Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Лимфаденитис кај деца: симптоми и третман

Лимфаденитис кај деца - главни симптоми:

Лимфаденитис кај деца е болест кај која има воспалителна лезија на лимфните јазли, без разлика каде се наоѓаат. Патологијата секогаш дејствува како секундарна болест, што значи дека тоа е одговор на телото на други процеси кои се случуваат во неа.

Промените во обемот на лимфните јазли може да бидат предизвикани од негативното влијание на патогените бактерии или неуспехот на имунолошкиот систем. Сепак, во големото мнозинство на состојби, тоа е предизвикано од воспаление на ENT органите, на стоматолошкиот систем или на протокот на крв.

Во прилог на видливото зголемување на погодениот сегмент, клиничката слика е синдром на болка, црвенило и оток, нагло влошување на состојбата на детето и треска.

Дијагнозата се изведува со користење на лабораториски и инструментални испитувања, а исто така се потпира на податоци добиени при објективен физички преглед на пациентот.

Можно е да се излечи болеста користејќи ги конзервативните и хируршките техники - тактиката и обемот на терапијата се диктирани од локализацијата на заболените лимфни јазли и сериозноста на патолошкиот процес.

Меѓународната класификација на болестите идентификува неколку вредности за таква болест, кои се разликуваат во нејзините фокуси и патогени. Така, цервикалниот лимфаденит кај децата го има кодот според ICD-10 - I 04.0, воспаление на лимфните јазли во трупот - I04.1, горните екстремитети - I04.2, долните екстремитети - I04.3, со локализација во други зони - I04.8, неозначен лимфаденитис - I04.9. Мезентеричниот лимфаденит има шифра - I88,0, хроничен - I88,1, неспецифични видови - I88,8, неспецифичен неодреден - I88.9.

Етиологија

Преваленцата на таква болест кај децата се должи на фактот дека периодот на формирање на лимфниот систем трае до 10 години. Додека оваа возраст не се достигне, детето е екстремно осетливо на влијанието на широк спектар на инфективни агенси, што исто така се јавува во позадината на несолвентноста на имунитетот.

Вреди да се напомене дека лимфните јазли делуваат како составен дел на имунолошката одбрана, и затоа се вклучени во речиси секој процес на болеста што се формира во човечкото тело.

Најчестите воспаленија на лимфните јазли се предизвикани од:

Таквите патогени бактерии можат да навлезат во една или друга област:

 • со лимфна струја;
 • преку контакт;
 • со крвотокот.

Во околу 70% од случаите, болеста се промовира од:

Кај деца чија старост е повеќе од 6 години, воспалената лезија на лимфниот систем се формира наспроти позадината на:

Таа е исклучително ретка како причина за лимфаденитис кај деца:

Покрај тоа, патолошкиот процес може да се активира со предозирање со лекови.

Класификација

Врз основа на локализацијата на воспалителниот процес, се разликуваат овие форми на болест:

 • регионален;
 • генерализирани.

Регионалната лезија на лимфните јазли е поделена на:

 • вратот лимфаденитис е еден од најчестите типови на болеста;
 • ингвинален лимфаденитис кај деца;
 • субмандибуларен лимфаденитис;
 • аксиларен лимфаденитис;
 • мезентеричен лимфаденитис - во вакви случаи се забележува воспалителна лезија на мезентериумот.

Класификацијата на етиолошкиот фактор предвидува постоење на такви видови на болест:

 • одонтоген, односно поврзан со болести на стоматолошкиот систем;
 • не-одонтоген;
 • заразен;
 • туберкулозен лимфаденит кај деца;
 • лекови;
 • онколошки

Видови на патологија за варијанта на курсот:

 • акутен лимфаденит кај дете - 2 недели поминува од моментот кога првите знаци се појавуваат до целосно закрепнување;
 • субакутен лимфаденитис кај деца - се јавува од 2 недели до еден месец;
 • хроничен лимфаденитис кај деца - е таков, ако клиничките знаци на болеста перзистираат подолго од 1 месец. Во такви ситуации постои бран-курс, со наизменични фази на егзацербација и ремисија;
 • реактивен лимфаденит кај дете - со тоа, воспаление и симптоми се развиваат за приближно неколку часа.

Според промените кои се случуваат во лимфните жлезди, постојат:

 • серусен или инфилтративен лимфаденитис;
 • гноен лимфаденитис;
 • некротичен лимфаденитис, што доведува до топење на погодениот сегмент;
 • аденофлегмон.

Симптоматологија

Локацијата на лимфните јазли

Во големо мнозинство на ситуации, се забележува воспаление на таквите лимфни јазли:

 • на вратот;
 • субмандибуларен од двете страни.

Неколку пати помалку вклучени во патологија:

 • паротидни лимфни јазли;
 • окципитални лимфни јазли;
 • букални лимфни јазли;
 • лимфни јазли лоцирани зад увото.

Најретко воспалени лимфни јазли во областа:

 • подвлекува;
 • препоните

Серозната фаза на болеста, продолжувајќи од 1 до 3 дена од почетокот на развојот на воспалителниот процес, се изразува со следниве знаци:

 • значително зголемување на обемот на одредени лимфни јазли;
 • појава на болка при палпација на погодениот сегмент;
 • губење на нивната мобилност - во оваа фаза на курсот е доста ретка;
 • мало зголемување на температурата.

Реакцијата на кожата е отсутен, а општата состојба на детето не се менува.

Кога акутната форма на лимфаденитис се трансформира во гноен тип, а тоа се случува во 3-6 дена од текот на болеста, се додава следната клиничка слика:

 • треска и треска;
 • интензивни главоболки;
 • голема слабост;
 • нарушување на спиењето;
 • целосна аверзија кон храната;
 • болка или стрелање;
 • локална црвенило и отекување на кожата;
 • формирање на аденофлегмон со појава на флуктуациски места.

Симптоми на хроничен лимфаденитис се:

 • промени на обемот на лимфните јазли на голем начин;
 • ограничување на нивната мобилност;
 • густа структура, но без појава на болка;
 • ретко се забележува додавање на супурација;
 • постепено уништување и замена на заболените лимфни јазли со гранулирано ткиво.

Горенаведените симптоми треба да се припишат на лимфаденопатија на било која локализација.

Воспалени лимфни јазли во вратот на детето

Дијагностика

Факторот што симптомите на лимфаденитис кај децата се доста изразени не влијае на фактот дека утврдувањето на точната дијагноза треба да биде интегриран пристап. Ова се должи на постоењето на голем број на предиспонирачки фактори.

Првиот чекор на дијагностицирање вклучува:

 • клиничката студија за историјата на болеста на пациентот - за можно откривање на основната болест;
 • собирање и анализа на животната историја - да се утврди патот на пенетрација на патолошките агенси кои го предизвикале формирањето на воспалителниот процес;
 • испитување и палпација на лимфните јазли погодени од воспаление;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - да се подготви комплетна симптоматска слика, како и да се утврди сериозноста на симптомите и сериозноста на болеста.

Основа на лабораториски дијагностички мерки се:

 • биохемиска и општа клиничка анализа на крв;
 • цитолошки и хистолошки преглед на мал дел од погодениот сегмент;
 • бактериска култура на воспалителна течност земена за време на инструменталните процедури.

Последниот чекор во воспоставувањето на дефинитивна дијагноза е инструментални испитувања, вклучувајќи:

 • пункција и биопсија на лимфните јазли;
 • радиографија и ултразвук;
 • КТ и МРИ.
Аксиларна биопсија на лимфни јазли

Покрај педијатарот, пациентот треба да се испита:

 • специјалист за заразни болести;
 • детски отоларинголог;
 • хематолог;
 • Специјалист за ТБ;
 • хирургот.

Диференцијалниот лимфаденитис кај дете треба да биде од:

 • малигни или бенигни тумори на плунковната жлезда;
 • метастази на карцином;
 • флегмон ;
 • ингвинална хернија што е оштетена;
 • разни системски заболувања;
 • широк спектар на лезии на сврзното ткиво.

Третман

Тактиката на елиминација на болеста е избрана поединечно за секој пациент, меѓутоа, пред сè, ја изведуваат елиминацијата на основната патологија - тие го сочинуваат режимот на лекување според личното сведочење.

Конзервативната терапија на лимфаденитис вклучува:

 • земање антибактериски агенси;
 • воведување на десензибилни супстанции;
 • физиотерапија - ефект на сува топлина или UHF;
 • употребата на локални лекови, на пример, "Вишневски маст";
 • зајакнување и витаминска терапија.

Со неефикасноста на горенаведените методи, или во случаи на прогресија на болеста на гнојната фаза, се применува хируршки третман на лимфаденитис. Операцијата може да биде насочена кон:

 • веднаш отворање на центарот на суппурацијата;
 • одводнување или рехабилитација;
 • киретажа на погодената област;
 • дисекција на лимфни јазли.

По оперативното опоравување потребна е интегрирана терапија против инфламација и детоксикација.

Народните и алтернативните средства за терапија не се препорачуваат кога се воспоставува слична дијагноза.

Превенција и прогноза

Со цел да се спречи развојот на воспалителниот процес во лимфните јазли, се користат општи превентивни мерки, кои треба да вклучуваат:

 • спречување на трауматски или гнојни лезии на кожата или мукозните мембрани;
 • постојано зголемување на отпорноста на имунолошката одбрана на телото;
 • употребата на лекови само по назначувањето на лекарот, со строго придржување кон дневната доза и времетраењето на администрацијата;
 • рана дијагноза, адекватна и целосна елиминација на сите болести, вклучувајќи и хронични, што може да предизвика појава на лимфаденитис кај деца;
 • редовно испитување од страна на педијатар и други педијатриски специјалисти.

Прогнозата на таквата патологија, под услов лекувањето да започне навреме, е поволно, можно е да се постигне целосно опоравување. Кога воспаление тече во хронична форма, постои голема веројатност дека нормалното ткиво на лимфните јазли ќе биде заменето со сврзно ткиво.

Формирањето на компликации се јавува многу ретко - главните последици се сметаат за сепса и оштетена лимфна дренажа, која исто така се нарекува лимфостаза . За лимфаденитис не се карактеризира со малигнитет и смрт.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате лимфаденитис кај децата и симптомите кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , специјалист за заразни болести , оториноларинголог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Лимфаденитис (појавување симптоми: 10 од 16)

Лимфаденитис е воспалителен процес локализиран во лимфните јазли. Во ретки случаи, тоа е независна патологија, најчесто неговото присуство е еден вид на симптом кој сигнализира дека има патолошки реакции во човечкото тело. Вреди да се напомене дека симптомите на лимфаденитис можат да се менуваат - сето тоа зависи од тоа каков тип на патологија напредува кај луѓето.

...
Тонзилитис (појавување симптоми: 7 од 16)

Тонзилитис е воспалителен процес кој се јавува во областа на крајниците и се карактеризира со времетраење на сопствениот тек. Тонзилитис, чии симптоми се дефинирани како почесто име за болеста "ангина", е во патолошките промени на орофаринксот, слични едни на други, но се разликуваат во сопствената етиологија и се разбира.

...
Бруцелоза (појавување симптоми: 7 од 16)

Зоонотична инфективна болест, чија површина е главно кардиоваскуларна, мускулно-скелетни, репродуктивни и нервни системи на една личност, се нарекува бруцелоза. Микроорганизмите на оваа болест биле идентификувани во далечната 1886 година, а откривачот на болеста е англискиот научник Брус Бруцелоза.

...
Чума (појавување симптоми: 7 од 16)

Чума е акутна болест на заразна природа, која е особено опасна инфекција и се карактеризира со ендемичност. Како што напредува патологијата, постои појава на лимфни јазли, кожа, како и изразен синдром на интоксикација. Чумовите на чума се присутни на сите континенти освен Антарктикот и Австралија. Пренос на носители се црни стаорци.

...
Афтозен стоматитис (појавување симптоми: 7 од 16)

Афтозен стоматитис е вид на обична воспаление на мукозната мембрана на усната шуплина, придружена со појава на назад, односно мали чирчиња во бело-обоени бои со црвена граница, кои имаат облик на кружница или овална (може да се појават сами или да се појавуваат во голем број). Главните симптоми на болеста се - непријатност во форма на болка и горење, отежнато за време на оброкот. Неоплазмите заздрават за околу десет дена, оставајќи никаква трага зад нив, само некои видови на заболувања можат да предизвикаат лузни.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, бул. Зубовски, 35, бул
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Волгоградский пр., 42, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Ландышевая, д. 14, корп. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
заразни болести прифаќа
Адреса : Москва, ул. Kibalchicha, 2, Bldg. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Училиште, 49
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .