Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Ингоминална хернија кај деца: симптоми и третман

Ингоминална хернија кај децата - главните симптоми:

Ингоиналната хернија кај децата е болка која се карактеризира со испакнување на хернијаната вреќа заедно со неговата содржина, кои вклучуваат петелка на дебелото црево, дел од оментумот и јајниците. Во појавата на болеста фундаментална улога е доделена на полот и генетската предиспозиција. Најчесто болеста е детектирана кај момчињата, а кај девојчињата се формира неколку пати помалку.

Однадвор, хернијата има појава на безболно испакнување во препоните, што има тенденција да се зголеми волуменот при одење или плачење, но целосно исчезнува при мирување.

Дијагностиката е насочена кон спроведување на цела низа активности - од консултација со педијатриски хирург и темелно испитување, завршувајќи со инструментални испитувања на мал пациент.

Оваа болест може да се излечи и конзервативно и оперативно, меѓутоа, тие често се свртуваат кон втората опција за третман, која се состои во изведување на лапароскопска операција.

Според меѓународната класификација на болестите од десеттата ревизија, оваа патологија има посебно значење. Кодот за ICD-10 е K40.

Етиологија

Често на детето му се дијагностицира вродена ингеинална хернија, а основната улога во образованието е доделена на вагиналниот процес на перитонеалната празнина.

Преваленцата на патологија кај момчињата е предизвикана од слегувањето на тестисите во скротумот, што се прави преку ингвиналниот прстен и ингвиналниот канал. Во случај на нормална состојба, по завршувањето на тестисите на пролапсот, вагиналниот процес се пополнува, но ако овој процес е нарушен, се создаваат поволни услови за појава на хернија.

Во огромното мнозинство на ситуации, следните фактори доведуваат до развој на оваа болест:

 • генетска предиспозиција;
 • појавата на бебето во светот пред време.

Покрај тоа, во некои ситуации, некои болести може да бидат предизвикани од појавата на хернија во ингвиналниот регион, меѓу кои вреди да се потенцира:

 • цистични формации во сперматичниот мозок;
 • тестикуларен капки ;
 • дисплазија на зглобовите на карличната област;
 • спинална хернија;
 • патологија на 'рбетниот столб;
 • оштетување на сврзното ткиво.

Главната причина зошто вродената хернија може да се појави кај девојките е во локацијата на органот како матката - за време на интраутериниот развој, тоа е малку повисоко во споредба со неговата вообичаена положба. Постепено, откако матката ја зафаќа својата нормална анатомска локација.

Бидејќи матката е поврзана со перитонеумот со мезентериумот, понекогаш, додека се спушта, внатрешната обвивка на абдоминалната празнина се протега зад неа, што доведува до формирање на превиткување. Тоа е ова преклопување што се булдира во ингвиналниот отвор и формира хернијална вреќа кај девојчињата. Остатокот од текот на болеста е целосно во согласност со текот на болеста кај момчињата.

Не и последното место во појавата на хернијалната вреќа во областа на препоните се дава на ирационалната бременост, имено злоупотребата на идната мајка од алкохолни пијалаци, наркотични супстанции и пушење тутун.

Што се однесува до стекнатите патологии, таа многу ретко се развива кај децата, но ова може да се предизвика:

 • претерано висока телесна тежина на детето;
 • остра губење на тежината;
 • хиподинамија или недостаток на физичка активност;
 • подигање на тежини;
 • хроничен запек ;
 • болести на респираторниот систем, кои во клиничката слика имаат таков симптом како силна кашлица;
 • неуспехот на абдоминалните мускули;
 • физички пренапони.

Класификација

Врз основа на локализацијата на испакнатоста, ингвиналната хернија кај дете може да се подели на:

 • десно еднострана - најчесто се формира кај момчињата и изнесува 60% од сите случаи;
 • лева страна - дијагностицирана во 30% од ситуациите;
 • билатерален - кај момчињата се забележува кај 10%, а кај девојчињата овој тип на болест го зема предвид најголемиот дел од случаите.

Вродени венски келии се:

 • коси, спуштајќи се во ингвиналниот канал, минувајќи низ внатрешниот ингвинален прстен;
 • директно - ретко се појавуваат. Во такви ситуации, тие излегуваат преку мускулен дефект формиран во ѕидот на перитонеумот и се наоѓа во проекцијата на надворешниот ингвинален прстен.

Исто така, треба да ја истакнеме ингвиналната скротална хернија кај момчињата, која постои во следниве форми:

 • Канат или фуникулар - се јавува кај 90% од пациентите;
 • тестикуларен или тестикуларен - само 10%.

Најчеста компликација на ингвиналната хернија кај децата се смета за нејзино прекршување, што е:

 • фекална;
 • ретроградна;
 • еластична;
 • прекршување на Рихтер.

Симптоматологија

Симптоми на ингвинална хернија кај момчињата

Главната клиничка манифестација на болеста е појавата на хернијална испакнатост, која се зголемува значително во обем со:

 • плаче;
 • тешка кашлица;
 • се протега;
 • долго одење е карактеристично за постарите деца.

Во мирување или во хоризонтална положба на телото, тој е намален во големина или може целосно да исчезне.

Отокот често се јавува како форма на овална или круг, а може да биде проследен со следниве симптоми:

 • влечење болка локализирана во долниот дел на стомакот;
 • ширење на болка во внатрешниот бедро, долен дел и сакрум;
 • појавата на карактеристичен татнеж, но само под услов дел од цревата да влезе во хернијалната вреќа;
 • метеж во подрачјето на испакнување.

Во такви ситуации кога се развива ингвинална-скротална хернија, кај момчињата настанува деформитет на скротумот, што се јавува во позадина на намалување на хернијалната содржина во неа. Кај девојките, хернијата може да се спушти во лабите, што е полн со нивното задебелување.

Следните симптоми може да укажуваат на развој на компликации како што се прекршување:

 • зголемена болка во препоните;
 • зголемена анксиозност;
 • постојано плаче;
 • недостаток на испуштање на гасови;
 • хернијалната вратница станува напнат и не се повлекува независно во абдоминалната празнина;
 • чести gagging;
 • зголемување на големината на абдоменот.
Симптоми на ингвинална хернија кај девојчињата

Игнорирањето на горенаведените клинички знаци е полн со опасни компликации на ингвиналната хернија кај децата.

Дијагностика

Присуството на абнормално испакнување може да се открие на неколку начини:

 • за време на рутински преглед од страна на педијатар;
 • истовремено советувајќи го педијатрискиот хирург на сосема друга болест;
 • родителите дома.

Примарната дијагноза на ингвинална хернија кај децата се состои од:

 • проучување на историјата на болеста не само на малиот пациент, туку и на неговите родители - со цел да се утврди или побие присуството на таква кауза како генетска предиспозиција;
 • собирање и анализа на животната историја - да се разјасни рецепт за појава на испакнатост, или да се идентификуваат факторите што доведуваат до стекната хернија;
 • темелно испитување насочено кон палпација на хернијалната вреќа и проценка на тоа како се ресетира. Во овој случај, од пациентот може да биде побарано да се кашла, се наведнува или се напрега;
 • детален преглед на родителите на пациентот - за да се одреди првиот пат на појава и сериозност на симптомите.

За да се потврди точната дијагноза и диференцијалната дијагноза потребно е следново:

 • Ултразвук на перитонеумот и малата карлица;
 • радиографија користејќи контрастно средство;
 • Ултрасонографија на ингвиналните канали и скротумот;
 • дијафаноскопија на скротумот.

Лабораториските студии за човечките биолошки течности во овој случај не се практични бидејќи немаат дијагностичка вредност.

Многу е важно да се диференцира ингвиналната хернија кај децата од:

Третман

Често, за ингвинална хернија дијагностицирана кај дете, се користат хируршки техники, а тактиката на лекување се диктира од текот на болеста. Конзервативните методи на лекување можат да бидат:

 • носи бенд за поддршка;
 • Терапија на терапевтска масажа.
Завој за третман на ингвинална хернија

Во случај на некомплицирано истекување, хербалната кесичка е принудена во перитонеумот, што е дополнето со:

 • зајакнување на ослабените ѕидови на ингвиналниот канал, што се постигнува со наметнување на специјални конци или мрежи;
 • лигатура на не-сврзувачки зглоб лоциран помеѓу перитонеумот и скротумот;
 • зајакнување на ингвиналниот прстен.

Втората опција за третман на ингвинална хернија кај децата е изолација, лигатура и ексцизија на хернијалната испакнатост. Ова може да се постигне со вршење на операција за поправка на хернија, која се нарекува хернијална. Интервенцијата се изведува или со отворен метод или со лапароскопија на ингвинална хернија.

Ако е задушена хернија, се прикажува аутопсија, се проценува одржливоста на содржината и перитонеалниот дефект се зашива, а потоа се зајакнува. Треба да се има на ум дека развојот на ингвинална хернија со прекршување кај девојчињата е индикација за итна медицинска интервенција. Што се однесува до момчињата, во првите часови по развојот на таквата компликација, се преземаат конзервативни методи на лекување кои можат да помогнат самата сама поправка. Ова се постигнува со:

 • топли бањи;
 • администрација на лекови против болки;
 • осигурајте ја хоризонталната положба на телото, секогаш со подигнато карлицата.

Во отсуство на позитивен ефект, е прикажана итна операција за отстранување на ингвинална хернија кај децата.

Во оние ситуации кога одржливоста на елементите што ја сочинуваат хернијалната испакнатост е доведена во прашање од страна на клиничарот, се врши нивна ексцизија.

Можни компликации

Воспалението на ингвинална хернија кај детето се смета за голема, но не и единствена компликација на патологијата. Оваа болест, исто така, може да доведе до следните последици:

 • смрт на ткивата или некроза на јајниците;
 • неспособност за исправна хернијална вреќа заради формирање на адхезии;
 • оштетен снабдување со крв во тестисот;
 • тестикуларна атрофија;
 • намалување на репродуктивните способности во зрелоста, до неплодност;
 • лимфостаза и лимфоцела.

Превенција и прогноза

Како превентивни мерки кои го намалуваат ризикот од ингвинална хернија кај дете, се следниве препораки:

 • одржување на здрав животен стил за време на бременоста;
 • носење ингвинална завеса е индицирана за деца со генетска предиспозиција;
 • борба против хроничен запек;
 • навремен третман на болести придружени со тешки кашлање;
 • исклучување на физички пренапони;
 • добра исхрана;
 • редовно испитување на детето од страна на специјалисти за деца.

Прогнозата на болеста е често поволна - можно е да се постигне целосно опоравување и брзо опоравување по операцијата. Фаталниот исход се забележува само во 0,5% од случаите, а ре-формацијата на хернијалната кесичка е помала од кај 1% од пациентите.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате ингвинална хернија кај децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: хирург , педијатар .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Папочна хернија (појавување на симптоми: 4 од 14)

Папочната хернија имплицира карактеристична испакнатост која се концентрира во папокот, на која ги надминува границите на предниот абдоминален ѕид на внатрешните органи (цревата, оментумот). Папочна хернија, чии симптоми се разликуваат по манифестација во зависност од припадноста на одредена возрасна група, може да се појават не само кај бебиња, како што најчесто се верува, туку и кај возрасни.

...
Воспаление на матката (појавување симптоми: 4 од 14)

Воспаление на матката е патологија која се формира поради влегувањето на патогените во органската празнина. Доста често, воспалението влијае и фалопиевите туби и јајниците. Затоа, во медицината, овие болести се обединети во една група "воспалителни болести на карличните органи". Лекарите во оваа група на болести вклучуваат патолошки процеси на воспалителна природа во матката и додатоците, карличниот перитонеум и масното ткиво на карлицата.

...
Есхерихиоза (појавување симптоми: 4 од 14)

Ешерихиозата е заразна болест која се карактеризира со оштетување на цревниот тракт. Во повеќето случаи, продолжува во акутна форма. Вреди да се одбележи дека не сите видови на E. coli може да доведат до развој на инфективен процес. Возбудливиот агенс на болеста е специфична бактерија, чиј извор е само болна личност. Покрај тоа, постојат неколку начини на пенетрација на микроорганизмот во човечкото тело.

...
Машки ингвинална хернија (појавување симптоми: 4 од 14)

Ингоиналната хернија кај мажите е болест која се карактеризира со издавање на внатрешните органи кои ја сочинуваат абдоминалната празнина, преку јазот сличен на пресекот во пределот на препоните. Хернијалната кесичка може да вклучи мочен меур, апендикс, поголем оменум, дел од слепиот, сигмоид и тенко црево.

...
Хиперстимулација на јајниците (појавување на симптоми: 4 од 14)

Хиперстимулацијата на јајниците (синдром на оваријална хиперстимулација) е гинеколошко пореметување, чија појава е предизвикана од прекумерна употреба на хормонални лекови со цел да се стимулира овулацијата за да се зачне детето.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

хирургот зема
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Миклухо-Маклај, 43
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Госпитална пл., Д.2, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Маросика, 6-8, стр.4
Телефон : +7 (499) 969-23-63
педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .