Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Хипотироидизам кај деца: симптоми и третман

Хипотироидизам кај децата - главните симптоми:

Хипотироидизам кај деца - поради недоволна секреција на тироидните хормони, што се јавува во позадина на дисфункција на орган, како што е тироидната жлезда. Болеста е полна со формирање на сериозни последици, вклучувајќи го и кретенизам. Причините за формирање на болеста се разликуваат во зависност од текот на болеста. Вреди да се напомене дека вродениот и стекнат хипотироидизам кај децата е изолиран. Во некои случаи, не е можно да се воспостави провокативен фактор.

Клиничката слика е доста специфична и е изразена во слабоста и летаргијата на бебето, мускулната хипотензија, како и во доцната дентиција и затворањето на пролетта. Покрај тоа, појавата на ментална ретардација е карактеристична.

Точна дијагноза може да се направи и по раѓањето на детето и за време на развојот на фетусот. Во првиот случај, потребни се широк спектар на лабораториски и инструментални испитувања, чии податоци ги проучува педијатар или педијатриски ендокринолог. Во втората ситуација, неонатологот се занимава со дијагнозата.

Третманот на болеста е конзервативен, имено, дрога - е во долгорочна или доживотна терапија за замена со натриум.

Во меѓународната класификација на болести, таквата патологија нема своја шифра - спаѓа во категоријата "други форми на хипотироидизам", затоа кодот го има ICD-10-E03-E03.9.

Етиологија

Таквата болест може да се развие во однос на позадината на дисфункцијата на хипоталамусот, хипофизата и тироидната жлезда. Вреди да се забележи дека приближно секој петти пациент со конгенитален хипотироидизам има генетска аномалија како провоцирачки фактор. Сепак, патологијата често е случајна.

Кај децата, најчесто се дијагностицира примарен хипотироидизам, чијашто формација е предизвикана од аномалии на тироидната жлезда - нејзината целосна отсуство, неразвиеност или поместување треба да се припишат на оваа категорија. Таквите отстапувања може да бидат предизвикани од:

 • негативни еколошки услови;
 • дефицит на јод во исхраната кај бремената мајка;
 • интраутерина инфекција на фетусот;
 • неконтролирана употреба на бремени жени со лекови, особено средства за смирување, литиумски соли, тиреостатици и брамиња;
 • присуство на тироидитис на автоимун карактер или ендемичен гушар во историјата на жената.

Стекнат хипотироидизам е формиран во однос на позадината на таквите предиспонирачки фактори:

 • вродени или секундарно формирани абнормалности на органи како што се хипофизата и хипоталамусот;
 • хируршка ексцизија на тироидната жлезда;
 • формирање на малигни или бенигни тумори во хипоталамично-хипофизната зона на мозокот;
 • мозочен удар кој е редок кај децата;
 • дефицит на епидемиски јод;
 • повреда или воспаление на тироидната жлезда или хипофизата.

Треба да се има на ум дека во околу 10% од случаите е невозможно да се дознаат причините зошто е формиран примарен или секундарен хипотироидизам.

Класификација

Врз основа на времето на формирање на болеста, разликуваме:

 • конгенитален хипотироидизам кај децата - во такви случаи децата се родени со тироидната инсуфициенција. Преваленцата на овој тип на патологија е 1 случај на 5 илјади новороденчиња. Посебна карактеристика е дека кај девојчињата патологијата се дијагностицира неколку пати почесто отколку кај момчињата. Често се наоѓаат кај деца под една година;
 • стекнат хипотироидизам кај децата е формиран во однос на позадината на најразновидните, понекогаш не утврдени, предизвикува и се манифестира на постара возраст од претходната тип на болест;
 • неонатален или минлив хипотироидизам кај децата - само 2% од вкупниот број случаи на откривање на таква болест.

Врз основа на етиолошкиот фактор, болеста може да биде:

 • примарно - формирана во отсуство, отстранување или неразвиеност на тироидната жлезда;
 • секундарно - се развива поради патологии кои негативно влијаат врз системот кој е одговорен за секреција на тироидните хормони, кој ја вклучува и хипофизата;
 • третичниот тригер е лезија на хипоталамусот, на пример, повреда на него, хирургија или мозочен удар.

Одделно, неопходно е да се алоцира периферни хипотироиди - тоа е предизвикано од повреда на транспорт или перцепција на тироидните хормони од ткивата на телото.

Манифестацијата на клинички знаци на хипотироидизам кај детето постои во овие видови:

 • латентен (субклинички хипотироидизам кај децата) - се карактеризира со целосно отсуство на симптоми и мало отстапување на лабораториските параметри. Во такви случаи, постои само зголемување на тироидната стимулирачки хормон, а нивото на тријодотиронин и тироксин останува во рамките на нормалниот опсег;
 • типични или отворени - се карактеризираат со значителен израз на симптоми и изразени лабораториски промени.

Симптоматологија

Без оглед на етиолошкиот фактор, знаците на хипотироидизам кај децата ќе бидат исти - типичната клиничка слика се карактеризира со:

 • замор и слабост;
 • сувост, напукнување и лупење на кожата, особено на петиците и лактите;
 • деформација и кршливост на ноктите;
 • зголемена губење на косата;
 • постојана chilliness;
 • прстите на горните и долните екстремитети се постудени од целото тело;
 • нарушување на концентрацијата;
 • оштетување на меморијата;
 • ментален пад - најтешката форма на оваа состојба се нарекува кретенизам;
 • нарушување на спиењето - доенчиња се збунети дење и ноќе;
 • неразумно зголемување на телесната тежина;
 • намален апетит;
 • зголемена брзина на срцето;
 • јазикот е обложен со бела или сива плакета на која се втиснати забите;
 • чести релапси на стоматитис ;
 • кариес развој;
 • вознемирена столица, која се изразува со хроничен запек .

Друга карактеристична надворешна манифестација на болеста се смета за микседема , која во медицинското поле е позната како "лигав едем". Оваа функција е изразена во:

 • подпнатост на очните капаци и лицето, рацете и јазикот, како и долните екстремитети;
 • засипнатост;
 • целосно отсуство на коса во веѓите;
 • стеснување на луменот на палпебралната фисура.

Кај постарите деца, односно адолесценцијата, симптомите ќе вклучуваат:

 • ниска телесна температура;
 • намалување на перформансите на училиштето;
 • престанок на менструацијата кај девојчињата;
 • зголемени млечни жлезди кај момчињата;
 • заостануваат во сексуалниот развој;
 • дебелина ;
 • ретардација на растот;
 • чести промени во расположението;
 • бавно размислување;
 • глувонемо;
 • разни ментални нарушувања.
Симптоми на хипотироидизам

Дијагностика

И покрај тоа што хипотироидизмот покажува прилично специфични и изразени симптоми, утврдувањето на точната дијагноза бара интегриран пристап базиран на лабораториски испитувања на крв.

Сепак, ваквите манипулации на примарната дијагностика што ги изведува педијатар или педијатриски ендокринолог не се од мала важност:

 • запознавање со историјата на болеста на мал пациент;
 • собирање и проучување на историјата на животот на пациентот, вклучувајќи ги и информациите во врска со интраутериниот развој;
 • темелно физичко испитување;
 • детален преглед на пациентот или неговите родители - да се открие прв пат и интензитетот на симптомите кај децата, што ќе укаже на природата на патолошкиот процес.

Лабораториските тестови вклучуваат:

 • општа клиничка анализа и крвна биохемија;
 • имунолошки крвни тестови;
 • проучување на серумот - да се утврди нивото на ТСХ;
 • крвен тест за тироидните хормони.

Инструменталната дијагностика подразбира извршување на:

 • Ултразвук на тироидната жлезда;
 • КТ и МРИ на мозокот;
 • сцинтиграфија;
 • Х-зраци на зглобови и тубуларни коски - ова е неопходно за да се одреди нивната вистинска возраст, според нарушен развој на скелетот.

Неонатологот, исто така, може да открие присуство на таква болест, дури и во фаза на развој на фетусот, користејќи ултразвучен скрининг. Прашањето за вештачко прекинување на бременоста се решава поединечно.

Третман

Третман на хипотироидизам кај деца

Тактиката на лекување на оваа болест ќе биде малку поинаква од нејзиниот тек. На пример, субклиничка форма на хипотироидизам многу често не бара спроведување на какви било специфични терапевтски мерки. Во такви случаи, доволна е усогласеноста со исхрана која има за цел збогатување на менито со храна со висока содржина на јод.

Типичниот тек на примарен, секундарен и терциерен хипотироидизам бара долгорочна, почесто - доживотна замена терапија со земање тироидни хормони.

Во секој случај, лекувањето на хипотироидизам кај децата треба дополнително да вклучува:

 • земање витамински комплекси, натриумски препарати и ноотропни лекови;
 • терапевтска масажа;
 • вежбање вежба терапија.

Треба да се напомене дека со развојот на кретенизам, комплетен лек е невозможен - горенаведените терапевтски методи ја поддржуваат нормалната состојба на детето. Покрај тоа, на пациентот му е потребна медицинска нега.

Можни компликации

Секое одложување во третманот на таква болест е полн со развој на следните последици:

Превенција и прогноза

Не постојат конкретни мерки за избегнување на развој на таква болест, поради што превенцијата на хипотироидизам кај децата е насочена кон:

 • соодветно управување со бременоста;
 • претходно советување за двојка која одлучи да има дете со генетичар;
 • Редовни посети на акушер-гинеколог за време на бременост;
 • збогатување на диета на детето со јод.

Покрај тоа, многу е важно да се спроведе редовен преглед кај педијатар.

Исходот од болеста е диктиран од такви фактори - обликот на болеста, возрасната категорија на пациентот, времето на дијагноза, адекватноста на третманот и правилно избраната доза на лекови за супституција.

Често, навремената терапија ви овозможува брзо да ги елиминирате симптомите и да ја нормализирате состојбата на пациентот, како и показателите за физичкиот и менталниот развој. Тешкиот тек на болеста и целосното отсуство на терапија доведуваат до непоправливи последици и компликации.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате хипотироидизам кај децата и симптоми кои се карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , ендокринолог , неонатолог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Хипомагнемија (појавување симптоми: 8 од 20)

Хипомагнесемијата е патолошка состојба која се карактеризира со намалување на нивото на магнезиум во телото под влијание на разни етиолошки фактори. Ова, пак, води до прогресија на тешки патологии, вклучувајќи невролошки и кардиоваскуларни.

...
Атоничен запек (појавување симптоми: 7 од 20)

Атоничен запек - промена во нормалното функционирање на цревата, како резултат на што има одложување на дефекацијата. Состојбата е предизвикана од нарушена цревна подвижност. Жените се соочуваат со проблемот на атоничен запек почесто од мажите. Меѓутоа, ако ова е изолиран случај, не треба да се грижите, бидејќи е многу полошо кога болеста го придружува лицето константно и станува норма.

...
Уремија (појавување симптоми: 6 од 20)

Уремија е процес на труење на човечкото тело со протеински метаболизам. Се развива поради нарушување на нормалното функционирање на бубрезите. Оваа состојба понекогаш се нарекува "самоуправа-труење на урина". Неговото латинско име се преведува како "урина" и "крв". Болеста се карактеризира со патолошки промени кои се случуваат во системот на неврохоморалната регулација на телото. Уремијата има доста комплексна патогенеза.

...
Авитаминоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Авитаминизата е болна состојба на лице кое се јавува како резултат на акутен недостиг на витамини во човечкото тело. Има пролетна и зима авитаминоза. Нема ограничувања во врска со полот и возрасната група.

...
Хиповитаминоза (појавување симптоми: 6 од 20)

Хиповитаминоза - патолошки состојби кои почнуваат да напредуваат поради намалување на внесот на еден или неколку витамини. Едноставно кажано, тогаш - ова е недостаток на витамин. Најчесто, оваа состојба напредува во зима и пролет, кога едно лице троши минимално количество витамини. Вреди да се напомене дека хиповитаминозата може да се појави кај луѓе од различни возрасни групи, вклучувајќи ги и малите деца. Нема ограничувања во врска со сексот.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Каширское шо., Д 56
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Первомайская, д. 42
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, Ленинский проспект, д. 90
Телефон : +7 (499) 519-32-81
ендокринолог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Ивановска, 23
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Јарославска, 4/8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Тестовска, д. 10, 1 влез
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Александар Солженицин, 5, стр.1
Телефон : +7 (499) 116-82-18
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Gamalei, 18
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .