Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Рамка кај деца: симптоми и третман

Рамни нозе кај деца - главните симптоми:

 • Болка во нозете
 • Отекување на нозете
 • Ширење на болка до други области
 • Лош став
 • Нарушување на хаосот
 • Зголемен замор на нозете
 • Грчеви на долниот екстремитет
 • Задебелување на кожата на страничниот зглоб на првиот прст
 • Болка со палпација на ногата
 • Стапала нозе
 • Продолжување на нозете
 • Црвенило на кожата во коскената област
 • Неможност да се носат обични чевли
 • Ниска моторна активност
 • Едем на кожата во коскената зона

Рамни стапала кај деца се сметаат за прилично честа патолошка состојба која се карактеризира со изедначување на лакови на ногата, што е полн со развој на вознемирување на одењето и неможноста да се носат обични чевли. Болеста се развива од различни причини. Вреди да се одбележи дека тие се често физиолошки по природа, односно не се поврзани со текот на која било друга болест. Секундарниот развој на flatfoot е редок.

Можно е да се препознае болест со карактеристични карактеристични симптоми, вклучувајќи брза замор на нозете, болка при палпација на ногата, тешкотии при одење, менување на изгледот на дисталните долните екстремитети, како и оштетеното одење.

Врз основа на ваквите симптоми, се утврди точна дијагноза, но физичкиот преглед и специфичните дијагностички мерки, исто така, играат важна улога во дијагнозата.

Одговорот на прашањето дали е можно да се излечи рамно стапало кај децата е позитивен. Отстранувањето на болеста се постигнува со употреба на конзервативни методи, особено носење специјализирани чевли. Екстремно ретко, операцијата е единствениот метод на третман.

Според меѓународната класификација на болестите на десеттата ревизија, таквото отстапување има посебен код. Така, кодот за МКБ-10 ќе биде - М21.4.

Етиологија

Често, рамнината на детето е секундарна, односно се развива по раѓањето на детето. Вродената латерална или надолжна деформација на коските се јавува во помалку од 5% од ситуациите.

Главните причини за рамнодушност кај децата се:

 • наследна предиспозиција - знаејќи го ова, целосно може да го спречите формирањето на патологија. За да го направите ова, потребно е само да се носат обувки со поттикната поддршка само од детството, да се подложат на редовна терапевтска терапија и да не се пропуштаат посети на педијатарот или детскиот ортопед;
 • присуството на вишок телесна тежина;
 • носи непријатни чевли кои се несоодветни по големина;
 • постојана вежба на нозете;
 • зголемена хипермобилност или флексибилност на фугите на нозете;
 • пренесени во детска парализа или рахитис ;
 • текот на церебралната парализа ;
 • широк спектар на повреди на нозете;
 • несоодветно спојување на коските поради фрактура на глуждот или нозете;
 • конгенитална слабост на мускуло-лигаментозниот апарат на долните екстремитети;
 • професионални адолесцентни тешки спортови, како што се моторите;
 • недостаток на физичка активност.

Покрај тоа, фактот што родителите го поттикнуваат раниот почеток на одење на бебиња може да влијае на развојот на ова нарушување.

Стекнатиот валгус рамнина кај деца има таков степен на преваленца:

 • од раѓање, помалку од 3%;
 • од 2 до 4 години - дијагностицирана кај секое трето дете;
 • предучилишна возраст и основно образование - 40%;
 • на 12-годишна возраст - присуството на деформитети на нозете се забележува кај секој втор тинејџер.

Класификација

Видови на рамнина кај деца, во зависност од етиолошкиот фактор:

 • вродени
 • рахитски;
 • паралитичен, како последица на полио;
 • трауматски - одговорот на телото на фрактури и несоодветна адхезија на коските на глуждот и нозете;
 • статичен - е најчестиот тип на патологија, бидејќи е формиран против позадината на таквите причини - слабост на мускулите и лигаментите на нозете, присуство на која било фаза на дебелина, како и носење на непријатни чевли.

Врз основа на локацијата на погодениот лак на ногата, болеста е поделена на:

 • надолжна рамно рамнина кај децата - се забележува зголемување на површината на ѓонот во контакт со подот;
 • попречна плосна нога кај деца - постои раст на коските лоцирани во близина на палецот.

Горенаведените типови на болеста имаат свои класификации, различни во сериозноста. Така, постојат следните степени на рамнина кај деца со попречна природа:

 • првичната е изразена во задебелување на кожата во регионот на латералниот зглоб, додека степенот на девијација е само 20 степени, додека 10 степени се сметаат за нормални. Не се забележува офсет на прст;
 • умерена - постои мала девијација на големиот палец на страна. Зглобот е значително модифициран, што предизвикува формирање на "коска". Степенот на деформација достигнува 40;
 • умерена - поместувањето на големиот палец предизвикува втопување на вториот прст. Во отсуство на терапија, промените ќе стигнат до третиот и четвртиот прст;
 • тешка - аголот на отстапување над 40 степени, кој е полн со промена во одењето, станува "патка".

Фази на прогресија на надолжниот тип на деформитет на нозете:

 • рамнина од 1 степен кај деца - патолошките промени се слабо изразени, поради што се невидливи за вооруженото око. Дијагнозата може да биде направена само од клиничар, врз основа на податоци од специфични дијагностички мерки. Висината на надолжниот лак ќе биде 25-35 милиметри, а аголот на лакот на ногата - од 131 до 140 степени;
 • flatfoot 2 степени кај деца - во клиничката слика постои брзо заостанување на нозете и чувствата на болка со различни степени на интензитет. Вреди да се напомене дека постои намалување на висината на надолжниот лак на 17-24 милиметри, но во исто време аголот на лакот на стапалото се зголемува на 141-155 степени;
 • Плодност на третиот степен кај децата - се изговара кривината на ногата, а единствениот метод на третман ќе биде операцијата. Вредностите на висината на надолжниот лак ќе бидат помали од 17 милиметри, а аголот на лакот на подножјето ќе се зголеми на 155 степени.

Посебна карактеристика на појавата на таква болест кај децата е дека на пациентите истовремено се дијагностицира мешан деформитет на нозете.

Степен Рамка кај деца

Симптоматологија

Симптоматската слика на болеста ќе биде диктирана од типот на патолошкиот процес.

Со развојот на попречно рамнина , присуството на такви знаци:

 • зголемена болка;
 • задебелување на кожата во близина на страничниот зглоб;
 • црвенило и отекување на кожата во "коскената" зона;
 • промена на обемот на "испакнатини" на голем начин;
 • прекршување на држење на телото и одење;
 • тешкотии во изборот на чевли, бидејќи нозете не се вклопуваат во стандардот за една или друга возраст чевли;
 • грчеви на долните екстремитети;
 • ширење на болка во коленото, колкот и долниот дел од грбот;
 • намалување на моторната активност;
 • ограничување на мобилноста.

Симптоми на рамнина кај деца со надолжен тек:

 • замор на долните екстремитети;
 • нарушување на одењето;
 • оток на нозете;
 • појава на болка при палпација на ногата;
 • изречено изедначување на нозете;
 • продолжување на нозете;
 • зрачење на болката во долниот дел на ногата и долниот дел на грбот;
 • потребата да носат специјални ортопедски чевли со потпорни потпори.

Дијагностика

Дијагноза на рамнина кај деца

Бидејќи flatfoot има специфични и изразени симптоми, процесот на дијагностицирање започнува со такви манипулации извршени од детски ортопед или педијатар:

 • запознавање со историјата на болеста не само малолетникот, туку и неговите родители - ќе помогне да се утврди фактот на оптоварената наследност, како и да се утврди влијанието на еден или друг етиолошки фактор;
 • анализа на анамнезата - ова ќе му овозможи на лекарот да утврди кои предиспонирани извори ги предизвикуваат надолжната или попречната деформација;
 • внимателно испитување и палпација на долните екстремитети. За да може лекарот да ја процени прошетката, пациентот треба да оди;
 • детален преглед на родителите на пациентот - ова ќе укаже на сериозноста на симптомите и сериозноста на болеста.

За да се потврди попречното рамно лежиште, потребни се следниве инструментални испитувања:

 • нога флуороскопија;
 • КТ и МРИ на меките ткива и коските на нозете.

Се презентираат специфични дополнителни дијагностички мерки на надолжната разновидност на рамнина:

 • плантарија - оваа постапка, која се состои во фактот дека бојата на материјалот се нанесува на површината на плочата, по што на листот е оценето печат;
 • Podometry - суштината на овој дијагностички метод е тоа што клиничарот го пресметува подметарскиот индекс со употреба на Freeland техниката. За да го направите ова, измерете ја височината на ногата - од врвот на лакот и површината на која стои пациентот, како и должината на ногата - од работ на петицата до крајот на палецот. После тоа, првата вредност мора да се помножи со 100 и поделена со втората. Добиениот резултат е под-мерниот индекс, чија норма е 29-31, а секое намалување укажува на присуство на деформација и го одредува нејзиниот степен;
 • Х-зраци на нозете - ова значи фотографирање во права и странични проекции. Првиот ќе укаже на отстапувања од нормалната ширина на ногата, а втората ќе ја сними висината и изедначување на аголот на ногата.

Во однос на лабораториските студии за биолошки течности, дијагнозата на надолжна или попречна рамост кај децата не е неопходна, бидејќи тие немаат дијагностичка вредност.

Третман

Денес, попречно или надолжно рамно подножје на детето се смета за неповратен дефект, што значи дека не може да се отстрани со примена на само конзервативни терапевтски техники. Сепак, со нивна помош, можете да го запрете процесот на деформација.

Ненамерна тактичка терапија чија цел е:

 • терапевтска масажа за рамни нозе кај деца;
 • постојано носење на ортопедски табани;
 • одење без чевли на нерамна површина;
 • Вежбање на комплексот на физикална терапија, кој е подготвен за пациентот поединечно, земајќи го предвид типот и сериозноста на патологијата;
 • физиотерапевтски процедури, имено: магнетна терапија, парафин, озоцерит и кал апликации, индуктотермија, акупунктура, магнетна терапија, електрофореза и фонофореза;
 • орален антиинфламаторно лекување.

Принципи за тоа како да се лекуваат стапалата на нозете кај деца со хирургија:

 • хирургија на лигаментите, меките ткива и коските;
 • трансплантација на тетива;
 • остеотомија - прикажана во случаи на трауматско и рахитско потекло на болеста.

После тоа, пациентите треба:

 • носат ортози или гипс чизми;
 • обезбедуваат одмор за долните екстремитети;
 • носат специјализирани чевли;
 • подлежат на масажа и вршат гимнастика.

По операцијата, третманот со флипфут се изведува кај деца дома. Покрај горенаведените техники, сложениот третман може да вклучува и употреба на традиционална медицина, но таквата терапија мора да биде одобрена од вашиот лекар.

Можни компликации

Листата на она што им се заканува рамни стапала кај детето вклучува:

Превенција и прогноза

Како да изберете детски чевли

Карактеристична карактеристика е дека постои специфична превенција на рамни стапала кај децата. За да се спречи и избегне развојот на болеста може да се користи:

 • одржување на умерено активен животен стил;
 • редовни прошетки боси на нерамна површина;
 • носејќи чевли со ортопедски табани. Многу е важно чевелот да одговара на големината;
 • одржување на нормална телесна тежина;
 • редовна само-масажа и гимнастика за нозе.

Покрај тоа, родителите не треба да заборават дека детето мора да се подложи на целосен преглед кај сите специјалисти за деца неколку пати во годината.

Исходот на болеста во повеќето ситуации е поволен - конзервативните методи на терапија не дозволуваат напредок на рамнина, а по операцијата постои брзо закрепнување на пациентот.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате раб на децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Надолжен рамнина (појавување симптоми: 6 од 15)

Надолжната рамнина е нарушување во кое постои патолошко спуштање на надолжниот лак на ногата. Таквата повреда доведува до нејзина деформација и намалени својства на амортизација. Само во некои случаи таквата болест ќе биде конгенитална, што значи дека често е резултат на други заболувања и голем број на физиолошки предиспонирачки фактори.

...
Попречно рамно лежиште (појавување симптоми: 4 од 15)

Попречно рамнина - делува како патолошка состојба, која се карактеризира со ширење на предната нога и девијација на палецот. Вреди да се одбележи дека женските претставници често страдаат од болеста - кај мажите се дијагностицира 20 пати помалку.

...
Flatfoot (појавување симптоми: 3 од 15)

Рамни стапала - ова е вид на деформација на ногата, во која спуштањето на нејзините сводови, што резултира со целосно губење на вродените шок-апсорпција и пролет функции. Рамни стапала, чии симптоми лежат во вакви големи манифестации како болка во телесните мускули и чувство на вкочанетост во нив, зголемен замор при одење и продолжено стоење, зголемена болка во нозете до крајот на денот итн., Е најчестата болест која ги зафаќа стапалата.

...
Дислокација на 'рбетници (симптоми на појавување: 3 од 15)

Дислокација на 'рбетот е нарушување кое се нарекува спондилолистеза во медицинската пракса. Оваа патологија е од два вида - при првиот поглед, пршлените се поместуваат навнатре, а во втората, тие се надворешни. Последиците од таквата повреда се 'рбетните кривини, како и силната болка што резултира од стегање на нервните завршетоци. Најчесто постои поместување на цервикалните пршлени, но во лумбалните и торакалните региони ваквата патологија исто така се јавува поради одредени причини.

...
Интервертебрална хернија (појавување симптоми: 2 од 15)

Интервертебралната хернија е карактеристична испакнатост или пролапс што се изведува во 'рбетниот канал со фрагменти од интервертебралниот диск. Интервертебралната хернија, чии симптоми се манифестираат поради тоа што пациентот е повреден или во присуство на остеохондроза, меѓу другото, се манифестира во форма на компресија на нервните структури.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д. 8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Космонаут Волков, 9/2
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, ул. Клара Цеткин, 33, Bldg. 28
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .