Избор на доктор и снимање по телефон
, 7 (812) 409-93-64 7 (499) 519-32-81 , 7 (812) 409-93-64

Колитис кај деца: симптоми и третман

Колитис кај деца - главни симптоми:

Колитис кај деца - воспаление на цревата, кое на крајот доведува до дистрофија на мукозниот слој на овој орган - таков процес е полн со неговата дисфункција. Во најголем дел од случаите, болеста се дијагностицира кај пациенти со средна и постара возраст, но опасноста од формирање останува кај доенчињата и кај децата во градинките.

Голем број на предиспонирачки фактори, како надворешни така и внатрешни, може да предизвикаат развој на воспаление. Исто така, не ја исклучува веројатноста за појава на генетска предиспозиција и несоодветна бременост.

Таквата болест нема карактеристични клинички знаци - сите симптоми кои се карактеристични за колитис се среќаваат и кај други патологии на гастроинтестиналниот тракт. Основата на симптомите е нарушување на процесот на празнење на дебелото црево, болка во абдоменот со различен интензитет, како и слабост и гадење.

Можно е да се направи точна дијагноза само по спроведувањето на целиот комплекс на лабораториски и инструментални испитувања, кои мора да бидат надополнети со манипулации на примарната дијагноза што се врши директно од страна на лекарот.

Тактиката за тоа како да се излечи воспалението на дебелото црево директно зависи од етиолошкиот фактор, но во повеќето ситуации тоа е сосема конзервативно.

Етиологија

Изворите на интестиналното воспаление кај децата се доста разновидни, но често механизмот за активирање е:

 • различни заразни болести;
 • тешко труење со храна;
 • алергии од различна природа - негативното влијание на алергенот често ја предизвикува болеста кај новороденчиња. Во такви ситуации, тие зборуваат за појава на еозинофилен колитис;
 • нездрава исхрана која не одговара на возрасната категорија на детето;
 • рано воведување на комплементарни храни, имено оние производи што дигестивниот тракт на бебето не може да вари;
 • автоимуна патологија;
 • долгорочна употреба на антибактериски лекови за медицински цели;
 • конгенитални аномалии на дигестивниот тракт;
 • пролонгирани психо-емоционални шокови или чести стресови ;
 • зараза на црви или пенетрација во детскиот организам на други паразити - во овој случај се дијагностицира псевдомембранозен колитис ;
 • зависност на идната мајка за време на бременост кон лоши навики, ирационална употреба на лекови или недоволна исхранетост.

Акутниот интестинален колитис кај децата често предизвикува:

Хроничното воспаление на дебелото црево предизвикува:

 • дизентерија ;
 • аскаријаза и џардијаза ;
 • дисфункција на панкреасот;
 • труење со отровни супстанции;
 • неконтролирана употреба на одредени лекови, како што се нестероидни антиинфламаторни лекови или супстанции со лаксативен ефект;
 • вродена или стекната секреторна инсуфициенција - целијачна болест и други нарушувања на метаболизмот треба да бидат вклучени овде.

Во спроведувањето на воспаление на оваа локализација, исто така, учествуваат:

 • негативни еколошки услови;
 • оптоварена наследност;
 • психогени нарушувања;
 • VSD ;
 • недостаток на физичка активност во животот на детето;
 • нарушување на ендокриниот систем;
 • ЦНС патологија;
 • зависност од лоши навики - карактеристика на децата во возрасната група на адолесценти.

Вреди да се напомене - во некои ситуации невозможно е да се открие изворот на оваа болест кај мали деца и постари деца.

Класификација

Според етиолошкиот фактор, оваа болест е поделена на:

 • примарно - асоцирано со конгенитални абнормалности на гастроинтестиналниот тракт или генетска предиспозиција;
 • алергиски колитис кај деца;
 • прехранбени продукти, предизвикани од труење со храна;
 • лекови;
 • неспецифичен колитис кај деца;
 • токсични;
 • паразитски, вклучувајќи псевдомембранозен колитис;
 • зрачење;
 • пост-инфективен колитис кај деца;
 • невротичен.

Во зависност од ендоскопските и морфолошките промени, воспалителниот процес е:

 • catarrhal;
 • атрофичен;
 • улцеративен ерозивен.

Според клиничката форма на курсот, постојат такви видови на воспаление:

 • акутен колитис кај деца;
 • хроничен колитис кај деца;
 • улцеративен колитис;
 • спастичен колитис кај деца.

Класификацијата според природата на протокот ја дели воспалената лезија на дебелото црево во следниве видови:

 • монотоно;
 • повторливи;
 • прогресивни;
 • латентен.

Во зависност од тежината на разликата:

 • благ колитис;
 • умерена колитис;
 • тежок колитис

Покрај тоа, постои и поделба на слична болест, која е диктирана од локацијата на воспалителниот фокус:

 • тифлитис - одговара на лезијата на цекумот;
 • Тифлоколитот - вели за истовремена инволвираност во патологијата на цекумот и растечки;
 • попречно - укажува на воспаление на попречниот раб;
 • англулитис на цревата - се дијагностицира кога инфламаторниот процес влијае на попречниот и опаѓачки дел од дебелото црево;
 • сигмоидитис - поради воспалителни лезии на сигмоидниот колон;
 • проктосигмоидитис - се карактеризира со воспаление на не само сигмоид, туку и ректум;
 • проктитис - вели за воспаление на ректумот.

Покрај тоа, колитисот на детето може да биде комплициран и некомплициран.

Лево и вкупно колитис

Симптоматологија

Вреди да се напомене дека колку е потешко да се идентификува воспалителна болест на цревата, постарото дете. Доста често, надворешните манифестации се грешат од страна на родителите за привремени појави, за отстранување на кои не треба да побарате медицинска помош. Згора на тоа, вреди да се забележи дека клиничката слика на болеста во акутен и хроничен тек ќе биде малку поинаква.

Кај децата, симптомите на акутно воспаление може да бидат како што следува:

 • зголемување на индикаторите за температура;
 • општа слабост и летаргија;
 • силна болка во илијачкиот регион;
 • напади на гадење кои завршуваат со повраќање - со емтички повик, само привремено олеснување;
 • прекршување на чинот на дефекацијата - често доминирана од дијареја поради запек;
 • фреквенцијата на потребата да се испразни дебелото црево со светлосна варијанта на протокот не надминува 5 пати, а со тешка допира до 15;
 • фекалиите имаат водена и пена конзистентност, а исто така имаат зеленкаста нијанса. Во исто време, често се забележува присуство на патолошки нечистотии во изметот - слуз и крв;
 • сува мукозни мембрани и кожа;
 • намалување на дневниот волумен на излачената урина;
 • аверзија кон храната.

Хроничната форма на болеста, вклучувајќи го и псевдомембранозен колитис, се јавува со наизменични периоди на влошување на симптомите и ремисија. Во такви ситуации, клиничката слика на болеста може да биде претставена:

 • правостојна или левострана локализација на болка во илијачкиот регион. Повеќето болки се болат во природата, но имаат тенденција да се зголемат интензитетот по јадење или пред чин на дефекација;
 • нарушување на столицата - изразено во промена на запек и дијареа;
 • зголемување на големината и абдоминалната дистензија;
 • нарушување на спиењето;
 • главоболки;
 • летаргија и замор;
 • раздразливост и чести промени во расположението.
Воспаление на дебелото црево

Дијагностика

Педијатрискиот гастроентеролог знае како да лекува колитис кај децата и да го дијагностицира, што се базира на информациите добиени при физичкиот преглед, лабораториските и инструменталните процедури.

Така, првата фаза на патолошка дијагноза е насочена кон:

 • запознавање на клиничарот со историјата на болеста, не само пациентот, туку и неговите роднини - да се идентификува етиолошкиот фактор кој е најсоодветен за одредена личност;
 • собирање и проучување на историјата на животот на детето - тука е неопходно да се вклучат информации во врска со текот на периодот на пренаталниот развој на фетусот;
 • темелно испитување, што укажува на палпација на предниот абдоминален ѕид - да се утврди неговата локализација, што ќе укаже на засегнатиот дел од дебелото црево;
 • Детален преглед на пациентот или неговите родители е неопходен за да се утврди сериозноста на клиничките манифестации, кои, пак, ќе обезбедат информации за тежината на воспалителниот процес.

Следните лабораториски тестови се сметаат за најзначајни:

 • општ и биохемиски тест на крв;
 • копрограм;
 • бактериско сеење на измет;
 • анализа на измет за дисбактериоза.

Последниот чекор на дијагностичките манипулации е инструментални процедури, меѓу кои вреди да се потенцира:

 • колоноскопија и ректоскопија;
 • ендоскопска биопсија на погодениот сегмент;
 • радиографија на цревата со помош на средство за контраст;
 • Ултразвук на перитонеумот;
 • КТ и МРИ.
Студија на колон - колоноскопија

Колитис кај деца треба да се разликува од:

Третман

Третманот на псевдомембранозен колитис и други варијанти на текот на болеста кај децата се состои во употреба на конзервативни методи. Така, терапијата вклучува:

 • почитување на терапевтската исхрана - основата на менито треба да бидат првите курсеви во исхраната, каша на база на вода, пареа омлети, желе и слаб чај. Сите храна мора да се готви со варење и испарување. Сите препораки во врска со исхраната го обезбедуваат лекарот што посетува;
 • земање антибиотици под строг надзор на клиничар, како и бактериофаги и ентеросорбенти;
 • орална рехидратација;
 • употребата на ензими и прокинетика, пробиотици и пребиотици;
 • физиотерапија - електрофореза и терапија со кал;
 • акупунктура;
 • терапевтска масажа;
 • Терапија за вежбање.

Терапија со помош на народни лекови и хирургија не се користи за колитис кај децата, особено новороденчиња.

Можни компликации

Дури и раната дијагноза и навремен третман на колитис кај децата не ја исклучува можноста за формирање на такви ефекти:

Превенција и прогноза

Со цел да се спречи развојот на оваа болест треба:

 • следење на правилниот тек на бременоста;
 • обезбедуваат рационална исхрана за децата, во согласност со нивната возрасна група;
 • без екстремна потреба да не се даваат лекови за бебиња;
 • се откаже од лошите навики - важи за тинејџерите;
 • редовно го покажуваат детето на педијатарот - да се идентификуваат во раните фази на прогресијата на оние патологии против кои се развива колитис.

Сеопфатен третман обезбедува поволна прогноза на болеста, која е забележана во огромното мнозинство на случаи. Хроничниот колитис кај детето често може да се повтори без следење на медицински препораки.

Сподели го овој напис:

Ако мислите дека имате колитис кај деца и симптоми карактеристични за оваа болест, тогаш лекарите може да ви помогнат: педијатар , гастроентеролог .

Исто така предлагаме да ја користиме нашата онлајн дијагностика на болести , која ги избира можните болести врз основа на внесените симптоми.


Болести со слични симптоми:
Салмонелоза (појавување симптоми: 9 од 20)

Салмонелозата е акутна инфективна болест предизвикана од изложеност на салмонела бактерии, што, всушност, го одредува нејзиното име. Салмонелозата, чии симптоми кај носителите на оваа инфекција се отсутни, и покрај активната репродукција, главно се пренесува преку храна контаминирана со салмонела, како и преку загадена вода. Главните манифестации на болеста во активна форма се манифестации на интоксикација и дехидрација.

...
Џардијаза кај деца (појавување симптоми: 9 од 20)

Џардијаза кај деца - е паразитска патологија, предизвикана од еден клеточен микроорганизам - Giardia. Оваа болест се смета за една од најчесто дијагностицираните кај пациентите од педијатриската возрасна група. Постојат неколку механизми за пенетрација на патолошкиот агенс во телото на детето - најчесто тоа се постигнува со храната. Главната ризична група се состои од бебиња 3-4 години.

...
Цревни воспаленија (појавување симптоми: 9 од 20)

Цревните воспаленија се гастроентеролошко нарушување кое може да биде локализирано во малиот, дебелото црево или сигмоидот. Во зависност од локализацијата на воспалителниот процес, клиничката слика исто така ќе се појави.

...
Црви кај деца (појавување симптоми: 8 од 20)

Црвите кај децата се прилично честа појава, бидејќи се поподложни на ефектите врз животната средина, а црвите влегуваат во нивните тела со нечисти раце, преку песок и слабо измиена храна (зеленчук и овошје). Некои хелминци се пренесуваат преку крвта на мајката на детето интраутерино, и така тој веќе е роден со паразити кои живеат во неговите црева или други дигестивни органи.

...
Кампилобактериоза (појавување симптоми: 8 од 20)

Кампилобактериозата е заразна гастроентеролошка болест. Причинителот на инфективниот процес е бактерија на кампилобактер. Сепак, треба да се забележи дека во некои случаи предизвикувачкиот агенс на кампилобактериоза зема генерализирана форма, што доведува до пораз на други органи и е придружено со септикемија.

...
Прочитајте понатаму:
Џозеф Адисон

Со вежбање и воздржаност, повеќето луѓе можат да сторат без лекови.

педијатар зема
Адреса : Москва, ул. Воронцовская, д.8, стр.5
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Приоров, 36
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, Маршал Жуков авенија, 38, бул. 1
Телефон : +7 (499) 969-23-63
Адреса : Москва, ул. Фестивал, 4
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, Вернадский пр., 93, бул. 1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : 74, Каширское шоссе, Москва, стр.1
Телефон : +7 (499) 519-32-81
гастроентеролог прифаќа
Адреса : Москва, ул. Краснодар, 52, бул. 2
Телефон : +7 (499) 116-82-07
Адреса : Москва, ул. Lyublinskaya, 104
Телефон : +7 (499) 116-82-09
Адреса : Москва, ул. Yartsevskaya, 8
Телефон : +7 (499) 969-23-38
Адреса : Москва, ул. Трехгорный Вал, 12, бул
Телефон : +7 (499) 116-82-19
Адреса : Москва, Хорошевское ш., 80
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, 2-ри Сиромятнически лента, 11
Телефон : +7 (499) 519-32-81
Адреса : Москва, ул. Бољшај Серпуховскаја, 30
Телефон : +7 (499) 969-23-58
Нашата група ВКонтакте
Ги покануваме лекарите
Ги покануваме практичарите да ги советуваат посетителите на сајтот medican.site - да дознаете повеќе .