Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Губење на слухот кај деца: симптоми и третман

Губење на слухот кај децата - главните симптоми:

 • Тинитус
 • Вртоглавица
 • Звук во ушите
 • Недостаток на вокабулар
 • Волшебна прошетка
 • Детето не се свртува кон изворот на звуците
 • Често преиспитување
 • Зголемете го гласот
 • Прекршување на писмо
 • Изобличување на зборови
 • Горење во ушите
 • Нарушувања на читањето
 • Неможност да се утврди насоката на изворот на говорот
 • Контакт со очи е насочен кон усните на соговорникот.
 • Недостаток на гугање

Губење на слухот кај деца е состојба во која се забележува постојана или прогресивна губење на слухот. Патологијата може да се дијагностицира кај дете од било која возраст, покрај тоа што се наоѓа дури и кај новороденчињата. Денес постојат голем број на предиспонирачки фактори што доведуваат до влошување на перцепцијата на звуците. Сите од нив се поделени во неколку големи групи и го одредуваат текот на болеста.

За секоја форма на патологија се карактеризира со недостаток на реакција на бебето на звукот направен од играчки, до гласот на мајката или шепотот. Покрај тоа, во клиничката слика постојат нарушувања на говорот и менталниот развој.

Дијагнозата ја спроведува педијатриски отоларинголог врз основа на голем број конкретни мерки кои користат специјални алатки. Покрај утврдувањето на точната дијагноза, тие се насочени кон утврдување на фазата на губење на слухот .

Врз основа на етиолошкиот фактор, третманот на болеста може да биде лек, физиотерапија и хирургија. Често, терапијата е комплексна.

Во меѓународната класификација на болести, губење на слухот има свој код. Така, кодот за ICD-10 ќе биде - H90.

Етиологија

Бидејќи постои наследна, вродена и стекнато оштетување на слухот, секоја од сортовите на патологија ќе има свои основни причини. На пример, првата варијанта на болеста се пренесува од родители на дете. Најчесто ова се прави автосомно рецесивен, поретко во доминантна.

Во такви ситуации, бебињата имаат неповратни, но не се склони кон промени во прогресијата на увото. Околу 80% од наследната варијанта е изолирана, а во други случаи тоа е клиничката слика на други генетски синдроми. До денес, клиничарите знаат повеќе од 400 болести, вклучувајќи го и таквото отстапување, особено Даунов синдром , Патау и Клипел-Фајл.

Вродената форма на губење на слухот е последица на влијанието на негативните фактори врз аудитивниот анализатор за време на периодот на интраутеричен развој на фетусот. Во најголем дел од ситуациите, ваквата дијагноза е направена за деца чии мајки претрпеле следниве болести во првиот триместар од бременоста:

Покрај тоа, слична варијанта на болеста може да предизвика хронични заболувања што се случуваат во телото на една бремена жена. Тие вклучуваат:

Исто така, често причините се:

 • зависност од идната мајка на алкохол;
 • случајни лекови;
 • специфичните работни услови на жената во позиција;
 • интракранијални повреди кај детето, примени за време на трудот;
 • фетална асфиксија;
 • хемолитичен синдром;
 • конгенитални малформации на органите за слух.

Друг фактор на ризик е недоносеноста, додека тежината на новороденчето во моментот на раѓање е помала од 1,5 килограми.

Причините за стекнатата болест негативно влијаат на целосно формираниот орган за слух и се презентирани:

Во исто време, секундарната природа на оштетување на слухот може да дејствува како компликација, формирана против целосно отсуство на третман на една од следниве болести:

Последно, но не и најмалку важно е предозирање со дрога, индивидуална реакција на телото на детето за вакцинација и навика на адолесцентните деца да слушаат претерано гласна музика.

Класификација

Покрај постоењето на горенаведените сорти на болеста, специјалистите од педијатриската отоларингологија го делат оштетувањето на слухот на неколку степени на сериозност:

 • губење на слухот од 1 степен (26-40 дБ) - нема проблеми со перцепцијата на разговорниот говор од далечина од 4 до 6 метри, шепот од 1 до 3 метри. Меѓутоа, детето не е во можност да го разликува говорниот пренос наспроти бучавата;
 • губење на слухот 2 степени (41-55 дБ) - во такви ситуации, разговорниот говор се слуша само од 2-4 метри, шепот - од 1 метар;
 • губење на слухот од 3 степени (56-70 дБ) - да се слушне нормален разговор е можно на растојание од 1-2 метри, и шепот - не се слуша воопшто;
 • губење на слухот од 4 степени (71-90 дБ) - се карактеризира со фактот дека децата дури и не реагираат на говорниот јазик.

Неопходно е да се земе во предвид дека вкупната глувост се смета за зголемување на прагот на слухот над 90 dB.

Врз основа на локализацијата на патологијата во областа на слузницата, вообичаено е да се разликуваат ваквите форми на болеста:

 • невросензорна или сензоневрална губење на слухот - формирана на позадината на дефектот на апаратот за перцепција на звукот. Постои таква опција кај 91% од пациентите;
 • Сензориневрална губење на слухот кај деца
 • проводен губиток на слухот - се развива поради поразот на звучниот спроводлив систем, кој се состои од слушни колци, тапанчето и надворешното уво. Преваленцата е 7%;
 • мешани губење на слухот - проблемите се дијагностицираат не само со однесувањето, туку и со перцепцијата на изречените звуци.

До времето на формирање на оштетување на слухот, губењето на слухот е:

 • prelingualno - се јавува пред детето да научи да зборува;
 • postlingvalnoy - се појавува по стекнување на говорни вештини.

Во зависност од времетраењето на ова нарушување е поделено на:

 • одеднаш - се јавува неочекувано и напредува за само неколку часа;
 • акутен - е таков што поминал не повеќе од еден месец од моментот на губење на слухот;
 • субакутен - во такви случаи болеста трае повеќе од 2 месеци;
 • хроничен - пациентот е болен повеќе од 3 месеци, патологијата не реагира на терапија, и нема позитивна динамика.

Симптоматологија

Признавањето на текот на таквата болест не е тешко, бидејќи има прилично специфични и изразени клинички манифестации. Така, симптомите на губење на слухот кај децата ќе бидат како што следува:

 • недостаток на одговор на гласот на мајката или други гласни звуци на возраст од 4 месеци;
 • детето не изговори вреска или едноставни звуци кога ќе достигне шест месеци;
 • неможноста да се утврди насоката на изворот на говорот за 9 месеци;
 • говор е многу погласен од зборувањето на другите луѓе;
 • присуството на навика постојано да го прашува истото;
 • за време на разговор, главниот контакт со очите е насочен кон усните на соговорникот - ова е единствената можност да се разбере говорен јазик;
 • зачудувачки одење;
 • ѕвонење, бучава и горење во ушите;
 • рекурентна вртоглавица;
 • оштетен процес на пишување и вештини за читање;
 • значи вокабулар;
 • бруто нарушување на структурата на звукот-слог на зборот.

Таквите клинички манифестации значително го влошуваат квалитетот на животот и го намалуваат местото во општеството.

Дијагностика

Бидејќи оваа патологија има специфични и изразени симптоми кои едноставно не може да се игнорираат, нема проблеми со дијагнозата. Сепак, инструменталните испитувања се неопходни за да се утврди обликот и степенот на губење на слухот кај детето. Сепак, пред нивното спроведување, отоларингологот треба самостојно да спроведе неколку дијагностички мерки:

 • запознајте се со историјата на случајот на не само пациентот, туку и неговите родители - да се утврдат наследни, примарни или секундарни причини за губење на слухот кај децата;
 • собирање и анализа на историјата на животот - вклучувајќи и проучување на информации за текот на бременоста;
 • внимателно испитување на ушните канали - за откривање на други болести на увото. Ова, исто така, вклучува оценка на слушната острина со аудиометрија;
 • детален преглед на родителите на пациентот - да се утврди првиот пат на појава и степенот на интензитет на манифестацијата на карактеристични симптоми, што, пак, ќе укаже на тежината на болеста.

Дополнителни дијагностички процедури вклучуваат имплементација на:

 • отоскопија;
 • мерење на акустична импеданса;
 • отоакустична емисија;
 • електрокохелографија;
 • Електроколеографија
 • снимање на звучни потенцијали;
 • подесување вилушка слух.

Лабораториските дијагностички мерки не носат важни информации за утврдување на точна дијагноза.

Покрај тоа, може да се бараат дополнителни консултации од такви специјалисти - аудиолог, онеуроуролог и специјалист за слух.

Третман

Во зависност од степенот на губење на слухот, третманот може да биде:

 • дрога - целосно диктирана од етиолошки фактори;
 • физиотерапија;
 • функционален;
 • хируршки.

Најефективни, во однос на третманот на губење на слухот кај децата, се сметаат за такви постапки на физиотерапија:

 • акупунктура;
 • електрофореза;
 • пневмомасажа на тапанчето;
 • ендаурална ултрафонофореза;
 • магнетна терапија.

Проводен тип на болест се елиминира со:

 • мирингапластика;
 • протетика на аудитивни косички;
 • тимпанопластика.
Тимпанопластика

Во некои ситуации, третманот е ограничен на отстранување на цевката за сулфур или отстранување на странски објект од увото.

За борба против сензоневралната губење на слухот се користи слушно помагало или кохлеарна имплантација.

Покрај тоа, за целосно опоравување, на пациентите ќе им биде потребна помош од дефектолог и логопед, глувен и неми педагог и психолог.

Превенција и прогноза

За да може детето, вклучувајќи новороденче, да не има проблеми со оштетувањето на слухот, потребно е да се придржувате до следните препораки во врска со спречувањето на губење на слухот кај децата:

 • консултација со специјалист по генетика - прикажан на парови кои одлучиле да имаат дете, за да ја проценат веројатноста за раѓање на бебе со слично нарушување;
 • адекватно управување со бременоста, третман на инфективни и хронични заболувања, како и редовни посети на акушер-гинеколог;
 • рана дијагноза и сеопфатен третман на заболувања кои можат да доведат до делумно или целосно губење на слухот;
 • Избегнување на повреда на вашиот слух;
 • Една месечна посета на педијатар за испитување на бебиња - постарите деца треба неколку пати годишно да ги испитува лекар.

Губење на слухот на првиот и вториот степен на сериозност има најповолна прогноза - болеста може да биде целосно излечена. Во случаи на прогресија на патологијата во третата и четвртата фаза, постојат големи ризици за формирање на одложување на говорот и интелектуалниот развој, како и појава на секундарни ментални нарушувања и проблеми со пишување или читање.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате губење на слухот кај децата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Отитис кај дете (појавување симптоми: 5 од 15)

Отитис кај дете се смета за најчеста патологија кај оваа возрасна група, која влијае на сите структури на аудитивниот канал. Експертите од областа на педијатриската отоларингологија велат дека до возраст од 7 години, околу 95% од децата страдаат од оваа болест.

...
Синдром на вертебрална артерија (појавување симптоми: 3 од 15)

Комплекс на симптоми што укажува на нарушување на церебралната циркулација што се јавува на позадината на притискање на компресија на една или повеќе крвни артерии низ кои крвта влегува во мозокот е синдром на 'рбетната артерија. Оваа болест првпат беше опишана во 1925 година од познати француски лекари кои ги проучувале симптомите кои ја придружуваат цервикалната остеохондроза. Во тоа време, тоа се случи главно кај постари пациенти, но денес болеста стана "помлада" и нејзините симптоми се повеќе се наоѓаат кај 30, а понекогаш и кај 20-годишни млади луѓе.

...
Губење на слухот (појавување симптоми: 3 од 15)

Губење на слухот е патолошка состојба која се карактеризира со остра или постепено намалување на слухот. Влошувањето во способноста за согледување на звуците може да биде или краткорочен феномен или последица на сериозни болести. Губењето на слухот може да почне да напредува поради употребата на одредени синтетички лекови, во однос на позадината на заразни болести и така натаму.

...
Невритис на аудитивниот нерв (појавување на симптоми: 3 од 15)

Неуритисот на аудитивниот нерв е болест на нервниот систем, што се карактеризира со манифестација на воспалителниот процес во нервот, кој обезбедува слуховна функција. Во медицинската литература, оваа болест се нарекува и "кохлеарен неврит". Вообичаено, оваа патологија се дијагностицира кај постари лица постари од 50 години (почесто во посилниот пол). Таквите луѓе ретко бараат помош од квалификуван специјалист, со оглед на намалувањето на аудитивната функција како нормален процес кој го придружува стареењето на телото.

...
Невритис (појавување симптоми: 3 од 15)

Невритот е воспалителна болест која ги зафаќа периферните нерви. Како резултат на тоа, се забележуваат патолошки промени во структурата на нервниот ткиво. Ако воспалителниот процес го погоди багажникот на периферниот нерв, тогаш лицето ќе има моторни оштетувања, како и намалување на чувствителноста. Во тешки клинички ситуации, невритисот може да предизвика парализа.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Волгоградский пр-т, д. 42, стр 12
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
зема оториноларинголог
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Херои Панфиловцев, 1
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Цветной бул., Д. 30, корп. 2
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 11/3
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Лобачевски, 42, стр.4
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .