • радиографија на градната коска;
 • ЕКГ и ехо;
 • секојдневен ЕКГ мониторинг;
 • ултрасонографија на внатрешните органи;
 • КТ и МРИ;
 • коронарна ангиографија;
 • лумбална пункција.
Техника за лумбална пункција

За време на диференцијалната дијагноза, Кавасаки-овата болест кај децата се разликува од:

Третман

По потврдувањето на дијагнозата, пациентот е хоспитализиран. Во прилог на терапевтот и ревматологот, кардиолог и хирург на срцето учествуваат во третманот. Терапијата се изведува само со конзервативни методи и е насочена кон:

 • олеснување на треска;
 • стабилизација на имуните одговори;
 • спречување на компликации.

За да ги постигнете овие резултати, користете:

 • имуноглобулини кои се администрираат интравенозно - такви супстанции имаат најголем ефект, доколку се користат во првите 10 дена по почетокот на болеста;
 • антиинфламаторни лекови - се одвиваат во текот на 5-10 дена;
 • лекови насочени кон чистење на крвта;
 • антикоагуланти - индицирана е интравенска апликација;
 • препарати на ацетилсалицилна киселина;
 • Кортикостероидни и хормонални масти - за да се елиминираат кожните манифестации.

Хируршката интервенција може да биде потребна само во случај на формирање на последици. Прашањето за хирургија е решено за секој пациент поединечно.

Можни компликации

И покрај фактот дека исходот од оваа болест е често поволен, Кавасаки-ов (Kawasaki) синдром може да доведе до развој на такви компликации:

Превенција и прогноза

Наспроти позадината на фактот дека причините за развојот на Кавасаки-овата болест кај дете остануваат непознати, сосема е природно дека нема конкретни превентивни мерки. Сепак, за да се спречи појавата на оваа болест, се користат следните клинички упатства:

 • постојано зајакнување на имунолошкиот систем;
 • витаминска терапија и исхрана;
 • контрола над соодветниот тек на бременоста;
 • Генетичко советување - прикажано на двојки во чии семејства претходно била дијагностицирана таков синдром;
 • третман во раните фази на прогресија на вирусни и бактериски болести;
 • редовно испитување на бебе кај педијатар и други специјалисти за деца.

Навремено обезбедена квалификувана и соодветна помош е клучот за поволна прогноза. Сепак, вреди да се напомене дека компликациите се јавуваат кај секои 5 пациенти со слична дијагноза. Ризикот од смртност варира од 0,8 до 3%.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Кавасаки болест и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: педијатар , ревматолог , кардиолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Тококораза (појавување симптоми: 7 од 20)

Токсокорозата е честа зоонозна болест (хелминтијаза), која се развива против позадината на ларвите на токсокара кои влегуваат во човечкото тело. Таа е широко распространета кај граѓаните на Африка, Русија и Англија, често влијае врз возрасните, но најчесто се јавува кај деца на возраст под 4 години. Преваленцата на болеста во региони од различни земји не е разјаснета, бидејќи не е предмет на задолжителна регистрација, но лекарите веруваат дека луѓето едноставно не се свесни за симптомите на токсокаријаза кај луѓето, па затоа не знаат дека паразитите живеат во нивните тела.

...
Лимфоцитоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Класичната медицина го смета крвта како уникатна слика за состојбата на телото. Промената на компонентите зборува за патологија, зголемувањето на лимфоцитите се нарекува лимфоцитоза.

...
Лакунарен тонзилитис (појавување симптоми: 6 од 20)

Лакунарната ангина е акутна болест на инфективна природа, која се карактеризира со локално воспаление на еден или повеќе елементи на лимфаденоидниот прстен на фаринксот. Вообичаено, воспалението ги покрива крајниците, но исто така е можно оштетување на ларинксот и фаринксот. Патогените микроорганизми може да предизвикаат таква болест, вклучувајќи менингококи, стрептококи, хемофилус бацил и така натаму. Оваа болест нема ограничувања во однос на полот и возраста.

...
Болки во грлото кај деца (појавување симптоми: 6 од 20)

Ангина е една од најчестите инфективни болести кај децата, што е предизвикана од стрептококи. Вирусот го инфицира лимфоидното ткиво на фаринксот. Болеста може да предизвика сериозни компликации. Зголемувањето на болеста се забележува во есен-зимскиот период. Развојот на болеста зависи од етиологијата, возраста на детето и општото здравје.

...
Ерсиниоза (појавување на симптоми: 5 од 20)

Јерсиниозата е заразен тип на болест, која главно се карактеризира со лезија во гастроинтестиналниот тракт, како и генерализирана лезија која влијае на кожата, зглобовите и другите органи и системи на телото.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
зема ревматологот
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, транс. Расковой, д. 14/22
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .