Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Папочна хернија кај деца: симптоми и третман

Папочната хернија кај децата - главните симптоми:

Паполошка состојба со папочна состојба која се карактеризира со поместување на внатрешните органи, како што е цревата и оментумот, надвор од перитонеумот директно преку папокот или папочната врвца. Да служи како предиспонирачки фактор за развој на таква болест може да биде несоодветна бременост, раѓање на дете пред пропишаниот период и неуспех на мускулните ѕидови или сврзно ткиво во перитонеумот.

Однадвор, хернијата се манифестира како неоплазма, која има овална или заоблена форма и штрчат во папочната зона. Постарите деца се жалат на пецкање и болка во проблематичната област.

Бидејќи симптомите на болеста се сосема специфични, нема проблем со утврдување на точна дијагноза. Сепак, процесот на дијагностицирање треба да вклучува инструментални процедури.

Отстранувањето на папочната хернија кај децата може да се спроведе користејќи или конзервативни методи или со хируршка интервенција. Прогнозата на болеста е често поволна.

Меѓународната класификација на болести ICD-10 идентификува посебно значење за оваа патологија, имено шифрата - K42.

Етиологија

Основна причина за формирање на таков дефект е неуспехот на предниот ѕид на перитонеумот, односно, слабоста и неразвиеноста на папочната врвца.

Вреди да се напомене дека во нормална состојба на нештата, по раѓањето на бебето, папочната врвца исчезнува, потоа папочната врвка расте заедно, а нејзината дупка е блокирана од лузна-сврзно ткиво.

Сепак, во некои случаи ова не се јавува, а забележано е и формирање на хернијална кеса, чии ѕидови е абдоминална празнина, а содржината може да биде:

 • цревата - и мали и дебели црева;
 • Оментумот е меко ткиво кое ги покрива цревата.

Главниот предиспонирачки фактор се смета за оптоварена наследност - присуството во еден детски однос кај еден од родителите на слична патологија се зголемува за 70% за шансите за развој на слична болест кај потомците.

Исто така, формирањето на патолошката протекција во папочната врвца може да биде предизвикано од:

Покрај детските патолошки процеси, детето може да предизвика хернија во:

 • конгенитален хипотироидизам ;
 • хипотрофија ;
 • рахитис или асцитес ;
 • Даунов синдром ;
 • присуство на вишок телесна тежина кај доенчиња;
 • лошо врзани папочна врвца;
 • силен плач;
 • акумулација на голема количина на гас во перитонеумот;
 • широк спектар на болести кои водат кон намалување на тонот на мускулите на перитонеумот, како и во клиничката слика, имаат таков симптом како силна кашлица.

Главната ризична група се состои од деца родени од мајки кои за време на бременоста не ја напуштиле зависноста од лоши навики, земале лекови неконтролирано и, поради нивните професионални карактеристики, биле во контакт со хемикалии или биле изложени на зрачење. Во оваа категорија треба да бидат вклучени и недоносени бебиња, како и жени, бидејќи болеста е дијагностицирана неколку пати почесто кај девојчињата отколку кај момчињата.

Класификација

Специјалисти од областа на педијатријата одлучија да одвојат такви форми на болеста:

 • конгенитална папочна хернија - се забележува кај новороденчињата од моментот на раѓање или се развива во првите недели или месеци од животот. Преваленцата на ембрионската хернијална вреќичка е екстремно ниска - во просек се јавува патологија кај 2 од 7 илјади бебиња. Ова исто така вклучува и хернија од папочната врвца, која е формирана во првиот триместар на бременоста - фреквенцијата на овој тип на патологија е 1-5000, а нејзината големина варира од 5 до 10 сантиметри;
 • стекната папочна хернија - се формира по неодредено време, под влијание на негативни фактори, на пример, појавата на одредена патологија, хроничен запек или кревање тежина, што е неприфатливо за децата.

Симптоматологија

Посебна карактеристика на папочната хернија кај децата е тоа што болеста нема посебни симптоми и се дијагностицира визуелно, особено можно е јасно да се разгледа хернијалната вреќа за време на:

 • силен плач;
 • кашлица;
 • се протега

Во повеќето случаи, булбусот има облик на круг или овал, а неговите волумени се движат од 0,5 милиметри до 2,5 сантиметри, но во некои случаи торбата може да достигне 10 сантиметри. Во прилог на таквите манифестации, други симптоми може да бидат целосно отсутни. Сепак, папочната хернија кај децата ги има следните симптоми:

 • непријатност и болка во абдоменот;
 • напади на гадење;
 • вознемирена столица, која се изразува со хронична констипација;
 • пецкање сензација во хернијалната вреќа;
 • зголемување на обемот на стомакот;
 • раздразливост и каприциозност - кај доенчиња;
 • чувствителност на детето на промени во времето.

Најчесто, игнорирањето на горенаведените симптоми се заканува со развојот на компликации, меѓу кои најчесто е затворањето на хернијата, како што е наведено со таквите клинички манифестации:

 • мигрена ;
 • постојана гадење и чести емтички нагон;
 • појава на крвни нечистотии во фецесот;
 • проблеми со испуштањето гасови;
 • неконтролираност на хернијалната торба во хоризонталната положба на телото;
 • тензија булбус.
Малку папочна хернија кај дете

Дијагностика

Дијагностицирање на папочната хернија не е тешко - дијагнозата се поставува во фазата на имплементација од страна на педијатар или педијатриски хирург на примарни дијагностички мерки, кои вклучуваат:

 • проучување на историјата на болеста - за да се утврди болеста која предизвика формирање на папочната врвка;
 • собирање на историја на живот и анализа на текот на бременоста - да се утврди најверојатно предиспонирачкиот фактор за пациентот;
 • внимателно испитување и палпација на испакнатоста - ова исто така вклучува кашлање;
 • детален преглед на роднините на пациентот - ова ќе овозможи да се утврди интензитетот на сериозноста на клиничките манифестации.

Дополнителни начини за одредување на папочната хернија кај децата вклучуваат такви инструментални процедури:

 • Ултразвук и радиографија на органите кои го сочинуваат перитонеумот;
 • иригоскопија е рентгеноскопија на цревата со помош на контрастно средство;
 • херниографија.
Иригоскопија

Дијагнозата на папочната хернија од ембрионски карактер е возможна со помош на акушерски ултразвук.

Слична патологија мора да се разликува од омфалоцелата (аномалија на предниот абдоминален ѕид, во која внатрешните органи одат над своите граници) и гастрошизис (конгенитален дефект на предниот абдоминален ѕид).

Третман

Наспроти позадината на фактот дека папочната хернија кај новороденчињата и постарите деца често се склони да се само-лек, мора да чекаат тактика во врска со болеста.

Независното елиминирање на патолошката протекција може да се постигне со:

 • поставување на бебето на стомакот;
 • терапевтска масажа;
 • курс на гимнастички вежби за папочната хернија;
 • пливање

Начините за лекување на папочната хернија без операција вклучуваат:

 • завој на леплив малтер;
 • употребата на папочната врвка.

Вреди да се напомене дека ако дијаметарот на папокот не надминува 1,5 сантиметри, тогаш знаците на патологија исчезнуваат независно кога пациентот ќе достигне возраст од 5-7 години.

Препораките за операцијата за отстранување на папочната хернија кај децата се сметаат за:

 • огромни количини на хернијална торба;
 • недостаток на само-заздравување во детството;
 • развој на такви компликации како прекршок.

Поправката на хернијата се нарекува херниопластика - тоа е папароскопија на папочната хернија, која вклучува враќање на содржината на торбата во перитонеумот со нејзино последователно исфрлање и зајакнување на портата на хернија.

Стиснување на папочната хернија вклучува ресекција на некротичниот регион на тенкото црево и последователно враќање на нејзиниот интегритет.

Можни компликации

Листа на она што е опасна папочна хернија кај децата може да вклучува:

 • стискање на хернијални испакнатини;
 • непридржување кон содржината на кесата;
 • адхезии;
 • копостазата е состојба која се карактеризира со задржување на измет во цревата;
 • интестинална опструкција ;
 • умирање надвор ткиво дел од цревата.

Превенција и прогноза

За да се спречи развојот на ембрионална, вродена и стекната папочна хернија кај дете, родителите треба да ги следат овие едноставни правила на превенција:

 • контрола на соодветна бременост;
 • избегнувајте физичко претерување и повлекување на тежината од страна на детето;
 • употребата на папочна врвца или леплив завој - прикажан во случаи на првите знаци на болест;
 • борба против хроничен запек и тешка кашлица;
 • обезбедување на хранлива исхрана збогатена со витамини;
 • дневна гимнастика;
 • ставајќи бебиња на стомакот на рамна површина околу 20 минути три пати на ден;
 • редовно испитување од страна на педијатар.

Покрај спречувањето на развојот на патологијата, горенаведените превентивни мерки промовираат само-заздравување на папочната хернија.

Ембрионската папочна хернија има најнеповолна прогноза, бидејќи тие често се придружени со други малформации. Во други случаи, исходот е често позитивен - се постигнува целосно опоравување. Вреди да се напомене дека компликациите во овој случај се ретки, рецидивите се малку веројатни, смртните случаи не се фиксни.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате папочна хернија кај децата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , хирург .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Ентероколитис (појавување симптоми: 6 од 13)

Воспалителни процеси кои се јавуваат во цревната лигавица се сериозно заболување на дигестивниот тракт, кое се нарекува ентероколитис. Воспалението може да влијае на тенкото црево (ентеритис) и на дебелото црево (колитис), а потоа, ако не се преземат терапевтски мерки, се нарушува целата интестинална мембрана. Најчестиот ентероколитис кај децата, но возрасните исто така ги знаат симптомите на оваа болест, која популарно се нарекува "варење".

...
Парагонимијаза (појавување симптоми: 6 од 13)

Парагонимијаза - болест која се манифестира како лезија на респираторниот систем. Причинителот на патолошкиот процес е паразитски организам - белодробни флукови Paragonimus westermani. Обично е локализиран во областа на белите дробови. Ретко, но сепак, може да се пресели во мозокот и другите внатрешни органи. Нема ограничувања во однос на возраста и полот.

...
Teniarinhoz (говеда тенија) (појавување симптоми: 6 од 13)

Тениарихоз - паразитарна болест која е предизвикана од таков хелмин, како говеда. Овој хелминт припаѓа на класата на тении (синџири), на семејството Таени. Конечниот сопственик на овој паразит, како и свинската тенија и други, е човек, но за инфекција, веќе созреаните јајца на овој хелминт мора да влезат во телото, а процесот на нивното созревање се јавува исклучиво во телото на добитокот. Тоа е, извор на инфекција е месо од животни како што се крави, телиња, бикови, јаки, лоси, итн.

...
Црви кај деца (појавување симптоми: 6 од 13)

Црвите кај децата се прилично честа појава, бидејќи се поподложни на ефектите врз животната средина, а црвите влегуваат во нивните тела со нечисти раце, преку песок и слабо измиена храна (зеленчук и овошје). Некои хелминци се пренесуваат преку крвта на мајката на детето интраутерино, и така тој веќе е роден со паразити кои живеат во неговите црева или други дигестивни органи.

...
Трихоцефалоза (појавување симптоми: 6 од 13)

Трихоцефалоза (trichuriasis, trichurosis) е болест на паразитска природа, што доведува до нарушување на функционирањето на органите на дигестивниот и нервниот систем. Причината за болеста е патолошкото влијание на патогенот. Главната група за ризик се состои од деца и адолесценти.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .