Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Krivosheya кај деца: симптоми и третман

Krivosheya кај децата - главните симптоми:

 • Главоболка
 • Malocclusion
 • Неразвиеност на зглобовите на карличниот регион
 • Заоблување на 'рбетот во вратот
 • Деформација на мускулите на лицето
 • Расцеп во горната усна
 • Наклон на главата кон болната страна
 • Задебелување на образот
 • Погрешната структура на долната вилица
 • Неразвиеност на ушите
 • Зголемување на големината на мускулите
 • Стиснете една рака во тупаница
 • Расшири на небото
 • Кратки јазици
 • Ниска палпебрална поставеност

Krivosheya кај децата е конгенитална аномалија на грлото на матката на 'рбетот, или поточно, на стерноклеидомастоидниот мускул. На болеста ретко се дијагностицира - само 2% од вкупниот број на новороденчиња.

Основниот фактор што води до овој деформитет е повредите кои се одржуваат за време на трудот. Покрај тоа, развојот на слична патологија придонесува за појава на голем број други болести.

Клинички, заболувањето се изразува со присилна коси позиција на главата, асиметрија на фацијалните карактеристики, неможност целосно да се сврти главата, абнормална одење, проблеми со видот и заобленоста на 'рбетот.

Поради специфичните симптоми, лесно е да се разбере дека детето со тортиколис е лесно, а точната дијагноза е утврдена од педијатриски ортопед во првичната фаза на испитување. Сепак, дијагностиката вклучува и голем број инструментални процедури.

Тактиката на третман зависи од сериозноста на болеста и етиолошкиот фактор, кој може да се примени и конзервативни и хируршки методи на терапија.

Меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија на МКБ-10 го идентификува следниов код за таква патологија - М43.6.

Етиологија

Наспроти позадината на фактот дека постојат неколку опции за појава на torticollis , лекарите знаат голем број на предиспонирачки фактори кои одговараат на една или друга форма на болест.

Вродениот или примарен тортиколис кај новородено дете е под влијание на:

Мускулниот тортиколис кај децата се смета за реакција на такви причини:

 • неразвиеност на мускулите на цервикалниот пршлени;
 • оштетување на цикатријата или скратување на мускулите;
 • миозитис , без оглед на курсот;
 • присуство на малигните сарком или Гризеловиот синдром.

Остеогениот и артрогениот тип на болест често се смета за последица на развојните аномалии на цервикалниот регион, кој често е предизвикан од:

 • спојување на пршлените;
 • сфеноид пршлени;
 • присуство на дополнителни цервикални ребра.

Остео-артикуларната форма на болеста е предизвикана од:

Неврогениот тип на тортиколис кај новороденчињата и постарите деца се смета за последица на:

Рефлексниот тип на патологија е доста чест кога:

 • заболувања на паротидните жлезди;
 • лезија на мастоидниот процес;
 • фрактури на клавикулата.

Причините за дермо-дезмогената форма на патологија се презентирани:

 • синдром на птеригиум;
 • Шерешевски-Тарнерова болест ;
 • екстензивно лузни на кожата;
 • длабоки или екстензивни изгореници;
 • текот на воспалението во регионалните лимфни јазли;
 • широк спектар на повреди;
 • појавата на флегмон во влакната на вратот.

Секундарниот тортиколис, односно, стекнат по потекло, често се формира на позадината:

 • страбизам и други патологии на очите;
 • лабиринтис , сензоневрален губиток на слухот и други болести кои влијаат на внатрешното уво;
 • несоодветна грижа за бебето - ова треба да вклучува погрешно држење на телото за спиење, постојано носење на рацете.
Она што изгледа како тортиколис

Класификација

Во однос на времето на формирање на тортиколис е поделено на:

 • вродени - се смета за најчест вид на болест;
 • стекната - се формира кај луѓе со апсолутно било која возрасна категорија.

Специјалисти од областа на ортопедија одлучија да ја поделат патологијата во следниве видови:

 • мускулест;
 • коска;
 • компензаторна - се јавува на позадината на намалена визуелна острина или оштетување на слухот;
 • артероген или остеоген;
 • невроген;
 • дермо-дезмогени - ова е последица на примарни или стекнати процеси на деформирање;
 • рефлекс - често предизвикан од воспаление;
 • Инсталирањето на тортиколисот е последица на фактот дека детето постојано се спие од една страна;
 • лажни или спастични тортиколиди - често дијагностицирани кај новороденчиња, и го предизвикува зголемениот тон на мускулите на вратот.

Врз основа на локализацијата на лезијата, се случува слична патологија:

 • право;
 • лево едностран;
 • билатерален.

Симптоматологија

Во случаи на раниот развој на болеста, присуството на таква повреда може да се забележи веднаш по раѓањето на детето или во првите денови од животот на бебето. За доцната форма на torticollis, манифестација е типична за околу 3 недели од животот на децата. Вреди да се напомене дека лесна варијанта на текот на една таква болест може да помине незабележано не само од родителите, туку и од педијатар подолго време од неколку месеци.

Клиничарите ги идентификуваат следниве главни симптоми на тортиколис кај деца:

 • постојан наклон на главата во едната страна;
 • деформација на мускулите на лицето;
 • искривување на 'рбетот во вратот;
 • зголемување на големината на мускулот на нодулите;
 • болка и перзистентно плачење или плачење при вртење на главата;
 • стегајќи ја раката во куката и стегајќи ги нозете од погодената страна;
 • задебелување на образот и мала поставеност на палпебралната фисура;
 • неразвиеност на ауриката;
 • погрешната структура на долната вилица.
Симптоми на тортиколис кај деца

Горенаведените знаци на torticollis, но само кога примарно потекло, честопати се надополнуваат со такви отстапувања:

 • погрешен залак;
 • неразвиеност на зглобовите на карличниот регион;
 • пукнатини на горната усна или непце;
 • претерано краток лигамент на јазикот;
 • плагијацефалија.

Недостатокот на квалификувана помош предизвикува непоправливи последици.

Дијагностика

Како да се утврди тортиколис кај детето знае педијатар или специјалист за педијатриска ортопедија. Сепак, клиничарот ќе може правилно да се дијагностицира по испитувањето на бебето, но со цел да го препознае видот и природата на болеста, потребни се разни инструментални мерки.

Првата фаза на дијагностицирање мора да вклучува:

 • запознавање со историјата на детето - да го утврди најкарактеристичниот патолошки етиолошки фактор;
 • собирање и анализа на историјата на животот, вклучувајќи и проучување на информации во врска со текот на бременоста и трудот;
 • темелно физичко испитување на бебето;
 • детален преглед на родителите на пациентот - да изготви комплетна симптоматска слика.

Вториот дијагностички чекор е спроведување на следните инструментални процедури:

 • Х-зраци и ултрасонографија на 'рбетниот столб;
 • МНР и КТ на цервикалниот 'рбет;
 • електронеурографија;
 • електромиографија;
 • Ултразвук на мекото ткиво;
 • невросонографија;
 • реоенцефалографија.

Лабораториските тестови за појава на оваа болест немаат дијагностичка вредност.

Третман

Терапијата се изведува веднаш по потврдувањето на дијагнозата - пред сè, применува конзервативни методи, имено:

 • терапевтска масажа на вратот;
 • Терапијата на вежбање со веригирани нозе е составена индивидуално за секој пациент, во зависност од возрасната категорија и тежината на текот на болеста;
 • физиотерапевтски процедури - парафински бањи, загревање и електрофореза треба да се вклучат тука;
 • носење пластичен носител на главата или цервикална ортоза (завој);
 • употребата на гипс;
 • користи јака ров.
Третман на тортиколис кај деца

Во тешки случаи на болест, како и неефективноста на горенаведените методи на терапија во третманот на тортиколис кај деца, се обраќаат на медицинска интервенција. Операцијата може да биде насочена кон:

 • дисекција на мускулите на стернумот;
 • мускулско продолжување со помош на пластична хирургија;
 • отстранување на лузна;
 • спинална фузија на цервикалниот 'рбет.

Во периодот на опоравување, е прикажана реализација на комплекс на физикална терапија и масажа за деца со криво нога.

Компликации

Ако не ја третирате ваквата болест, не се исклучуваат следните ефекти:

Превенција и прогноза

За да се избегнат проблеми со формирањето на таква болест, родителите треба да ги следат овие едноставни превентивни правила:

 • контрола врз нормалниот соодветен тек на периодот на бременост и породување;
 • обезбедување на бебето со правилно спиење држење;
 • вежба специјално дизајнирана за детска гимнастика и масажа;
 • избегне повреда на вратот;
 • редовно испитување на бебињата кај педијатарот.

Раната дијагноза и сложената терапија на болеста во 90% од случаите доведува до целосно ослободување од патологијата. Развојот на компликации е исклучително редок и само кај деца од повозрасна возраст.

Детето кое е дијагностицирано со тортиколис мора да биде под постојан надзор од специјалист за педијатриска ортопедија до возраст од мнозинство.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате Krivosheya кај децата и симптомите карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , ортопед .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Фиброзиплазија (појавување симптоми: 2 од 15)

Фибродисплазијата (Müncheimer-ова болест) е прогресивна осифицирана ретка генетска патологија предизвикана од мутација во ACVR1 генот. Оваа болест се карактеризира со конгенитални абнормалности во структурата на човечкиот скелет, предизвикани од осификација на сврзното ткиво, мускулите, тетивите во различни делови на телото.

...
Аненцефалија (појавување симптоми: 2 од 15)

Аненцефалијата е конгенитален дефект, што резултира со отсуство на главните делови на ембрионскиот мозок, а черепот останува недоделен. Понекогаш има проблеми со интегритетот на черепот, поради што черепот е отворен, а мозочното ткиво е изложено. Во некои случаи, може да се појави присуство на условени рефлекси, но тие се несвесни реакции.

...
Микрогнитија (појавување симптоми: 2 од 15)

Микрогнатијата е аномалија, која се карактеризира со фактот дека едно лице има неразвиена долна вилица. Во ретки случаи, патолошкиот процес се протега на долната вилица или двете половини на дентицијата.

...
Фролалитис (појавување на симптоми: 1 од 15)

Што е фронтот? Ова е патолошки процес, проследен со воспаление во фронталниот синус. Формирањето на воспаление се јавува во мукозната мембрана, која се наоѓа во предниот синус. Оваа болест е друго име - фронтален синузитис. Од сите видови на синузитис, фротитисот има најтешка форма на проток.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување на симптоми: 1 од 15)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ортопед прифаќа
Адреса : Москва, ул. 1905, г.7, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-15
Адреса : Москва, Универзитетска авенија, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Герила, 41
Телефон : +7 (499) 116-82-14
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .