Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Епилепсија кај деца: симптоми и третман

Епилепсија кај деца - главните симптоми:

Епилепсијата кај деца е хронична патологија од невролошка природа која се развива против позадината на зголемената електрична активност на клетките во мозокот, а надворешно се манифестира со различни напади. Најчесто, епилепсијата кај детето дејствува како секундарна болест која се развива во позадина на други патолошки состојби. Вродената форма на болеста придонесува за абнормален развој на мозокот и оптоварена наследност.

Водечките клинички манифестации се епилептични и конвулзивни напади, надополнети со нарушена свест, тешки главоболки и спиење.

Поради присуството на специфична симптоматска слика со воспоставување на точна дијагноза, нема проблеми. Сепак, за да се одреди типот на болеста потребни се инструментални процедури.

Патологијата може да се излечи само преку интегрирана употреба на конзервативни и неврохируршки техники.

Според меѓународната класификација на болести, епилепсијата кај децата има свое значење. Кодот за ICD-10 е G40.

Етиологија

Главниот провокативен фактор на оваа болест е појавата на патолошки електрични импулси директно во мозокот, но изворите на нивното формирање не се целосно разбрани.

Сепак, вообичаено е да се издвојат следните причини за епилепсија кај деца:

 • генетска предиспозиција - веројатноста за развој на болеста, во присуство на слична патологија кај еден од родителите е 10%;
 • тежок тек на хронични инфекции;
 • инфективни оштетувања на мозокот во раното детство, кои се менингитис и невроцистицеркоза;
 • бенигни или онколошки тумори со локализација или метастази во мозокот;
 • повреди добиени при раѓањето на бебето;
 • трауматска повреда на мозокот.

Симптоматската епилепсија , што е формирање на позадината на веќе настанато оштетување на мозокот, се јавува неколку пати поретко. Следните болести можат да придонесат за ова:

Исто така, формирањето на епилептични напади е под влијание на тешка токсемија во периодот на гестација, развој на пост-вакцинирани компликации и труење на телото со токсични супстанции.

Многу е ретко да се дознаат причините за појава на таква болест, дури и кога се користат најновите техники на невровизија. Во такви случаи, дијагнозата е "криптогена епилепсија кај деца".

Класификација

Од таква повреда, тоа не е ништо повеќе од кршење на функционирањето на мозокот, една од главните класификации подразбира нејзино одделување по локација. Така, постои:

 • временска епилепсија кај деца - изразена во губење на свеста без конвулзивни напади, но со нагло нарушување на менталната и физичката активност;
 • фронтална епилепсија кај децата - посебна карактеристика е тоа што таа има типична клиничка слика, со присуство на напади, несвестица и сончање
 • париетална епилепсија кај деца;
 • окципитална епилепсија кај деца.

Последните два типа на болеста се доста ретки, но имаат блага клиничка слика. Фреквенцијата на дијагноза на временска и фронтална епилепсија достигнува 80%.

Ако еден од деловите на мозокот е зафатен, тогаш вообичаено е да се зборува за фокална епилепсија кај децата, и ако неколку од нив се генерализирани.

Поделбата на патологијата врз основа на етиолошкиот фактор:

 • симптоматска епилепсија кај деца - исклучително ретко забележана кај пациенти од оваа возрасна група;
 • Идиопатската епилепсија кај децата се смета за таква ако се развива поради промени во работата на невроните, имено, ако нивната активност и степенот на ексцитабилност значително се зголемуваат. Оптоварената наследност, вродени аномалии на мозокот и невропсихијатриски болести служат како фактори на изглед;
 • криптогена;
 • пост-трауматски;
 • тумор.

Посебен тип на идиопатска форма на болеста е роландската епилепсија кај децата. Тоа го добило своето име, бидејќи е локализирано во браздата Роланд во непосредна близина на церебралниот кортекс. Често се јавува на возраст помеѓу 3 и 13 години. Вреди да се одбележи дека таа минува на возраст од 16 години.

Друг вообичаен тип на патологија е апсцесната епилепсија кај децата, се манифестира помеѓу 5 и 8 години. Предмет на овој тип на болест кај огромното мнозинство на девојчиња. Ги разликува не-конвулзивните напади.

Исто така, постојат ретки видови на болести:

 • Западен синдром;
 • миоклонична епилепсија кај деца;
 • Lennox-Gasto синдром.

Најчест и неповолен тип на оваа патолошка состојба се нарекува сонлива или ноќна епилепсија кај децата.

Патолошкиот процес, исто така, може да има бениген или малиген тек. Во вториот случај, симптомите напредуваат дури и во позадина на соодветен третман.

Текот на епилепсијата е поделен на:

 • типичен;
 • атипичен, т.е. со избришана симптоматологија или неконзистентност на промените на ЕЕГ со клиничката слика.

Класификација во зависност од времето на првите симптоми:

 • форми на новороденчиња;
 • бебе;
 • деца
 • младешки

Симптоматологија

Временска епилепсија

Клиничката слика за таква болест е разновидна и е диктирана од нејзината природа на појава. Првите знаци на епилепсија кај деца се презентирани:

 • главоболки;
 • sleepwalking;
 • кошмари;
 • периодично нагло зголемување на срцевиот ритам.

За роландската епилепсија кај децата се карактеризираат со следниве симптоми:

 • вкочанетост на лицето;
 • миоклонус или конвулзии на телото, горните и долните екстремитети;
 • нарушување на говорната функција;
 • недостаток на несвестица;
 • прекумерна плунка;
 • ноќни епилептични напади.

Клиничката слика за отсуство на епилепсија вклучува:

 • бледнее бебе околу 30 секунди;
 • замрзнување поглед;
 • истегнување на усните со слама;
 • чести кивање;
 • шмукање

Карактеристични карактеристики на Западен синдром:

 • развој на напади на 1 година од животот на новороденчето;
 • движења на глава со главата;
 • чести повторувања на симптомите, особено во утринските часови.

Симптоми на Lennox-Gasto синдромот:

 • манифестација на возраст од 2 до 4 години;
 • движења на главата;
 • ненадејниот пад на детето, што се случува во позадина на остра слабеење на мускулниот тонус;
 • не-конвулзивни напади.

Тип на миоклонична патологија се појавува во:

 • развој на возраст од 9 до 12 години;
 • остри контракции на мускулите на рацете и нозете како почеток;
 • падот на децата;
 • неможност да се држат предмети во свои раце.

Епилепсијата во сон ги има следните клинички манифестации:

 • напади во траење до половина час;
 • несвестица;
 • уринарна инконтиненција и измет;
 • главоболки;
 • кошмари или недостаток на сон;
 • промени на личноста.

Типични форми на епилепсија кај деца имаат следниве симптоми:

 • делумни или генерализирани конвулзии;
 • слабост и слабост;
 • мигрена ;
 • метеж и чувство на печење на кожата;
 • абдоминални болки;
 • напади на гадење;
 • зголемено потење;
 • зголемување на индикаторите за температура;
 • зголемена брзина на срцето;
 • промена на сите видови сензации;
 • ментални нарушувања.
Фаза на епилептична заплена

Игнорирањето на симптомите и долгото отсуство на терапија доведува до непоправливи последици.

Нападот од епилепсија кај дете вклучува обезбедување на прва помош со цел:

 • обезбедување свеж воздух во просторијата на жртвата;
 • ставајќи ги децата во хоризонтална положба, имено на страна;
 • вртење на главата кон страната, за да се спречи испуштање на јазикот, а исто така и да се спречи детето да се гуши на vomitus;
 • повикајте медицински тим дома.

Исто така вреди да се напомене дека е строго забрането да се прави кога се обезбедува итна медицинска помош:

 • обидете се да ги задржите нападите во чек;
 • да го вознемири пациентот;
 • вежба дишење од уста-во-уста и индиректна срцева масажа;
 • ги обезвреднува забите на детето.

Дијагностика

Воспоставувањето на точна дијагностика бара интегриран пристап и, пред се, е наменето за невролошки или епилептолошко дете што врши такви манипулации:

 • запознавање со историјата на болеста како пациент и неговите роднини;
 • собирање и проучување на историјата на животот;
 • темелно физичко испитување на пациентот;
 • проценка на невролошки статус;
 • детален преглед на родителите на пациентот - да се разјаснат зачестеноста и времетраењето на нападот, како и интензитетот на сериозноста на клиничките знаци.

Лабораториските студии се ограничени на изведување:

 • крвна биохемија;
 • имунолошка анализа на крв;
 • тестови за одредување на хромозомниот кариотип.

Инструменталните методи за дијагноза на епилепсија кај децата вклучуваат:

 • ЕЕГ;
 • флуороскопија на черепот;
 • КТ и МРИ;
 • секојдневен ЕКГ мониторинг;
 • офталмоскопија;
 • Мозок ПЕТ;
 • лумбална пункција - за собирање и последователни лабораториски испитувања на цереброспиналната течност.
Лумбална пункција

Ваквото нарушување треба да се разликува од:

 • конвулзивен синдром кај деца;
 • спазмофилија ;
 • фебрилен миоклонус.

Третман

И конзервативните и хируршките техники се вклучени во терапијата на оваа болест. Непропилив третман на епилепсија кај деца се состои од:

 • намалување на физичките активности;
 • обезбедување на соодветни модели на спиење;
 • работа на пациентот со психијатар;
 • усогласеност со правилата за диетална исхрана;
 • примена на БОС-терапија;
 • орална администрација на антиконвулзивни и ноотропни лекови;
 • елиминација на основната болест кај симптоматска епилепсија.

Неврохируршкиот третман на болеста вклучува спроведување на операции како што се:

 • hemisfakterotomy;
 • предна или ограничена временска лобектомија;
 • екстратемпорална неокортикална ресекција;
 • стимулација на вагусниот нерв со помош на специјални имплантабилни уреди.

Можни компликации

Епилепсијата е опасна патологија која често води кон развој на следниве компликации:

 • повреда кога паѓа за време на нападот;
 • ментална ретардација;
 • ментални нарушувања, како емоционална нестабилност;
 • повлекување на јазикот;
 • гушење, што се случува на позадината на фактот дека детето може да се задуши на vomitus;
 • синдром на хиперактивност .

Превенција и прогноза

Специфични превентивни мерки за спречување на развојот на епилепсија сеуште не се развиени. За да се намали веројатноста за појава на болеста, родителите треба:

 • да обезбеди добро спиење и здрава исхрана на детето;
 • навремено лекување на заразни болести;
 • спречи повреда на главата на децата;
 • следење на правилниот тек на бременоста;
 • редовно го покажуваат детето на педијатарот.

Прогнозата на патологијата е релативно поволна - со помош на конзервативна медицина, можно е да се контролираат нападите, но не и целосно да се избегнуваат. Децата можат да водат нормален живот.

Симптоматската епилепсија кај децата има неповолен исход, бидејќи може да се забележи тешка основна болест и појава на нејзините последици, што го влошува текот на епилептичните напади.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Епилепсија кај деца и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш може да ви помогне лекарите: невролог , епилептолог , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипогликемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Гликозата во човечкото тело ја игра улогата на важен извор на енергија. Содржан е универзално гориво, спротивно на популарното мислење, не само во слатка: гликозата е содржана во сите производи што содржат јаглени хидрати (компири, леб, итн.). Нормалната гликоза во крвта е околу 3,8-5,8 mmol / l за возрасни, 3,4-5,5 mmol / l за деца и 3,4-6,5 mmol / l за бремени жени. Сепак, понекогаш постојат патолошки состојби, кога индикаторите за гликоза во крвта значително се разликуваат од нормата. Еден од овие состојби е хипогликемија.

...
Инсулином (појавување симптоми: 6 од 20)

Инсулиномот е неоплазма, која често има бениген тек и се формира во панкреасот. Туморот има хормонална активност - обезбедува секреција на инсулин во големи количини. Ова предизвикува хипогликемија.

...
Метеоглобинемија (појавување симптоми: 6 од 20)

Methemoglobinemia е болест во позадина од која се зголемува нивото на метхемоглобин или оксидираниот хемоглобин во главната биолошка течност на една личност. Во такви случаи, степенот на концентрација се зголемува над нормалата - 1%. Патологијата е вродена и стекната.

...
Емболизам (појавување на симптоми: 5 од 20)

Емболија е патолошка состојба, како резултат на прогресијата на која се јавува преклопување на луменот на крвниот сад. Поради ова, протокот на крв е делумно или целосно блокиран. Супстанции кои се преклопуваат со васкуларниот лумен се нарекуваат емболија. Тие влегуваат во артериите на голем или мал круг на циркулаторниот систем од други васкуларни места. Во големина, тие се одредуваат со дијаметар на специфични садови.

...
Хипертензивна криза (појавување на симптоми: 5 од 20)

Хипертензивна криза - синдром во кој има значително зголемување на крвниот притисок. Во исто време, симптомите се развиваат во лезии на главните органи - срцето, белите дробови, мозокот и така натаму. Оваа состојба е многу сериозна и бара итна медицинска помош, бидејќи инаку може да развие сериозни компликации.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

невролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Davydkovskaya, 5
Телефон : +7 (499) 116-82-08
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
епилептолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .